Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Roy's Herms  (gelezen 2171 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wildor

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 106
  • Land: nl
  • Bier maakt geduldig
Re: Roy's Herms
« Reactie #25 Gepost op: 31-10-2018 22:38 u »
Ondanks de drukte van deze week waarin mijn zoon is geboren.....

Gefeliciteerd!  :hoera: :proost2:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Roy's Herms
« Reactie #26 Gepost op: 31-10-2018 22:58 u »
Gefeliciteerd kerel!

Offline Broeky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Roy's Herms
« Reactie #27 Gepost op: 31-10-2018 22:59 u »
Dank jullie wel!!  :D Toch erg bijzonder.  :biersmile:

Offline Broeky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Roy's Herms
« Reactie #28 Gepost op: 08-11-2018 14:42 u »
Gisteren was het dan toch echt zover. Ik heb voor het eerst in deze installatie met mout gebrouwen. Dit ging op een paar domme fouten van mijzelf na eigenlijk erg goed!  :D Het filteren en recirculeren tijdens het maischen ging perfect. Mooi wort. Nog wel iets troebel, maar dat vind ik geen probleem.

Ik wilde 30 min. op 62 graden maischen en 30 graden op 72 graden maischen. Dit is niet gelukt door het doorschieten van de temperatuur in de warmwaterketel. Ik heb 63 en 73 graden gehaald. Hier moet ik dus beter op sturen. Ik had als oplossing bedacht om een tweede thermometer aan te schaffen om zo beide ketels in de gaten te kunnen houden. Wel is het zo dat het nog steeds erg lang duurt voordat de hele massa van 62 naar 72 graden gaat. Iets voor in mijn achterhoofd.

Het koken en het hevelen naar het kookvat gaat super! Ook het heel langzaam hevelen en langzaam spoelen wil perfect. Erg tevreden over dus. Vervolgens ging het koelen erg efficiënt en snel. 25 liter kokend wort heb ik in ongeveer 12 minuten naar 20 graden gekregen. Het verpompen naar het gistvat gaat dan weer erg langzaam. Waarom dit is weet ik nog niet.


Het schroten gaf een mooi resultaat met 1.2 mm walsenafstand. klam geschroot. Kafjes gebroken, maar veelal verder nog wel heel en weinig meel.  :D


Ik kreeg het niet voor elkaar om het mout onder het vloeistofpeil te houden. In de welbekende gamel zit 6 kg mout met 25 liter water. Weet iemand hoe ik dit zou kunnen oplossen? Het lijkt wel of de meeste mout is gaan drijven.


Uiteindelijk heb ik 23 liter in het gistvat gekregen. Aangezien het SG hoger uit viel dan gepland heb ik deze aangevuld met water tot 25 liter en toen was het SG ook weer als gepland. Erg tevreden hierover alhoewel het wort er te bitter in gekomen is door één van de domme fouten van gisteren. Ik heb de kookwekker in de gaten gehouden en er niet bij nagedacht dat deze aftelde ipv optelde. Hierdoor 20 minuten te vroeg 35 gram hop toegevoegd. Hopelijk hersteld de US-05 nog wat wrange bitterheid.

Ontzettend bedankt diegene die mij geholpen hebben met tips en weetjes!!!  :biersmile:  :groots:

Tags: