Vorige week dit recept weer eens gebrouwen.
30 liter waarvan 20 liter standaard gebotteld en van 10 liter ga ik een "Brut" versie maken.
Na de hoofdgisting ga ik 400 gram suiker toevoegen, samen met champagnegist.
Deze laat ik (opnieuw) vergisten in een vat. Daarna nagisten in mandfles.
Vervolgens bottelen, via bottelemmer, met 10 gram bottelsuiker.
Bottelen in "geuzeflessen" van 37,5 cc en 75 cc.
BasisOmschrijving | Waarde | Naam recept | Orange Karma Brut |
Kenmerk | nr 139 17/14 |
Brouwdatum | 3-12-2017 |
Biertype | Tripel |
Aantal liters | 10 |
Gewenst begin SG | 1081 (8,7 Vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 73,4% |
AlgemeenOmschrijving | Waarde | Totaal benodigd brouwwater | 22,7 liter |
Maischdikte | 3,3 l/kg |
Maischwater | 12,0 liter |
Spoelwater | 10,7 liter |
Kooktijd | 90 minuten |
Berekende kleur | 10 EBC (Dan A. Morey) |
Berekende bitterheid | 23 EBU (Glenn Tinseth) |
MoutMoutnaam | % Stort | Massa | Kleur | Pilsmout (TS) | 53,3 % | 2,153 kg | 3 EBC |
WhiteSwaen | 13,3 % | 0,537 kg | 4 EBC |
Havermout | 10,0 % | 0,404 kg | 4 EBC |
Gerstenvlokken | 6,6 % | 0,267 kg | 4 EBC |
Tarwevlokken | 3,4 % | 0,137 kg | 4 EBC |
Havervlokken | 3,4 % | 0,137 kg | 4 EBC |
Kristalsuiker | 10,0 % | 0,404 kg | 0 EBC |
HopHopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | Saaz | 3,3 % | 23 gr | 90 minuten | 20 EBU |
Saaz | 3,3 % | 12 gr | 20 minuten | 6 EBU |
Styrian Goldings 2017 | 3,7 % | 13 gr | 10 minuten | 4 EBU |
KruidenNaam kruid | head]Toevoegen[/head]Massa | Kooktijd | Sinaasappelschillen | | 2 gr | 10 Min. |
GistOmschrijving | Waarde | Gistsoort | |
Gist toegevoegd als | Gist slurry |
Volume starter | 0 ml |
Beluchtingstijd | 0 uur |
Temperatuur giststarter | 0°C |
Gistvoeding | Wyeast gistvoedingcomplex |
Hoeveelheid | 5 gram |
Opmerkingen | Giststarter 3 liter. 3463 Forbidden Fruit Yeast 7x gebruikt
|
MaischschemaStap nr. | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 50°C | 30 minuten | 3,3 l/kg |
2 | 64°C | 60 minuten | 3,3 l/kg |
3 | 72°C | 20 minuten | 3,3 l/kg |
4 | 78°C | 5 minuten | 3,3 l/kg |
Opmerkingen | 400 gram suiker en champagnegist na de hoofdgisting
|