Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recente ervaringen La Trappe gist?!  (gelezen 759 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Piet M

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Gepost op: 02-10-2018 19:47 u »
Om te beginnen stel ik me even voor. Mijn naam is Piet, 37 jaar, woonachtig in Arnhem. Sinds zo'n 1,5 jaar brouw ik bier met veel plezier :-) Ik heb ook al heel veel gelezen op dit forum.

Nu heb ik een vraag. Ik ga morgen een tripel bottelen die ik heb vergist met zelf opgekweekte La Trappe gist (flesje blond). Idee was begin SG 1080, eind SG tussen 1015 en 1010. Volgens de cijfers die ik heb gevonden op dit forum zou dit moeten kunnen..ik las ergens dat Jacques een Quadrupel kloon heeft gebrouwen en op een vergistingsgraad van ca 90% kwam.
Helaas komt mijn tripel niet verder dan 1022. Is verder gelukkig wel prima qua smaak. Een half jaar terug heb ik met hetzelfde gist een weizenbock gebrouwen en toen kwam ik op ongeveer dezelfde vergistingsgraad.
Het opkweken van de gist uit de fles gaat prima en doe ik volgens mij geheel volgens de regels (gistvoeding, beluchting, magneetroerder, 2 x 2 l wort van 1036).
Ik dacht dat La Trappe misschien recent iets gewijzigd heeft in het brouwproces?! Toch bottelgist of zo?
Heeft iemand dezelfde (of andere) ervaringen?? Ben heel benieuwd..

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
  • Brouwerij Ram
Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Reactie #1 Gepost op: 02-10-2018 22:06 u »
Hoeveel suiker heb je toegevoegd? De vergistingsgraad is laag. Zeker als je ook nog extra suiker hebt toegevoegd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Reactie #2 Gepost op: 02-10-2018 23:10 u »
In dat recept zat inderdaad 10% kristalsuiker en vrij weinig caramout. Twee factoren die veel invloed hebben op de vergistingsgraad.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32051.msg488719.html#msg488719

Offline Piet M

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Reactie #3 Gepost op: 02-10-2018 23:42 u »
Hm ja, daar had ik nog niet zo bij stilgestaan. In mijn recept zit 5% suiker. Geen caramouten, wel ca 20% ongemoute tarwe en spelt. Maar dan nog zou ik niet verwachten in plaats van 90% maar 72,5% te halen. Of is dat wel normaal?
Ik heb 70 minuten gemaischt op 66 graden

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.141
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Reactie #4 Gepost op: 02-10-2018 23:47 u »
Ik heb ook meerdere keren met La Trappe gist gebrouwen. Ook geen bijzonder hoge vergistingsgraad, maar wel lekkere bieren.
Kan zijn dat je toch niet genoeg gist had op de magneetroerder. 1036 is wel laag. Ik zou op 1045 of 1050 gaan zitten anders is je suiker als op voordat de gist genoeg vermenigvuldigd is.

Offline Piet M

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Reactie #5 Gepost op: 03-10-2018 11:04 u »
OK, dank voor de reacties.
Ik laat mijn giststarters ook nooit volledig uitgisten. Doe ze ergens tussen 12 en 24 uur na enting in de koelkast, ervan uitgaande dat de gistgroei de eerste uren na de enting plaatsvindt. En omdat na uitgisten de gist misschien minder vitaal is. Maar ik lees ook regelmatig dat mensen hun starters wl volledig laten uitgisten.
Wat is jullie idee hierover?

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
  • Brouwerij Ram
Re: Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Reactie #6 Gepost op: 03-10-2018 18:31 u »
In dit geval heb je een SVG van 72%. Ik schat dat 85% mogelijk was geweest. Of dit aan het type gist ligt of aan de gezondheid van de gist is moeilijk te beantwoorden.

Wat ik wel weet is dat gistcellen niet tegen temperatuurschommelingen kunnen. Dus eerst afkoelen en daarna opwarmen om op de gewenste temperatuur te enten wordt afgeraden. Gist bewaren op ca. 22 graden en daarna enten op ongeveer deze temperatuur is beter. De groeifase is na 24 uur voorbij.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Reactie #7 Gepost op: 03-10-2018 21:23 u »
Ik heb ook meerdere keren met La trappe gist gebrouwen. ook geen byzonder hoge vergistingsgraad, maar wel lekkere bieren.
Kan zijn dat je toch niet genoeg gist had op de magneetroerder. 1036 is wel laag. Ik zou op 1045 of 1050 gaan zitten anders is je suiker als op voordat de gist genoeg vermenigvuldigd is.

Wort met een begin SG van 1036 is prima! In verhouding krijg je daarmee meer gistgroei dan met een wort van 1050.
Het is daarom beter een groter starter te maken met een lager begin SG dan een kleinere starter met een hoger begin SG.

Zie onder andere Starter Wort Gravity and Yeast Growth
en mijn eigen tetst van vele jaren geleden.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Reactie #8 Gepost op: 03-10-2018 21:30 u »
Hm ja, daar had ik nog niet zo bij stilgestaan. In mijn recept zit 5% suiker. Geen caramouten, wel ca 20% ongemoute tarwe en spelt. Maar dan nog zou ik niet verwachten in plaats van 90% maar 72,5% te halen. Of is dat wel normaal?
Ik heb 70 minuten gemaischt op 66 graden

Het is een behoorlijk verschil. Ik heb ook gemaischt bij 73 C.

Waarmee heb je gemaischt? Was dat met een brouwautomaat?

Offline Piet M

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Reactie #9 Gepost op: 04-10-2018 00:06 u »
Citaat
Waarmee heb je gemaischt? Was dat met een brouwautomaat?

Ik maisch gewoon in de brouwketel, op gas. Ik heb wel veel en stevig geroerd bij opwarmen. De temperatuur van het beslag schommelde tussen 65 en 67 graden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Reactie #10 Gepost op: 04-10-2018 17:17 u »
Ik maisch gewoon in de brouwketel, op gas. Ik heb wel veel en stevig geroerd bij opwarmen. De temperatuur van het beslag schommelde tussen 65 en 67 graden.

Als je goed geroerd hebt maken de temperatuurschommelingen niet zo veel uit.

Overigens is het de precieze vergistingsgraad niet zo heel belangrijk. Waar het om gaat is dat je bier goed van smaak is. 

Offline Piet M

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recente ervaringen La Trappe gist?!
« Reactie #11 Gepost op: 04-10-2018 21:44 u »
Citaat
Overigens is het de precieze vergistingsgraad niet zo heel belangrijk. Waar het om gaat is dat je bier goed van smaak is.
Dat klopt helemaal. Toch is het altijd fijn als alles precies gaat zoals je het had bedoeld/gepland.

Tags: