Smaakverschil hop in de whirlpool of hop als koudhop

Gestart door Edwin brouwt, 04-10-2018 22:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edwin brouwt

Wat zou het verschil in smaak zijn tussen de hop er tijdens de whirlpool (<80°C) in gooien of als koudhop, de laatste 5 dagen van de nagisting?


Is de whirlpool variant bitterder, hoe zit het met aroma's, zou je de door de juiste hoeveelheid te doseren deze twee methoden op elkaar kunnen laten lijken?


Dit omdat ik liever whirlpool hop dan koudhop (vanwege vat open, zuurstof in de hop etc)

RienP

Met whirpool krijg meer smaak dan met koudhop. Koudhop geeft heel veel aroma.

Je kan niet het een door het ander vervangen omdat ook het effect van warm vs koud ook effect heeft op de vrijkomende smaakstoffen.

Edwin brouwt

Ik blijf dat een  moeilijk ding binnen: smaak vs aroma. Volgens mij is aroma de combinatie van geur en smaak:


Aroma's zijn ingrediënten die aan voeding een geur (en/of smaak) verlenen. De zintuigelijke gewaarwording van voedingsmiddelen berust voor een groot gedeelte op de smaak en de geur

Wanneer je koudhopt proef je toch  ook hop,  het is niet alleen degeur.

DoubleW

Het ligt aan de hopsoort, onder 80 graden in whirlpool geeft nog wat bitterheid mee en aroma. Het is aan te raden voor hop wat spicy is. Drooghoppen is te gebruiken voor citrus en florale hop met het risico dat te lang drooghoppen een grasachtige smaak kan geven aan het bier. Gebruik drooghoppen vnl voor neipa/ipa

Serge VL

Citaat van: EdwinBrouwt op 05-10-2018 &nbsp;08:12 uIk blijf dat een  moeilijk ding binnen: smaak vs aroma. Volgens mij is aroma de combinatie van geur en smaak:


Aroma's zijn ingrediënten die aan voeding een geur (en/of smaak) verlenen. De zintuigelijke gewaarwording van voedingsmiddelen berust voor een groot gedeelte op de smaak en de geur

Wanneer je koudhopt proef je toch  ook hop,  het is niet alleen degeur.
Smaken kan een mens enkel zoet, zuur, bitter, zout en Umami. De rest ruik je.




Edwin brouwt

Dus als je alleen drooghopt (dus alleen geur) dan zou je, als je met je neus dicht drinkt, er niets van moeten proeven.

DoubleW

Dat klopt moet je maar eens doen als test bij bieren

Serge VL

Citaat van: EdwinBrouwt op 05-10-2018 &nbsp;15:26 uDus als je alleen drooghopt (dus alleen geur) dan zou je, als je met je neus dicht drinkt, er niets van moeten proeven.
Behalve de bitterheid die uit de dryhop komt natuurlijk!!! (ja dry hoppen zorgt ook voor bitterheid)

Jacques

Citaat van: Serge VL op 05-10-2018 &nbsp;20:31 uBehalve de bitterheid die uit de dryhop komt natuurlijk!!! (ja dry hoppen zorgt ook voor bitterheid)

Niet altijd zoals je ook weet...

Zie het topic Invloed van koudhoppen op bitterheid bier - info Hopsteiner.


Jacques

Citaat van: Serge VL op 05-10-2018 &nbsp;09:30 uSmaken kan een mens enkel zoet, zuur, bitter, zout en Umami. De rest ruik je.

Onder smaak wordt in het Nederlandse taal verstaan hetgeen je waarneemt via je neus en ook hetgeen wat je proeft via je mond. Op de tong neem je alleen zoet, zuur, bitter, zout en Umami waar. Via de neusholte naam je andere smaken waar. Door de opwarming in je mond krijg je wat andere beleving dan door alleen te ruiken.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.