Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA  (gelezen 5771 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hobbyman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Gepost op: 27-09-2018 15:28 u »
Hallo brouwers.

Pas geleden een heel lekker bier geprobeerd, de DUVEL TRIPEL HOP CITRA. Velen kennen dit bier al een hele tijd.
Op het forum zijn er enkele leden die dit bier al eens hebben na-gebrouwen. Helaas vind in geen goed recept voor een bier wat het origineel dicht benaderd.

Ik dacht de mangrove jack's M41 gist te gaan gebruiken om dat deze ver doorgist, zoals een duvel is.

Wie heeft een goed recept voor dit bier?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #1 Gepost op: 27-09-2018 15:59 u »
Ik zou in ieder geval de Wyeast 1388 gebruiken als je een kloon wil brouwen, dit is de Duvel gist.
Op het forum staat wel o.a hier een recept voor een gewone duvel. Voeg hier wat citra als koudhop aan toe en ik denk dat je een heel eind bent.




Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #2 Gepost op: 27-09-2018 16:02 u »
Ik heb hem een tijdje terug gebrouwen. Was superlekker bier geworden, vrienden vonden mijn versie lekkerder! #Trots!
Zal ff kijken voor het recept.


Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #3 Gepost op: 27-09-2018 16:11 u »
Hierbij dan:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptDuvel Citra (IPA'ish)
Brouwdatum02-08-2017
BierstijlBlond
Volume24,0
Begin SG1,062 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,6%
Alcoholgehalte7,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement75,3 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,10 lWater uit Water
12,63 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC66,7 %
1,00 kgPremium pilsmoutWeyermann2 EBC16,7 %
1,00 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC16,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,0 gSaazbellen3,3%60 min.6,6 IBU
14,2 gCitrabellen14,5%60 min.21,5 IBU
25,0 gSaazbellen3,3%20 min.5,2 IBU
15,0 gCitrabellen14,5%10 min.8,2 IBU
55,0 gCitrabellen14,5%koudhop0,0 IBU
10,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,8%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
4,00 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Strong Ale (1388)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting24,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting24,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad66,7%
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering03-09-2017
Temp. lagering4,0 °C



Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.519
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #4 Gepost op: 27-09-2018 17:56 u »
Ik zou in ieder geval de Wyeast 1388 gebruiken als je een kloon wil brouwen, dit is de Duvel gist.
Op het forum staat wel o.a hier een recept voor een gewone duvel. Voeg hier wat citra als koudhop aan toe en ik denk dat je een heel eind bent.

Of de WLP 570 Dat is ook de Duvel gist  :brouwen:
http://www.mrmalty.com/yeast.htm#Wyeast_vs_WLP

Maar de mangrove jack's M41 gist komt ook zeker aardig in de richting.
Voor de mensen die een korrelgist willen gebruiken.  :brouwen:
Verder is de Duvel Tripel hop 1 % zwaarder in alcohol, dus het begin SG iets ophogen.... ten opzichten van een "gewoon" Duvel recept.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.519
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #5 Gepost op: 27-09-2018 17:59 u »
Hierbij dan:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptDuvel Citra (IPA'ish)
Brouwdatum02-08-2017
BierstijlBlond
Volume24,0
Begin SG1,062 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,6%
Alcoholgehalte7,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement75,3 %
Kooktijd75 min.


Dit recept is te donker om een goede kloon te worden. Maar ongetwijfeld een lekker bier geworden.  :biersmile:

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.519
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #6 Gepost op: 27-09-2018 18:03 u »
Als ik een voorstel mag doen zou ik het als volgt doen:
Onderstaand recept aanpassen:
Begin SG 1085 ipv 1075
En koudhoppen met Citra (3-4 gram per liter)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Devil
Kenmerknr 148 18/07
Brouwdatum14-7-2018
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters15
Gewenst begin SG1075 (8,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement74,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater28,0 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater15,6 liter
Spoelwater12,3 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur8 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid34 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)70,0 %3,422 kg3 EBC
WhiteSwaen10,0 %0,489 kg4 EBC
Kristalsuiker20,0 %0,978 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Goldings 20164,1 %35 gr60 minuten21 EBU
Styrian Goldings 20164,1 %25 gr15 minuten8 EBU
Saaz (CZ)3,1 %60 gr15 minuten14 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortMangrove Jack's M41 Belgian ale
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C60 minuten4,0 l/kg
272°C15 minuten4,0 l/kg
378°C5 minuten4,0 l/kg



Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #7 Gepost op: 27-09-2018 18:18 u »
Ik heb nu 4 keer een kloon gebrouwen, en ik kom aardig dicht in de buurt, al zeg ik het zelf. Ik zal het recept posten als ik thuis ben  :brouwen:

Edit: hier mijn laatste versie: (25 liter BIAB)

BSG 1073, ESG 1006, ABV 9,23%, EBU 50, EBC 6,25
SVG 87%, EFF 80%, Gist WY1388, starter van 3 liter, afgegoten.

Ingrediënten:

5,6 kg pilsmout
1,4 kg suiker (zie verderop)

Maischen:

22 liter: 65 ºC 90 min, 73 ºC 15 min, spoelen 78 ºC 4 liter

Hop:

9 g magnum 11,6% FWH
31g styrian goldings 4,1% FWH
37g citra 12% 15 min koken
63g Saaz 3,4% 15 min koken
100g citra koudhop 3 dagen

Vergisten op 20 ºC, einde nagisting op laten lopen tot 24 ºC 

Ná hoofdvergisting 1,4 kg suiker opkoken in 5 liter water en na afkoelen toevoegen, verder laten gisten

Bottelen met 9 g/l bottelsuiker.

 :brouwen:

Offline ramon86

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
    • FilmCentrum
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #8 Gepost op: 28-09-2018 13:46 u »
Ik ga deze toevallig zondag ook proberen, met het volgende recept:

7 kg pilsmout
0,4 kg rijstvlokken
1,2 kg kristalsuiker

Hop: Saaz en Styrian Goldings als bitterhop (60 min), citra als aromahop (10 min) en koudhop.

Gist: Wyeast 1388

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.519
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #9 Gepost op: 28-09-2018 17:21 u »
Ná hoofdvergisting 1,4 kg suiker opkoken in 5 liter water en na afkoelen toevoegen, verder laten gisten

Waarom 5 liter water,  wat is hier de gedachte achter  :weetniet:
Is dit mee berekend in het recept??? Door bijvoorbeeld minder maisch of spoelwater te gebruiken..
Is anders best wel veel "verdunnen"

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #10 Gepost op: 28-09-2018 17:36 u »
Waarom 5 liter water,  wat is hier de gedachte achter  :weetniet:
Is dit mee berekend in het recept??? Door bijvoorbeeld minder maisch of spoelwater te gebruiken..
Is anders best wel veel "verdunnen"

Natuurlijk heb ik dat meegerekend. Het is voornamelijk om uiteindelijk 25 liter van dit bier (BIAB) uit een weckketel te krijgen. Met zoveel water levert het ook minder osmotische shock op voor de gist.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.519
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #11 Gepost op: 28-09-2018 18:56 u »
Natuurlijk heb ik dat meegerekend. Het is voornamelijk om uiteindelijk 25 liter van dit bier (BIAB) uit een weckketel te krijgen. Met zoveel water levert het ook minder osmotische shock op voor de gist.

Kijk dat zijn nog eens tips.  :brouwen:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #12 Gepost op: 28-09-2018 19:10 u »
Kijk dat zijn nog eens tips.  :brouwen:

Verder pruts ik ook maar wat  :biersmile:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.304
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #13 Gepost op: 28-09-2018 19:51 u »
Ik ga deze toevallig zondag ook proberen, met het volgende recept:

7 kg pilsmout
0,4 kg rijstvlokken
1,2 kg kristalsuiker

Hop: Saaz en Styrian Goldings als bitterhop (60 min), citra als aromahop (10 min) en koudhop.

Gist: Wyeast 1388
Waarom rijstvlokken? Gewoon 0.4 g extra suiker

Het beste bier brouw jezelf


Offline ramon86

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
    • FilmCentrum
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #14 Gepost op: 30-09-2018 09:39 u »
Puur omdat ik dat tegenkwam in diverse kloonrecepten van een gewone Duvel en daar nog een restje van moet opmaken :)

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 101
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #15 Gepost op: 30-09-2018 18:04 u »
Kan je ook rijstepap van maken is het ook opgewerkt ;)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.519
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #16 Gepost op: 30-09-2018 20:33 u »
Hallo brouwers.

Pas geleden een heel lekker bier geprobeerd, de DUVEL TRIPEL HOP CITRA. Velen kennen dit bier al een hele tijd.
Op het forum zijn er enkele leden die dit bier al eens hebben na-gebrouwen. Helaas vind in geen goed recept voor een bier wat het origineel dicht benaderd.

Ik dacht de mangrove jack's M41 gist te gaan gebruiken om dat deze ver doorgist, zoals een duvel is.

Wie heeft een goed recept voor dit bier?

Ik ben best benieuwd wat voor recept hobbyman nu heeft gemaakt naar aanleiding van deze tips   :brouwen:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #17 Gepost op: 01-10-2018 00:14 u »
Ik ben best benieuwd wat voor recept hobbyman nu heeft gemaakt naar aanleiding van deze tips   :brouwen:

Ik ook!  :brouwen: :proost:

Offline hobbyman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #18 Gepost op: 01-10-2018 19:27 u »
Bedankt voor de tips! Een recept heb ik hier nog niet van gemaakt. Dat hoeft ook nog niet aangezien de gistkast bezet is, en ik slechts 1x per 8 weken brouw. Duurt nog even dus.
Die koudhop, op welk moment doe ik die in mijn gistvat?

Offline Thomas91

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #19 Gepost op: 01-10-2018 20:01 u »
Gisteren ook maar eens een poging gewaagd om iets in de duvel richting te brouwen. Heb ipv styrian Hallertau mittelfruh gebruikt. Deze had ik nog op voorraad. Wil hem gaan koudhoppen met citra.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptSterke blonde
Brouwdatum30-09-2018
BierstijlSterke Blonde
Volume11,5
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement65,5 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Lieshout
0,00 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l10 mg/l20 mg/l0 mg/l15 mg/l1 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,15 kgPilsmout-3 EBC90,0 %
0,46 kgLichte tarwemout-3 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,0%60 min.22,1 IBU
68,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,0%15 min.12,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gBelgian Ale (M41)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C


Aanzuren met zuurmout en niet gespoeld. (Al het spoelwater mee in de maischkuip)

Offline Hakeem_The_Dream

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #20 Gepost op: 28-03-2019 10:59 u »
Hallo ervaringsdeskundigen ;),

Ik ben nieuw op het forum en heb enkele weken geleden voor het eerst een Smash Tripel gebrouwen (na 2x blik brouwen vorig jaar).
Dit is goed verlopen en ben aan het kijken om de volgende keer een Duvel Tripel Hop 2016 (HBC291) te brouwen.

Nu wil ik het recept van BrouwMark gebruiken en de Citra hop vervangen voor de Loral hop.
Hebben jullie nog tips om andere zaken aan te passen?

100g citra koudhop 3 dagen

Koudhop 3 dagen betekent dit na 3 dagen in de hoofdvergisting toevoegen? Of betekent dit 3 dagen voor het bottelen toevoegen?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #21 Gepost op: 28-03-2019 11:16 u »
Koudhop 3 dagen betekent dit na 3 dagen in de hoofdvergisting toevoegen? Of betekent dit 3 dagen voor het bottelen toevoegen?

De koudhop laat ik er 3 dagen in, dus 3 dagen voor het bottelen. De vorige keer heb ik na 3 dagen gecoldcrasht omdat ik pellets had gebruikt, de koudhop heeft er dus in totaal langer in gezeten. Brouwze!  :brouwen:

Offline Hakeem_The_Dream

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #22 Gepost op: 28-03-2019 16:39 u »
Thanks voor de snelle reactie. Daar kan ik wat mee.
Hop en gist zijn besteld nu nog even een dagje tijd vinden :)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #23 Gepost op: 28-03-2019 22:01 u »
Brouw ze Hakeem! Als je wilt, laat even weten hoe ie geworden is...

Offline Hakeem_The_Dream

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
Re: Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA
« Reactie #24 Gepost op: 11-07-2019 14:07 u »
Brouw ze Hakeem! Als je wilt, laat even weten hoe ie geworden is...

Welliswaar wat laat maar vond dat ik op zijn minst even kon laten weten wat het resultaat is geworden.
Brouwdag is best goed verlopen alleen haal ik altijd wat minder liters dan van te voren gepland, volgende keer eens proberen te achterhalen waar ik de vloeistof verlies ;).

Uiteindelijk had ik 17,5 liter over in het vergistingsvat. Hier heb ik de 3 liter starters aan toegevoegd en nadat hij was uitgegist gaan bottelen met 9g/l bottlesuiker. 2 weken na bottelen een eerste exemplaar geproefd en vond het bier vooral erg zoet. Na de zoetigheid kwam nog wel een hopsmaak maar de zoetigheid overheerste naar mijn smaak.
Inmiddels zijn we 3 maanden na botteldatum en proef de giststarter terug in het bier wat ik jammer vind.

Binnenkort wil ik opnieuw gaan brouwen maar denk dat ik het voorlopig nog maar even bij korrelgist houdt.
Als ik daar wat meer ervaring in heb opgedaan ga ik wel weer een keer naar vloeibare gist/giststarters kijken denk ik zo :).

Nogmaals bedankt voor alle input van diegene die hebben gereageeerd op de vragen die ik heb gesteld.  :groots:

Tags: