Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: RIS  (gelezen 727 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 558
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
RIS
« Gepost op: 21-09-2018 11:51 u »
Ik wil met de Eik Chips Amerikaans Vanille die ik won via dit forum binnen enkele weken een RIS brouwen.(https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37393.msg565424.html#msg565424)

Recept hieronder, tips zijn altijd welkom!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2018-09
Naam receptVègershujet
Brouwdatum11-10-2018
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume15,0 l
Begin SG1,100 SG
Eind SG1,027 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,0%
Alcoholgehalte9,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)187 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)104 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,50 lWater uit Diest, België
0,90 gCaCl2
1,20 gCaSO4
4,40 mlMelkzuur
1,50 gMgSO4
20,00 gBakkersgist
9,35 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l13 mg/l94 mg/l172 mg/l45 mg/l109 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,44 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC57,1 %
1,16 kgHavervlokken BrewfermBrewferm2 EBC14,9 %
0,77 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons185 EBC9,9 %
0,63 kgDark Crystal moutThomas Fawcett and Sons220 EBC8,2 %
0,38 kgBlack moutThomas Fawcett and Sons1300 EBC4,9 %
0,38 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC4,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.20 min.2,5 l/kg
B/A Amylase68,0 °C10 min.40 min.2,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.15 min.2,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31,8 gMagnumbellen11,6%60 min.43,8 IBU
9,2 gColumbusbellen15,6%60 min.17,0 IBU
50,0 gNorthern Brewerbellen8,4%20 min.30,2 IBU
50,0 gMosaicbellen11,4%5 min.13,5 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,00 gWyeast gistvoedingandersstarter
45,00 gEik Chips Amerikaans Vanillesmaakstofnagisting/lagering


Gist
starter[/data][data]Safbrew 20 g (F-2)[/data][data]bovengist[/data][/row]
starter[/data][data]Safbrew 20 g (F-2)[/data][data]bovengist[/data][/row] starter[/data][data]Windsor ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]45,00 gEik Chips Amerikaans Vanillesmaakstofnagisting/lagering
[row][data][row][data]45,00 gEik Chips Amerikaans Vanillesmaakstofnagisting/lagering


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,027 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering5,0 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RIS
« Reactie #1 Gepost op: 21-09-2018 12:24 u »
Geen ervaring met RIS dus kan je niet helpen. Wel een vraag; waarom de bakkersgist?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 558
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: RIS
« Reactie #2 Gepost op: 21-09-2018 12:27 u »
Geen ervaring met RIS dus kan je niet helpen. Wel een vraag; waarom de bakkersgist?
Die voeg ik 5 minuten voor einde koken toe als extra gistvoeding, dat doe ik standaard bij elke bier.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RIS
« Reactie #3 Gepost op: 21-09-2018 12:30 u »
Dat vermoedde ik al, dank voor het antwoord

(ps als je in BrouwHulp bij het tabblad vergsiting het vinkje bij starter weg haalt dan heb je de fout niet in je overzicht bij gist)

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 558
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: RIS
« Reactie #4 Gepost op: 21-09-2018 13:28 u »
Dat vermoedde ik al, dank voor het antwoord

(ps als je in BrouwHulp bij het tabblad vergsiting het vinkje bij starter weg haalt dan heb je de fout niet in je overzicht bij gist)
Bedankt, wist ik niet.

Offline DoubleW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: RIS
« Reactie #5 Gepost op: 23-09-2018 12:13 u »
Kan ook de gist die afgetapt is van voorgaand brouwsel tijdens kook toevoegen. Zit ook voeding in voor gist

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 558
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: RIS
« Reactie #6 Gepost op: 24-10-2018 13:16 u »
Ik heb deze RIS 2 weken geleden gebrouwen (met wat kleine aanpassingen aan het recept). Eergisteren heb ik 40 g eik chips toegevoegd (eerst 2 dagen laten infuseren in 150 ml whisky) samen met de whisky. Bedoeling is om elke week het sg te meten en even te proeven. Als de eik/vanillesmaak er genoeg in zit, ga ik bottelen. Ik post het resultaat later in het voorziene topic: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37394.msg565439.html#msg565439

Tags: