OBBK 2018 D3 Quadrupel

Gestart door Sjoerd, 16-09-2018 21:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjoerd

Hierbij het recept waarmee ik met 85 punten de derde plaats in de D-klasse op het OBBK 2018 behaald heb. Algemeen commentaar:
Prima gebrouwen quadrupel, mooi fruitig, alcoholwarmend, iets meer karamel had gemogen.

Gesselse Quadrupel

25 liter/25 IBU
31,5 liter maischwater
10 liter spoelwater
BSG 1087
ESG 1017

Palemout                 7000 gr 70%
Donkere Tarwemout 1000 gr 10%
Cara 120                 1000 gr 10%
Donker Kandijsuiker   500 gr   5%
Rietsuiker                  500 gr   5%

Maischschema:
55 graden  10 min
63 graden  60 min
73 graden  20 min
78 graden    1 min

Hop:
Cascade          6,4%a        23 gr 90 min
St Goldings     3,37%a       34 gr 90 min
H Hersbrucker    2,2%a        25 gr 90 min
H Hersbrucker    2,2%a        23 gr 30 min
H Hersbrucker    2,2%a        20 gr   5 min
Koriander                            8 gr 10 min

Gist:
Wyeast 1762, 2 liter giststarter

Hoofdgisting 7 dagen 21 graden
Nagisting    16 dagen 20 graden

Opmerking:
Ik heb de 2 liter giststarter in zijn geheel toegevoegd waardoor ik geen 10, maar 8 liter spoelwater gebruikt heb.


Jacques

Bedankt voor het delen van het recept Sjoerd.


orangeloo

Nogmaals nen dikke proficiat.  :brouwen:

tdp

Gefeliciteerd Sjoerd! Mooie prestatie!

lier

Gefeliciteerd met je mooie bier, geniet ervan :biersmile:

Wolter

Nog gefeliciteerd!! Mooie prijs!

Davester

Als fan van kwoaje druppel gaan we deze zeker proberen.
Ben een newbie maar lees ik het goed als ik het vertaal naar 90 minuten koken?

Sjoerd

Leuk! Inderdaad, 90 min koken. Succes!

tieskewieske

Hoi Sjoerd,

Op basis van de feedback van de jury wat zou je zelf aan het recept veranderen om hem nog beter te krijgen?

Mvg,

Matthijs

Sjoerd

Hoi Matthijs, het bier zit nu ongeveer 1,5 jaar op fles en is eigenlijk alleen maar beter geworden. Maar als ik hem weer zou brouwen zou ik de 500 g rietsuiker vervangen door 500 g kandijsuiker, dus totaal 1000 g (10%) kandijsuiker. Ik denk als je het verhoogd naar 1500 g kandijsuiker (14,3%) je een bier krijgt dat heel dichtbij de Rochefort 10 komt.

Sjoerd

Donkere kandijsuiker voor de duidelijkheid. Gr Sjoerd

tieskewieske

Welke donkere tarwemout heb je gebruikt? Ik gebruik meestal The Swaen maar merk dat het bier dan bijna zwart wordt met 10 procent Chocolate W, Blackswaen.

Sjoerd

Dingemans Cara 120, succes! Gr Sjoerd

tieskewieske

Ik heb nu de volgende hoeveelheden (20L) begin SG1099:

Bruine kandijsuiker 15% (1247g)
Caramelmout 120 (DM) 10% (822g)
Dark wheat malt (Weyermann) 10% (822g)
Ale the Swaen 65% (5379g)

Maischwater 19,8L
Spoelwater 16,7L

Ik maak een giststarter van 2L dus 2L minder spoelwater. Nu heb ik gelezen dat voor het brouwen van zo'n zware jongen het beter is de suiker na de eerste 3 dagen gisting toe te voegen. Als ik nu een suikeroplossing maak met 2,5L kan ik deze dan ook in mindering brengen op mijn spoelwater?

Sjoerd

Ik weet niet hoe ervaren je bent, maar als dat nog niet zo is zou ik gewoon mijn recept aanhouden in hoeveelheden en verhoudingen. Alleen 10% donkere kandij ipv 5% kandij en 5% rietsuiker. Als je optijd begint is een Giststarter van 2 liter ook genoeg voor 25 liter, je kan er ook een maken van 2,5 liter. Ik heb hem bijgevoegd omdat ik te laat was met de starter. Beter is het om hem uit te laten zakken en af te gieten, dan voeg je dus maar een half litertje toe, kan je gewoon het recept hanteren. Verder de suiker toevoegen 15 min voor einde koken, de gist is sterk genoeg. Tip, tap wat kokende wort in je maatbeker, los daar de roerend de kandijbrokken in op en voeg weer toe aan de kokende wort. Dank voorkom je dat de kandij gaat karameliseren op de bodem van je pan. Succes. Ps. Mocht je meer vragen hebben, maak dan een topic aan in 'discussie over recepten'. Dit topic is alleen de galerij voor bewezen recepten. Gr Sjoerd

Loa Loa

Hoi @Sjoerd,

Heb je ook nog suiker toegevoegd bij het bottelen voor de nagisting?
Zo ja, hoeveel?

Groetjes,
Remko

Sjoerd


lier

Citaat van: Sjoerd op 21-12-2022  22:26 uJazeker, 9 g/l

Dat is wel veel voor een quadrupel. Ik zou eerder gaan voor 6 g/ltr

felixdegroot

Klinkt als een mooi recept... Op hoeveel graden heb je vergist?

Sjoerd

Hoofdgisting 7 dagen 21 graden
Nagisting    16 dagen 20 graden

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.