Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Storten tot %  (gelezen 1022 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Boogaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij. D'n Ingel.
Storten tot %
« Gepost op: 23-09-2018 16:47 u »
Wellicht dat deze vraag al eens is voorgekomen maar ik kan er niets vinden. Wat wordt precies bedoeld met storting tot 75 % of bv 10 of 20 % wat op sommige verpakkingen staat van het mout.
Ik snap daaruit dat dus niet alles gestort mag worden maar bv storten tot 75%, maar van wat, van de hoeveelheid beslagwater dus bv 20 liter water en daar 75 % van en waarom.

Wie kan mij dat goed uitleggen of waar kan iets vinden over deze materie.

gr roland

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
Re: storten tot %
« Reactie #1 Gepost op: 23-09-2018 16:50 u »
Totale stort.

M.a.w.;

Product A 7,5 kg
Product B 2 kg
Product C 0,5 kg

Totale stort 10 kg

Hoeveelheid product A delen door totale stort, etc.

7,5 kg/10 kg = 75%

Zijn overigens richtlijnen, geen absoluut limiet. Succes.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.343
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: storten tot %
« Reactie #2 Gepost op: 23-09-2018 17:14 u »
Kleine aanvulling op bovenstaande. De stort is het totaal (gewicht) van je vergistbare ingrediŽnten. Dus ook inclusief je suiker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.799
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Storten tot %
« Reactie #3 Gepost op: 23-09-2018 23:30 u »
Wellicht dat deze vraag al eens is voorgekomen maar ik kan er niets vinden. Wat wordt precies bedoeld met storting tot 75 % of bv 10 of 20 % wat op sommige verpakkingen staat van het mout.

De percentages die op de verpakkingen staan hebben betrekking op het aanbevolen maximale percentage van een mout in de storting. Overigens is dat geen wet van Meden en Perzen. Een hoger percentage kan er voor zorgen dat je bier net wat aparter is dan andere bieren.

Offline PrinsHeerlijk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
    • Thuisbrouwerij Prins
Re: Storten tot %
« Reactie #4 Gepost op: 25-09-2018 23:47 u »
Zoals een overheerlijke Quadrupel van 100% Chocolademout  >:D

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.189
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Storten tot %
« Reactie #5 Gepost op: 25-09-2018 23:55 u »
Zoals een overheerlijke Quadrupel van 100% Chocolademout  >:D

 :brouwen: :proost: :biersmile: :nut: :nut: :nut: :nut: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.799
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Storten tot %
« Reactie #6 Gepost op: 26-09-2018 21:29 u »
Zoals een overheerlijke Quadrupel van 100% Chocolademout  >:D

Uiteraard binnen een zekere begrenzing. Die begrenzing wordt voor een deel bepaald door het enzymgehalte en voor een deel door smaakeffecten. De meeste aanbevelingen zijn aan de veilige kant. Vandaar mijn opmerking dat het geen wet van Meden en Perzen is. Speltmout bijvoorbeeld wordt aanbevolen tot 30%, maar het is geen enkel probleem om naar 50% of meer te gaan.

Tags: