Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!  (gelezen 2797 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Gepost op: 14-09-2018 00:32 u »
Ok, mensen brouwers, ik ga het binnenkort aandurven: nare beestjes in mijn vergistingsvat! Naar aanleiding van wat opbouwende commentaren, het 'goedkope zuurstofdichte vergistingsvat'-topic van HansH en intensief onderzoek heb ik besloten (en daar wil ik ook graag niet meer van afgekletst worden) dat een plastic vat 'geisoleerd' met aluminiumfolie/-tape best kan dienen als surrogaat-houten vat. Ik ga het in ieder geval bewijzen, dat staat vast. Hierin en -mee ben ik het volgende van plan:

Een lekkere dubbel brouwen (ideeën?) en die vergisten met iets als s-04, zodat er nog wat te eten en positief verpesten valt voor het Roeselaarse schorem.
De dubbel overbrengen in het vat in kwestie, en er de gevreesde Roeselare blend bij kieperen.
Een jaar wachten. (Aarg!)
Daarna 3/4 van het vat bottelen, er weer genoeg verse 'uitgegiste' dubbel bij hevelen, weer een tijd wachten en dan weer bottelen; enzovoort.

Sommige van jullie hebben al iets dergelijks gedaan. Dank voor jullie wijze ervaringen! Waarschuwingen: graag.

Voor de rest:

Idee? Ideeën? Neen?

Mark.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #1 Gepost op: 14-09-2018 03:01 u »
Igv tape, wees voorzichtig met de lijm van de tape.

Ooit hier een spons met duc-tape op een vergistingsvat geplakt, na de vergisting kon je precies de ring zien ( en voelen ) aan de binnenzijde van het vergistingsvat.

Ik heb voor een "vergelijkbaar" project 3 x 20 liter jerrycans ( ja voedselveilig ) met onluchtingsdop gekocht.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #2 Gepost op: 14-09-2018 07:42 u »
Een lekkere dubbel brouwen (ideeën?) en die vergisten met iets als s-04, zodat er nog wat te eten en positief verpesten valt voor het Roeselaarse schorem.

Waarom eerst S-04? De Roeselare Blend kun je direct gebruiken er zit Sacch. in. Als je denkt dat je aan 1 pak onvoldoende hebt dan kun je eerst een supermarktcider maken, 10 l Lidl troebele appelsap.

Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #3 Gepost op: 14-09-2018 10:00 u »
Bedankt voor de tape-tip. Hoe is het gegaan met die jerrycans?

Waarom eerst S-04? De Roeselare Blend kun je direct gebruiken er zit Sacch. in. Als je denkt dat je aan 1 pak onvoldoende hebt dan kun je eerst een supermarktcider maken, 10 l Lidl troebele appelsap.

Ingo

Voornamelijk omdat ik dan de meeste gistkoek niet opbouw in de 'solera'-emmer, maar in het eerste fermentatievat. Bovendien lees ik het en der dat mensen een beter resultaat krijgen op deze manier.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #4 Gepost op: 14-09-2018 10:05 u »
Voornamelijk omdat ik dan de meeste gistkoek niet opbouw in de 'solera'-emmer, maar in het eerste fermentatievat. Bovendien lees ik het en der dat mensen een beter resultaat krijgen op deze manier.

Normaal gesproken vergist je je Bruin in het gistingsvat met de blend en pas als het uitgegist is gaat het  vrijwel helder naar het secudaire vat. Er zit dan nog ruim voldoende aan microbiologie in voor de esterificatie.

Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #5 Gepost op: 14-09-2018 10:56 u »
Dat begrijp ik. Volgens mij zijn de voordelen:

- minimale opbouw van gistkoek in het vat
- één vat verpest door beestjes ipv 2 (ok, en een bottelvat)
- het vat kan zo vol mogelijk worden gedaan, geen heftige sacch-vergisting / blowoff en vervolgens een hoop beestjes overal op en in mijn brouwkamertje
- minimale verstoring van de cultuur en minder toevoeging van zuurstof (met 2 vaten moet je vat 2 (met beestjes) weer naar vat 1 hevelen de tweede keer om de opbouw van de gistkoek tegen te gaan)
- bier wat toegevoegd wordt heeft alvast een juiste pH
- een beter eindresultaat, wat volgens mij te maken heeft met onmiddellijk aanwezige esters en bijproducten van de sacch voor de brett om van te snoepen
- elke 'jaargang' is er een verse sacch voor de hoofdgisting, je bent niet afhankelijk van de half overleden sacchs in de Roeselare blend
- Rodenbach doet het ook zo  :)

Nadelen: het kost een beetje korrelgist extra.

Oja, er gaan uiteraard wel houtsnippers in het vat.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #6 Gepost op: 14-09-2018 11:21 u »

- Rodenbach doet het ook zo  :)


Helaas. Rodenbach doet wat ik hierboven beschreven heb. Voor het zure deel wordt met een gemengde cultuur de hoofdgisting gedaan, pas als het is uitgegist gaat dat naar de foeders. Hierdoor heb je elke cyclus een klein beetje nieuwe cultuur in je foeder en heb je heel weinig sediment in je foeders.
Daarnaast brouwen ze volgens de zelfde receptuur een bier met alleen Sacch. dat wordt gebruikt om het foederbier te versnijden voor het afvullen.

Dat er minder vaten met de blend in aanraking komen is m.i. het enige voordeel van jou methode. Neen, niet et enige, er is nog een ander. Doordat je eerst met Sacch. vergist is de pH zodanig laag geworden dat de Lacto's in de blend geen enzymen meer maken die eiwitten (schuim) afbreken. Dat doen ze meen ik boven pH ~4,7 wel.

T.a.v. de receptuur, vroeger werd er zelf gemout bij Rodenbach, twee mouten die redelijk warm geest werden ("high kilned"). Het moutprocess staat nog op plaquettes beschreven in de oude mouterij. Op mijn vraag aan Rudi Ghequire (opperbrouwer) of men nu Muenchner of een Aromatic maakte, want bij beiden past de beschreven temperaturen, kreeg ik slechts een glimlach.
Verder, gebruik amper hop. De hoeveelheid die ik daar in een ketel heb zien verdwijnen is minder dan wij voor 20l IPA gebruiken. Naar zeggen is de hop er alleen voor wat meer schuimstabiliteit.

Het leuke van een Solera is dat je ieder jaar ook het basisrecept kunt wisselen, licht donker licht etc.

Hoe dan ook, succes.

Ingo

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.419
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #7 Gepost op: 14-09-2018 12:03 u »
We doen de dubbele vergisting ook met ons collab project Rouge Brun d'ardenne, zoek maar eens op.
Om de praktische reden dat we elk jaar met een wisselend aantal brouwers thuis een nieuwe batch maken en thuis vergisten (met bvb Rochefort) en uitgegist bier dan meebrengen.
Succes ermee, geduld is inderdaad key!

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #8 Gepost op: 14-09-2018 12:08 u »
Jerrycan project moet nog van start, was eigenlijk hetzelfde van plan:

 - Eerst vergisten met S04 of S33 daarna in de jerrycan met Roeselare blend en eik.
Heel weinig hop tussen de 5 en 10 IBU.

Het beste bier brouw jezelf


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #9 Gepost op: 14-09-2018 12:17 u »
Helaas. Rodenbach doet wat ik hierboven beschreven heb. Voor het zure deel wordt met een gemengde cultuur de hoofdgisting gedaan, pas als het is uitgegist gaat dat naar de foeders. Hierdoor heb je elke cyclus een klein beetje nieuwe cultuur in je foeder en heb je heel weinig sediment in je foeders.
Daarnaast brouwen ze volgens de zelfde receptuur een bier met alleen Sacch. dat wordt gebruikt om het foederbier te versnijden voor het afvullen.

Dat er minder vaten met de blend in aanraking komen is m.i. het enige voordeel van jou methode. Neen, niet et enige, er is nog een ander. Doordat je eerst met Sacch. vergist is de pH zodanig laag geworden dat de Lacto's in de blend geen enzymen meer maken die eiwitten (schuim) afbreken. Dat doen ze meen ik boven pH ~4,7 wel.

T.a.v. de receptuur, vroeger werd er zelf gemout bij Rodenbach, twee mouten die redelijk warm geest werden ("high kilned"). Het moutprocess staat nog op plaquettes beschreven in de oude mouterij. Op mijn vraag aan Rudi Ghequire (opperbrouwer) of men nu Muenchner of een Aromatic maakte, want bij beiden past de beschreven temperaturen, kreeg ik slechts een glimlach.
Verder, gebruik amper hop. De hoeveelheid die ik daar in een ketel heb zien verdwijnen is minder dan wij voor 20l IPA gebruiken. Naar zeggen is de hop er alleen voor wat meer schuimstabiliteit.

Het leuke van een Solera is dat je ieder jaar ook het basisrecept kunt wisselen, licht donker licht etc.

Hoe dan ook, succes.

Ingo

Dat is niet wat ze zelf zeggen op hun site:



Maar goed, beide methoden zullen ongetwijfeld een interessant bier opleveren.

Van de hop was ik me bewust, dank je voor de opmerking. Dat de schuimstabiliteit beter werd doordat de lacto's onder een bepaald pH geen eiwitten afbreken wist ik niet. Een mooi voordeel!

@ciesvanderkwis: ik heb de posts over jullie project denk ik al 20 keer gelezen  :). Het was ook de aanleiding om het zelf eens te proberen. Goed werk!

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #10 Gepost op: 14-09-2018 13:17 u »
Lees punt 5. Properties of Belgian acid beers and their microflora (PDF) -- H.Verachtert, A.Debourg

Tabel pagina 9. https://cuisinedocbox.com/Cocktails_and_Beer/70085693-Flemish-red-brown-beers-cbc-san-diego-us-2012-rudi-ghequire-brewmaster-brewery-rodenbach-belgium.html

Ik had ook nog een document waar de gehele 'critter' populatie van begin tot eind gevolgd wordt. Kan het helaas niet terugvinden. Edit: deze dus Microbial diversity and metabolite composition of Belgian red-brown acidic ales -- Isabel Snauwaert et al.

Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #11 Gepost op: 14-09-2018 13:43 u »
Prachtige bibliotheek heb jij! Nooit een straf om meer over bier te leren. Ik blijf hier tegenstrijdige berichten over lezen, maar ik zal er niet koppig in zijn: ik weet het niet. Ik ga het wel zo doen als ik van plan was in ieder geval.

Wbt de aluminiumbarrière: ik kreeg zojuist de vouwgedachte (dat is als een douchegedachte maar dan tijdens het was opvouwen) om een reddingsdeken te gebruiken en het vat als een enorme hershey's kiss in te pakken met het waterslot eruit stekend. Door de opening iets te vergroten of verkleinen kan ik dan de totale doorlaatbaarheid variëren.  :nut:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #12 Gepost op: 14-09-2018 14:41 u »
Prachtige bibliotheek heb jij!

Zet Zotero of Mendeley of een ander alternatief op je PC en "bookmark" alles wat je tegen komt. Dergelijke programmas slaan ook meteen de PDF's etc. op, waar ze vandaan komen en een heleboel metadata als het die kan vinden. Je bibliotheek groeit vanzelf.

Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #13 Gepost op: 16-09-2018 12:01 u »
Goed, het topic heb ik in 'discussie over recepten' geplaatst, dus er moet wel een recept komen hè?

Ik heb het volgende in elkaar geknutseld: (even een kort aanzetje)

62,9% pilsmout
25,2% munichmout
5% biscuitmout 60EBC
5% caramout 120EBC
1,9% donkere chocolademout

Maischen: 15 min 63 ºC, 45 min 73 ºC, uitmaischen

Koken: 120 minuten

Hop: magnum (60 min koken) 6 EBU.

Verwachte waarden: BSG 1.065, ESG 1.016 (gisting I), EBU 6, EBC 35

Vergisten: I: s-04 II: roeselare blend

Vragen:

- zien jullie hier iets in? Waarom (niet)?
- ik zie in veel recepten maisvlokken staan. Waarom is dat? En is dat traditioneel?
- soms zie ik ook tarwe(mout) staan. Zelfde vraag?
- ik wil 30 liter brouwen, maar dat past niet in mijn ketel. Is er bezwaar tegen high gravity brouwen van dit bier?

Alvast dank voor de inbreng!





Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #14 Gepost op: 16-09-2018 13:32 u »
Maisvlokken is traditie voor Rodenbach, waarom, geen idee, hebben ze zelf denk ik ook iet. Weer een vraag waar ik nooit antwoord op heb gekregen.

In ieder geval Rodenbach gebruikt geen tarwe mout. Anderen misschien wel.

High Gravity is geen probleem.

Gewoon brouwen zo.

Edit, kijk ook eens hoe Petrus een andere weg bewandeld om tot hun Rood Bruin te komen. Een echt "Bière de Coupage",

Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #15 Gepost op: 16-09-2018 13:59 u »
Ergens vind ik dat maf, zo'n nieuwe-wereldingrediënt in een traditioneel Vlaams bier. Maar ja, in de traditionele speculaasjes zitten ook kruiden van de andere kant van de wereld...

Blenden ben ik natuurlijk nog lang niet, maar hoe zit dat met bottelen en boem doen? Na blenden moet de boel toch zeker ook weer 'uitetteren'? Pasteuriseren lijkt me thuis vrij lastig om te doen.

Grappig dat je zegt: gewoon brouwen. Ik krijg de indruk dat als je maar iets bruinigs brouwt met een redelijke hoeveelheid slecht te verteren suikers, je al snel goed zit?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #16 Gepost op: 16-09-2018 20:50 u »
Grappig dat je zegt: gewoon brouwen. Ik krijg de indruk dat als je maar iets bruinigs brouwt met een redelijke hoeveelheid slecht te verteren suikers, je al snel goed zit?

Haha, neen zo bedoel ik het niet :) Ik ga er gewoon vanuit dat je een bepaald smaakbeeld hebt en zo tot dit bent gekomen. Dan kun je uren steggelen en iets anders brouwen, maar dan weet je dus nooit hoe het geworden was.

Persoonlijk, ik zou er niet zo snel een caramout in stoppen, eerder een aroma 50 of Aroma 100 of gewoon muenchner II ipv I pakken. Biscuit is wel een interessante, het verhaal is dat Rodenbach geinspireerd is op de "Vatted" Porters uit Engeland. Iets met een min of meer geroosterde mout dus. Een Engelse Amber mout kon wel eens te gebrand zijn in een dergelijk bier, een Biscuit is dat niet. Als ik iets in die richting zocht dan zou ik dat aspect benadrukken en meer Biscuit nemen, geen Cara. Verder is er het verhaal dat oude Engelse Ambermout waarschijnlijk veel dichter bij een Aromatic lag dan de huidige Amber roastmout en Brownmalt weer veel dichter bij de huidige Ambermout dan bij Brownmalt. Nu duizelt het je, sorry,

Kies je eigen weg,

Ingo


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #17 Gepost op: 17-09-2018 00:34 u »
Beste Ingo,

Het duizelt mij niet zo snel, ik wil alleen graag weten wat waarom hoe doet (en met wie). Ik lees me de laatste jaren wel aardig in, ik ben nu vooral nogal geïntrigeerd door je antwoord.

Waarom niet zo snel een caramout maar wel broeimouten? Het verschil in diastatische kracht en proces begrijp ik wel, maar wat blijft er van dat (minieme) smaakverschil over na gisting met sacch, brett, lacto en pedio? Is dat significant?

Ik kan me niet voorstellen dat het verschil erg groot is. Ik ben wel erg goed in ergens compleet naast zitten hoor, die mogelijkheid is er nog wel natuurlijk, maar als je dit kunt uitleggen, GRAAG!

 :biersmile: Mark.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #18 Gepost op: 17-09-2018 10:14 u »
Diverse redenen,

Belgische bieren zijn eenvoudig van stort. Ze gebruiken eerder broeimouten dan caramouten, als er al iets karamelligs in zit dan van de suikers. Rodenbach twee 'donkere mouten' en mais. Kijk naar de kleur, die is best wel rood. Hoe maak je rood? Melanoidines + puntje zwart.

Ondanks dat broei- en caramouten dezelfde kleur kunnen hebben hebben ze een heel andere smaak. Bij caramouten komt die van gebrande suikers, bij broeimouten van melanoidines, niet enzymatische bruining etc.

Historisch gezien zijn caramouten nieuwerwets. Bruine mouten niet. Bruine mouten in de zin van Muenchner-achtig. Het Belgische brouwen schurkt heel erg tegen het Engelse aan. In de Lage Landen is men het brouwen op een gegeven moment "verleerd", een aantal brouwers heeft het vak opnieuw geleerd in Engeland. Caramouten worden daar historisch gezien amper gebruikt. In modernere bieren als het Bitter & Co. wel.

Een complexe stort is van relatief weinig invloed bij een zuur bier. Er verdwijnt veel, er komt veel bij. Een beetje van dit of dat raak je inderdaad kwijt, dus kies ik het een of het ander. Ga je voor moutig, muenchner + aromatic, ga je voor karamel, pale + veel caramout.

Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #19 Gepost op: 17-09-2018 14:41 u »
Een complexe stort is van relatief weinig invloed bij een zuur bier. Er verdwijnt veel, er komt veel bij. Een beetje van dit of dat raak je inderdaad kwijt, dus kies ik het een of het ander. Ga je voor moutig, muenchner + aromatic, ga je voor karamel, pale + veel caramout.

Duidelijk. In het midden zit dan toch nog een vrij groot gebied waar je (eigen quote) 'iets bruinigs met een redelijke hoeveelheid slecht verteerbare suikers' kunt brouwen zonder dat het veel uitmaakt wat?
Mijn 'receptje' is dan een gooi richting dat midden, het lijkt me mooi om van beide zoetjes iets in het bier te krijgen. Geen idee of de beestjes de zoetjes evenredig opeten trouwens. Misschien toch wat meer münichmout? Inderdaad meer biscuit?

Over die suikers: zal ik het maischschema nog meer richting alpha-amylase sturen? Of is de verhouding 'suikers voor de sacch:suikers voor de rest' goed zo? Ik kan me voorstellen dat hoe meer moeilijke suikers je overhoudt voor de brettpret, hoe complexer het bier wordt.

Misschien denk ik er ook wel te veel over na, het bacteriefestijn in het vat is toch wat dat dit soort bieren zijn hoofdzakelijke smaak geeft. Als ik er minstens een jaar niks mee mag doen behalve naar het vat kijken, wil ik echter wel iets moois om te laten veretteren brouwen  :)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #20 Gepost op: 26-09-2018 00:32 u »
Iemand (anders) met ervaring nog op- en aanmerkingen?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #21 Gepost op: 26-09-2018 07:52 u »
Wat bij zuurbier belangrijk is niet zo zeer de complexiteit, moeilijkheidsgraad van de suikers maar de beschikbaarheid van voorloperstoffen die door Brett & Co. in iets lekkers worden omgezet.
Omdat je eerst een hoofdgisting wilt doen zou je die kunnen doen met een mengsel aan gisten, pak er een b.v. ondergister bij.
Ik zou het daarbij wel bij POF- gisten houden omdat je anders een te sterk Brett karakter krijgt. Ander niet Sacch. gisten, Torulaspora delbrueckii, Metschnikowia pulcherrima, Pichia etc. Allemaal lastig aan te komen.

Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #22 Gepost op: 29-09-2018 11:36 u »
Hee, dat is een goed verhaal.
Ik heb nog wat champagnegist liggen ook, dat is ook een andere soort  :)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #23 Gepost op: 13-10-2018 21:51 u »
Kies je eigen weg, zegt Ingo hierboven. Ik wil wel, maar tegen hem en anderen die wél verstand hebben van dit soort bieren ga ik natuurlijk niet al te hard in. Het moet wel lekker worden, een beetje herkenbaar trouw aan de stijl.

Volgende opzetje, een stukje donkerder, minder zwaar, en de overwegingen wbt de broeimouten en de biscuit meegenomen:

69,4% munichmout
13,9% ambermout 150EBC
13,9% biscuitmout 60EBC
2,8% chocolademout 1100EBC

Verwachte waarden: BSG 1059, ESG 1014, EBU 6, EBC 45

Ontbrekende informatie gelijk aan opzetje 1.

Vragen:

- is dit teveel chocolademout? 'Moet' ik eigenlijk meer van de ambermout gebruiken om een donkerder kleur te krijgen? Of toch munich II? Ik wil wel graag richting de kleur van een Rodenbach Grand Cru komen, en die is voor zover ik kan vinden 65EBC.
- volgens de stijlregels die brewer's friend hanteert zou de bitterheid voor een Vlaams rood tussen 10 en 25 moeten liggen, en voor een oud bruin zelfs tussen 20 en 25. Is dat niet een beetje hoog?

Mark.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #24 Gepost op: 28-10-2018 13:15 u »
Niemand die antwoord heeft op deze vragen? Ik wil donderdag gaan brouwen.

Overigens, ik denk dat ik er maar een zelfde solera met lambiek naast ga zetten. Van twee vaten afblijven is net zo moeilijk als van één gok ik. Binnenkort met deze kouder wordende nachten eens kijken of ik Delftse wilde gist kan vangen. Dat moet dan wel met de goede windrichting, anders vang ik hier alleen tamme gist van de gistfabriek ben ik bang  :)

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 163
  • Land: nl
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #25 Gepost op: 29-10-2018 11:28 u »
Maisvlokken is traditie voor Rodenbach, waarom, geen idee, hebben ze zelf denk ik ook iet. Weer een vraag waar ik nooit antwoord op heb gekregen.

In dit stuk (http://brewery.org/library/Rodnbch.html) uit 1996 zegt Peter Bouckaert dat ze maisgrit gebruiken om economische redenen en om het bier lichter te maken. Voor de brouwerij is mais meemaischen is goedkoper dan glucosestroop (ook gemaakt van mais...)

Bij de rondleiding wordt verteld dat ze het toevoegen om de eiwit uit de gerst te verdunnen. Dat zou de azijnzuurbacteriën minder kans geven.

Op zich is invertsuiker wel weer een historisch Engels ingrediënt, waar bij de donkerder typen dan de karamel weer om de hoek komt kijken.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #26 Gepost op: 29-10-2018 19:28 u »
In dit stuk (http://brewery.org/library/Rodnbch.html) uit 1996 zegt Peter Bouckaert dat ze maisgrit gebruiken om economische redenen en om het bier lichter te maken. Voor de brouwerij is mais meemaischen is goedkoper dan glucosestroop (ook gemaakt van mais...)

Bij de rondleiding wordt verteld dat ze het toevoegen om de eiwit uit de gerst te verdunnen. Dat zou de azijnzuurbacteriën minder kans geven.
Ik lees in het stuk:
Citaat
As starch adjunct corngrits is used in amounts around 10-12% for economical and taste aspects. Beer brewed with some starch adjunct gives a lighter, more digestable beer Almost all Belgian beers use some corngrits or rice.
Echter het verhaal stamt uit 1996, dus meer dan 20 jaar terug.
Ik denk niet dat er maar een brouwer is die zijn bier genoemd wil hebben met Amerikaanse Mosanto "Roundup" mais.

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 163
  • Land: nl
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #27 Gepost op: 29-10-2018 19:38 u »
Ik lees in het stuk: Echter het verhaal stamt uit 1996, dus meer dan 20 jaar terug.
Ik denk niet dat er maar een brouwer is die zijn bier genoemd wil hebben met Amerikaanse Mosanto "Roundup" mais.
De vraag was:
- ik zie in veel recepten maisvlokken staan. Waarom is dat? En is dat traditioneel?
Dan lijkt me informatie uit 1996 (zoals ik ook al schreef) wel relevant. De relevantie van de opmerking over Monsanto ontgaat mij dan weer.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #28 Gepost op: 29-10-2018 19:47 u »
De vraag was:Dan lijkt me informatie uit 1996 (zoals ik ook al schreef) wel relevant. De relevantie van de opmerking over Monsanto ontgaat mij dan weer.
Vraag eens of mij dat boeit?
Monsanto "roundup" mais is gewoon vergif.
Die Yankees mengen tegenwoordig Mosanto "roundup" mais met gewone mais.
Dus gewoon geen mais meer gebuiken, want het is gewoon niet betouwbaar.
De broeders van Rochefort hebben mais in hun recept ook al vervangen door tarwe.

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 163
  • Land: nl
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #29 Gepost op: 29-10-2018 20:24 u »
Mijn punt was je net zo goed suiker zou kunnen gebruiken. Trouwens ook puur gif volgens sommigen, net als tarwe.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #30 Gepost op: 29-10-2018 21:48 u »
Mijn punt was je net zo goed suiker zou kunnen gebruiken.
Echter dan wel kandij suiker!
Pasteuriseren lijkt me thuis vrij lastig om te doen.
Pasteuriseren stelt niets voor, met de Lidl weck ketel die ik als spoelwater ketel gebruik.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #31 Gepost op: 29-10-2018 21:53 u »
Echter dan wel kandij suiker!

Huh?

Pasteuriseren stelt niets voor, met de Lidl weck ketel die ik als spoelwater ketel gebruik.

Hoe zie je dat voor je dan?

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #32 Gepost op: 29-10-2018 22:10 u »
Huh?
Kandij suiker wordt door meerdere brouwerijen in trappistenkloosters gebuikt.
Hoe zie je dat voor je dan?
HMM, gewoon de ketel vullen met water, de flessen erin laten plonsen.
Temperatuur instellen op 68 °C voor 30 minuten en de flessen de volgende dag er weer uit vissen.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #33 Gepost op: 29-10-2018 22:28 u »
Kandij suiker wordt door meerdere brouwerijen in trappistenkloosters gebuikt.

Dat is mij bekend. Waarom ik het zou moeten gebruiken in plaats van gewone suiker begrijp ik niet. Donkere kandij voegt nog iets toe, blanke niet.

Ik ga misschien wel maisvlokken gebruiken. Ik heb ze in huis, en het is traditioneel. Niet te veel, ik wil geen bier wat te dun is.

HMM, gewoon de ketel vullen met water, de flessen erin laten plonsen.
Temperatuur instellen op 68 °C voor 30 minuten en de flessen de volgende dag er weer uit vissen.

Lijkt me een heel slecht idee. De gist die in de fles zit van de hergisting autolyseert dan massaal, en geeft een verbrande rubbersmaak aan het bier. Voordat je zoiets doet moet je het bier filteren.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 529
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #34 Gepost op: 30-10-2018 07:21 u »
Dat is mij bekend. Waarom ik het zou moeten gebruiken in plaats van gewone suiker begrijp ik niet. Donkere kandij voegt nog iets toe, blanke niet.
Dat klopt niet met mijn ervaring. Ik heb net een tripel gebrouwen met 20% witte kandijbrokken van Brouwland in de storting. De kandijsmaak is zeer duidelijk aanwezig, een volle ronde smaak, complexer, meer body dan wanneer ik kristalsuiker zou gebruikt hebben. Westmalle gebruikt ook witte kandij in de vorm van stroop. Als dit geen verschil maakte, zouden ze wel kristalsuiker toevoegen, da's veel goedkoper.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #35 Gepost op: 30-10-2018 15:14 u »
Ok, laten we die discussie niet weer en niet hier doen...  :biersmile:

Mijn finale recept, met meer broeimouten en kleur, en maisvlokken:

BROEINEST roodbruin (30 l., EFF 80%)

BSG 1062, ESG (1) 1015, ABV (1) 6,2%, EBU 7,2, EBC 49

60,0% munichmout
13,3% amber/aroma 150 EBC
10,7% biscuit 60 EBC
06,7% maisvlokken
06,7% melanoidinmout 65 EBC
02,7% carafa III 1450 EBC

7 g magnum 11,6% FWH

Maischschema: 63 ºC 15 min, 73 ºC 60 min

Koken 120 min (met een eetlepel tarwebloem voor extra zetmelen voor de brett)

Hoofdvergisting met S-04 en Sacch. Bayanus
Nagisting in het solera-vat met de Roeselare-blend

...

Donderdag brouwen!

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #36 Gepost op: 30-10-2018 15:32 u »
rodenbach tripartite (Flanders Brown Ale/Oud Bruin)

Original Gravity (OG): 1.071  (°P): 17.3
Final Gravity (FG):    1.018  (°P): 4.6
Alcohol (ABV):         6.98 %
Colour (SRM):          14.8   (EBC): 29.1
Bitterness (IBU):      18.1   (Tinseth)

52.8% Pale Ale Malt
37.27% Pilsner
4.66% Flaked Corn
3.88% Caramunich II
1.4% Carafa II malt

1.5 g/L East Kent Golding (5.1% Alpha) @ 75 Minutes (Boil)
0.5 g/L Saaz (3.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)


Single step Infusion at 67°C for 75 Minutes. Boil for 75 Minutes

Fermented at 20°C with Safale S-04


Recipe Generated with BrewMate

Dit is het recept wat wij gebrouwem hebben .
De hoofdvergisting hebben we met de s-04 gedaan en na een paar weken in het houten vat met de blend.
Na een jaar de helft eruit en nieuw erbij.
Komend jaar word het de derde keer.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #37 Gepost op: 30-10-2018 15:42 u »
Tof, Hay! Hoe bevalt het bier? Ben je nog onverwachte dingen tegen gekomen?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #38 Gepost op: 30-10-2018 18:18 u »
Tof, Hay! Hoe bevalt het bier? Ben je nog onverwachte dingen tegen gekomen?
Uit ervaring kan ik je vertellen dat het een erg lekker bier is geworden. Mijn gevoel zegt dat ie een tikkeltje zuurder is dan vorig jaar maar het is een lekker fris bier geworden dat lekker wegdrinkt. Dit is gezien de ~7% alcohol erg verraderlijk.
Het onverwachte dat Hay tegen kwam is dat zijn brouwmaten dit jaar geen tijd hadden om te helpen bottelen en dat ze wel hun deel op zijn komen eisen  8)

Hals etiket:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #39 Gepost op: 30-10-2018 19:15 u »
Uit ervaring kan ik je vertellen dat het een erg lekker bier is geworden. Mijn gevoel zegt dat ie een tikkeltje zuurder is dan vorig jaar maar het is een lekker fris bier geworden dat lekker wegdrinkt. Dit is gezien de ~7% alcohol erg verraderlijk.
Het onverwachte dat Hay tegen kwam is dat zijn brouwmaten dit jaar geen tijd hadden om te helpen bottelen en dat ze wel hun deel op zijn komen eisen  8)

Klinkt goed, en geeft hoop! Jullie versie zal wel een tik zwaarder zijn geworden dan 7% als je dat met de eerste gisting tot 1018 al had bereikt... Vooralsnog heb ik geen medebrouwers, misschien moet ik dat maar zo houden dan  :) :biersmile:

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #40 Gepost op: 30-10-2018 19:22 u »
Klinkt goed, en geeft hoop! Jullie versie zal wel een tik zwaarder zijn geworden dan 7% als je dat met de eerste gisting tot 1018 al had bereikt... Vooralsnog heb ik geen medebrouwers, misschien moet ik dat maar zo houden dan  :) :biersmile:
Zelf had ik 7,6% berekend (met BrouwHulp) maar ik wil discussies met Hay vermijden en heb er daarom maar 7% van gemaakt  ;)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #41 Gepost op: 30-10-2018 19:29 u »
Zelf had ik 7,6% berekend (met BrouwHulp) maar ik wil discussies met Hay vermijden en heb er daarom maar 7% van gemaakt  ;)

Wat was het uiteindelijke sg van het bier? Na het Roeselare-feest is 1003 volgens mij een vrij normale waarde. Als je dan van 1071 komt zit je op zo'n 9%...  :nut:

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #42 Gepost op: 30-10-2018 21:32 u »
De eerste keer kan ik niet meer achterhalen.Maar de tweede keer is ie door gegaan tot 1.002 en toen ik het naar het vat overgeheveld heb was het sg 1.018.
Het begin sg was toen 1.065 en dan kom ik op 8.27 % ERIC!

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #43 Gepost op: 30-10-2018 21:34 u »
Ach medebrouwers zijn soms toch wel handig bv bij het maken van een etiket. :)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #44 Gepost op: 30-10-2018 22:03 u »
Lekker bezig mannen! Mijn versie gaat zo ook wel op een procentje of 8 uitkomen denk ik, maar dat was ook de bedoeling 8)

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #45 Gepost op: 30-10-2018 22:36 u »
Ach medebrouwers zijn soms toch wel handig bv bij het maken van een etiket. :)
En bedankt!  :-[

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #46 Gepost op: 01-11-2018 16:31 u »
Brouwen ging niet helemaal jofel vandaag, een standaard gevalletje kraantje open laten staan in combinatie met wat lager rendement. Niet getreurd, dan wordt ie wat minder zwaar...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ga voor een éénvats Vlaams Bruin-solera!
« Reactie #47 Gepost op: 07-11-2018 17:13 u »
Vandaag het solera-vat gevuld!



Overhevelen van het bier



De emmer staat klaar op de reddingsdeken



Het high-gravitybier bijgevuld met water, Roeselare blend erbij en 25 gram eikensnippers die een half uurtje op 130 ºC in de oven hebben gestaan

 

Het vat in de reddingsdeken verpakt, als een snoepje voor over een jaar.

En nu: wachten en smachten!

Tags: