Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2018 D3 Quadrupel  (gelezen 7708 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Gepost op: 16-09-2018 21:46 u »
Hierbij het recept waarmee ik met 85 punten de derde plaats in de D-klasse op het OBBK 2018 behaald heb. Algemeen commentaar:
Prima gebrouwen quadrupel, mooi fruitig, alcoholwarmend, iets meer karamel had gemogen.

Gesselse Quadrupel

25 liter/25 IBU
31,5 liter maischwater
10 liter spoelwater
BSG 1087
ESG 1017

Palemout                 7000 gr 70%
Donkere Tarwemout 1000 gr 10%
Cara 120                 1000 gr 10%
Donker Kandijsuiker   500 gr   5%
Rietsuiker                  500 gr   5%

Maischschema:
55 graden  10 min
63 graden  60 min
73 graden  20 min
78 graden    1 min

Hop:
Cascade          6,4%a        23 gr 90 min
St Goldings     3,37%a       34 gr 90 min
H Hersbrucker    2,2%a        25 gr 90 min
H Hersbrucker    2,2%a        23 gr 30 min
H Hersbrucker    2,2%a        20 gr   5 min
Koriander                            8 gr 10 min

Gist:
Wyeast 1762, 2 liter giststarter

Hoofdgisting 7 dagen 21 graden
Nagisting    16 dagen 20 graden

Opmerking:
Ik heb de 2 liter giststarter in zijn geheel toegevoegd waardoor ik geen 10, maar 8 liter spoelwater gebruikt heb.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.260
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #1 Gepost op: 16-09-2018 22:16 u »
Bedankt voor het delen van het recept Sjoerd.


Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.520
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #2 Gepost op: 16-09-2018 22:20 u »
Nogmaals nen dikke proficiat.  :brouwen:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #3 Gepost op: 17-09-2018 09:44 u »
Gefeliciteerd Sjoerd! Mooie prestatie!

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #4 Gepost op: 27-09-2018 21:17 u »
Gefeliciteerd met je mooie bier, geniet ervan :biersmile:

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.051
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #5 Gepost op: 27-09-2018 21:24 u »
Nog gefeliciteerd!! Mooie prijs!

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 179
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #6 Gepost op: 26-01-2019 22:11 u »
Als fan van kwoaje druppel gaan we deze zeker proberen.
Ben een newbie maar lees ik het goed als ik het vertaal naar 90 minuten koken?

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #7 Gepost op: 26-01-2019 22:59 u »
Leuk! Inderdaad, 90 min koken. Succes!

Offline tieskewieske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
  • Setting the first steps into a world of brewing
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #8 Gepost op: 07-05-2019 16:09 u »
Hoi Sjoerd,

Op basis van de feedback van de jury wat zou je zelf aan het recept veranderen om hem nog beter te krijgen?

Mvg,

Matthijs

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #9 Gepost op: 07-05-2019 20:39 u »
Hoi Matthijs, het bier zit nu ongeveer 1,5 jaar op fles en is eigenlijk alleen maar beter geworden. Maar als ik hem weer zou brouwen zou ik de 500 g rietsuiker vervangen door 500 g kandijsuiker, dus totaal 1000 g (10%) kandijsuiker. Ik denk als je het verhoogd naar 1500 g kandijsuiker (14,3%) je een bier krijgt dat heel dichtbij de Rochefort 10 komt.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #10 Gepost op: 08-05-2019 22:11 u »
Donkere kandijsuiker voor de duidelijkheid. Gr Sjoerd

Offline tieskewieske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
  • Setting the first steps into a world of brewing
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #11 Gepost op: 07-06-2019 11:16 u »
Welke donkere tarwemout heb je gebruikt? Ik gebruik meestal The Swaen maar merk dat het bier dan bijna zwart wordt met 10 procent Chocolate W, Blackswaen.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #12 Gepost op: 07-06-2019 13:38 u »
Dingemans Cara 120, succes! Gr Sjoerd

Offline tieskewieske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
  • Setting the first steps into a world of brewing
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #13 Gepost op: 07-06-2019 20:33 u »
Ik heb nu de volgende hoeveelheden (20L) begin SG1099:

Bruine kandijsuiker 15% (1247g)
Caramelmout 120 (DM) 10% (822g)
Dark wheat malt (Weyermann) 10% (822g)
Ale the Swaen 65% (5379g)

Maischwater 19,8L
Spoelwater 16,7L

Ik maak een giststarter van 2L dus 2L minder spoelwater. Nu heb ik gelezen dat voor het brouwen van zo'n zware jongen het beter is de suiker na de eerste 3 dagen gisting toe te voegen. Als ik nu een suikeroplossing maak met 2,5L kan ik deze dan ook in mindering brengen op mijn spoelwater?

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2018 D3 Quadrupel
« Reactie #14 Gepost op: 07-06-2019 23:43 u »
Ik weet niet hoe ervaren je bent, maar als dat nog niet zo is zou ik gewoon mijn recept aanhouden in hoeveelheden en verhoudingen. Alleen 10% donkere kandij ipv 5% kandij en 5% rietsuiker. Als je optijd begint is een Giststarter van 2 liter ook genoeg voor 25 liter, je kan er ook een maken van 2,5 liter. Ik heb hem bijgevoegd omdat ik te laat was met de starter. Beter is het om hem uit te laten zakken en af te gieten, dan voeg je dus maar een half litertje toe, kan je gewoon het recept hanteren. Verder de suiker toevoegen 15 min voor einde koken, de gist is sterk genoeg. Tip, tap wat kokende wort in je maatbeker, los daar de roerend de kandijbrokken in op en voeg weer toe aan de kokende wort. Dank voorkom je dat de kandij gaat karameliseren op de bodem van je pan. Succes. Ps. Mocht je meer vragen hebben, maak dan een topic aan in ‘discussie over recepten’. Dit topic is alleen de galerij voor bewezen recepten. Gr Sjoerd

Tags: