Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Maischschema en verschil 1 of 2 staps  (gelezen 1046 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Gepost op: 05-10-2018 08:55 u »
Mede brouwers,

Veelal brouw ik bier met de volgende stappen:
62 graden 20 min
72/73 graden 50 min
77 graden 1 min->naar koken

Nu wil ik voor een 1 stap gaan:
67 graden 75 min
77 1 min->naar koken

Verwachten jullie verschillen tussen de meerstapsmaisch en de 1 staps?
Zou dit verschil in smaak opleveren?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: 00
Re: maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #1 Gepost op: 05-10-2018 20:49 u »
Jazeker, er zal zeker smaakverschil optreden. Immers een meerstaps maisch duurt langer aangezien je tussen de temperaturen door nog tijd moet nemen om op te warmen. Naar verwachting lossen er meer stoffen op, wat smaakverschil geeft.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
Re: maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #2 Gepost op: 05-10-2018 21:47 u »
nu wil ik voor een 1 stap gaan:
67 graden 75 min
77 1 min->naar koken
Dit zijn er toch echt 2.

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #3 Gepost op: 05-10-2018 22:16 u »
Dit zijn er toch echt 2.
Het uitspoelen met water van in dit geval 77 graden is geen maischstap.

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #4 Gepost op: 05-10-2018 22:28 u »
Mede brouwers,

Veelal brouw ik bier met de volgende stappen:
62 graden 20 min
72/73 graden 50 min
77 graden 1 min->naar koken

Nu wil ik voor een 1 stap gaan:
67 graden 75 min
77 1 min->naar koken

Verwachten jullie verschillen tussen de meerstapsmaisch en de 1 staps?
Zou dit verschil in smaak opleveren?

De omzetting is waarschijnlijk na 60 minuten al compleet. Ik verwacht geen groot smaakverschil. Ik denk dat 67 graden een medium body gaat geven. Wil je meer body ga dan iets hoger zitten (69). Minder body dan ga je er 2 graden onder zitten (65)

Sinds eind vorig jaar brouw ik (behalve weizen) alleen nog met eenstapsmaischen. Mijn maischrendement is hoger als 70% en de kwaliteit van mijn bier zeker niet minder als voorheen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #5 Gepost op: 06-10-2018 23:54 u »
Mede brouwers,

Veelal brouw ik bier met de volgende stappen:
62 graden 20 min
72/73 graden 50 min
77 graden 1 min->naar koken

Nu wil ik voor een 1 stap gaan:
67 graden 75 min
77 1 min->naar koken

Verwachten jullie verschillen tussen de meerstapsmaisch en de 1 staps?
Zou dit verschil in smaak opleveren?

Is 62 graden 20 min en 72/73 graden 50 min geen verschrijving?
Veel logischer is het als je 62 50 minuten aanhoudt en 72/73 20 minuten.

Als het geen verschrijving is zou ik naar 68 ºC gaan gedurende 75 minuten.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #6 Gepost op: 07-10-2018 07:52 u »
Hoeft niet hoor heb wel eens een session ipa gebrouwen met 60 min op 74 als enige maisch stap heeft een heerlijk biertje met weinig alcohol (3,5%) opgeleverd.
Wel op de een of andere manier best wel wat flesjes die te veel schuim hadden maar ja je kunt niet alles hebben.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #7 Gepost op: 07-10-2018 07:54 u »
Ga er trouwens binnenkort eentje brouwen die ik stort op 54 graden en dan lineair over 75 minuten naar 74 ºC  breng, kijken wat dat voor verschil geeft op een traditioneel maischschema.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #8 Gepost op: 07-10-2018 12:20 u »
Hoeft niet hoor heb wel eens een session ipa gebrouwen met 60 min op 74 als enige maisch stap heeft een heerlijk biertje met weinig alcohol (3,5%) opgeleverd.
Wel op de een of andere manier best wel wat flesjes die te veel schuim hadden maar ja je kunt niet alles hebben.

Ligt er inderdaad aan wat je wilt bereiken.
Zelf heb ik vrij recent ook een session IPA gebrouwen met enkel een maischstap van 70 ºC. Dat levert wat meer body op. Degenen die het geproefd hebben waren er zeer op te spreken.
 
Voor een goede vergistingsgraad is het echter gebruikelijk een lange pauze bij 62/63  ºC aan te houden en een niet al te lange pauze bij 73/74 ºC. Omdat Hai het heeft over 75 bij 67 ºC denk ik dat hij een bier wilt hebben met een iets hogere vergistingsgraad. Uiteraard kan hij er ook voor kiezen een gist te gebruiken met een hogere vergistingsgraad. Maar een andere gist betekent ook een ander gistprofiel...

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.096
  • Land: us
Re: maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #9 Gepost op: 07-10-2018 17:21 u »
Dit zijn er toch echt 2.
Het verbaasde mij ook...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.655
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #10 Gepost op: 07-10-2018 20:41 u »
Ik zou lekker op die twee stappen blijven. Never change a winning team. Hoewel ik ook denk dat het een verschrijving zou moeten zijn.

Maar die 77 °C, die begrijp ik niet en zou ik er direct uit laten. Dat doet niks, kost enkel tijd. Antiek.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #11 Gepost op: 08-10-2018 14:12 u »
Is inderdaad een verschrijving, zie het nu pas :huilen:

Even wat extra info.
Graag wil ik een 1 stapsmaisch rond 65-68 graden doen.
De reden is dat ik met mijn Speidel regelmatig dubbelmaisch of high gravity brouw.

De eerste stap een 1 stap maisch rond 65-68 graden, korf eruit-->spoelen.
De tweede stap kan ik weer gelijk inmaischen rond 65-68  (ik hoef dan niet terug te koelen of eerst weer te verwarmen).
vervolgens na rustpauze zet ik dan nog een stap rond 72-73 graden.
Dan spoelen en gelijk naar koken gaan.

Dus de reden is tijd / efficiëntie en toch dezelfde smaak en vergisting te krijgen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.364
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #12 Gepost op: 08-10-2018 15:14 u »
Dat is inderdaad iets anders. Als je dit netjes doet dan houd je extra enzymen over uit de eerste maisch voor de tweede maisch. De verdeling van type enzymen wordt dan wel anders omdat er in de eerste maisch een groot deel van met name de beta amylase gedenatureerd is. De kans is groot dat je een hoger rendement gaat halen door meer alpha amylase activiteit en misschien een wat andere body.

Alleen zie ik niet hoe je de tweede stap op de door jou gewenste temperatuur krijgt zonder de eerste verder te verwarmen, alles koelt af zodra je de mout stort.

Ingo

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #13 Gepost op: 08-10-2018 17:16 u »
Alleen zie ik niet hoe je de tweede stap op de door jou gewenste temperatuur krijgt zonder de eerste verder te verwarmen, alles koelt af zodra je de mout stort.

Ingo
Heet spoelwater?

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Maischschema en verschil 1 of 2 staps
« Reactie #14 Gepost op: 10-10-2018 11:28 u »
Heet spoelwater?
Klopt, het temperatuur verval is bijna nihil,  een minuutje lager in temp ervaar ik niet als probleem.

Tags: