Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Rogge IPA (RIPA)  (gelezen 487 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Rogge IPA (RIPA)
« Gepost op: 18-09-2018 17:52 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBATCH 3.1
Naam receptRIPA
Brouwdatum14-09-2018
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume25,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)58 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
25,00 lWater uit Zutphen
9,54 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC50,0 %
3,00 kgRoggemoutWeyermann6 EBC50,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
45,0 C1 min.10 min.4,2 l/kg
53,0 C1 min.10 min.4,2 l/kg
63,0 C5 min.45 min.4,2 l/kg
72,0 C5 min.20 min.4,2 l/kg
78,0 C1 min.5 min.4,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
60,0 gSaazplugs3,4%60 min.25,0 IBU
100,0 gAmarillobellen8,9%10 min.21,4 IBU
100,0 gCascadepellets5,5%0 min.12,1 IBU


Gist
starter[/data][data]SafLager West European Lager (S-23)[/data][data]ondergist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]100,0 gCascadepellets5,5%0 min.12,1 IBU


Ha beste Brouwers!

Ik ben benieuwd wat jullie van dit recept vinden!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 613
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Rogge IPA (RIPA)
« Reactie #1 Gepost op: 18-09-2018 19:28 u »
50% roggemout gaat je filterproblemen opleveren. Ik zou daar wat rijsthulzen doorheen mengen voor een beter filterbed. Heb zelf een prijswinnende DRIPA gebrouwen met maar 15% en zou persoonlijk niet hoger gaan dan 20% zonder hulp bij het filtreren.

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 313
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Rogge IPA (RIPA)
« Reactie #2 Gepost op: 18-09-2018 20:00 u »
Tijdje geleden heb ik nog eens 10 liter tarwe/rogge gebrouwen als testbrouwsel, zeer traag gefilterd en geen last gehad van dichtslibben, dus het kan wel, maar denk dat je beter een tijdje op 40 C. blijft ivm de viscositeit van het wort bij een hoog aandeel rogge wil het bier later niet "dik vloeibaar" zijn....

Mouten: (in kg)         kg   % stort
Tarwemout               2,85   90,3
Weyermann Roggemout     0,3    9,7

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.399
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Rogge IPA (RIPA)
« Reactie #3 Gepost op: 18-09-2018 23:07 u »
Ik mis de dryhop in je recept.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Rogge IPA (RIPA)
« Reactie #4 Gepost op: 19-09-2018 06:44 u »
Waarom heb je deze gist gekozen? Het is een pils gist voor typische Duitse bieren, terwijl je IPA een bovengister is en de meer Amerikaanse stijl moet benaderen. Ik zou zelf eerder US05 pakken. Die laat weinig gistprofiel achter en dan draait het om hop

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Rogge IPA (RIPA)
« Reactie #5 Gepost op: 19-09-2018 13:10 u »
Bedankt voor de reacties!!

- Wij hebben het gist gekozen uit een ander recept, wellicht hadden wij daar iets beter over na moeten denken.
De volgende keer wordt het dus US-05
- Aan dry-hop hadden we nog niet gedacht, hoe kunnen wij dit het beste doen?
- Voor de filter-problemen willen wij gebruik maken van een hex-filter en inderdaad 5 min op 40 daarna 5 min op 45 graden enz.

Maischschema

40,0 C   1 min.   5 min.   4,2 l/kg
45,0 C   1 min.   5 min.   4,2 l/kg
53,0 C   1 min.   10 min.   4,2 l/kg
63,0 C   5 min.   45 min.   4,2 l/kg
72,0 C   5 min.   20 min.   4,2 l/kg
78,0 C   1 min.   5 min.   4,2 l/kg

Alvast bedankt! Vrijdag gaan we zien of het gaat lukken

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Rogge IPA (RIPA)
« Reactie #6 Gepost op: 19-09-2018 13:26 u »
Zojuist besloten om te maischen met:

1 kilo roggemout
5 kilo pilsmout,

Hoe kunnen wij dan het beste het maischschema aanpassen?

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.399
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Rogge IPA (RIPA)
« Reactie #7 Gepost op: 19-09-2018 14:43 u »
De beta glucaan stap is rond 42/43 C. Dus 40 en 45 is onnodig. Deze stap moet je wel minimaal 15 minuten aanhouden. En vooral regelmatig roeren.
53 C stap voegt voor dit recept niet zoveel toe, dus zou ik weglaten.

Dryhop minimaal 5g/liter en toevoegen naar een week en dan 5 dagen overhevelen naar je bottelemmer en bottelen.
Als je US-05 gebruikt zou ik de 1e week verlengen naar 2 weken. Deze gist kan nog wel eens wat diacetyl produceren. Ik ben er niet zo`n fan van.
 

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Rogge IPA (RIPA)
« Reactie #8 Gepost op: 19-09-2018 16:01 u »
Nieuw Maischschema

42,0 C   1 min.   15 min.   4,2 l/kg
63,0 C   5 min.   45 min.   4,2 l/kg
72,0 C   5 min.   20 min.   4,2 l/kg
78,0 C   1 min.   5 min.   4,2 l/kg

Dry-hop
5 dagen op 22 C
7 dagen op 4 C  (100 gram Cascade toevoegen)

Tags: