Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2018 C1 Tripel  (gelezen 12975 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 940
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
OBBK 2018 C1 Tripel
« Gepost op: 17-09-2018 10:16 u »
Hierbij het recept van mijn met 88 punten de eerste plaats in klasse C winnende tripel.

Smash Tripel 20 liter.


Mout:       6100 gram   pilsmout 3 ebc Dingemans
Suiker:     1000  gram   kristalsuiker

Hop:         62 gram Cascade bloemen 6,4 % alfa begin koken
                62 gram Cascade bloemen 6,4% alfa laatste 10 minuten koken

Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Maischschema: Storten op 68 graden, temperatuur zakt naar 63 graden. 45 minuten op 63 graden en 30 minuten op 73 graden.


Kooktijd:    90 minuten


Gist:  2 zakjes T-58 over het afgekoelde wort gestrooid.

Vergisting: 5 dagen op 21 graden dan overgeheveld naar gistfles voor 14 dagen op 18 graden.


Startsg: 1077

eind SG: 1016

Alcohol: 8,6%


Bitterheid: 49.1 Ibu Tinseth

Kleur: 8.5 Ebc

 Gebotteld met 8 gram per liter kristalsuiker


Opmerkingen keurmeester: Alcohol overheerst wat. Moutzoet en hopbitter mooi in balans.


Groeten Marco.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.875
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #1 Gepost op: 17-09-2018 13:18 u »
Van harte Marco, weer een eerste prijs voor je met een mooi simpel recept!

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.442
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #2 Gepost op: 17-09-2018 17:58 u »
Gefeliciteerd Marco.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #3 Gepost op: 17-09-2018 19:59 u »
Marco,

Bedankt voor het delen van je recept. Met al het IPA geweld win je niet zo snel meer met een tripel. Goed gedaan.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 324
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #4 Gepost op: 17-09-2018 23:13 u »
Gefeliciteerd Marco. Kracht zit hem in de eenvoud. Vraagje, smaakt hij niet erg bitter voor een Tripel?

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 474
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #5 Gepost op: 17-09-2018 23:38 u »
Marco,

Bedankt voor het delen van je recept. Met al het IPA geweld win je niet zo snel meer met een tripel. Goed gedaan.

Of misschien juist wel ;D
Hier loopt ook een draadje over IPA-moeheid. ;)

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #6 Gepost op: 18-09-2018 06:58 u »
Inderdaad, IPA blijft af en toe lekker, maar de echte hype luwt al iets. Tripels blijven. Mooi recept.

De vergisting van 21 naar 18 graden, wat is het idee daarbij? Ik zou denken eerst 18 bij hoofdvergisting en dan langzaamaan naar 21 bij navergisting?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 940
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #7 Gepost op: 18-09-2018 07:44 u »
Iedereen bedankt voor de felicitaties.  :brouwen:

Gefeliciteerd Marco. Kracht zit hem in de eenvoud. Vraagje, smaakt hij niet erg bitter voor een Tripel?

De bitterheid komt niet over als 49 Ibu maar zeker 10 punten lager, dit mede door de gebruikte T-58 die bij mij nooit ver doorvergist.

Inderdaad, IPA blijft af en toe lekker, maar de echte hype luwt al iets. Tripels blijven. Mooi recept.

De vergisting van 21 naar 18 graden, wat is het idee daarbij? Ik zou denken eerst 18 bij hoofdvergisting en dan langzaamaan naar 21 bij navergisting?

Het idee is dat dan de gistkast uitkon. ;)

Offline Brouwert

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #8 Gepost op: 18-09-2018 09:36 u »
Marco,

Bedankt voor het delen van je recept. Met al het IPA geweld win je niet zo snel meer met een tripel. Goed gedaan.

De keuze voor Cascade lijkt mij toch op zijn minst wel een knipoog naar het IPA geweld..

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #9 Gepost op: 18-09-2018 21:41 u »
Ik had nog een foto van de gelukkige winnaar.



Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 254
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #10 Gepost op: 19-09-2018 10:51 u »
Bedankt voor het delen. Ik ga op basis van dit recept eens zelfs een tripel in elkaar zetten.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #11 Gepost op: 19-09-2018 12:09 u »
Super gedaan! Nogmaals een bewijs dat je de stijl Tripel zeer goed beheerst (en alle overige technische aspecten ook natuurlijk).

Proficiat Marco!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #12 Gepost op: 12-07-2019 21:08 u »
Er is een afgesplitst topic naar aanleiding van dit recept.
Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39514.msg567596.html

Tags: