Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Weizen volgens de Hermann-methode  (gelezen 1800 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Weizen volgens de Hermann-methode
« Gepost op: 09-03-2019 20:33 u »
Ik heb gisteren mijn 3e Weizen gebrouwen. De eerste twee keer had ik een prima biertje en klopte begin en eind SG precies volgens het boekje.
Gisteren  kwam ik uit op een begin SG van 1066 ipv de berekende 1055. Nu zou de methode meer glucose opleveren, maar lijkt me 12 punten hoger wel erg veel. Kan dit kloppen?

Wat is vervolgens wijsheid?
1. Gewoon laten uitgisten met een Weizen dat meer alcohol heeft dan 'normaal'?
2. Tijdens het vergisten water toevoegen om toch rond de 5% uit te komen? Smaakverschil? Verdund laf Weizen?
3. Na vergisting en afhankelijk van eind SG ook verdunnen met mogelijk dezelfde smaakproblemen als bij 2?

Of zie ik beren en bergen die er niet zijn?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: nl
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #1 Gepost op: 09-03-2019 20:37 u »
Ik heb gisteren mijn 3e Weizen gebrouwen. De eerste twee keer had ik een prima biertje en klopte begin en eind SG precies volgens het boekje.
Gisteren  kwam ik uit op een begin SG van 1066 ipv de berekende 1055. Nu zou de methode meer glucose opleveren, maar lijkt me 12 punten hoger wel erg veel. Kan dit kloppen?

Wat is vervolgens wijsheid?
1. Gewoon laten uitgisten met een Weizen dat meer alcohol heeft dan 'normaal'?
2. Tijdens het vergisten water toevoegen om toch rond de 5% uit te komen? Smaakverschil? Verdund laf Weizen?
3. Na vergisting en afhankelijk van eind SG ook verdunnen met mogelijk dezelfde smaakproblemen als bij 2?

Of zie ik beren en bergen die er niet zijn?

Kwam je wel uit op het aantal liters dat je wilde brouwen of was dit minder?
Heb je misschien fijner geschroot?

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #2 Gepost op: 09-03-2019 21:00 u »
kwam je wel uit op het aantal liters dat je wilde brouwen of was dit minder?
Heb je misschien fijner geschroot?

Ja, alle 3 batches waren 22-23 L.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: nl
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #3 Gepost op: 09-03-2019 21:17 u »
Ja, alle 3 batches waren 22-23 L.

Heb net ff de hermann methode gelezen en ik denk inderdaad dat het hierdoor komt dat je sg hoger omdat je dit niet standaard in je software in kunt voeren

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 243
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #4 Gepost op: 09-03-2019 21:18 u »
Wanneer je gaat verdunnen, haal je dan weer je bitterheidstarget niet, al is een weizen toch niet echt een bitter bier. Ik zou het zo laten.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #5 Gepost op: 09-03-2019 21:22 u »
Met een SG van 1.066 wordt het eerder een weizenbock, hierbij gebruik makend van het feit dat in Duitsland bock een aanduiding van sterkte is, nl. minimaal 1.066. Inderdaad niet verder verdunnen. Gewoon genieten.

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #6 Gepost op: 09-03-2019 23:03 u »
Oké, laat het een experiment en een verrassing zijn.
Ik doe er verder niets aan en ben benieuwd naar het resultaat.
Ook ben ik geen purist die alles precies in een vakje moet hebben, maar het moet 'gwoon' lekker zijn. En dat komt vast wel goed.

Het jongbier is nu al in 26 uur gezakt naar een SG van 1052. Zoals gebruikelijk gaan de weizengisten als een speer. In dit geval de Fermentis WB-06.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.197
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #7 Gepost op: 10-03-2019 11:01 u »
Oké, laat het een experiment en een verrassing zijn.
Ik doe er verder niets aan en ben benieuwd naar het resultaat.
Ook ben ik geen purist die alles precies in een vakje moet hebben, maar het moet 'gwoon' lekker zijn. En dat komt vast wel goed.

Het jongbier is nu al in 26 uur gezakt naar een SG van 1052. Zoals gebruikelijk gaan de weizengisten als een speer. In dit geval de Fermentis WB-06.

Brouwsoftware daar heb je met deze methode niet zoveel aan. Maar de volgende keer als je deze nog eens zo gaat brouwen neem je gewoon 10% minder mout. Blijkbaar is het rendement van deze werkwijze hoog.

Je kunt ook wat met het brouwzaal rendement spelen voor dit recept.

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #8 Gepost op: 10-03-2019 11:15 u »
Brouwsoftware daar heb je met deze methode niet zoveel aan.

De makers van de brouwsoftware (BrouwVisie, BrouwHulp en Brewcoach) zouden het misschien een uitdaging moeten vinden om deze wel ingevoerde Hermann-methode in professioneel (lees Duits!) Weizenland ook in hun software voor elkaar te boksen.
Datzelfde geldt ook voor de ontwikkelaars van de diverse controllers (T-control, MBSE ArdRims, ArdBir, etc.)

Welke deskundige(n) neemt de uitdaging op?
Ik denk dat menige Weizenbrouwer er blij mee zal zijn. :proost2:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.626
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #9 Gepost op: 10-03-2019 15:11 u »
De makers van de brouwsoftware (BrouwVisie, BrouwHulp en Brewcoach) zouden het misschien een uitdaging moeten vinden om deze wel ingevoerde Hermann-methode in professioneel (lees Duits!) Weizenland ook in hun software voor elkaar te boksen.

Je zou in plaats van de zeer tijdrovende Hermann-methode ook gewoon wat glucose kunnen toevoegen aan het wort bij het koken.

De ingewikkelde Hermann-methode is een gevolg van het Reinheitsgebot. De Duitse brouwers mogen geen glucose toevoegen omdat het toevoegen van suikers niet past in het Reinheitsgebot. Wij hoeven ons daar niets van aan te trekken en kunnen gewoon glucose toevoegen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan...

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #10 Gepost op: 10-03-2019 16:41 u »
Je zou in plaats van de zeer tijdrovende Hermann-methode ook gewoon wat glucose kunnen toevoegen aan het wort bij het koken.

De ingewikkelde Hermann-methode is een gevolg van het Reinheitsgebot. De Duitse brouwers mogen geen glucose toevoegen omdat het toevoegen van suikers niet past in het Reinheitsgebot. Wij hoeven ons daar niets van aan te trekken en kunnen gewoon glucose toevoegen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan...

Het is natuurlijk wel een geweldige efficiencyslag op deze (niet-ingewikkelde maar wel slimme en doordachte manier. Daarnaast heeft dit invloed op de verhouding van kruidnagel/banaan smaak/geur.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #11 Gepost op: 10-03-2019 20:56 u »
Je zou in plaats van de zeer tijdrovende Hermann-methode ook gewoon wat glucose kunnen toevoegen aan het wort bij het koken.

In welke verhouding wordt die glucose toegevoegd?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.626
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #12 Gepost op: 10-03-2019 21:10 u »
In welke verhouding wordt die glucose toegevoegd?

5 tot 10%. Door het toevoegen van glucose wordt het gehalte aan esters hoger.

Zie ook
https://www.gastrograph.com/blogs/gastronexus/ester-production-in-fermentation.html
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jib.145

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #13 Gepost op: 12-03-2019 18:44 u »
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan...


Zo geredeneerd kun je dan het makkelijkste een kratje Weizen in de supermarkt halen...

Wij hobbyisten vinden het denk ik nou eenmaal leuk om te klooien met alternatieve methoden (zelf ook 2x Hermann Weizen gebrouwen, maar bovenstaande probleem kan ik me niet herinneren)
Zo heb ik zelf nog een Berliner Weisse dmv kettle sour op de planning staan, je kan er ook een lading melkzuur in gooien.. ook makkelijker.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.926
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #14 Gepost op: 12-03-2019 19:54 u »

Zo geredeneerd kun je dan het makkelijkste een kratje Weizen in de supermarkt halen...
...

Laten halen, da's nog makkelijker ;)

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #15 Gepost op: 12-03-2019 20:09 u »
Laten halen, da's nog makkelijker ;)
Nog spannender!
De tarwemout vervangen door roggemout!
Komt de vraag van heb jij zoveel roggemout?
Ja, nog bijna 20 kg!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.626
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #16 Gepost op: 13-03-2019 21:10 u »
Zo geredeneerd kun je dan het makkelijkste een kratje Weizen in de supermarkt halen...

Wij hobbyisten vinden het denk ik nou eenmaal leuk om te klooien met alternatieve methoden (zelf ook 2x Hermann Weizen gebrouwen, maar bovenstaande probleem kan ik me niet herinneren)
Zo heb ik zelf nog een Berliner Weisse dmv kettle sour op de planning staan, je kan er ook een lading melkzuur in gooien... ook makkelijker.

Als je volgens het Reinheitsgebot wilt brouwen dan moet je de Hermann methode gebruiken.
Alleen brouwen wij als niet Duitsers zelden geheel volgens het Reinheitsgebot. We voegen zuur toe en storten niet zo snel zuurmout toe. En ook bottelen we met suiker. Iets wat volgens het Reinheitsgebot vloeken is in de kerk...

Wat ik bedoel te zeggen is dat de Hermann-methode ontwikkeld is om het gehalte aan glucose in het wort te verhogen. Dat kan dus ook anders...  :)

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.013
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #17 Gepost op: 13-03-2019 22:37 u »
Als je volgens het Reinheitsgebot wilt brouwen dan moet je de Hermann methode gebruiken.
Alleen brouwen wij als niet Duitsers zelden geheel volgens het Reinheitsgebot. We voegen zuur toe en storten niet zo snel zuurmout toe. En ook bottelen we met suiker. Iets wat volgens het Reinheitsgebot vloeken is in de kerk...

Wat ik bedoel te zeggen is dat de Hermann-methode ontwikkeld is om het gehalte aan glucose in het wort te verhogen. Dat kan dus ook anders...  :)
Ik heb weizen gebrouwen volgens de Hermann methode en door simpel glucose toe te voegen. Ondanks dat het meer werk is prefereer ik de Hermann methode. Het toevoegen van glucose leidt tot een dunner bier (bij hetzelfde alcohol percentage) wat ik minder bij weizen vind passen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.926
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #18 Gepost op: 14-03-2019 07:59 u »
Ben voor mijn volgende weizen van plan om een deel startwort apart te houden, om hiermee de hergisting op fles te doen. Even goed rekenen hoeveel suikers ik daarmee toevoeg, maar dan heb ik een bier welke volledig voldoet aan het Reinheitsgebot!

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #19 Gepost op: 14-03-2019 08:12 u »
Ben voor mijn volgende weizen van plan om een deel startwort apart te houden, om hiermee de hergisting op fles te doen. Even goed rekenen hoeveel suikers ik daarmee toevoeg, maar dan heb ik een bier welke volledig voldoet aan het Reinheitsgebot!


‘Speise’ toch?
En dan alleen nog iets voor je melkzuur?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.926
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #20 Gepost op: 14-03-2019 09:51 u »

‘Speise’ toch?
En dan alleen nog iets voor je melkzuur?

Zuurmout gebruiken ;)

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #21 Gepost op: 14-03-2019 12:26 u »
Ben voor mijn volgende weizen van plan om een deel startwort apart te houden, om hiermee de hergisting op fles te doen. Even goed rekenen hoeveel suikers ik daarmee toevoeg, maar dan heb ik een bier welke volledig voldoet aan het Reinheitsgebot!

Zijn er tooltjes die dit voor me kunnen uitrekenen? Ben niet heel sterk in wiskunde (al kom ik er waarschijnlijk wel uit als ik even mijn best doe), dus een rekenmachine is altijd prettig  :brouwen:

Lijkt me leuk om eens te proberen.

Hoe sla je het wort op voor het bottelen? Glazen flesje/potje in de koelkast na het koken?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.926
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #22 Gepost op: 14-03-2019 13:11 u »
Zijn er tooltjes die dit voor me kunnen uitrekenen? Ben niet heel sterk in wiskunde (al kom ik er waarschijnlijk wel uit als ik even mijn best doe), dus een rekenmachine is altijd prettig  :brouwen:

Lijkt me leuk om eens te proberen.

Hoe sla je het wort op voor het bottelen? Glazen flesje/potje in de koelkast na het koken?

Dat is wel het idee, heb nog glazen flessen staan waar appelsap in gezeten heeft. Uitrekenen kan wel, maar dan moet je het eind SG weten, dan weet je welke suikers omgezet worden namelijk.

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #23 Gepost op: 14-03-2019 13:17 u »
Hier een interessant stukje over "Speise": http://www.hagenrudolph.de/Bier/Bier/Bier/Speise.html

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Weizen volgens de Hermann-methode
« Reactie #24 Gepost op: 14-03-2019 17:44 u »

‘Speise’ toch?
En dan alleen nog iets voor je melkzuur?
Dat heet zuumout, "sauermalz".

Tags: