Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept voor Barley Wine-ish  (gelezen 426 keer)

JamMasterJustin en 2 gasten bekijken dit topic.

Online JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 586
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Recept voor Barley Wine-ish
« Gepost op: 02-04-2020 07:59 u »
Heey allemaal,

De sportschool is dicht ivm quarantaine dus ik ben aan het denken dit weekend een barleywine te gaan maken. Het hoeft niet helemaal in het hokje te passen, als het maar lekker wordt. In een barleywine houd ik meer van de fruitige rozijnachtige (vandaar de Special B) / karamel toets (vandaar de Crystal 130) naast de alcoholwarmte.

Het maischschema ziet er wellicht raar uit (dubbele amylase rust) maar het is een reiterated mash (ik zet het zo in het recept om het brouwen met de GrainFather makkelijker te maken). Dan kun je na de eerste maischstap pauzeren, spoelen, nieuwe mout erbij en dan doorgaan. Omdat ik niet kan uitmaischen tijdens de eerste stap, heb ik de 67 graden iets langer gemaakt om zoveel mogelijk suiker te genereren.

Ik twijfel nog of ik Chinook als hop zou gebruiken. Ik wil het ook weer niet te kruidig hebben en Chinook vind ik in IPA/Pale Ale al snel overheersen (het is niet zo mijn hop in lichtere bieren), maar mijn gevoel zegt dat ik iets tegenover de alcoholwarmte, karamel en rozijntoets moet zetten om de balans goed te houden. Maar dat is puur Fingerspitzengefühl. Ik heb bijvoorbeeld ook nog Cascade of Summit Aurora liggen die gevoelsmatig ook zouden kunnen. Misschien zou het fruitig/kruid-bitter van de Aurora wel juist heel passen en voldoende balanceren zonder te overheersen.

Als jullie andere ideeėn hebben, hoor ik dat uiteraard graag.

Het zijn vooral ingrediėnten die nog allemaal in de voorraad liggen, maar brand vooral los bij andere gedachtegangen

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Barley Wine-ish
Brouwdatum01-04-2020
BierstijlBarley Wine
Volume20,0 l
Begin SG1,105 SG
Berekende kleur (Morey)71 EBC
Berekende bitterheid (Rager)50 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
27,00 lWater uit Water Heerlen
7,64 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l79 mg/l232 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,43 kgPale Ale moutDingemans7 EBC75,0 %
0,86 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC10,0 %
0,64 kgSpecial BDingemans350 EBC7,5 %
0,64 kgRietsuiker (gula djawa, donker)Supermarkt50 EBC7,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.90 min.3,4 l/kg
Reiterated Mash67,0 °C1 min.75 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.20 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gChinookbellen13,1%90 min.36,3 IBU
45,0 gChinookbellen13,1%0 min.13,6 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,00 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gNew World Strong Ale (M42)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting24,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Chris71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor Barley Wine-ish
« Reactie #1 Gepost op: 02-04-2020 17:27 u »
Persoonlijk zou ik de suiker eruit halen, op 65°C maischen 2x90 minuten en elke hop met een mooie citrus aroma.

Offline wernerthefox

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor Barley Wine-ish
« Reactie #2 Gepost op: 02-04-2020 19:25 u »
Puur op basis van eigen smaak en ervaring als bierliefhebber (en niet meteen als brouwer) zou ik uitkijken met Amerikaanse hop. Waarom geen mooie noble hop?

Online JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 586
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Recept voor Barley Wine-ish
« Reactie #3 Gepost op: 03-04-2020 07:10 u »
Thnx voor de reacties

Ik heb in de kelder ook nog Aurora, Tettnanger en Willematte liggen. Willematte of Aurora lijken mij dan het meest voor de hand te liggen.

Voor wat betreft de suiker dacht ik dat dit iets van de alcoholwarmte zou geven en de 67 graden voor het wat vollere mondgevoel. Ik ben bang dat 65 graden het wat waterig qua mondgevoel gaat maken

Offline wernerthefox

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor Barley Wine-ish
« Reactie #4 Gepost op: 03-04-2020 08:00 u »
Ter inspiratie.

Wat betreft mondgevoel, wordt dat niet bepaald door fusel alcohol? Heb wel verschillende maischschema's gebruikt in het verleden, mijn indruk was dat dit vooral de zoetheid (en niet per se mond gevoel) van mijn brouwsel bepaalde.

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.879
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Recept voor Barley Wine-ish
« Reactie #5 Gepost op: 03-04-2020 10:32 u »

Voor wat betreft de suiker dacht ik dat dit iets van de alcoholwarmte zou geven en de 67 graden voor het wat vollere mondgevoel. Ik ben bang dat 65 graden het wat waterig qua mondgevoel gaat maken

Met een begindichtheid van 1105 wordt dit op geen enkele manier waterig hoor. Volgens mij kun je prima een barleywine met deze hoeveelheid speciaalmout brouwen met Amerikaanse hoppen. Persoonlijk vind ik de Special B wel aan de hoge kant. Zeker in combinatie met 10% crystal.

 Bij brouwerij de Molen wordt er in veel bieren gehopt met een nobele (niet-Amerikaanse) hop en voor aroma een Amerikaanse. Dus Aurora als bitter en Cascade/Chinook als late hop.

Offline Chris71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor Barley Wine-ish
« Reactie #6 Gepost op: 03-04-2020 11:07 u »
Citaat
Voor wat betreft de suiker dacht ik dat dit iets van de alcoholwarmte zou geven en de 67 graden voor het wat vollere mondgevoel. Ik ben bang dat 65 graden het wat waterig qua mondgevoel gaat maken

Suiker geeft juist een dunnere body, ik maisch al mijn Barley Wines op 65°C en heb een goede volle body, doch goed doordrinkbaar en mooi doorvergist. Met zo'n hoog begin SG hoef je je echt geen zorgen te maken om body of alcoholwarmte. Amerikaanse citrus hoppen vind ik persoonlijk mooi, maar een nobele kan prima. Willamette is goed.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.207
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept voor Barley Wine-ish
« Reactie #7 Gepost op: 03-04-2020 21:27 u »
Suiker geeft juist een dunnere body, ik maisch al mijn Barley Wines op 65°C en heb een goede volle body, doch goed doordrinkbaar en mooi doorvergist. Met zo'n hoog begin SG hoef je je echt geen zorgen te maken om body of alcoholwarmte. Amerikaanse citrus hoppen vind ik persoonlijk mooi, maar een nobele kan prima. Willamette is goed.

Niet veel mis met suiker in een barley wine. Dat wordt traditioneel veel gedaan.

Het is trouwens een misverstand dat suikertoevoeging alleen maar zorgt voor meer alcohol. Tijdens de vergisting van suiker worden ook vergistingsnevenproducten gevormd zoals esters, die zorgen voor meer smaak (fruitig). Het is zelfs zo dat een bier met een suikertoevoeging meer esters heeft dan een zogenaamde volmout bier. Veel barley wines kenmerken zich door een fruitig aroma...

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.824
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Recept voor Barley Wine-ish
« Reactie #8 Gepost op: 03-04-2020 22:49 u »
Persoonlijk vind ik de Special B wel aan de hoge kant. Zeker in combinatie met 10% crystal.

Sterker nog, wat wil je bij een SG van 1.1++ met zo veel cara/crystal/special? Zonder suiker is het een bier voor mes en vork. Dus geheel eens met Gerb.

Kies, of Special B, of Cara en dan maar een % of 3...

Hoe meer Cara mouten je gebruikt in een dergelijk bier hoe 'glibberiger' het wordt. Wat je hier tegenover kunt zetten zijn tannines, dus voor bittering kies niet voor iets met heel veel alfazuur.

Gula Djawa is mooi, je proeft de palmsuiker terug, maar het is niet een erg sterke smaak. Een smaak die snel verdwijnt achter het geweld van een Special B, dus ook hier, een keuze. (Heel persoonlijk, ik heb ooit 5 kg Special B gekocht en van mij mogen de muizen de rest, 4.5 kg oppeuzelen (Special B in een Porter zou een zonde moeten zijn)).

Kortom, dit gaat over het aller moeilijkste aspect van een receptuur/brouwen, balans en zelfbeperking. Willamette en Warrior zijn mooie hoppen voor een Barley wine, Uitgesproken Amerikaanse hoppen zijn niet mijn ding (heel persoonlijk). Heel klassiek is natuurlijk EKG, helemaal als je het zo weet te brouwen dat je bier na een week of 3-4 op z'n top is. Chinook zie ik ook wel zitten omdat het in een niet citrus richting gaat, maar het vraagt wel om een ingetogen brouwershand. Zou er voor de bittering zeker een deel Tettnanger bij pakken.

Maar, zoals altijd, beschrijf voor je zelf wat je doel is, wat je gaat doen om dat te bereiken en brouw domweg en beoordeel of je je doel wel of niet hebt gehaald en waarom. Pas dan kom je hier terug om je resultaat naast de ideeėn van 'al deze betweters' ;) Te leggen,

Go, go, go,

Ingo


Online JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 586
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Recept voor Barley Wine-ish
« Reactie #9 Gepost op: Vandaag om 07:11 »
Dank voor al jullie tips!

Wat ik wil bereiken is zo'n dikkere, vollere karamel toffee achtige barley wine. Het is er dit weekend nog niet van gekomen. Komend weekend een volgende gooi, omdat het een lange dag gaat zijn met de reiterated mash

Ik heb jullie tips verwerkt en als ik goed heb geluisterd, dan komt het op het volgende uit:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Barley Wine-ish
Brouwdatum01-04-2020
BierstijlBarley Wine
Volume20,0 l
Begin SG1,105 SG
Berekende kleur (Morey)66 EBC
Berekende bitterheid (Rager)50 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
27,00 lWater uit Water Heerlen
8,26 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l79 mg/l232 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,35 kgPale Ale moutDingemans7 EBC79,5 %
0,60 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC6,5 %
0,60 kgSpecial BDingemans350 EBC6,5 %
0,69 kgRietsuiker (gula djawa, donker)Supermarkt50 EBC7,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust65,0 °C1 min.90 min.3,2 l/kg
Reiterated Mash65,0 °C1 min.90 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.20 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,5 gWillamettepellets6,0%90 min.27,1 IBU
25,4 gWillamettepellets6,0%60 min.22,6 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,00 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gNew World Strong Ale (M42)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting24,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C



Ik heb overigens één keer eerder een reinterated mash gedaan. Dat ging niet zo goed, omdat ik denk ik simpelweg niet goed genoeg voor het rekenwerk ben gaan zitten.

BrouwHulp zegt nu dat ik 8,3 liter spoelwater heb als ik 1x maisch. Dat is dus het totaal. Dus per maisch gebruik ik nu 4,15 liter spoelwater (dat klinkt als heel weinig), terwijl ik de eerste keer relatief veel maischwater heb. Dat lijkt dus niet te kloppen of althans zal dat zorgen voor een waarschijnlijk laag rendement.

Klopt het dan als volgt:

Maischwater 1ste maisch is (laten we zeggen) 14,5 liter met 5 liter spoelwater. Dan heb (bij de helft van het graan) een maisch van 3,5 kilo per liter (wat gangbaar is). Dan heb je dit als eerste maisch

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Barley Wine-ish 1ste maisch
Brouwdatum06-04-2020
BierstijlBarley Wine
Volume20,0 l
Begin SG1,046 SG
Berekende kleur (Morey)38 EBC


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
14,5 lWater uit Water Heerlen
5 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l79 mg/l232 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,67 kgPale Ale moutDingemans7 EBC85,9 %
0,30 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC7,0 %
0,30 kgSpecial BDingemans350 EBC7,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust65,0 °C1 min.90 min.3,5 l/kg


Daarna heb ik 20,5 liter maischwater voor de tweede maisch. Als ik dan spoel met 6 liter (iets meer dan de eerste keer, omdat ik verwacht dat er meer restsuikers in het graan zullen blijven omdat je met meer suikers maischt (klinkt logisch, maar of het klopt...?) er een hoger SG is. Dan kom ik uit op 26,5 liter.

De GF kookt ongeveer 3,8 liter per uur weg, dus dat is 5,7 liter in anderhalf uur (mocht ik niet op gewenst SG zitten, dan een half uur langer: 7,6 liter in twee uur). Maar volgens mij zit ik dan met verlies in de ketel op ongeveer 20 liter in het gistvat. En dan kan ik nog makkelijk bijsturen tijdens het kookproces als ik juist iets meer of iets minder heb dan gepland

Tags: