Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Maisch / spoelwater in recepten Verander water in bier  (gelezen 3869 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.836
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Maisch / spoelwater in recepten Verander water in bier
« Reactie #25 Gepost op: 19-12-2020 23:42 u »
1) te ver doorspoelt bv tot SG lager dan 1010 van de laatste afloop van het filter (kans op kafjes smaak) of

Hans, dit krijg je alleen indien de pH van je uitloop ook hoger is van 6.... ;) :brouwen:  Ik spoel regelmatig (commercieel) verder uit dan 1010... :biersmile:

Voor meer boeken klik op onderstaande link.

Boeken algemeen

 

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.690
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maisch / spoelwater in recepten Verander water in bier
« Reactie #26 Gepost op: 20-12-2020 00:29 u »
Je weet toch niet welke installatie de samensteller van het recept heeft!
Dus waarom zou je dat willen weten. :weetniet:

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.425
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Maisch / spoelwater in recepten Verander water in bier
« Reactie #27 Gepost op: 20-12-2020 01:30 u »
Je weet toch niet welke installatie de samensteller van het recept heeft!
Dus waarom zou je dat willen weten. :weetniet:

Precies. Je kunt het beste het recept in een brouwprogramma inkloppen, en dan de hoeveelheden voor jouw specifieke 'installatie' berekenen.
De een gebruikt veel maischwater en weinig spoelwater, de ander andersom. Vele wegen naar Rome.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Maisch / spoelwater in recepten Verander water in bier
« Reactie #28 Gepost op: 20-12-2020 07:01 u »
Hans, dit krijg je alleen indien de pH van je uitloop ook hoger is van 6.... ;) :brouwen:  Ik spoel regelmatig (commercieel) verder uit dan 1010... :biersmile:
Dat betekent dat je meer marge krijgt zonder er echt last van te krijgen. Maar je had dan ook een iets dunner beslag kunnen kiezen en iets minder ver doorspoelen. Een dunner beslag heeft dacht ik weer voordelen mbt zetmeel afbraak. Uiteindelijk zit er altijd ergens een optimum. Zelf probeer ik de beslagdikte altijd zo te kiezen dat het filteren klaar is bij ca 1010.

Offline Micha

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maisch / spoelwater in recepten Verander water in bier
« Reactie #29 Gepost op: 20-12-2020 07:10 u »
Bedankt Pendelaar voor de foto's van het ISBN en kaft.  :)

Tags: