Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!  (gelezen 2763 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 163
  • Land: nl
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #25 Gepost op: 29-10-2018 11:28 u »
Maisvlokken is traditie voor Rodenbach, waarom, geen idee, hebben ze zelf denk ik ook iet. Weer een vraag waar ik nooit antwoord op heb gekregen.

In dit stuk (http://brewery.org/library/Rodnbch.html) uit 1996 zegt Peter Bouckaert dat ze maisgrit gebruiken om economische redenen en om het bier lichter te maken. Voor de brouwerij is mais meemaischen is goedkoper dan glucosestroop (ook gemaakt van mais...)

Bij de rondleiding wordt verteld dat ze het toevoegen om de eiwit uit de gerst te verdunnen. Dat zou de azijnzuurbacteriën minder kans geven.

Op zich is invertsuiker wel weer een historisch Engels ingrediënt, waar bij de donkerder typen dan de karamel weer om de hoek komt kijken.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #26 Gepost op: 29-10-2018 19:28 u »
In dit stuk (http://brewery.org/library/Rodnbch.html) uit 1996 zegt Peter Bouckaert dat ze maisgrit gebruiken om economische redenen en om het bier lichter te maken. Voor de brouwerij is mais meemaischen is goedkoper dan glucosestroop (ook gemaakt van mais...)

Bij de rondleiding wordt verteld dat ze het toevoegen om de eiwit uit de gerst te verdunnen. Dat zou de azijnzuurbacteriën minder kans geven.
Ik lees in het stuk:
Citaat
As starch adjunct corngrits is used in amounts around 10-12% for economical and taste aspects. Beer brewed with some starch adjunct gives a lighter, more digestable beer Almost all Belgian beers use some corngrits or rice.
Echter het verhaal stamt uit 1996, dus meer dan 20 jaar terug.
Ik denk niet dat er maar een brouwer is die zijn bier genoemd wil hebben met Amerikaanse Mosanto "Roundup" mais.

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 163
  • Land: nl
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #27 Gepost op: 29-10-2018 19:38 u »
Ik lees in het stuk: Echter het verhaal stamt uit 1996, dus meer dan 20 jaar terug.
Ik denk niet dat er maar een brouwer is die zijn bier genoemd wil hebben met Amerikaanse Mosanto "Roundup" mais.
De vraag was:
- ik zie in veel recepten maisvlokken staan. Waarom is dat? En is dat traditioneel?
Dan lijkt me informatie uit 1996 (zoals ik ook al schreef) wel relevant. De relevantie van de opmerking over Monsanto ontgaat mij dan weer.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #28 Gepost op: 29-10-2018 19:47 u »
De vraag was:Dan lijkt me informatie uit 1996 (zoals ik ook al schreef) wel relevant. De relevantie van de opmerking over Monsanto ontgaat mij dan weer.
Vraag eens of mij dat boeit?
Monsanto "roundup" mais is gewoon vergif.
Die Yankees mengen tegenwoordig Mosanto "roundup" mais met gewone mais.
Dus gewoon geen mais meer gebuiken, want het is gewoon niet betouwbaar.
De broeders van Rochefort hebben mais in hun recept ook al vervangen door tarwe.

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 163
  • Land: nl
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #29 Gepost op: 29-10-2018 20:24 u »
Mijn punt was je net zo goed suiker zou kunnen gebruiken. Trouwens ook puur gif volgens sommigen, net als tarwe.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #30 Gepost op: 29-10-2018 21:48 u »
Mijn punt was je net zo goed suiker zou kunnen gebruiken.
Echter dan wel kandij suiker!
Pasteuriseren lijkt me thuis vrij lastig om te doen.
Pasteuriseren stelt niets voor, met de Lidl weck ketel die ik als spoelwater ketel gebruik.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #31 Gepost op: 29-10-2018 21:53 u »
Echter dan wel kandij suiker!

Huh?

Pasteuriseren stelt niets voor, met de Lidl weck ketel die ik als spoelwater ketel gebruik.

Hoe zie je dat voor je dan?

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #32 Gepost op: 29-10-2018 22:10 u »
Huh?
Kandij suiker wordt door meerdere brouwerijen in trappistenkloosters gebuikt.
Hoe zie je dat voor je dan?
HMM, gewoon de ketel vullen met water, de flessen erin laten plonsen.
Temperatuur instellen op 68 °C voor 30 minuten en de flessen de volgende dag er weer uit vissen.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #33 Gepost op: 29-10-2018 22:28 u »
Kandij suiker wordt door meerdere brouwerijen in trappistenkloosters gebuikt.

Dat is mij bekend. Waarom ik het zou moeten gebruiken in plaats van gewone suiker begrijp ik niet. Donkere kandij voegt nog iets toe, blanke niet.

Ik ga misschien wel maisvlokken gebruiken. Ik heb ze in huis, en het is traditioneel. Niet te veel, ik wil geen bier wat te dun is.

HMM, gewoon de ketel vullen met water, de flessen erin laten plonsen.
Temperatuur instellen op 68 °C voor 30 minuten en de flessen de volgende dag er weer uit vissen.

Lijkt me een heel slecht idee. De gist die in de fles zit van de hergisting autolyseert dan massaal, en geeft een verbrande rubbersmaak aan het bier. Voordat je zoiets doet moet je het bier filteren.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 528
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #34 Gepost op: 30-10-2018 07:21 u »
Dat is mij bekend. Waarom ik het zou moeten gebruiken in plaats van gewone suiker begrijp ik niet. Donkere kandij voegt nog iets toe, blanke niet.
Dat klopt niet met mijn ervaring. Ik heb net een tripel gebrouwen met 20% witte kandijbrokken van Brouwland in de storting. De kandijsmaak is zeer duidelijk aanwezig, een volle ronde smaak, complexer, meer body dan wanneer ik kristalsuiker zou gebruikt hebben. Westmalle gebruikt ook witte kandij in de vorm van stroop. Als dit geen verschil maakte, zouden ze wel kristalsuiker toevoegen, da's veel goedkoper.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #35 Gepost op: 30-10-2018 15:14 u »
Ok, laten we die discussie niet weer en niet hier doen...  :biersmile:

Mijn finale recept, met meer broeimouten en kleur, en maisvlokken:

BROEINEST roodbruin (30 l., EFF 80%)

BSG 1062, ESG (1) 1015, ABV (1) 6,2%, EBU 7,2, EBC 49

60,0% munichmout
13,3% amber/aroma 150 EBC
10,7% biscuit 60 EBC
06,7% maisvlokken
06,7% melanoidinmout 65 EBC
02,7% carafa III 1450 EBC

7 g magnum 11,6% FWH

Maischschema: 63 ºC 15 min, 73 ºC 60 min

Koken 120 min (met een eetlepel tarwebloem voor extra zetmelen voor de brett)

Hoofdvergisting met S-04 en Sacch. Bayanus
Nagisting in het solera-vat met de Roeselare-blend

...

Donderdag brouwen!

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #36 Gepost op: 30-10-2018 15:32 u »
rodenbach tripartite (Flanders Brown Ale/Oud Bruin)

Original Gravity (OG): 1.071  (°P): 17.3
Final Gravity (FG):    1.018  (°P): 4.6
Alcohol (ABV):         6.98 %
Colour (SRM):          14.8   (EBC): 29.1
Bitterness (IBU):      18.1   (Tinseth)

52.8% Pale Ale Malt
37.27% Pilsner
4.66% Flaked Corn
3.88% Caramunich II
1.4% Carafa II malt

1.5 g/L East Kent Golding (5.1% Alpha) @ 75 Minutes (Boil)
0.5 g/L Saaz (3.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)


Single step Infusion at 67°C for 75 Minutes. Boil for 75 Minutes

Fermented at 20°C with Safale S-04


Recipe Generated with BrewMate

Dit is het recept wat wij gebrouwem hebben .
De hoofdvergisting hebben we met de s-04 gedaan en na een paar weken in het houten vat met de blend.
Na een jaar de helft eruit en nieuw erbij.
Komend jaar word het de derde keer.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #37 Gepost op: 30-10-2018 15:42 u »
Tof, Hay! Hoe bevalt het bier? Ben je nog onverwachte dingen tegen gekomen?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #38 Gepost op: 30-10-2018 18:18 u »
Tof, Hay! Hoe bevalt het bier? Ben je nog onverwachte dingen tegen gekomen?
Uit ervaring kan ik je vertellen dat het een erg lekker bier is geworden. Mijn gevoel zegt dat ie een tikkeltje zuurder is dan vorig jaar maar het is een lekker fris bier geworden dat lekker wegdrinkt. Dit is gezien de ~7% alcohol erg verraderlijk.
Het onverwachte dat Hay tegen kwam is dat zijn brouwmaten dit jaar geen tijd hadden om te helpen bottelen en dat ze wel hun deel op zijn komen eisen  8)

Hals etiket:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #39 Gepost op: 30-10-2018 19:15 u »
Uit ervaring kan ik je vertellen dat het een erg lekker bier is geworden. Mijn gevoel zegt dat ie een tikkeltje zuurder is dan vorig jaar maar het is een lekker fris bier geworden dat lekker wegdrinkt. Dit is gezien de ~7% alcohol erg verraderlijk.
Het onverwachte dat Hay tegen kwam is dat zijn brouwmaten dit jaar geen tijd hadden om te helpen bottelen en dat ze wel hun deel op zijn komen eisen  8)

Klinkt goed, en geeft hoop! Jullie versie zal wel een tik zwaarder zijn geworden dan 7% als je dat met de eerste gisting tot 1018 al had bereikt... Vooralsnog heb ik geen medebrouwers, misschien moet ik dat maar zo houden dan  :) :biersmile:

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #40 Gepost op: 30-10-2018 19:22 u »
Klinkt goed, en geeft hoop! Jullie versie zal wel een tik zwaarder zijn geworden dan 7% als je dat met de eerste gisting tot 1018 al had bereikt... Vooralsnog heb ik geen medebrouwers, misschien moet ik dat maar zo houden dan  :) :biersmile:
Zelf had ik 7,6% berekend (met BrouwHulp) maar ik wil discussies met Hay vermijden en heb er daarom maar 7% van gemaakt  ;)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #41 Gepost op: 30-10-2018 19:29 u »
Zelf had ik 7,6% berekend (met BrouwHulp) maar ik wil discussies met Hay vermijden en heb er daarom maar 7% van gemaakt  ;)

Wat was het uiteindelijke sg van het bier? Na het Roeselare-feest is 1003 volgens mij een vrij normale waarde. Als je dan van 1071 komt zit je op zo'n 9%...  :nut:

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #42 Gepost op: 30-10-2018 21:32 u »
De eerste keer kan ik niet meer achterhalen.Maar de tweede keer is ie door gegaan tot 1.002 en toen ik het naar het vat overgeheveld heb was het sg 1.018.
Het begin sg was toen 1.065 en dan kom ik op 8.27 % ERIC!

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #43 Gepost op: 30-10-2018 21:34 u »
Ach medebrouwers zijn soms toch wel handig bv bij het maken van een etiket. :)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #44 Gepost op: 30-10-2018 22:03 u »
Lekker bezig mannen! Mijn versie gaat zo ook wel op een procentje of 8 uitkomen denk ik, maar dat was ook de bedoeling 8)

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #45 Gepost op: 30-10-2018 22:36 u »
Ach medebrouwers zijn soms toch wel handig bv bij het maken van een etiket. :)
En bedankt!  :-[

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #46 Gepost op: 01-11-2018 16:31 u »
Brouwen ging niet helemaal jofel vandaag, een standaard gevalletje kraantje open laten staan in combinatie met wat lager rendement. Niet getreurd, dan wordt ie wat minder zwaar...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #47 Gepost op: 07-11-2018 17:13 u »
Vandaag het solera-vat gevuld!



Overhevelen van het bier



De emmer staat klaar op de reddingsdeken



Het high-gravitybier bijgevuld met water, Roeselare blend erbij en 25 gram eikensnippers die een half uurtje op 130 ºC in de oven hebben gestaan

 

Het vat in de reddingsdeken verpakt, als een snoepje voor over een jaar.

En nu: wachten en smachten!

Tags: