OBBK 2018 D2 Russian Imperial Stout

Gestart door orangeloo, 16-09-2018 09:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

orangeloo

Gisteren was het weer zover... Het OBBK.
Altijd leuk en gezellig. Lekkere bieren en leuke mensen ontmoet.
En dan ook nog 2 maal een 2de prijs  :elifant: :hoera: :dansen:
1 maal in de D klasse met een Russian Imperial Stout met 86 punten
Het recept is gebaseerd op het Kloonrecept 2e prijs ONK 2017Ik vond de koffiesmaak iets te weinig dus heb ik dit recept iets aangepast.De batch heb ik gesplitst. 15 gebotteld en 15 liter 3 maanden gelagerd met krieken.

Keurmeester: Mooi bier, voor RIS mogelijk iets teveel koffie  ^-^
Visuele aspecten: OK
Geur: Gebrand bitter, iets hoppig, meer koffie dan choco
Smaak: mooie bitterheid, mag iets licht fruitigerMondgevoel: Sterk alcohol warmend
Nasmaak: mout, hopbitter, gebrand / koffie, licht choco
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Export Porter 1860
Kenmerknr 143 18/02
Brouwdatum10-3-2018
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters30
Gewenst begin SG1105 (10,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater54,4 liter
Maischdikte2,3 l/kg
Maischwater33,2 liter
Spoelwater21,3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur115 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid104 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout (TS)68,0 %10,319 kg7 EBC
Crystal15,0 %2,276 kg149 EBC
Brown malt7,0 %1,062 kg150 EBC
Carafa Type 13,0 %0,455 kg900 EBC
Carafa Type 22,0 %0,304 kg1150 EBC
Kristalsuiker5,0 %0,759 kg0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Sorachi Ace14,7 %96 gr90 minuten84 EBU
Fuggle (UK) 20176,2 %60 gr60 minuten21 EBU
Fuggle (UK) 20185,8 %60 gr30 minuten15 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter1500 ml
Beluchtingstijd5 uur
Temperatuur giststarter21°C
OpmerkingenGistslurry van US 05 van Session IPA ruim 500 ml 's morgens even opgestart met 1 liter wort.

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
169°C75 minuten2,3 l/kg
278°C5 minuten2,3 l/kg

[/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4]

Hay


Jacques

Bedankt voor het plaatsen van het recept Angelo.

Angelo tijdens de prijsuitreiking.


Sjoerd

Gefeliciteerd Angelo, mooie prestatie!

tdp


snowmansion

Mooi recept Angelo.

Vraagje, heb je die kristalsuiker bij de nagisting toegevoegd of bij het koken?


orangeloo

Citaat van: snowmansion op 25-02-2019  12:25 uMooi recept Angelo.

Vraagje, heb je die kristalsuiker bij de nagisting toegevoegd of bij het koken?

Ik heb de suiker toegevoegd einde kooktijd.
Maar dan moet je wel zeker zijn dat je genoeg gist heb om toe te voegen bij dit recept.
Het is een hele kluif voor de gist.

snowmansion

Bedankt! Ja ik gooi er gewoon 3 pakjes US-05 bij. Uitgaande van Mr Malty geeft 2.9 packs aan bij 1105 en 20 L.

Brouwert

Citaat van: snowmansion op 26-02-2019  13:47 uBedankt! Ja ik gooi er gewoon 3 pakjes US-05 bij. Uitgaande van Mr Malty geeft 2.9 packs aan bij 1105 en 20 L.

Vreemd, ik kom op 1,8 zakjes van 11,5 gram droge gist.




snowmansion

Excuus dat was met een 55% viability. Met 100 zou je met 1.6 genoeg hebben. Maar mijn gevoel zeg met zo'n zware jongen dat je liever iets wilt over-enten.

@orangeloo hoe is de schuimhoudbaarheid en schuimkraag met zo'n zwaar bier? Hoeveel gram per liter heb je gebotteld?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.