Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2018 C1 Tripel  (gelezen 8419 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #25 Gepost op: 30-10-2018 09:36 u »
Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Had even een vraagje, dit recept is op basis van 20L in het vergistvat neem ik aan.

33 liter start koken? 13 liter verdampen lijkt me wel erg veel, of maak ik ergens een rekenfoutje?

Wil op basis van dit recept zaterdag gaan brouwen. Met als toevoeging 20 gram zoete sinasappelschil als kleine tegenhanger van de kruidige gist.

Alvast dank en nog gefeliciteerd ;)

Volgens mij blijft er na het maischen nog wat liters zitten in de mout. Dacht ongeveer 1 liter per kilo. Trek er die af en dan nog wat verlies bij het koken. Ook blijft er wat trub over na het koken. Kom je wel op ongeveer 20 liter.

Jos

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 913
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #26 Gepost op: 30-10-2018 17:41 u »
Volgens mij blijft er na het maischen nog wat liters zitten in de mout. Dacht ongeveer 1 liter per kilo. Trek er die af en dan nog wat verlies bij het koken. Ook blijft er wat trub over na het koken. Kom je wel op ongeveer 20 liter.

Jos

Inderdaad,bij start koken was het volume ongeveer 27 liter en er ging na koelen een kleine 21 liter in het gistvat. Uiteindelijk is er ongeveer 20 liter gebotteld.
In mijn geval blijft er een liter per kilo mout aan water achter.



Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 913
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #27 Gepost op: 30-10-2018 17:45 u »
Is het niet beter om de (opgeloste) kristalsuiker pas na de hoofdgisting toe te voegen? De gist verteert dan eerst de "moeilijke" suikers en daarna pas de laat toegevoegde kristalsuiker.

Als het doel is om een zo ver mogelijk uitvergist bier te krijgen wel.
In mijn geval wist ik wat mijn methode oplevert en kan ik bijvoorbeeld de bitterheid/hopgift daar op aanpassen.

Door ervaring met deze grondstoffen en met mijn apperatuur en volgens mijn werkwijze verkrijg ik dit resultaat.
Iemand anders zal misschien een verder uitvergist bier krijgen waardoor de balans van het bier verschuift naar meer bitter.
Door dit op voorhand al te weten kan je het bier een richting op sturen.
Ja het is een simpel recept maar er zit wel meer achter. ;)

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 872
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #28 Gepost op: 19-11-2018 16:29 u »
Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Had even een vraagje, dit recept is op basis van 20L in het vergistvat neem ik aan.

33 liter start koken? 13 liter verdampen lijkt me wel erg veel, of maak ik ergens een rekenfoutje?
Ja. Verlies wat in de bostel blijft zitten, 90 minuten koken, volumevermindering met koelen en nog pakweg 3 4 liter met het gisten.

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #29 Gepost op: 19-11-2018 16:58 u »
Gefeliciteerd met dit mooie bier!

Ik vroeg mij af waarom je ervoor gekozen hebt om 90 minuten te koken. Is hier een specifieke reden voor?

Alvast bedankt!

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #30 Gepost op: 13-02-2019 23:24 u »
Marco ben zo vrij geweest om deze na te brouwen.Wel heb ik in plaats van de t-58 de mj-m41 gist gebruikt.
Deze gist heeft een vergelijkbaar profiel maar gist veel verder door. Ik heb dan ook de bitterheid terug gebracht naar 37 ibu.Het bier zit nu 2 weken op de fles en heb er vanavond een geproefd.
Wat een heerlijke tripel en dan te bedenken dat de smaken nog wat ronder en mooier gaan worden.
Zo zie je maar less is more.
Dank je wel voor weer een top recept.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 913
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #31 Gepost op: 14-02-2019 07:51 u »
Marco ben zo vrij geweest om deze na te brouwen.Wel heb ik in plaats van de t-58 de mj-m41 gist gebruikt.
Deze gist heeft een vergelijkbaar profiel maar gist veel verder door. Ik heb dan ook de bitterheid terug gebracht naar 37 ibu.Het bier zit nu 2 weken op de fles en heb er vanavond een geproefd.
Wat een heerlijke tripel en dan te bedenken dat de smaken nog wat ronder en mooier gaan worden.
Zo zie je maar less is more.
Dank je wel voor weer een top recept.

Leuk dat je het recept nagebrouwen hebt, en inderdaad bij een lager eind-sg past een lager bitterheid om ongeveer dezelfde balans te houden. :biersmile:

Offline JobW

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #32 Gepost op: 27-02-2019 17:50 u »
Is een bitterheid van 49 IBU niet aan de hoge kant voor een tripel?

Of valt dit mee door de hoeveelheid mout?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 913
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #33 Gepost op: 27-02-2019 18:45 u »
Is een bitterheid van 49 IBU niet aan de hoge kant voor een tripel?

of valt dit mee door de hoeveelheid mout?

De bitterheid komt niet over als 49 Ibu maar zeker 10 punten lager, dit mede door de gebruikte T-58 die bij mij nooit ver doorvergist.

Tags: