Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA

Gestart door hobbyman, 27-09-2018 15:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hobbyman

Hallo brouwers.

Pas geleden een heel lekker bier geprobeerd, de DUVEL TRIPEL HOP CITRA. Velen kennen dit bier al een hele tijd.
Op het forum zijn er enkele leden die dit bier al eens hebben na-gebrouwen. Helaas vind in geen goed recept voor een bier wat het origineel dicht benaderd.

Ik dacht de mangrove jack's M41 gist te gaan gebruiken om dat deze ver doorgist, zoals een duvel is.

Wie heeft een goed recept voor dit bier?

Chilobrachys

Ik zou in ieder geval de Wyeast 1388 gebruiken als je een kloon wil brouwen, dit is de Duvel gist.
Op het forum staat wel o.a hier een recept voor een gewone duvel. Voeg hier wat citra als koudhop aan toe en ik denk dat je een heel eind bent.




Mthijs

Ik heb hem een tijdje terug gebrouwen. Was superlekker bier geworden, vrienden vonden mijn versie lekkerder! #Trots!
Zal ff kijken voor het recept.


Mthijs

Hierbij dan:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptDuvel Citra (IPA'ish)
Brouwdatum02-08-2017
BierstijlBlond
Volume24,0
Begin SG1,062 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,6%
Alcoholgehalte7,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement75,3 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,10 lWater uit Water
12,63 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC66,7 %
1,00 kgPremium pilsmoutWeyermann2 EBC16,7 %
1,00 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC16,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,0 gSaazbellen3,3%60 min.6,6 IBU
14,2 gCitrabellen14,5%60 min.21,5 IBU
25,0 gSaazbellen3,3%20 min.5,2 IBU
15,0 gCitrabellen14,5%10 min.8,2 IBU
55,0 gCitrabellen14,5%koudhop0,0 IBU
10,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,8%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
4,00 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Strong Ale (1388)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting24,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting24,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad66,7%
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering03-09-2017
Temp. lagering4,0 °C


orangeloo

Citaat van: Chilobrachys op 27-09-2018  15:59 uIk zou in ieder geval de Wyeast 1388 gebruiken als je een kloon wil brouwen, dit is de Duvel gist.
Op het forum staat wel o.a hier een recept voor een gewone duvel. Voeg hier wat citra als koudhop aan toe en ik denk dat je een heel eind bent.

Of de WLP 570 Dat is ook de Duvel gist  :brouwen:
http://www.mrmalty.com/yeast.htm#Wyeast_vs_WLP

Maar de mangrove jack's M41 gist komt ook zeker aardig in de richting.
Voor de mensen die een korrelgist willen gebruiken.  :brouwen:
Verder is de Duvel Tripel hop 1 % zwaarder in alcohol, dus het begin SG iets ophogen.... ten opzichten van een "gewoon" Duvel recept.

orangeloo

Citaat van: Mthijs op 27-09-2018  16:11 uHierbij dan:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptDuvel Citra (IPA'ish)
Brouwdatum02-08-2017
BierstijlBlond
Volume24,0
Begin SG1,062 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,6%
Alcoholgehalte7,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement75,3 %
Kooktijd75 min.


Dit recept is te donker om een goede kloon te worden. Maar ongetwijfeld een lekker bier geworden.  :biersmile:

orangeloo

Als ik een voorstel mag doen zou ik het als volgt doen:
Onderstaand recept aanpassen:
Begin SG 1085 ipv 1075
En koudhoppen met Citra (3-4 gram per liter)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Devil
Kenmerknr 148 18/07
Brouwdatum14-7-2018
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters15
Gewenst begin SG1075 (8,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement74,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater28,0 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater15,6 liter
Spoelwater12,3 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur8 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid34 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)70,0 %3,422 kg3 EBC
WhiteSwaen10,0 %0,489 kg4 EBC
Kristalsuiker20,0 %0,978 kg0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Goldings 20164,1 %35 gr60 minuten21 EBU
Styrian Goldings 20164,1 %25 gr15 minuten8 EBU
Saaz (CZ)3,1 %60 gr15 minuten14 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortMangrove Jack's M41 Belgian ale
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C60 minuten4,0 l/kg
272°C15 minuten4,0 l/kg
378°C5 minuten4,0 l/kg


BrouwMark

Ik heb nu 4 keer een kloon gebrouwen, en ik kom aardig dicht in de buurt, al zeg ik het zelf. Ik zal het recept posten als ik thuis ben  :brouwen:

Edit: hier mijn laatste versie: (25 liter BIAB)

BSG 1073, ESG 1006, ABV 9,23%, EBU 50, EBC 6,25
SVG 87%, EFF 80%, Gist WY1388, starter van 3 liter, afgegoten.

Ingrediënten:

5,6 kg pilsmout
1,4 kg suiker (zie verderop)

Maischen:

22 liter: 65 ºC 90 min, 73 ºC 15 min, spoelen 78 ºC 4 liter

Hop:

9 g magnum 11,6% FWH
31g styrian goldings 4,1% FWH
37g citra 12% 15 min koken
63g Saaz 3,4% 15 min koken
100g citra koudhop 3 dagen

Vergisten op 20 ºC, einde nagisting op laten lopen tot 24 ºC 

Ná hoofdvergisting 1,4 kg suiker opkoken in 5 liter water en na afkoelen toevoegen, verder laten gisten

Bottelen met 9 g/l bottelsuiker.

 :brouwen:

ramon86

Ik ga deze toevallig zondag ook proberen, met het volgende recept:

7 kg pilsmout
0,4 kg rijstvlokken
1,2 kg kristalsuiker

Hop: Saaz en Styrian Goldings als bitterhop (60 min), citra als aromahop (10 min) en koudhop.

Gist: Wyeast 1388

orangeloo

Citaat van: BrouwMark op 27-09-2018  18:18 uNá hoofdvergisting 1,4 kg suiker opkoken in 5 liter water en na afkoelen toevoegen, verder laten gisten

Waarom 5 liter water,  wat is hier de gedachte achter  :weetniet:
Is dit mee berekend in het recept??? Door bijvoorbeeld minder maisch of spoelwater te gebruiken..
Is anders best wel veel "verdunnen"

BrouwMark

Citaat van: Orangeloo op 28-09-2018  17:21 uWaarom 5 liter water,  wat is hier de gedachte achter  :weetniet:
Is dit mee berekend in het recept??? Door bijvoorbeeld minder maisch of spoelwater te gebruiken..
Is anders best wel veel "verdunnen"

Natuurlijk heb ik dat meegerekend. Het is voornamelijk om uiteindelijk 25 liter van dit bier (BIAB) uit een weckketel te krijgen. Met zoveel water levert het ook minder osmotische shock op voor de gist.

orangeloo

Citaat van: BrouwMark op 28-09-2018  17:36 uNatuurlijk heb ik dat meegerekend. Het is voornamelijk om uiteindelijk 25 liter van dit bier (BIAB) uit een weckketel te krijgen. Met zoveel water levert het ook minder osmotische shock op voor de gist.

Kijk dat zijn nog eens tips.  :brouwen:

BrouwMark

Citaat van: Orangeloo op 28-09-2018  18:56 uKijk dat zijn nog eens tips.  :brouwen:

Verder pruts ik ook maar wat  :biersmile:

hobbybob

Citaat van: ramon86 op 28-09-2018  13:46 uIk ga deze toevallig zondag ook proberen, met het volgende recept:

7 kg pilsmout
0,4 kg rijstvlokken
1,2 kg kristalsuiker

Hop: Saaz en Styrian Goldings als bitterhop (60 min), citra als aromahop (10 min) en koudhop.

Gist: Wyeast 1388
Waarom rijstvlokken? Gewoon 0.4 g extra suiker

Het beste bier brouw jezelf


ramon86

Puur omdat ik dat tegenkwam in diverse kloonrecepten van een gewone Duvel en daar nog een restje van moet opmaken :)

El Pastor Belga (MaJa)

Kan je ook rijstepap van maken is het ook opgewerkt ;)

orangeloo

Citaat van: hobbyman op 27-09-2018  15:28 uHallo brouwers.

Pas geleden een heel lekker bier geprobeerd, de DUVEL TRIPEL HOP CITRA. Velen kennen dit bier al een hele tijd.
Op het forum zijn er enkele leden die dit bier al eens hebben na-gebrouwen. Helaas vind in geen goed recept voor een bier wat het origineel dicht benaderd.

Ik dacht de mangrove jack's M41 gist te gaan gebruiken om dat deze ver doorgist, zoals een duvel is.

Wie heeft een goed recept voor dit bier?

Ik ben best benieuwd wat voor recept hobbyman nu heeft gemaakt naar aanleiding van deze tips   :brouwen:

BrouwMark

Citaat van: Orangeloo op 30-09-2018  20:33 uIk ben best benieuwd wat voor recept hobbyman nu heeft gemaakt naar aanleiding van deze tips   :brouwen:

Ik ook!  :brouwen: :proost:

hobbyman

Bedankt voor de tips! Een recept heb ik hier nog niet van gemaakt. Dat hoeft ook nog niet aangezien de gistkast bezet is, en ik slechts 1x per 8 weken brouw. Duurt nog even dus.
Die koudhop, op welk moment doe ik die in mijn gistvat?

Thomas91

Gisteren ook maar eens een poging gewaagd om iets in de duvel richting te brouwen. Heb ipv styrian Hallertau mittelfruh gebruikt. Deze had ik nog op voorraad. Wil hem gaan koudhoppen met citra.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptSterke blonde
Brouwdatum30-09-2018
BierstijlSterke Blonde
Volume11,5
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement65,5 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Lieshout
0,00 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l10 mg/l20 mg/l0 mg/l15 mg/l1 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,15 kgPilsmout-3 EBC90,0 %
0,46 kgLichte tarwemout-3 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,0%60 min.22,1 IBU
68,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,0%15 min.12,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gBelgian Ale (M41)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C

Aanzuren met zuurmout en niet gespoeld. (Al het spoelwater mee in de maischkuip)

Hakeem_The_Dream

Hallo ervaringsdeskundigen ;),

Ik ben nieuw op het forum en heb enkele weken geleden voor het eerst een Smash Tripel gebrouwen (na 2x blik brouwen vorig jaar).
Dit is goed verlopen en ben aan het kijken om de volgende keer een Duvel Tripel Hop 2016 (HBC291) te brouwen.

Nu wil ik het recept van BrouwMark gebruiken en de Citra hop vervangen voor de Loral hop.
Hebben jullie nog tips om andere zaken aan te passen?

Citaat van: BrouwMark op 27-09-2018  18:18 u100g citra koudhop 3 dagen

Koudhop 3 dagen betekent dit na 3 dagen in de hoofdvergisting toevoegen? Of betekent dit 3 dagen voor het bottelen toevoegen?

BrouwMark

Citaat van: Hakeem_The_Dream op 28-03-2019  10:59 uKoudhop 3 dagen betekent dit na 3 dagen in de hoofdvergisting toevoegen? Of betekent dit 3 dagen voor het bottelen toevoegen?

De koudhop laat ik er 3 dagen in, dus 3 dagen voor het bottelen. De vorige keer heb ik na 3 dagen gecoldcrasht omdat ik pellets had gebruikt, de koudhop heeft er dus in totaal langer in gezeten. Brouwze!  :brouwen:

Hakeem_The_Dream

Thanks voor de snelle reactie. Daar kan ik wat mee.
Hop en gist zijn besteld nu nog even een dagje tijd vinden :)

BrouwMark

Brouw ze Hakeem! Als je wilt, laat even weten hoe ie geworden is...

Hakeem_The_Dream

Citaat van: BrouwMark op 28-03-2019  22:01 uBrouw ze Hakeem! Als je wilt, laat even weten hoe ie geworden is...

Welliswaar wat laat maar vond dat ik op zijn minst even kon laten weten wat het resultaat is geworden.
Brouwdag is best goed verlopen alleen haal ik altijd wat minder liters dan van te voren gepland, volgende keer eens proberen te achterhalen waar ik de vloeistof verlies ;).

Uiteindelijk had ik 17,5 liter over in het vergistingsvat. Hier heb ik de 3 liter starters aan toegevoegd en nadat hij was uitgegist gaan bottelen met 9g/l bottlesuiker. 2 weken na bottelen een eerste exemplaar geproefd en vond het bier vooral erg zoet. Na de zoetigheid kwam nog wel een hopsmaak maar de zoetigheid overheerste naar mijn smaak.
Inmiddels zijn we 3 maanden na botteldatum en proef de giststarter terug in het bier wat ik jammer vind.

Binnenkort wil ik opnieuw gaan brouwen maar denk dat ik het voorlopig nog maar even bij korrelgist houdt.
Als ik daar wat meer ervaring in heb opgedaan ga ik wel weer een keer naar vloeibare gist/giststarters kijken denk ik zo :).

Nogmaals bedankt voor alle input van diegene die hebben gereageeerd op de vragen die ik heb gesteld.  :groots:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.