Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Stout opzetje  (gelezen 1918 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • HopHop
Stout opzetje
« Gepost op: 09-10-2018 18:06 u »
Hallo allen,

ik wil graag een stout brouwen, maar heb er nog nooit echt een gebrouwen. Nu heb ik een opzetje gemaakt voor een recept. Jullie op of aanmerkingen?
Het is de bedoeling dat de stout stevig en vol gaat smaken. Liefst ook romig en zacht.
Ik hoor graag jullie reacties!

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDrink it up men
Kenmerk
Brouwdatum25-3-2018
BiertypeStout (Oatmeal)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1065 (7,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30,9 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater23,6 liter
Spoelwater9,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur116 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid54 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Havermout (TF)14,8 %0,873 kg4 EBC
Chocolate B, BlackSwaen5,0 %0,295 kg850 EBC
Ale, the swaen80,2 %4,742 kg7 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
First Gold10,0 %40 gr60 minuten49 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWLP004 Irish Ale
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167C60 minuten4,0 l/kg
272C30 minuten4,0 l/kg
375C1 minuten4,0 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.704
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stout opzetje
« Reactie #1 Gepost op: 09-10-2018 22:19 u »
Niet veel mis mee.

Je zou 15 tot 20% van de palemout kunnen vervangen door brown malt voor een wat diepere en rondere donkere smaak.
Voor een zachtere smaak kun je de bitterheid vanuit de hop kunnen verlagen tot zo'n 45 IBU.

Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • HopHop
Re: Stout opzetje
« Reactie #2 Gepost op: 10-10-2018 09:14 u »
Niet veel mis mee.

Je zou 15 tot 20% van de palemout kunnen vervangen door brown malt voor een wat diepere en rondere donkere smaak.
Voor een zachtere smaak kun je de bitterheid vanuit de hop kunnen verlagen tot zo'n 45 IBU.

Kijk dat zijn fijne tips. Hopbitterheid had ik gisteren na het posten inderdaad al iets verlaagd. Brown malt nog even bestellen. ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.704
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stout opzetje
« Reactie #3 Gepost op: 10-10-2018 21:29 u »
Kijk dat zijn fijne tips. Hopbitterheid had ik gisteren na het posten inderdaad al iets verlaagd. Brown malt nog even bestellen. ;)

Mooi. Laat te zijner tijd weten of het bier naar je smaak was. Altijd goed om te weten of een advies gewerkt heeft.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Stout opzetje
« Reactie #4 Gepost op: 10-10-2018 22:11 u »
Interessant recept. Staat ook nog op mijn planning.

Volgens mij hoort in een stout ook nog geroosterde gerst in, dit is volgens mij  meer een porter.

Ik zie dat je gemoute haver hebt gekozen, bewuste keuze?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.704
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stout opzetje
« Reactie #5 Gepost op: 10-10-2018 22:27 u »
Interessant recept. Staat ook nog op mijn planning.

Volgens mij hoort in een stout ook nog geroosterde gerst in, dit is volgens mij  meer een porter.

Geroosterde gerst ken een hardere smaak geven iets waar de Miekelt niet naar op zoek is zo te merken.
Overigens lijkt het mij dat Miekelt meer een porter wilt brouwen dan een stout. Het verschil tussen die twee bierstijlen is niet zo heel groot.

Zie ook https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/porter-versus-stout/#

Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • HopHop
Re: Stout opzetje
« Reactie #6 Gepost op: 12-10-2018 20:48 u »
Interessant recept. Staat ook nog op mijn planning.

Volgens mij hoort in een stout ook nog geroosterde gerst in, dit is volgens mij  meer een porter.

Ik zie dat je gemoute haver hebt gekozen, bewuste keuze?
Volgens mij zou havermout moeten zorgen voor een mooie zachte smaak? Dat is voor mij althans de reden om dit toe te voegen. Correct me of Im wrong!

Is het verschil tussen Porter en Stout niet een beetje het tomato/tomato verhaal?

Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • HopHop
Re: Stout opzetje
« Reactie #7 Gepost op: 12-10-2018 20:49 u »
Mooi. Laat te zijner tijd weten of het bier naar je smaak was. Altijd goed om te weten of een advies gewerkt heeft.
Doe ik!

Offline Zaphod_B

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
    • IT Consultant
Re: Stout opzetje
« Reactie #8 Gepost op: 12-10-2018 22:16 u »
Ik kan me vergissen maar meen dat bijvoorbeeld Guinness ook rijst toevoegt. Dit verzacht de smaak en verhoogt de doordrinkbaarheid..

Verder mooi simpel recept. Ik zou persoonlijk het alcoholpercentage rond de 4,5% houden, zoals een stout in Ierland ook is. Dat drinkt lekker door. Nu zit je een beetje tussen een Stout en een RIS in qua alcohol. Maar, ieder z'n voorkeuren! :)

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Stout opzetje
« Reactie #9 Gepost op: 12-10-2018 22:27 u »
Volgens mij zou havermout moeten zorgen voor een mooie zachte smaak? Dat is voor mij althans de reden om dit toe te voegen. Correct me of Im wrong!

Havermout (ontbijthaver aka havervlokken)  zorgt inderdaad voor een zachtere smaak, gemoute haver weet ik tot zover niet. Uit literatuur heb ik wel vernomen dat meer dan 10% havermout wel een stro achtige smaak kan geven.[/quote]

Is het verschil tussen Porter en Stout niet een beetje het tomato/tomato verhaal?

Geen idee wat je bedoelt met tomato/tomato, maar ik vind Porter net iets lekkerder/zachter dan Stout. Er zit toch wel verschil in.

Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • HopHop
Re: Stout opzetje
« Reactie #10 Gepost op: 13-10-2018 08:38 u »
Havermout (ontbijthaver aka havervlokken)  zorgt inderdaad voor een zachtere smaak, gemoute haver weet ik tot zover niet. Uit literatuur heb ik wel vernomen dat meer dan 10% havermout wel een stro achtige smaak kan geven.
Ik heb havervlokken inderdaad, maar dat zag ik nergens staan in BrouwVisie.

Wordt het zo een beetje een lekker vol bier denken jullie? aka niet dun/waterig.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDrink it up men
Kenmerk
Brouwdatum25-3-2018
BiertypeStout (Oatmeal)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1050 (5,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater29,6 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater18,5 liter
Spoelwater9,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur131 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid49 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Havermout (TF)8,0 %0,371 kg4 EBC
Chocolate B, BlackSwaen5,0 %0,232 kg850 EBC
Ale, the swaen72,0 %3,338 kg7 EBC
Brown malt15,0 %0,695 kg150 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
First Gold10,0 %35 gr60 minuten48 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWLP004 Irish Ale
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167C60 minuten4,0 l/kg
272C30 minuten4,0 l/kg
375C1 minuten4,0 l/kg





Offline Zaphod_B

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
    • IT Consultant
Re: Stout opzetje
« Reactie #11 Gepost op: 13-10-2018 10:52 u »
Ja hoor, dat kan een prima bier worden zo!

Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • HopHop
Re: Stout opzetje
« Reactie #12 Gepost op: 05-11-2018 12:05 u »
Voor de genteresseerden, vorige week is het bier gebotteld met een alcohol percentage van 4,3%.
Gisteren kon ik niet wachten om er alvast een open te trekken omdat de geur en smaak bij het bottelen al heerlijk was!
Hij is uiteraard nog wat jong, de koolzuur is dan ook nog niet volledig ontwikkeld denk ik.

Overall is de smaak helemaal naar wens. Zacht, veel chocolade maar zeker niet overdreven, heerlijk gebalanceerde bitterheid die fijn blijft hangen maar ook dit is niet over de top.

Zoals jullie zeiden zou een stout geroosterde gerst moeten bevatten. Nu ben ik benieuwd naar wat geroosterde stout zou toevoegen aan de smaak. En in welke stortingspercentages...
De reden dat ik graag wil dat het een stout is zit hem in de naam. 'Drink it up men'. Een nummer van the Dubliners, over dat stout zo heerlijk is tegen de dorst.

"At the pub at the crossroads there's whiskey and beer,
there's brandy, strong cognac that's aging for years.
But for killing the thirst and for easing the gout,
there's nothing at all beats a pint of good stout.
Drink it up men it's long after ten."


Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • HopHop
Re: Stout opzetje
« Reactie #13 Gepost op: 28-11-2018 15:36 u »
Gisteren weer geproefd. Nog steeds zacht, chocolade en mooie gebalanceerde bitterheid.
Echter, ik vind hem niet vol genoeg. Hoe kan ik dit een volgende keer wl voor elkaar krijgen? Dus minder waterig. Of lukt dat alleen met een hoger alcohol percentage?
Iets teveel koolzuur ook, maar dat is makkelijk op te lossen voor de volgende keer natuurlijk.

Maar overall is het een bier waar ik erg tevreden over ben en dat ik met veel plezier op ga drinken!  :biersmile:

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Stout opzetje
« Reactie #14 Gepost op: 28-11-2018 17:06 u »
Je geeft aan dat het bier uiteindelijk 4,3% alcohol bevatte, terwijl je 5,3% voorspeld had. Was je begin SG lager dan verwacht, of was je eind SG hoger dan verwacht? En en ander heeft ook invloed op de 'volheid' van je bier, ook wel body genoemd. Zoek ook eens op het forum op 'body', dan vind je heel veel informatie.

Wat over het algemeen meer body geeft: Meer karamel of brown mout gebruiken, een gist kiezen dat minder ver doorgist, en inderdaad een zwaarder bier brouwen. Uiteraard kan je ook kijken naar je maischschema etc.

Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • HopHop
Re: Stout opzetje
« Reactie #15 Gepost op: 03-12-2018 11:46 u »
Ik had inderdaad een lager eind SG. Volgens mij 1014-1016 ipv 1010..

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Stout opzetje
« Reactie #16 Gepost op: 03-12-2018 11:56 u »
Ik had inderdaad een lager eind SG. Volgens mij 1014-1016 ipv 1010..

Maar wat was je begin SG? Waarschijnlijk is je rendement wat minder geweest dan verwacht, niet erg, maar pas dan je hopstort daarop aan!

Uiteraard kan je ook kijken naar je maischschema etc.

Maischschema is prima, die staat al op max. body.

Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • HopHop
Re: Stout opzetje
« Reactie #17 Gepost op: 05-12-2018 14:01 u »
Maar wat was je begin SG?

Begin SG was netjes 1050. Eind SG was wel hoger dan beoogd.

Waarschijnlijk is je rendement wat minder geweest dan verwacht, niet erg, maar pas dan je hopstort daarop aan!

Hoe bedoel je? Wel het behaalde SG maar minder liters waardoor mij IBU hoger uit zal komen..? In hoeverre maakt de hopstort dan een bier met meer body??

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Stout opzetje
« Reactie #18 Gepost op: 05-12-2018 17:21 u »
Maar wat was je begin SG? Waarschijnlijk is je rendement wat minder geweest dan verwacht, niet erg, maar pas dan je hopstort daarop aan!

Maischschema is prima, die staat al op max. body.

Ik denk dat je van het recept in de openingspost bent uitgegaan. Miekelt heeft het recept later kennelijk aangepast van 1,065 (met verwachte 7,1% ABV) naar 1,050 (verwacht 5,3% ABV)

En @ Miekelt: wat dirk bedoelt (althans: dat denk ik) is dat je de hopstort qua bitterheidsindex moet veranderen als je SG lager komt uit te vallen, omdat de bitterheid in relatie tot begin SG/ABV een bepaalde bitterheidsbeleving zal geven. Met het mondgevoel zal dat qua volheid van het bier niet bijzonder veel te maken hebben

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stout opzetje
« Reactie #19 Gepost op: 08-12-2018 10:01 u »
Je zou ook nog crystal mout kunnen toevoegen. Dit zorgt voor wat toffee-achtige smaak en een hoger eind SG.

Tags: