Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bier te droog - Brouwsuiker  (gelezen 445 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pietor

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bier te droog - Brouwsuiker
« Gepost op: 14-09-2018 15:04 u »
Hallo,
Ik heb als amateur brouwer nu 3x 20l bier gebrouwen (met simpel moutextract brouwpakket). Nu zijn alle biertjes redelijk gelukt maar ook niet echt lekker. Op een of andere manier zijn ze allemaal redelijk donker en behoorlijk droog / straf. Ik doe de hergisting op fles met brouwsuiker. Nu lees ik op dit forum dat brouwsuiker volledig vergist. Zou het kunnen dat dit de oorzaak is van het 'droge' bier? Mijn nieuwe brouwsel (brewdog straberry pale ale) staat nu te vergisten op vat en ik kan over ongeveer 3 dagen bottelen. Hoor graag of het slimmer is om eens met andere suiker te proberen, en zo ja welk type / hoeveel g/l jullie aanraden. Dank!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 693
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier te droog - Brouwsuiker
« Reactie #1 Gepost op: 14-09-2018 15:50 u »
Ik bottel met kristalsuiker, dit vergist ook helemaal. Ik zou het eerder zoeken in de gebruikte gist en maischschema. Alhoewel dit laatste niet voor jou van toepassing is

Offline Fractus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Bier te droog - Brouwsuiker
« Reactie #2 Gepost op: 14-09-2018 16:16 u »
Je bottelsuiker dient enkel voor het produceren van koolzuur, en doet (zo goed als) niets met de body van je bier. Hier hoef je het dus niet in te zoeken ;)

Welke pakketten heb je gebruikt? Wellicht dat die pakketten een deel suiker bevatten, waardoor je bier droog is geworden.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: nl
Re: Bier te droog - Brouwsuiker
« Reactie #3 Gepost op: 14-09-2018 16:33 u »
Tegenhanger van droog is zoet(er).

Omdat je werkt met enkel moutextract kun je de restzoetheid sturen met het type gist (welke gebruik je?) of door gebruik van onvergistbare suikers: https://www.braumarkt.com/onze-producten/bierbrouwen/grondstoffen-en-ingredienten/suiker-en-zoetstoffen/onvergistbare-suikers.html


Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.255
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Bier te droog - Brouwsuiker
« Reactie #4 Gepost op: 14-09-2018 16:38 u »
Hallo,
Ik heb als amateur brouwer nu 3x 20l bier gebrouwen (met simpel moutextract brouwpakket). Nu zijn alle biertjes redelijk gelukt maar ook niet echt lekker. Op een of andere manier zijn ze allemaal redelijk donker en behoorlijk droog / straf. Ik doe de hergisting op fles met brouwsuiker. Nu lees ik op dit forum dat brouwsuiker volledig vergist. Zou het kunnen dat dit de oorzaak is van het 'droge' bier? Mijn nieuwe brouwsel (brewdog straberry pale ale) staat nu te vergisten op vat en ik kan over ongeveer 3 dagen bottelen. Hoor graag of het slimmer is om eens met andere suiker te proberen, en zo ja welk type / hoeveel g/l jullie aanraden. Dank!

Inderdaad, je bottelsuiker heeft niets met de body van je bier te maken. Gewoon kristalsuiker is prima.

Welke gist heb je gebruikt? Vooral de gist een grote smaakbepaler. Als je een gist kiest die niet ver doorgist krijg je ook een voller bier. Moest je nog suiker toevoegen? En ik bedoel niet de bottelsuiker. Het gebruik van suiker geeft ook een droger bier.

En uiteraard kun je meer invloed op je bier hebben als je zelf gaat brouwen met mout, maar dat is wel duidellijk denk ik.

Offline Pietor

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier te droog - Brouwsuiker
« Reactie #5 Gepost op: 14-09-2018 21:59 u »
Inderdaad, je bottelsuiker heeft niets met de body van je bier te maken. Gewoon kristalsuiker is prima.
Bedankt voor de reacties. Als het qua smaak niets uitmaakt welke bottelsuiker ik gebruik dan blijf ik gewoon bij de brouwsuiker, daar heb ik nog voldoende van. Dacht alleen ergens gelezen te hebben over een zoetheidscoŽfficiŽnt maar begrijp nu dat dit niet uitmaakt bij het bottelen.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.951
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bier te droog - Brouwsuiker
« Reactie #6 Gepost op: 15-09-2018 01:45 u »
Bedankt voor de reacties. Als het qua smaak niets uitmaakt welke bottel suiker ik gebruik dan blijf ik gewoon bij de brouwsuiker, daar heb ik nog voldoende van. Dacht alleen ergens gelezen te hebben over een zoetheidscoŽfficiŽnt maar begrijp nu dat dit niet uitmaakt bij het bottelen.
Bottelsuiker wordt helemaal omgezet in alcohol dus blijft geen zoetigheid meer van over.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.951
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier te droog - Brouwsuiker
« Reactie #7 Gepost op: 18-09-2018 23:09 u »
Bedankt voor de reacties. Als het qua smaak niets uitmaakt welke bottelsuiker ik gebruik dan blijf ik gewoon bij de brouwsuiker, daar heb ik nog voldoende van. Dacht alleen ergens gelezen te hebben over een zoetheidscoŽfficiŽnt maar begrijp nu dat dit niet uitmaakt bij het bottelen.

Als de brouwsuiker (is glucose) op kun je bij de buurtsuper kristalsuiker kopen. Veeeeel goedkoper en net zo goed.

Welk bierkit heb je gebruikt? Uit ervaring weet ik dat bijvoorbeeld het pakket Abdijbier van Brewferm een harde droge smaak geeft. Absoluut niet de smaak die je zou verwachten van een abdijbier. Het heeft eerder trekjes van een droge stout.

Tags: