Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Verschillende kroonkurken?  (gelezen 3541 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Verschillende kroonkurken?
« Gepost op: 03-10-2018 20:35 u »
Ik werd door dit prikbordbericht nieuwsgierig.. hier wordt specifiek om geschuimde kroonkurken gevraagd. Dit is eigenlijk voor het eerst dat ik een onderscheid in kroonkurken opmerk (los van de maatvoering).

Na enig zoekwerk kwam ik nog meer voor mij onbekende soorten tegen: met geprofileerde inlage, voorzien van een kunststof inlage (is dat hetzelfde?) en O2 absorberend.
Het lijkt erop dat de geschuimde inleg meer druk kan weerstaan maar echt zeker ben ik er niet van.  :weetniet:
Kan iemand vertellen wat de verschillen zijn en waarom je welke zou willen gebruiken?

Wat ik wel tegenkwam is een leuk stukje trivia: "Vroeger was de onderkant voorzien van een laagje kurk, vandaar de naam kroonkurk." Vast voor velen oud nieuws maar ik wist het nog niet  :)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.698
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #1 Gepost op: 03-10-2018 22:31 u »
Geschuimde voeringen van kroonkurken laten de druk eerder ontsnappen dan geprofileerde voeringen ~3 bar tege ~4bar. De geschuimde zijn eigenlijk ontwikkeld voor het pasteuriseren van bubbelende dranken. Geschuimde zijn ook interessant voor bieren waar de kans bestaat dat ze "te ver" doorgisten op de fles.

Er zijn ook nog kroonkurken met een thule, die zijn bedoeld om de gist op te vangen bij b.v champagne methoden (dégorgement). De thule is dan open aan de onderkant.
Er zijn er ook met een gesloten thule, dat geeft een hele mooie plop bij het openen van de fles, een beetje zoals bij en beugel.

O.a. het Italiaanse bedrijf Labrenta levert al dit soort varianten.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #2 Gepost op: 03-10-2018 23:19 u »
Een verwijzing naar een ouder artikel...

https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/kroonkurken.html

Offline Brouwert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #3 Gepost op: 04-10-2018 09:34 u »
Dank! Nuttige informatie.  :groots:

Is er iemand die zuurstofabsorberende kroonkurken ook daadwerkelijke gebruikt?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.698
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #4 Gepost op: 04-10-2018 09:43 u »
Is er iemand die zuurstofabsorberende kroonkurken ook daadwerkelijke gebruikt?

Zoals de hobbybrouwer afvult en daarvoor suiker toevoegt heeft hij zoveel zuurstof inslag dat dit soort kroonkurken echt suboptimalisatie zijn. Hoe netjes je ook werkt er zit zodanig veel zuurstof in de flessehals dat dat dopje daar ook niets meer aan kan doen.

Als je kunt voor vacumeren en dan onder CO2 tegendruk afvult kan het zin hebben. De voering in de dopjes is er op ontwikkelt om bij de diffusie van lucht langs de kroonkurk naar binnen in het flesje de zuurstof af te vangen.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #5 Gepost op: 04-10-2018 17:24 u »
Dank! Nuttige informatie.  :groots:

Is er iemand die zuurstofabsorberende kroonkurken ook daadwerkelijke gebruikt?

Ik heb deze uitgetest bij twee bieren die zeer gevoelig zijn voor oxidatie, te weten een sesambier en een NEIPA.
Er zit een duidelijk smaakverschil tussen ten gunste van de zuurstofabsorberende kroonkurken.

Binnenkort 1000 bestellen om de kosten te drukken...

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.460
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #6 Gepost op: 04-10-2018 23:54 u »
Ik vraag me wel af of die dingen niet beperkt houdbaar zijn in de open lucht?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #7 Gepost op: 05-10-2018 00:05 u »
Ik vraag me wel af of die dingen niet beperkt houdbaar zijn in de open lucht?

Ze hebben een bepaald vochtgehalte nodig om geactiveerd te worden.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.936
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #8 Gepost op: 05-10-2018 09:46 u »
Ze hebben een bepaald vochtgehalte nodig om geactiveerd te worden.

En eer je daar wat ervaring op hebt, heb je een baard die langer is dan die van sinterklaas vermoed ik.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #9 Gepost op: 05-10-2018 13:27 u »
En eer je daar wat ervaring op hebt, heb je een baard die langer is dan die van sinterklaas vermoed ik.

Nee hoor.

Ik heb de doppen nu ruim een jaar in huis. Ze zijn niet vacuüm verpakt. Bij een paar brouwsels heb ik een aantal flessen met de zuurstofabsorberende kroonkurken afgesloten. Ik proef echt een verschil.

Deze middag heb ik een paar foto's gemaakt om het verschil te laten zien tussen de kroonkurken. Nu ben ik even een kleine test aan het uitvoeren. Een dop volgezet met water om te kijken of je na een paar uur al een verschil zie.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.460
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #10 Gepost op: 06-10-2018 01:04 u »
Ik  ben benieuwd. Zo op het eerste oog is het scheikunde die ik niet echt begrijp. Maar een met het zicht observeerbare interactie zegt niet per se iets.

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.508
  • Land: be
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #11 Gepost op: 06-10-2018 09:20 u »
Ze hebben een bepaald vochtgehalte nodig om geactiveerd te worden.
Voor de O2 absorberende kroonkurken gebaseerd op het principe van "Fe in polyethyleen/polypropyleen als drager" worden pas geactiveerd bij een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 70%
Eenmaal geactiveerd blijven ze hun werking behouden werken tot een relatieve vochtigheid van < 40%


Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.508
  • Land: be
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #12 Gepost op: 06-10-2018 09:46 u »
De voering in de dopjes is er op ontwikkelt om bij de diffusie van lucht langs de kroonkurk naar binnen in het flesje de zuurstof af te vangen.

Ingo
De voering in de dopjes is was er op ontwikkelt...
Ondertussen wordt er meer geclaimd dan enkel de O2 buiten houden, ook de aanwezige of ingebrachte O2 zou hier mee kunnen worden afgevangen.

Citaat
Our Oxygen Scavenging Technology (OST) provides a solution to problems of oxygen ingress during the filling
process and oxygen ingress over time. This technology can be used in several applications, including lined
crowns for beer bottles, aluminum RO/ROPP or in the center panel within plastic caps. In addition, an OST
masterbatch has been developped to be incorporated in other packaging type.
Bron: https://publisher.henkel-dam.com/content/dam/henkel-onedam/adhesives/industrial/metalprocessing/AT17018_BR_Oxygen_Scavenger_WEB.PDF

 :weetniet:

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.936
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #13 Gepost op: 06-10-2018 10:42 u »
OK allemaal,
Maar aangezien ik zeer klassiek werk (voor zoveel ik nog brouw) ga ik geen speciallekes kopen = ook tevreden  :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.938
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #14 Gepost op: 06-10-2018 10:54 u »
Zoals de hobbybrouwer afvult en daarvoor suiker toevoegt heeft hij zoveel zuurstof inslag dat dit soort kroonkurken echt suboptimalisatie zijn.
Bottelen met suiker zorgt er toch juist voor dat alle zuurstof snel opgebruikt wordt door de bottelgist? Enige wat je dan nodig hebt zijn kroonkurken die de zuurstof die langzaam van buiten naar binnen diffundeert deactiveren.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.460
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #15 Gepost op: 06-10-2018 13:34 u »
Voor de O2 absorberende kroonkurken gebaseerd op het principe van "Fe in polyethyleen/polypropyleen als drager" worden pas geactiveerd bij een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 70%
Eenmaal geactiveerd blijven ze hun werking behouden werken tot een relatieve vochtigheid van < 40%

In Nederland is de relatieve luchtvochtigheid bijna altijd 70% of meer.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #16 Gepost op: 06-10-2018 22:43 u »
Bottelen met suiker zorgt er toch juist voor dat alle zuurstof snel opgebruikt wordt door de bottelgist? Enige wat je dan nodig hebt zijn kroonkurken die de zuurstof die langzaam van buiten naar binnen diffundeert deactiveren.

Doe eens gek. Koop 100 zuurstofabsorberende kroonkurken. Voorzie van elk bouwsel dat je bottelt 10 tot 20 flessen met deze kroonkurken en gebruik voor de rest de kroonkurken die je gebruikelijk gebruikt. Vergelijk de smaak van je bier na 6, 12, 18 en 24 weken...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #17 Gepost op: 06-10-2018 22:52 u »
Deze middag heb ik een paar foto's gemaakt om het verschil te laten zien tussen de kroonkurken. Nu ben ik even een kleine test aan het uitvoeren. Een dop volgezet met water om te kijken of je na een paar uur al een verschil zie.

De beloofde foto. Links de kroonkurk met absorberende laag na gebruik. Rechts een gewone kroonkurk na gebruik (hetzelfde bier). De kroonkurk met absorberende laag heeft voor het gebruik geen bultjes.



In de smaak van de bieren zit een duidelijk smaakverschil.


Het testje dat ik gedaan heb heeft niet gezorgd voor bultjes in de laag. Een teken dat zoals Serge ook al schrijft het moet gaan om een bepaalde verhouding zuurstof : waterdamp.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.698
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #18 Gepost op: 07-10-2018 09:25 u »
Ondertussen wordt er meer geclaimd dan enkel de O2 buiten houden, ook de aanwezige of ingebrachte O2 zou hier mee kunnen worden afgevangen.

Dat Celox 290 ziet er mooi uit. Nu nog een leverancier,

Ingo

Offline BertusBeensteen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #19 Gepost op: 07-10-2018 09:36 u »

In de smaak van de bieren zit een duidelijk smaakverschil.

Kun je het verschil omschrijven? Dan kunnen we misschien beredeneren of het een bijsmaak is die veroorzaakt wordt door de kroonkurk, of dat de kroonkurk daadwerkelijk doet waar hij voor gemaakt is.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.938
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #20 Gepost op: 07-10-2018 09:47 u »
Vergelijk de smaak van je bier na 6, 12, 18 en 24 weken...
Nu gaat het er natuurlijk om of je de smaak beoordeeld hebt via blindproeven of niet. Alleen in het eerste geval telt het resultaat.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #21 Gepost op: 07-10-2018 12:09 u »
Kun je het verschil omschrijven? Dan kunnen we misschien beredeneren of het een bijsmaak is die veroorzaakt wordt door de kroonkurk, of dat de kroonkurk daadwerkelijk doet waar hij voor gemaakt is.

Bij het sesambier was het bier duidelijk minder geoxideerd van smaak. Door het hoge gehalte aan vet krijg je snel een oxidatiesmaak.
Bij de NEIPA was het bier bitterder van smaak. Anders gezegd de afvlakking van de bitterheid is minder dan bij de gewone kroonkurk.

Deze middag ga ik weer bottelen en voorzie ik weer een stuk of 10 flessen van deze doppen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #22 Gepost op: 07-10-2018 12:10 u »
Nu gaat het er natuurlijk om of je de smaak beoordeeld hebt via blindproeven of niet. Alleen in het eerste geval telt het resultaat.

Tenzij het verschil overduidelijk is...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #23 Gepost op: 07-10-2018 12:43 u »
Zijn die zuurstofabsorberende kroonkurken ook in andere kleuren dan lichtblauw te krijgen? Jammer als je een briljant zuurstofarm bier brouwt, inlevert voor een wedstrijd en dan aftrek krijgt voor de dop  ???

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #24 Gepost op: 07-10-2018 16:42 u »
Zijn die zuurstofabsorberende kroonkurken ook in andere kleuren dan lichtblauw te krijgen? Jammer als je een briljant zuurstofarm bier brouwt, inlevert voor een wedstrijd en dan aftrek krijgt voor de dop  ???

Ik roep het al langer: het wordt tijd dat die regel wordt afgeschaft. Geen enkele hobbybrouwer heeft patent op een bepaalde kleur dop. Met andere woorden, Aan de hand van de (effen) kleur van een dop kun je een brouwer niet herkennen.

Gisteren kon ik het niet nalaten om mooi gekleurde doppen te kopen, niet zuurstofabsorberend maar je kunt niet alles hebben.


Door de verpakking kun je de kleur niet goed zien. Het is een goudmetalic gekleurde dop.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.938
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #25 Gepost op: 07-10-2018 16:47 u »
Tenzij het verschil overduidelijk is...
Ja, was het zo erg dan? Maar blijft toch overtuigender als je het er de volgende keer blind uit kunt halen. Dan ben ik om.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #26 Gepost op: 07-10-2018 17:18 u »
Ja, was het zo erg dan? Maar blijft toch overtuigender als je het er de volgende keer blind uit kunt halen. Dan ben ik om.

Ik weet zeker dat als ik de bieren blind te proeven krijg er nog steeds een duidelijk verschil is bij deze twee bieren.

Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij ‘t Ernhems Nat
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #27 Gepost op: 26-10-2018 12:55 u »
Hallo allemaal,

Na een batch met beugels besloten om een batch met kroonkurken weg te zetten.
Doel is om te bepalen wat lekkerder werkt, en tot nu toe zijn mijn ervaringen met kroonkurken niet al te best.

Ik heb toevallig dezelfde kroonkurken gekocht met een Cappin`in TT kroonkurkapparaat.
Nu ervaar ik dat er vrij veel kracht nodig is om deze op een standaard bierflesje 0,33cl te persen. Zelfs een fles gebroken  :-[

@Jacques, heb jij deze al getest? Het lijkt erop dat de kroonkurk wat te stug is om goed op de fles te sluiten.
Kan het zijn dat het met andere kroonkurken soepeler gaat? Eerdere ervaringen op dit forum mbt dit kroonkurkapparaat hebben mij overtuigd deze aan te schaffen, dus als anderen wel tevreden zijn moet het wel aan de kroonkurken liggen, of er is iets mis met het apparaat.

Alvorens ik dit het gepost heb ik nog eens naar het apparaat gekeken. De stempel bevat een zware veer die de kroonkurk op de fles drukt, pas na compressie van de veer schuift de kop over de fles. Zojuist met een dremel een halve winding van die veer afgeslepen. Gaat nog steeds zwaar, maar er iets net wat minder kracht nodig om de kroonkurk te sluiten. Hopelijk zijn de flessen in de doos goed afgesloten zodat er koolzuurdruk kan vormen.

Kortom, zit er veel verschil in de kroonkurken, of deze makkelijker of moeilijker te bevestigen zijn?


mvg,
Wildor

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #28 Gepost op: 26-10-2018 21:46 u »
Kortom, zit er veel verschil in de kroonkurken, of deze makkelijker of moeilijker te bevestigen zijn?

Ja er is een verschil in de kracht die je moet zetten bij verschillende kroonkurken.

Maar ook je kroonkurkapparaat maakt veel uit. Met een statief kroonkurkapparaat met een grote hefboom gaat het allemaal een heel stuk makkelijker dan met een handmodel.

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.508
  • Land: be
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #29 Gepost op: 27-10-2018 09:35 u »
Hallo allemaal,


Ik heb toevallig dezelfde kroonkurken gekocht met een Cappin`in TT kroonkurkapparaat.
Nu ervaar ik dat er vrij veel kracht nodig is om deze op een standaard bierflesje 0,33cl te persen. Zelfs een fles gebroken  :-[


mvg,
Wildor

Houd de kop even in een vlam en ga dan met een kaars even door de binnenzijden van deze kop zodat je er en laagje kaarsvet in smelt. Al je problemen zullen opgelost zijn.
Het is gewoon de kop die in het begin een beetje aan de nauwe kant is.

Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij ‘t Ernhems Nat
Re: Verschillende kroonkurken?
« Reactie #30 Gepost op: 27-10-2018 10:31 u »
Dank voor het meedenken.. Ik zal eens met andere kroonkurken experimenteren en de kop invetten.

In totaal heb ik 1 winding van de veer die de stempel aandrukt afgeslepen, hierdoor hoef ik aanzienlijk minder kracht te zetten. Als het geheel soepeler wordt kan ik er na verloop van tijd weer wat ringetjes tussen leggen.

De fles zit af en toe vast in de kop. Maar dat zal ook wel minder worden dan. De beste remedie is meer brouwen natuurlijk ;)

Tags: