Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2018 C1 Tripel  (gelezen 4430 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 889
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
OBBK 2018 C1 Tripel
« Gepost op: 17-09-2018 10:16 u »
Hierbij het recept van mijn met 88 punten de eerste plaats in klasse C winnende tripel.

Smash Tripel 20 liter.


Mout:       6100 gram   pilsmout 3 ebc Dingemans
Suiker:     1000  gram   kristalsuiker

Hop:         62 gram Cascade bloemen 6,4 % alfa begin koken
                62 gram Cascade bloemen 6,4% alfa laatste 10 minuten koken

Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Maischschema: Storten op 68 graden, temperatuur zakt naar 63 graden. 45 minuten op 63 graden en 30 minuten op 73 graden.


Kooktijd:    90 minuten


Gist:  2 zakjes T-58 over het afgekoelde wort gestrooid.

Vergisting: 5 dagen op 21 graden dan overgeheveld naar gistfles voor 14 dagen op 18 graden.


Startsg: 1077

eind SG: 1016

Alcohol: 8,6%


Bitterheid: 49.1 Ibu Tinseth

Kleur: 8.5 Ebc

 Gebotteld met 8 gram per liter kristalsuiker


Opmerkingen keurmeester: Alcohol overheerst wat. Moutzoet en hopbitter mooi in balans.


Groeten Marco.





                 



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.516
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #1 Gepost op: 17-09-2018 13:18 u »
Van harte Marco, weer een eerste prijs voor je met een mooi simpel recept!

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #2 Gepost op: 17-09-2018 13:24 u »
Zijn dat twee zakjes van 11 gram voor 20 liter? Normaal is 1 zo'n zakje toch voldoende voor 20 liter?

Ik heb nu een enigszins vergelijkbaar recept van 11 liter in de gistkast staan en dacht met 1 zakje T58 veel te veel gist te hebben toegevoegd...




Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #3 Gepost op: 17-09-2018 14:11 u »
Zijn dat twee zakjes van 11 gram voor 20 liter? Normaal is 1 zo'n zakje toch voldoende voor 20 liter?

Ik heb nu een enigszins vergelijkbaar recept van 11 liter in de gistkast staan en dacht met 1 zakje T58 veel te veel gist te hebben toegevoegd...
Met een begin SG van 1.077 heb je wel 2 zakjes nodig voor 20 liter.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #4 Gepost op: 17-09-2018 14:22 u »
Gefeliciteerd, Marco.

Zijn dat twee zakjes van 11 gram voor 20 liter? Normaal is 1 zo'n zakje toch voldoende voor 20 liter?

Ik heb nu een enigszins vergelijkbaar recept van 11 liter in de gistkast staan en dacht met 1 zakje T58 veel te veel gist te hebben toegevoegd...





1 Zakje van 11 gram zou goed zijn voor 20 liter, tot 1.060

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #5 Gepost op: 17-09-2018 14:33 u »
Dus het sg is ook nog van invloed op de hoeveelheid gist, niet alleen het volume. Mijn sg was ongeveer 1.090, dan zou 1 zakje misschien nog niet eens zo gek zijn voor 11 liter?

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #6 Gepost op: 17-09-2018 17:36 u »
Misschien zelfs nog aan de krappe kant.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.373
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #7 Gepost op: 17-09-2018 17:58 u »
Gefeliciteerd Marco.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #8 Gepost op: 17-09-2018 19:32 u »
Misschien zelfs nog aan de krappe kant.

Ik vond het tooltje van MrMalty en dat gaf terug dat ik voor 11 l zo'n  9.9 gram gist nodig had. Er zit 11.9 gram in. Lijkt me redelijk ok dan

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #9 Gepost op: 17-09-2018 19:59 u »
Marco,

Bedankt voor het delen van je recept. Met al het IPA geweld win je niet zo snel meer met een tripel. Goed gedaan.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #10 Gepost op: 17-09-2018 23:13 u »
Gefeliciteerd Marco. Kracht zit hem in de eenvoud. Vraagje, smaakt hij niet erg bitter voor een Tripel?

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #11 Gepost op: 17-09-2018 23:38 u »
Marco,

Bedankt voor het delen van je recept. Met al het IPA geweld win je niet zo snel meer met een tripel. Goed gedaan.

Of misschien juist wel ;D
Hier loopt ook een draadje over IPA-moeheid. ;)

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #12 Gepost op: 18-09-2018 06:58 u »
Inderdaad, IPA blijft af en toe lekker, maar de echte hype luwt al iets. Tripels blijven. Mooi recept.

De vergisting van 21 naar 18 graden, wat is het idee daarbij? Ik zou denken eerst 18 bij hoofdvergisting en dan langzaamaan naar 21 bij navergisting?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 889
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #13 Gepost op: 18-09-2018 07:44 u »
Iedereen bedankt voor de felicitaties.  :brouwen:

Gefeliciteerd Marco. Kracht zit hem in de eenvoud. Vraagje, smaakt hij niet erg bitter voor een Tripel?

De bitterheid komt niet over als 49 Ibu maar zeker 10 punten lager, dit mede door de gebruikte T-58 die bij mij nooit ver doorvergist.

Inderdaad, IPA blijft af en toe lekker, maar de echte hype luwt al iets. Tripels blijven. Mooi recept.

De vergisting van 21 naar 18 graden, wat is het idee daarbij? Ik zou denken eerst 18 bij hoofdvergisting en dan langzaamaan naar 21 bij navergisting?

Het idee is dat dan de gistkast uitkon. ;)

Offline Brouwert

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #14 Gepost op: 18-09-2018 09:36 u »
Marco,

Bedankt voor het delen van je recept. Met al het IPA geweld win je niet zo snel meer met een tripel. Goed gedaan.

De keuze voor Cascade lijkt mij toch op zijn minst wel een knipoog naar het IPA geweld..

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #15 Gepost op: 18-09-2018 21:41 u »
Ik had nog een foto van de gelukkige winnaar.



Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #16 Gepost op: 19-09-2018 10:51 u »
Bedankt voor het delen. Ik ga op basis van dit recept eens zelfs een tripel in elkaar zetten.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #17 Gepost op: 19-09-2018 12:09 u »
Super gedaan! Nogmaals een bewijs dat je de stijl Tripel zeer goed beheerst (en alle overige technische aspecten ook natuurlijk).

Proficiat Marco!

Offline Kassie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: 00
  • eentje met de jas aan
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #18 Gepost op: 15-10-2018 14:54 u »
Hoi,

Zaterdag wil ik dit recept (ongeveer) gaan brouwen. Wanneer is het goede moment om de kilo suiker toe te voegen?

Groet

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 889
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #19 Gepost op: 15-10-2018 17:49 u »
Hoi,

Zaterdag wil ik dit recept (ongeveer) gaan brouwen. Wanneer is het goede moment om de kilo suiker toe te voegen?

Groet

Ik heb dit na een uur koken toegevoegd om de karamellisatie beperkt te houden.

Offline Kassie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: 00
  • eentje met de jas aan
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #20 Gepost op: 15-10-2018 19:56 u »
Ik heb dit na een uur koken toegevoegd om de karamellisatie beperkt te houden.

Ok dankjewel!

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #21 Gepost op: 19-10-2018 17:43 u »
Wat is het gevolg als de suiker te lang meekookt en karamelliseert?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 889
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #22 Gepost op: 19-10-2018 18:02 u »
Wat is het gevolg als de suiker te lang meekookt en karamelliseert?

De kleur van het bier zal iets donkerder worden en ietwat karamelsmaak waarschijnlijk.

Offline HoppyHippo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #23 Gepost op: 30-10-2018 03:59 u »
Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Had even een vraagje, dit recept is op basis van 20L in het vergistvat neem ik aan.

33 liter start koken? 13 liter verdampen lijkt me wel erg veel, of maak ik ergens een rekenfoutje?

Wil op basis van dit recept zaterdag gaan brouwen. Met als toevoeging 20 gram zoete sinasappelschil als kleine tegenhanger van de kruidige gist.

Alvast dank en nog gefeliciteerd ;)

Offline Pieter1954

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 C1 Tripel
« Reactie #24 Gepost op: 30-10-2018 08:56 u »
Is het niet beter om de (opgeloste) kristalsuiker pas na de hoofdgisting toe te voegen? De gist verteert dan eerst de "moeilijke" suikers en daarna pas de laat toegevoegde kristalsuiker.

Tags: