Test 6 Bulldog korrelgisten

Gestart door Jacques, 23-09-2018 20:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques


Vorige week zondag 16 september heb ik gebrouwen met verse hop. Het doel was tweeledig: allereerst wort verkrijgen voor een test van de Bulldog korrelgisten en ten tweede een kleine batch brouwen met veel verse hop die weinig meegekookt heeft. Het idee van het laatste was om zoveel mogelijk hoparoma te krijgen en weinig bitterheid.
Het wort dat ik gebrouwen hebt had een begin SG van 1041 en een pH van 4,82. De lage pH was om zo min mogelijk bitterheid te krijgen. De oplosbaarheid van iso-alfazuren is namelijk sterk afhankelijk van de pH. In totaal heb ik 300 g verse hop bestaande uit een mengeling van Saaz en Perle toegevoegd aan 15 liter wort. De mout die ik gebruik heb was 100% Maris Otter Pale Ale van Thomas Fawcett.





Zeer nauwkeurig is door mij 6 flessen voorzien van precies 700 ml afgekoeld wort.
Aan elke fles is door mij 0,27 g korrelgist geënt zonder te hydrateren. Ook deze hoeveelheid is zeer nauwkeurig afgewogen.
Omdat ik de vergisting volg met de weegmethode waren vooraf de flessen ook nauwkeurig gewogen (op 0,1 g nauwkeurig) en ook de gevulde watersloten.
De gisten die geënt zijn, zijn:
1.   Bulldog B1 Universal Ale
2.   Bulldog B4 English Ale
3.   Bulldog B5 American West
4.   Bulldog B16 Belgian Saison
5.   Bulldog B19 Belgian Trapix
6.   Bulldag B23 Steam Lager
De flessen zijn de eerste 5 dagen 3 keer per dag gewogen. Daarna 2 keer per dag. Vanaf dinsdag worden ze nog maar één keer per dag gewogen. In de nagisting gebeurt veel minder dan in de hoofdgisting.
Dat er in het begin van de vergisting grote verschillen zijn kun je goed zien aan de hand van de onderstaande foto's die gemaakt zijn de eerste en tweede dag na het enten.







Het is ook goed te zien aan de hand van de grafieken die ik gemaakt heb met behulp van de weegmethode. De verschillen tussen de verschillende gisten zijn aanmerkelijk.




B1 Universal Ale komt razendsnel op gang om daarna abrupt weer te stoppen. Deze gist heeft de laagste vergistingsgraad. De huidige vergistingsgraad is volgens de weegmethode 63%. Het lijkt er op de vergisting ten einde is.



B4 English Ale gaat in het begin ook snel. Geleidelijk gaat deze gist over in de nagisting die lang door blijft gaan. De vergisting loopt nog steeds. De huidige berekende vergistingsgraad is 79,9%.



B5 American West heeft een mooi gelijkmatige curve. Ook deze gist snoept nog wat suikers, zij het zeer beperkt. De huidige berekende vergistingsgraad is 77,9.



B16 Belgian Saison gaat zoals de meeste saisongisten ver door. Dit bier vergist nog duidelijk. De huidige berekende vergistingsgraad is 94,4%. Niet slecht voor een wort zonder toegevoegde suiker.



B19 Belgian Trapix is ook een gist die nog aan het werk is. Al 5 dagen lang is deze gist bezig met de nagisting en er zijn nog geen tekenen dat de nagisting minder wordt. De berekende vergistingsgraad is op dit moment 72,1%



B23 Steam Lager is zo te merken klaar met de vergisting. De laatste 2 dagen geen daling meer gezien in het gewicht van de fles. De berekende vergistingsgraad is 75,5.



Tenslotte een grafiek met alle gisten voor een betere vergelijking.



haicoterbeek

Mooi experiment. Heb je een link naar die weegmethode?

Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 23-09-2018  21:17 uMooi experiment. Heb je een link naar die weegmethode?

De weegmethode is door Hans Halberstadt ontwikkeld. Het is een handige methode voor dit soort vergelijkende tests. De methode is gebaseerd op het feit dat het gewicht van het wort minder wordt naar mate er meer suikers zijn omgezet.
Alles wat ik hoef te doen is een fles op een weegschaal te zetten die op 0,1 g nauwkeurig is en het gewicht aflezen. Vervolgens voer ik het gewicht in in een Excel rekenblad. Zie het topic De weegmethode, goedkoop en het vat hoeft niet open.

Ik zag dat het werkblad niet helemaal werkte zoals bedoeld was. Daarom deze aangepast zodat hij iets gebruiksvriendelijker is.

brouwmus

Mooie test, bedankt voor de moeite!

Binnenkort wil ik ook eindelijk weer brouwen en zou dan graag de Belgian Trapix-gist gebruiken voor een tripel.

Op welke temperatuur heeft de vergisting plaatsgevonden? Is de temperatuur voor de nagisting nog verhoogd?

hansHalberstadt

Mooie test. Zou die 63% de maltotriose grens zijn? Dan zou de B1 zeer snel alles vergisten behalve de maltotriose.

Oscar

Citaat van: Jacques op 23-09-2018  23:02 uDe weegmethode is door Hans Halberstadt ontwikkeld. Het is een handige methode voor dit soort vergelijkende tests. De methode is gebaseerd op het feit dat het gewicht van het wort minder wordt naar mate er meer suikers zijn omgezet.

Net even gerekend aan een brouwsel. Bij een RIS, 25 liter van 1090 - 1016 is zo'n 1025 liter koolzuur gevormd. Dit is een totaal gewicht van ongeveer 2 kilo! Een deel blijft natuurlijk opgelost, maar geeft wel weer dat een weegmethode voor thuisbrouwsels best wel te doen is... :) :brouwen: :biersmile:

Jacques

Citaat van: brouwmus op 24-09-2018  08:40 uMooie test, bedankt voor de moeite!

Binnenkort wil ik ook eindelijk weer brouwen en zou dan graag de Belgian Trapix-gist gebruiken voor een tripel.

Op welke temperatuur heeft de vergisting plaatsgevonden? Is de temperatuur voor de nagisting nog verhoogd?

De vergisting heeft letterlijk bij kamertemperatuur plaatsgevonden. De flessen staan namelijk in een doos in een hoekje van de huiskamer. Dat is handig voor het wegen. Naast de doos staat een tafel. Het wegen van de flessen gaat zo razend snel. Het snel kunnen wegen is een groot voordeel van de weegmethode. In twee à drie minuten ben ik klaar met het vaststellen van het gewicht van de flessen inclusief het noteren van de gewichten.

haicoterbeek

Citaat van: hansHalberstadt op 24-09-2018  08:53 uMooie test. Zou die 63% de maltotriose grens zijn? Dan zou de B1 zeer snel alles vergisten behalve de maltotriose.
Scherp opgemerkt Hans, en dan bij 79% de grens naar de dextrines. De Belgian Saison zou dan een type diastaticus zijn????

Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 24-09-2018  22:09 uScherp opgemerkt Hans, en dan bij 79% de grens naar de dextrines. De Belgian Saison zou dan een type diastaticus zijn????

Daar hoeven geen vraagtekens bij geplaatst te worden. Het is voldoende duidelijk dat saisongisten behoren tot de var diastaticus gisten.

hansHalberstadt

Citaat van: haicoterbeek op 24-09-2018  22:09 uen dan bij 79% de grens naar de dextrines. De Belgian Saison zou dan een type diastaticus zijn????
Dat zou je dit setje gisten mooi kunnen gebruiken om nog wat verdere proefjes te doen met maischschema's, immers je wet nu wat welke gist kan vergisten.

haicoterbeek

Citaat van: hansHalberstadt op 24-09-2018  23:50 uDat zou je dit setje gisten mooi kunnen gebruiken om nog wat verdere proefjes te doen met maischschema's, immers je wet nu wat welke gist kan vergisten.
Ja met name de B4 en  B5 zouden dan geschikt zijn. Omdat ik aan neem dat deze onvergistbare suikers (dextrine) met rust laten en de vergistbare ( inclusief maltotriose) opsnoepen. Of kan ik dat niet stellen?

hansHalberstadt

Citaat van: haicoterbeek op 25-09-2018  08:43 uJa met name de B4 en  B5 zouden dan geschikt zijn. Omdat ik aan neem dat deze onvergistbare suikers (dextrine) met rust laten en de vergistbare ( inclusief maltotriose) opsnoepen. Of kan ik dat niet stellen?

Als je mag aannemen dat B4 en B5 t/m maltotriose gaan en de de B19 dat ook doet maar veel langzamer (de vraag is of die het gaat halen) terwijl de B1 duidelijk abrupt stopt lijkt het er op dat de B1 alleen 1 en 2 waardige suikers pakt  en de B4/B5 an B19 ook de maltotriose pakken. Daarom is de B1 naar mijn mening ook zeer waardevol omdat je daarmee kunt bepalen hoeveel 1 en 2waardige suikers er in je brouwsel zitten en met de B4, B5 dus aanvullend kunt bepalen hoeveel maltotriose er is. De B16 geeft dan de hoeveelheid dextrines voor zover vergistbaar, maar dat zegt niet heel veel.

hansHalberstadt

Jacques, hoe lang ge je het proefje volgen? Zou mooi zijn als je kunt bepalen waar de B19 gaat eindigen en of de bruin, groen, oranje  gelijk gaan eindigen.

Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 25-09-2018  08:43 uJa met name de B4 en  B5 zouden dan geschikt zijn. Omdat ik aan neem dat deze onvergistbare suikers (dextrine) met rust laten en de vergistbare ( inclusief maltotriose) opsnoepen. Of kan ik dat niet stellen?

De B5 American West is zo te merken de equivalent van de US-05. Deze gist gaat in verhouding ver door en haalt een vergistingsgraad die hoger ligt dan de gemiddelde vergistingsgraad.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 25-09-2018  20:03 uJacques, hoe lang ge je het proefje volgen? Zou mooi zijn als je kunt bepalen waar de B19 gaat eindigen en of de bruin, groen, oranje  gelijk gaan eindigen.

Ik wil blijven wegen totdat alle flessen minstens 2 dagen geen afname in gewicht hebben. Bij 3 van de 6 flessen is dat nu al het geval.

De volgende gisten laten nog een (beperkte) daling zien:
- B4 English Ale;
- B5 American West;
- B16 Belgian Saison.

Mijn verwachting is dat deze nog een paar dagen nodig hebben voor het beëindigen van de nagisting.

Zodra duidelijk is dat alle gisten gestopt zijn zal ik de waarden ook bepalen met een refractometer en een nauwkeurige hydrometer met een Platoschaal. Daarnaast zal ik de pH bepalen van alle flessen.

haicoterbeek

Citaat van: Jacques op 25-09-2018  22:10 uIk wil blijven wegen totdat alle flessen minstens 2 dagen geen afname in gewicht hebben. Bij 3 van de 6 flessen is dat nu al het geval.

De volgende gisten laten nog een (beperkte) daling zien:
- B4 English Ale;
- B5 American West;
- B16 Belgian Saison.

Mijn verwachting is dat deze nog een paar dagen nodig hebben voor het beëindigen van de nagisting.

Zodra duidelijk is dat alle gisten gestopt zijn zal ik de waarden ook bepalen met een refractometer en een nauwkeurige hydrometer met een Platoschaal. Daarnaast zal ik de pH bepalen van alle flessen.
Ben benieuwd. Heb vanmiddag een aantal B5 American West gisten besteld om te kijken wat de invloed van de temperatuur bij een 1 staps maisch is op de verhouding vergistbare/onvergistbare suikers. Ik wil daar een gist voor gebruiken die geen dextrine kan versnipperen.
Denk dat dit met jouw experiment wel duidelijk is geworden. Waar was jouw maischschema op gericht? Meer of minder body?

Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 25-09-2018  23:03 uWaar was jouw maischschema op gericht? Meer of minder body?

Op een gemiddelde body. 60 minuten bij 67 ºC. Gespoeld met water van 94 ºC met de moutkorf in de ketel. Hierdoor steeg de temperatuur en werd de enzymactiviteit gestopt. 

Thom

Leuk experiment! Ik ben benieuwd naar de gistprofielen. Het lijkt me persoonlijk wel moeilijker om de gistprofielen goed te onderscheiden met een hoge aroma hopgift.

Jacques

Citaat van: Thom op 26-09-2018  08:31 uLeuk experiment! Ik ben benieuwd naar de gistprofielen. Het lijkt me persoonlijk wel moeilijker om de gistprofielen goed te onderscheiden met een hoge aroma hopgift.

Ik ga deze test nog een keer uitvoeren met ongehopte moutextract met een hoger begin SG. De gistprofielen komen dan wat beter tot hun recht (meer vergistingsproducten). Ik moet alleen nog even kijken wanneer ik dit kan doen.

Jacques

Even een update.

Allereerst foto's van het depot in de flessen. Vanuit het depot komt bij de flessen waarin nog steeds vergisting plaatsvindt koolzuurbelletjes omhoog. Ondanks dat het merendeel van de gist is neergeslagen vindt er dus nog steeds (beperkt) vergisting plaats,















Een overzicht van alle flessen.



Het meest interessants is natuurlijk het verloop van de nagisting. Ik heb daar een aparte grafiek van gemaakt zodat het goed inzichtelijk is.


Te zien is dat de B16 Belgian Saison nog steeds behoorlijk actief is en dat deze gist een zeer hoge vergistingsgraad ken.
Geheel uitgegist is de B1 Universal Ale. Die doet al 2,5 dag helemaal niets meer, daarvoor was de activiteit ook al nagenoeg stil.

Opvallend is de gestage vergisting van de B19 Belgian Trapix. Dat is ook een gist die je kan verrassen...

brouwmus

Bedankt voor de update, leuke test hoor!

Ook goed te zien is het verschil in de hoeveelheid depot.

Zijn er ook (grote?) verschillen in de compactheid/poederigheid van het depot?

Jacques

Citaat van: brouwmus op 28-09-2018  14:49 uOok goed te zien is het verschil in de hoeveelheid depot.

Zijn er ook (grote?) verschillen in de compactheid/poederigheid van het depot?

Het depot laat ik nu zo veel mogelijk ongeroerd.
Wat leuk is om te zien dat er bij sommige gisten meer kratertjes zijn in het depot. Dat duidt op activiteit in het depot.

Knobby

Mooi experiment Jacques, maar wil je alsjeblieft voor mij je assen labelen? Dank! ;)

hansHalberstadt

Ik neem aan dat horizontaal uren staan sinds begin gisting en verticaal schijnbare vergistingsgraad.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 28-09-2018  18:58 uIk neem aan dat horizontaal uren staan sinds begin gisting en verticaal schijnbare vergistingsgraad.

Helemaal juist. Elke verticale streep staat voor een dag. De eerste 4 dagen zijn weggelaten om een duidelijker beeld te krijgen.




haicoterbeek

Mooie test! Erg leerzaam.

Thom

Laatst een saison gebrouwen met de B16. Startend met een SG van 1.055

B16: SG: 0.999= SVG 101,1%= 7,2% alcohol

Wat ging die gist ver door. >:D

Martijn0172

Leuke test! Kun je iets meer vertellen over je test opstelling, of staat dit in een ander topic? Ik wil binnenkort eens gaan testen met 100% brett vergisting met drie verschillende soorten brett

hansHalberstadt

Straks al je het echte eind SG/Brix gaat meten is het zeer interessant om te zien hoeveel het verschil daadwerkelijk is tussen de 3 gisten die vlak bij elkaar liggen. Dat kan duidelijk bewijzen dat de gist bepaalde suikers voor een deel vergist.
Kun je nu al zeggen of het verschil tussen die curves ontstaan kan zijn door iets andere beginvoorwaarden? Het waren allemaal niet gehydrateerde korrelgisten gaf je al aan, dus geen extra water toegevoegd waar evt verschillen door kunnen zijn ontstaan of andere oorzaak voor evt verschillen? Ik zag dat je al alles had gedaan om de begincondities gelijk te houden.

haicoterbeek

Citaat van: hansHalberstadt op 29-09-2018  09:34 uStraks al je het echte eind SG/Brix gaat meten is het zeer interessant om te zien hoeveel het verschil daadwerkelijk is tussen de 3 gisten die vlak bij elkaar liggen. Dat kan duidelijk bewijzen dat de gist bepaalde suikers voor een deel vergist.

Uit de test van Jacques komt met name de B5 American West naar voren als een gist die alle vergistbare suikers (inclusief maltotriose) omzet. En de dextrines ongemoeid laat.
De Bulldog American West lijkt een mooie gist om wat testjes te doen met eenstaps maisch tijden en temperaturen.
Dit om zodoende mijn eenstaps maischschemas te optimaliseren voor mijn maischton en methode.




Jacques

Citaat van: Martijn0172 op 29-09-2018  09:08 uLeuke test! Kun je iets meer vertellen over je test opstelling, of staat dit in een ander topic? Ik wil binnenkort eens gaan testen met 100% brett vergisting met drie verschillende soorten brett

Het merendeel staat in dit topic.

Het wort is afkomstig van een brouwsel met 100% Maris Otter palemout.
60 minuten gemaischt bij 67 ºC. Niet uitgemaischt maar wel gespoeld met aangezuurd water van 94 ºC terwijl de moutkorf langzaam omhoog getakeld werd. Het spoelen heeft zo'n 20 minuten geduurd. Er is gebrouwen met de verkorte moutkorf van mijn Braumeister.

Het begin SG was 1041, de pH aanvang vergisting 4,78.

De gist is afgewogen met een nauwkeurige weegschaal

Deze weegt dus op 0,001 g.


De flessen worden gewogen met een andere weegschaal die op 0,1 g weegt.



Door middel van de weegmethode wordt het SG berekend. In dit topic staat een verwijzing.


De flessen staan bij elkaar in een met duct tape versterkte kartonnen doos waarin onderin een op maat gesneden isolatiematje ligt. De doos staat in een donker hoekje in de huiskamer.

Het uitvoeren van metingen gaat razendsnel. De weegmethode is ideaal voor het volgen van de vergisting voor kleinere hoeveelheden wort.

Over een tijdje zal blijken hoeveel het verschil er is tussen de berekende SG met deze methode en de meting met de refractometer en een nauwkeurige Plato hydometer.

Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 29-09-2018  10:00 uUit de test van Jacques komt met name de B5 American West naar voren als een gist die alle vergistbare suikers (inclusief maltotriose) omzet. En de dextrines ongemoeid laat.
De Bulldog American West lijkt een mooie gist om wat testjes te doen met eenstaps maisch tijden en temperaturen.
Dit om zodoende mijn eenstaps maischschemas te optimaliseren voor mijn maischton en methode.

Naar mijn idee is deze identiek aan de US-05.
Volgens Fermentis geeft de US-05 een SVG van 81 à 82%
Zie https://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/10/SafAle-US-05.pdf

haicoterbeek

Citaat van: Jacques op 29-09-2018  13:29 uNaar mijn idee is deze identiek aan de US-05.
Volgens Fermentis geeft de US-05 een SVG van 81 à 82%
Zie https://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/10/SafAle-US-05.pdf
Dat lijkt er sterk op! Zal eens een batch delen en beide gisten gebruiken.

Jacques

Tijd voor een update.

Allereerst maak ik melding van een onverwachte ontwikkeling. Na ruim 2 weken geheel stil te hebben gestaan is de B1 Universal Ale langzaam weer opgestart. Heel langzaam kwam er weer schuim (vrij grof van structuur) op het bier. Omdat ik de watersloten op de flessen laat zitten heb ik niet geproefd van het bier. Daarom weet ik niet of sprake is van een infectie die zich nu manifesteert of dat er nu alsnog maltotriose vergist wordt. Heel bijzonder in ieder geval.

Bij de andere gisten lijkt het er op dat ze echt uitgegist zijn. Het meest stabiel is de B23 Steam Lager. Deze laat al langer tijd geen daling van betekenis zien. Deze gist wordt gevolgd door de B5 American West. De B19 Belgian Trapix lijkt nu stabiel te zijn maar ik weer dat pas zeker over een dagen.

De B16 Belgian Saison gaat nog steeds door zij het in een minder hoog tempo. Op het oog lijkt er overigens weinig te gebeuren...
En de verrassende B1 Universal Ale laat dus ook nog een daling in gewicht zien. Bij deze gist lijkt het er op dat de afname in gewicht aan het afzwakken is.

De test gaat dus nog even verder....



Een totaal overzicht.



In overzicht waarbij is ingezoomd op de nagisting na 192 uur = 8 dagen.



hansHalberstadt

Blijft een hele mooie proef met verrassende resultaten. Als de B1 geen besmetting is dan wordt het leuk om uit te vinden wat het dan wel is. Vorige week ook ergens zoiets gezien op het forum. Dat was meteen verdacht natuurlijk.

haicoterbeek

Heb je het uiteindelijke sg ook al gemeten via een andere methode? Ben benieuwd naar de SVG per gist gemeten met hydrometer of refractometer.

Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 11-10-2018  11:23 uHeb je het uiteindelijke sg ook al gemeten via een andere methode? Ben benieuwd naar de SVG per gist gemeten met hydrometer of refractometer.

Dat gaat binnenkort gebeuren. Op dit moment zijn alle gisten tot stilstand gekomen met uitzondering van B1 Universal Ale.

Jacques

Vandaag de meting gedaan.


Ik had wat spullen nodig.


Kraakhelder bier voor de refractometing.



Platometer en hydrometer.



In vergelijking met mijn hydrometer is de weegmethode zeer betrouwbaar.




Bij het gebruik van een refractometer zorgt het filteren van het monster voor een betrouwbaardere meting. In de meeste gevallen is de waarde redelijk wat hoger.



Het verschil in floccureren van de gist was goed te zien.





Ook opvallend was dat het monster met de B19 Belgian Trapix met de tijd steeds donkerder werd. Bij deze fles was de stop van het waterslot wat kleiner dan bij de andere flessen. Dit leidde tot oxidatie van het bier. Wederom een bewijs dat je alles er aan hoort te doen om oxidatie nadat de hoofdgisting is afgerond te voorkomen. Niet luchtdichte gistvaten maken meer bier kapot dan je lief is.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 12-10-2018  17:16 u
Misschien nog ter aanvulling de berekende SG uit de gefilterde refractometer meting:
van boven naar beneden:
1010.7
1012.6
1011.4
1002.6
1012.0
1010.7

Oh even niet goed gekeken, had je zelf ook al gedaan.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 12-10-2018  18:10 uOh even niet goed gekeken, had je zelf ook al gedaan.

Ja met een voor jou bekende rekentool  :)

BrouwMark

Jacques, ben je er al achter gekomen of de B1 een infectie had?

Jacques

Citaat van: BrouwMark op 13-10-2018  22:32 uJacques, ben je er al achter gekomen of de B1 een infectie had?

Ik heb geen infectie geproefd. De pH-waarde was de hoogste van allemaal...

haicoterbeek

Mooi om te zien dat de B4, B5, B19 en B23 zo dicht bij elkaar eindigen. De gemiddelde SVG van deze 4 gisten is 80,5 % en de werkelijke vergistingsgraad  is gemiddeld 66,5 %

Waarmee dit experiment ook wel een indicatie geeft voor de verhouding vergistbaar/onvergistbaar bij jouw methode van maischen.

Oxhead

Mooie test, hier hebben we wat aan.
Maar kan je ook iets over het smaakprofiel vertellen?
 :brouwen: :brouwen:

Jacques

Citaat van: Oxhead op 14-10-2018  12:52 uMooie test, hier hebben we wat aan.
Maar kan je ook iets over het smaakprofiel vertellen?
 :brouwen: :brouwen:

Ik heb beperkte smaaknotities gemaakt. Door omstandigheden heb ik die niet bij de hand. Ik kom hier binnenkort op terug.

Jacques

Citaat van: Jacques op 14-10-2018  21:25 uIk heb beperkte smaaknotities gemaakt. Door omstandigheden heb ik die niet bij de hand. Ik kom hier binnenkort op terug.


Belofte maakt schuld. Hierbij de beperkte smaaknotities die ik gemaakt heb. Beperkt omdat de test vooral gericht was op de vergistingsgraad die gehaald kan worden met de gisten en niet de intentie had de smaakprofielen vast te stellen.

B1 Universal Ale
Neutraal, moutig, zoetig, licht fruitig.
Bij dit bier is er gedurende lange tijd geen activiteit waarneembaar. Heel verrassend ging het bier weer gisten na zo'n 14 dagen. Er is door mij geen afwijkende smaak geconstateerd en het bier heeft de hoogste pH-waarde van alle bieren in deze test.

B4 English Ale
Fruitig, moutig, zoetig.
Betere schuimhoudbaarheid dan bij B1.

B5 American West
Droog, licht zurig, fruitig.

B16 Belgian Saison
Droog, saison, fris fruitig.

B19 Belgian Trapix
Geoxideerd, zeer fruitig.
Kennelijk is deze fles niet afdoende afgesloten geweest door de rubberen stop voorzien van een waterslot. De stop was een maatje kleiner dan bij de andere flessen. De stop is dieper in de fles gestoken. Het waterslot heeft gewoon gewerkt. Er heeft een hele lange nagisting plaats gehad. Tot bijna het einde van test is het gewicht van deze fles steeds een beetje gedaald. Al redelijk snel was te zien dat de kleur van dit bier wat donkerder was dan dat van de andere flessen. Naar het einde van het test werd het kleurverschil groter.
Het is het zoveelste bewijs dat je maar een hele kleine gaslek hoeft te hebben tijdens de nagisting om een vervelende smaakafwijking te krijgen.

B23 Steam Lager
Zoetig, veel body.


Een overzichtsfoto van de monsters waarop te zien is dat B19 veel donkerder is dan de andere bieren.

WouterD


Heuvinger brouwerij

Struikel ik zo over deze post.
Worden er gisten getest waar ik naar op zoek ben.
Op de valreep van het jaar toch maar 8 zakjes Bulldog B16 Belgian Saison en 3 zakjes  Bulldog B19 Belgian Trapix besteld.
Proberen of deze verder uitgisten en meer alcohol tolerant zijn dan de nu gebruikte Crossmyloof Belle saison.
Gelijk ook maar 4 m siliconen slang 9x13 mee besteld.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.