Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wee heavy (Scotch Ale)  (gelezen 871 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.063
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Wee heavy (Scotch Ale)
« Gepost op: 30-08-2019 08:43 u »
Al een tijdje zit ik te denken om een wee heavy te brouwen en na het lezen van info op het onderstaande recept gekomen. Ik wil deze 2 uur laten koken om hierdoor extra malliard reactie te krijgen en de daarbij horende smaken (welke horen in deze stijl), hierdoor iets minder karamel en geroosterde mouten gebruikt. Ik ga brouwen met mijn 50L speidel en yield extension disk, ik haal er uiteindelijk relatief weinig liters uit maar ik zie zo niet dat dit een probleem zou moeten opleveren. Iemand feedback?

 - 7.7%
Scotch Ale or Wee Heavy
Author: Martijn de Zeeuw

Type: All Grain
IBU : 29 (Tinseth)
Color : 39 EBC
Carbonation : 2.4 CO2-vol
Pre-Boil Gravity : 1.070
Original Gravity : 1.085
Final Gravity : 1.026

Speidel Braumeister 50L
Batch Size : 35 L
Boil Size : 45.5 L
Boil Time : 120 min

Mash Water : 50 L
Sparge Water: 14.72 L @ 98 C
Total Water : 64.72 L

Brewhouse Efficiency: 70%
Mash Efficiency : 72%

Fermentables (13.58 kg)
11.35 kg - Pale Malt, Maris Otter 5.9 EBC (83...
960 g - Munich 10.8 EBC (7.1%)
530 g - Crystal Malt 118 EBC (3.9%)
530 g - Dark Crystal Malt 220 EBC (3.9%)
210 g - Brown Malt 515 EBC (1.6%)

Hops (64.7 g)
60 min - 64.7 g - Challenger - 7.5% (29 IBU)

Miscellaneous

Mash - 2.97 g - Gypsum (CaSO4)
Mash - 7.6 ml - Lactic Acid 80%
Sparge - 0.87 g - Gypsum (CaSO4)
Sparge - 2.28 ml - Lactic Acid 80%

Yeast
0.9 pkg - Wyeast Labs Scottish Ale 1728
Starter
Step 1: 4.7 L (461 g DME / 564 g LME)
723 billion yeast cells
21 million cells / ml

Mash Profile
Mid ferm.
68 C - 60 min - Temperature

Fermentation Profile
Ale
20 C - 14 days - Primary

Water Profile
Eigen dorp (English Ale)
Ca 49 Mg 11 Na 45 Cl 61 SO 65
SO/Cl ratio: 1.1
Mash pH : 5.39
Sparge pH : 5.5

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.063
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Wee heavy (Scotch Ale)
« Reactie #1 Gepost op: 30-08-2019 13:04 u »
Hmmm ik zie dat de waterhoeveelheden totaal niet kloppen. Met deze hoeveelheid maisch en spoelwater kom ik op een uiteindelijk volume van 43,14L uit. Er vanuitgaand van 4l/u verdamping en een waterabsorptie van 1:1 door het graan. Vanavond maar even kijken waar het misgaat

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.204
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Wee heavy (Scotch Ale)
« Reactie #2 Gepost op: 30-08-2019 13:53 u »
Ik zou ook de maischtijden flink langer doen, of 60 minuten of 62 graden/60 minuten er voor zetten. Dat gaat je toch een betere vergisting geven met deze gist die straks niet stiekem in de fles weer begint.Je hebt zoals het hoort ook veel donkere mouten.

Lekkere stijl dit.


Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Wee heavy (Scotch Ale)
« Reactie #3 Gepost op: 30-08-2019 14:13 u »
Wat betreft het inkoken: om een goede karamel en enigszins peated smaak te krijgen neem je 10% van je first wort (van wat er begin koken in de kookketel zit) en dat kook je in, in een aparte pan tot ongeveer een kwart.


Dus in jouw geval is er 45 liter in de ketel. Dan neem je er 4,5 liter er uit en dat kook je in tot er 1,125 liter over is. Deze dikke stroop gooi je weer terug in de ketel.


Het leverde bij mij een mooie scotch ale op (vind ik ;-) ). Mijn scotch ale is iets  te ver doorgegist (tot 1007 i.p.v. 1021); als je dat kunt voorkomen is dat goed voor de smaak, die lichte zoetigheid. Ik heb er afgelopen voorjaar meerdere gedronken in schotland en ze zijn allemaal een beetje zoetig.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.063
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Wee heavy (Scotch Ale)
« Reactie #4 Gepost op: 07-09-2019 11:08 u »
Dank voor de feedback! Het inkoken had ik ook gelezen, ik begreep alleen dat er dan nog minder caramouten nodig zouden zijn?

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Wee heavy (Scotch Ale)
« Reactie #5 Gepost op: 11-09-2019 10:41 u »
Dit was mijn moutlijstje:

3.82 kg (75.8%) Maris Otter Pale Malt, Maris Otter Grain 5.9 EBC
250 g (5%) Thomas Fawcett Crystal Malt Grain 130 EBC
220 g (4.4%) Oats, Flaked Grain 2 EBC
210 g (4.2%) Weyermann Carapils Grain 2 EBC
150 g (3%) Thomas Fawcett Caramalt Grain 29.5 EBC
150 g (3%) Thomas Fawcett Crystal Malt Grain 165 EBC
140 g (2.8%) Weyermann Wheat Malt Pale Grain 3.9 EBC
50 g (1%) Fawcett Pale chocolate Grain 620 EBC
50 g (1%) Thomas Fawcett Roasted Barley Grain 1250 EBC


Dus volgens mij is jouw lijstje prima. Ik zou hem lekker maken en kijken hoe die uitkomt qua karamel en zoetigheid. Ik heb er best een aantal geproefd in Schotland en ze zijn allemaal anders :-)

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.063
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Wee heavy (Scotch Ale)
« Reactie #6 Gepost op: 11-09-2019 10:43 u »
Ik ben in oktober in Schotland op familie bezoek. Waar heb je ze gedronken? In de pubs of gewoon aangeschaft in de supermarkt? Heb je aanraders?

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Wee heavy (Scotch Ale)
« Reactie #7 Gepost op: 11-09-2019 10:56 u »
Ik ben in oktober in Schotland op familie bezoek. Waar heb je ze gedronken? In de pubs of gewoon aangeschaft in de supermarkt? Heb je aanraders?


Leuk, ik ben nu al jaloers ;-)
In de kroegen zijn ze moeilijk te krijgen (nu zaten wij alleen in kleine dorpjes en daar schenken ze toch de meer gangbare fabrieksbiertjes), dus supermarkten zijn meestal de beste plek. Veel hebben ook bieren van lokale  brouwerijen in de schappen en ik vond de bieren van Loch Lomong brewery echt supergoed (helaas exporteren ze niet naar NL). Vaak te koop bij COOP en LIDL.




Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.975
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wee heavy (Scotch Ale)
« Reactie #8 Gepost op: 10-10-2019 12:48 u »
Afgelopen vrijdag weer eens de Gordon Scotch Ale gedronken, en ben van plan mij hier eens aan te wagen.
Zat in eerste instantie te denken om een stort te gebruiken van 97% Golden Promise, 3% Carafa III, en dan een 10% in te koken tot stroop.

Nu zat ik te denken, zou je in plaats van inkoken ook de gerstemoutstroop van de biowinkel kunnen gebruiken, ipv van een deel wort in te koken?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.204
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Wee heavy (Scotch Ale)
« Reactie #9 Gepost op: 11-10-2019 11:06 u »
Afgelopen vrijdag weer eens de Gordon Scotch Ale gedronken, en ben van plan mij hier eens aan te wagen.
Zat in eerste instantie te denken om een stort te gebruiken van 97% Golden Promise, 3% Carafa III, en dan een 10% in te koken tot stroop.

Nu zat ik te denken, zou je in plaats van inkoken ook de gerstemoutstroop van de biowinkel kunnen gebruiken, ipv van een deel wort in te koken?

Ik gebruik dat wel om giststarters te maken. Er zit een luchtje aan (niet vies hoor) waarvan ik denk dat die niet in een wee heavy past. Heb je het wel eens gebruikt?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.975
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wee heavy (Scotch Ale)
« Reactie #10 Gepost op: 11-10-2019 11:19 u »
Ik gebruik dat wel om giststarters te maken. Er zit een luchtje aan (niet vies hoor) waarvan ik denk dat die niet in een wee heavy past. Heb je het wel eens gebruikt?

Ook voor giststarters, verder niet. Kan wel eens een paar liter mee brouwen, kijken hoe dat uitpakt

Tags: