Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: BONK 2018 - D1 - Dubbelbok Hout  (gelezen 821 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
BONK 2018 - D1 - Dubbelbok Hout
« Gepost op: 08-10-2018 17:52 u »
Het recept voor mijn Dubbelbok - Hout. Het basis bier heb ik ook ingestuurd, die leverde beduidend minder punten op dan het jaar ervoor. De versie met hout was een gouden greep, een gelukstreffer!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk001
Naam receptDubbelbock
Brouwdatum07-09-2015
BiertypeDubbelbock
Volume63,0
Begin SG1,080 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,0%
Alcoholgehalte7,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)85 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement100,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
34,00 lWater uit Anna Paulowna
7,90 gCaSO4
3,75 gNaHCO3
19,96 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
99 mg/l7 mg/l80 mg/l80 mg/l67 mg/l165 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,600 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,3 %
3,400 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC24,5 %
2,000 kgCara 120Dingemans120 EBC14,4 %
0,900 kgChocolademoutDingemans900 EBC6,5 %
2,000 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.30 min.2,9 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.60 min.2,9 l/kg
Alfa-amylase73,0 °C15 min.60 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.15 min.2,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
85,0 gChallengerpellets7,0%60 min.33,8 IBU
50,0 gSaazpellets3,8%15 min.5,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
60,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting15,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting15,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting15,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,024 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,0%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering15,0 °C


Van het basis bier is 2,5 liter apart gehouden, daarbij is 10 gram American Oak medium toast toegevoegd. Dat heeft er in totaal 3 weken in gezeten en is daarna gebotteld.

Commentaar van de keurmeester "Mooi bier, hout voegt echt iets toe. Gefeliciteerd."

89 punten in totaal.

Erg blij met het bier en de uitslag. De volgende 25 liter (ja, zonder komma) staat al klaar om gebotteld te worden.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.021
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: BONK 2018 - D1 - Dubbelbok Hout
« Reactie #1 Gepost op: 08-10-2018 17:59 u »
Nogmaals gefeliciteerd Sander. Mooi verhaal om het recept heen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: BONK 2018 - D1 - Dubbelbok Hout
« Reactie #2 Gepost op: 08-10-2018 23:02 u »
Gefeliciteerd en bedankt voor het delen van het recept.

Tags: