BONK 2018 - D1 - Dubbelbok Hout

Gestart door SanderH, 08-10-2018 17:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

SanderH

Het recept voor mijn Dubbelbok - Hout. Het basis bier heb ik ook ingestuurd, die leverde beduidend minder punten op dan het jaar ervoor. De versie met hout was een gouden greep, een gelukstreffer!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk001
Naam receptDubbelbock
Brouwdatum07-09-2015
BiertypeDubbelbock
Volume63,0
Begin SG1,080 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,0%
Alcoholgehalte7,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)85 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement100,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
34,00 lWater uit Anna Paulowna
7,90 gCaSO4
3,75 gNaHCO3
19,96 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
99 mg/l7 mg/l80 mg/l80 mg/l67 mg/l165 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,600 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,3 %
3,400 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC24,5 %
2,000 kgCara 120Dingemans120 EBC14,4 %
0,900 kgChocolademoutDingemans900 EBC6,5 %
2,000 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.30 min.2,9 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.60 min.2,9 l/kg
Alfa-amylase73,0 °C15 min.60 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.15 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
85,0 gChallengerpellets7,0%60 min.33,8 IBU
50,0 gSaazpellets3,8%15 min.5,4 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
60,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting15,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting15,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting15,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,024 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,0%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering15,0 °C

Van het basis bier is 2,5 liter apart gehouden, daarbij is 10 gram American Oak medium toast toegevoegd. Dat heeft er in totaal 3 weken in gezeten en is daarna gebotteld.

Commentaar van de keurmeester "Mooi bier, hout voegt echt iets toe. Gefeliciteerd."

89 punten in totaal.

Erg blij met het bier en de uitslag. De volgende 25 liter (ja, zonder komma) staat al klaar om gebotteld te worden.

Wolter

Nogmaals gefeliciteerd Sander. Mooi verhaal om het recept heen.

Jacques

Gefeliciteerd en bedankt voor het delen van het recept.

biertje

Bedankt voor het delen van het bericht! Wat was het begin SG? Er staat in het recept een brouwzaalrendement van 100%, heb je ook de 1,080 gehaald?

SanderH

Niet gezien dat er 100% staat, maar dat start sg wordt zeker gehaald.

biertje

Hartelijk dank voor je reactie, ik kan niet wachten dit recept eens te brouwen!

Jacques

Citaat van: biertje op 26-01-2019  11:56 uHartelijk dank voor je reactie, ik kan niet wachten dit recept eens te brouwen!

Graag een apart topic aanmaken als je daar verlag van wilt doen. Dit board is immers een soort van eregalerij voor degenen die in de prijzen zijn gevallen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.