Kies je eigen weg, zegt Ingo hierboven. Ik wil wel, maar tegen hem en anderen die wél verstand hebben van dit soort bieren ga ik natuurlijk niet al te hard in. Het moet wel lekker worden, een beetje herkenbaar trouw aan de stijl.
Volgende opzetje, een stukje donkerder, minder zwaar, en de overwegingen wbt de broeimouten en de biscuit meegenomen:
69,4% munichmout
13,9% ambermout 150EBC
13,9% biscuitmout 60EBC
2,8% chocolademout 1100EBC
Verwachte waarden: BSG 1059, ESG 1014, EBU 6, EBC 45
Ontbrekende informatie gelijk aan opzetje 1.
Vragen:
- is dit teveel chocolademout? 'Moet' ik eigenlijk meer van de ambermout gebruiken om een donkerder kleur te krijgen? Of toch munich II? Ik wil wel graag richting de kleur van een Rodenbach Grand Cru komen, en die is voor zover ik kan vinden 65EBC.
- volgens de stijlregels die brewer's friend hanteert zou de bitterheid voor een Vlaams rood tussen 10 en 25 moeten liggen, en voor een oud bruin zelfs tussen 20 en 25. Is dat niet een beetje hoog?
Mark.