Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2018 C1 Tripel  (gelezen 3128 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 449
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #25 Gepost op: 30-10-2018 09:36 u »
Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Had even een vraagje, dit recept is op basis van 20L in het vergistvat neem ik aan.

33 liter start koken? 13 liter verdampen lijkt me wel erg veel, of maak ik ergens een rekenfoutje?

Wil op basis van dit recept zaterdag gaan brouwen. Met als toevoeging 20 gram zoete sinasappelschil als kleine tegenhanger van de kruidige gist.

Alvast dank en nog gefeliciteerd ;)

Volgens mij blijft er na het maischen nog wat liters zitten in de mout. Dacht ongeveer 1 liter per kilo. Trek er die af en dan nog wat verlies bij het koken. Ook blijft er wat trub over na het koken. Kom je wel op ongeveer 20 liter.

Jos

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #26 Gepost op: 30-10-2018 17:41 u »
Volgens mij blijft er na het maischen nog wat liters zitten in de mout. Dacht ongeveer 1 liter per kilo. Trek er die af en dan nog wat verlies bij het koken. Ook blijft er wat trub over na het koken. Kom je wel op ongeveer 20 liter.

Jos

Inderdaad,bij start koken was het volume ongeveer 27 liter en er ging na koelen een kleine 21 liter in het gistvat. Uiteindelijk is er ongeveer 20 liter gebotteld.
In mijn geval blijft er een liter per kilo mout aan water achter.



Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #27 Gepost op: 30-10-2018 17:45 u »
Is het niet beter om de (opgeloste) kristalsuiker pas na de hoofdgisting toe te voegen? De gist verteert dan eerst de "moeilijke" suikers en daarna pas de laat toegevoegde kristalsuiker.

Als het doel is om een zo ver mogelijk uitvergist bier te krijgen wel.
In mijn geval wist ik wat mijn methode oplevert en kan ik bijvoorbeeld de bitterheid/hopgift daar op aanpassen.

Door ervaring met deze grondstoffen en met mijn apperatuur en volgens mijn werkwijze verkrijg ik dit resultaat.
Iemand anders zal misschien een verder uitvergist bier krijgen waardoor de balans van het bier verschuift naar meer bitter.
Door dit op voorhand al te weten kan je het bier een richting op sturen.
Ja het is een simpel recept maar er zit wel meer achter. ;)

Tags: