Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept Saison  (gelezen 762 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline steppeke1986

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Recept Saison
« Gepost op: 13-09-2018 11:00 u »
Goedemorgen Brouwvrienden,

Maandag a.s. wil ik weer eens wat gaan brouwen.
Deze maal een lekkere Saison welke vooral goed door drinkbaar moet zijn, lekker droog en tikje hoppig:)
Met de ingrediėnten die nog op voorraad zijn.

Onderstaande het recept zoals ik hem uitgedacht had:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSaison Monday 17th sept.
Brouwdatum02-08-2018
BierstijlSaison
Volume20,0 l
Begin SG1,052 SG
Eind SG1,002 SG
Schijnbare vergistingsgraad96,2%
Alcoholgehalte6,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Zutphen
5,41 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,75 kgPilsmoutDingemans3 EBC44,9 %
1,25 kgPale Ale moutDingemans7 EBC32,1 %
0,50 kgVloergemoute Bohemian tarwemoutWeyermann4 EBC12,8 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.35 min.5,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.35 min.5,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gMagnumbellen10,7%first wort hop30,9 IBU
20,0 gStyrian Goldingspellets3,4%0 min.0,0 IBU
20,0 gStyrian Goldingspellets3,4%koudhop0,0 IBU


Gist
starter[/data][data]French Saison (M29)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]20,0 gStyrian Goldingspellets3,4%koudhop0,0 IBU


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,006 SG
Schijnbare vergistingsgraad88,5%
Temp. nagisting26,0 °C
Temp. lagering7,0 °C


Gist zal de French Saison worden van mangrove jacks, die ligt nog een zakje in de koelkast:)

Ik wil deze batch gaan opsplitsen in 2 x 10 liter.

1ste batch: koudhop 2.5 gram p/l Styrian goldings bloemen ( heb deze nog liggen ).
2de batch: lageren met komkommer en citroen schil, 2 stuks komkommer in blokjes gesneden en ingevroren schil van 2 citroenen gevacumeerd met een scheut mooie gin.

Ook heb ik nog een kilo mooie zure krieken in de vriezer liggen, zou dit iets kunnen zijn met een Saison?

Uiteraard zijn al de tips welkom.

Met vriendelijke groet,
Stephan

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 491
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Recept Saison
« Reactie #1 Gepost op: 13-09-2018 12:10 u »
Beste Steppeke,

Wat mij direct opvalt is de dikte van je beslag. Dat is erg dun. Je kunt het beste een beslagdikte van 1 kilo mout tot 3,5 liter a 4 liter water aanhouden. Dat is de ideale richtlijn. Als ik het goed heb zorgt een te dun beslag voor een slechtere enzymomzetting, maar de pro's op het forum kunnen daar vast wat over vertellen. In ieder geval zou je beslag dunner moeten. Dan heb je ook meer spoelwater om meer suikers uit je beslag te spoelen.

Voor wat betreft je moutstort snap ik zelf de toevoeging van suiker niet echt. Een saison gist ver door. Daar moet iets tegenover staat qua moutigheid. Ik zou de suiker eruit halen.

Je vergisting kan ook gerust hoger eindigen dan 21 graden. Ik zou beginnen op 18, dan door naar 19, 20 etc. tot uiteindelijk een graad of 24 of 25.

En qua toevoegingen: ik zou dat niet in een Saison doen...

Offline steppeke1986

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Saison
« Reactie #2 Gepost op: 13-09-2018 12:33 u »
Bedankt voor de opmerkingen! Recept heb ik aangepast naar onderstaande:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSaison Monday 17th sept.
Brouwdatum02-08-2018
BierstijlSaison
Volume20,0 l
Begin SG1,052 SG
Eind SG1,002 SG
Schijnbare vergistingsgraad96,2%
Alcoholgehalte6,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
18,00 lWater uit Zutphen
8,42 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC44,4 %
1,75 kgPale Ale moutDingemans7 EBC38,9 %
0,75 kgVloergemoute Bohemian tarwemoutWeyermann4 EBC16,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.35 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.35 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gMagnumbellen10,7%first wort hop28,2 IBU
20,0 gStyrian Goldingspellets3,4%0 min.0,0 IBU
20,0 gStyrian Goldingspellets3,4%koudhop0,0 IBU


Gist
starter[/data][data]French Saison (M29)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]20,0 gStyrian Goldingspellets3,4%koudhop0,0 IBU


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting25,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting26,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,006 SG
Schijnbare vergistingsgraad88,5%
Temp. nagisting26,0 °C
Temp. lagering7,0 °C


Hopelijk komt dit beter uit de bus:)

Mvgr,
Stephan

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 491
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Recept Saison
« Reactie #3 Gepost op: 13-09-2018 15:13 u »
Ik ben in de tussentijd even naar je maischschema aan het kijken. Wat is je gedachte achter het maischen voor 35 minuten op 72 graden? Dat is best lang en creeert onvergistbare suikers. In een Saison wil je meestal juist dat die ver doorgist, dat is (onder meer) wat een Saison kenmerkt. En je geeft zelf ook aan dat je 'm lekker droog wilt hebben.

Ik zou eerder gaan voor een eenstapsmaisch op 65 tot 67 graden voor 90 minuten. Je zou dan nog een 5 minuten op 78 graden kunnen maischen, maar dat lijkt mij niet noodzakelijk in een saison.

En nog een dingetje: je hebt - als ik het goed zie - 20 gram hop als vlamuit staan. Bij jou geeft BrouwHulp aan dat daar geen bitterheid wordt gecreeerd (zie 0,0 IBU), maar daar wordt zeker nog bitterheid gecreeerd. Ongeveer 2 IBU (als ik BrouwHulp mag geloven). Dan kom je rond 30 IBU, wat op zich prima is, maar wellicht dat je daar geen rekening mee hebt gehouden. Ik zie dat je je bitterheid in Tinseth berekent, ik heb hem op Rager staan en dan neemt ie de bitterheid bij de vlamuit wel mee.

Offline steppeke1986

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Saison
« Reactie #4 Gepost op: 13-09-2018 15:30 u »
Ik ben in de tussentijd even naar je maischschema aan het kijken. Wat is je gedachte achter het maischen voor 35 minuten op 72 graden? Dat is best lang en creeert onvergistbare suikers. In een Saison wil je meestal juist dat die ver doorgist, dat is (onder meer) wat een Saison kenmerkt. En je geeft zelf ook aan dat je 'm lekker droog wilt hebben.

Ik zou eerder gaan voor een eenstapsmaisch op 65 tot 67 graden voor 90 minuten. Je zou dan nog een 5 minuten op 78 graden kunnen maischen, maar dat lijkt mij niet noodzakelijk in een saison.

En nog een dingetje: je hebt - als ik het goed zie - 20 gram hop als vlamuit staan. Bij jou geeft BrouwHulp aan dat daar geen bitterheid wordt gecreeerd (zie 0,0 IBU), maar daar wordt zeker nog bitterheid gecreeerd. Ongeveer 2 IBU (als ik BrouwHulp mag geloven). Dan kom je rond 30 IBU, wat op zich prima is, maar wellicht dat je daar geen rekening mee hebt gehouden. Ik zie dat je je bitterheid in Tinseth berekent, ik heb hem op Rager staan en dan neemt ie de bitterheid bij de vlamuit wel mee.

Dank voor de tip, Maischschema zal ik aan gaan passen naar 90 minuten 66 graden, met de bitterheid had ik rekening gehouden, ik houd persoonlijk wel van een lekker bitter biertje:)

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 708
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Recept Saison
« Reactie #5 Gepost op: 13-09-2018 18:05 u »
Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
18,00 lWater uit Zutphen
8,42 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Gebruik je water uit Zutphen of is je waterprofiel nog niet aangemaakt?

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 703
  • Land: nl
Re: Recept Saison
« Reactie #6 Gepost op: 13-09-2018 19:53 u »
Afgelopen maandag heb ik ook gebrouwen met deze gist. Mijn start temp was 26 graden, inmiddels verhoogt naar 27.5. Volgens MJ krijg je de beste resultaten met deze gist tussen de 26 en 32 graden. Nog nooit eerder gebrouwen met deze gist dus ben benieuwd.
 
Ik heb BrouwHulp op tinseth staan en deze komt goed overeen met de echte bitterheid (bij mij in ieder geval). De vlamuit hop gift zet ik dan ik BrouwHulp op 3 a 5 min, dan neemt hij de bitterheid toch nog iets mee.

Ik heb ook gemaischt op 66 graden, 75 min. 

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 756
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Saison
« Reactie #7 Gepost op: 14-09-2018 08:00 u »
In het voorjaar een vergelijkbaar recept gebrouwen, alleen met 75% pilsmout en 25% tarwe mout. Magnum als bitter en styrian golding op 5 minuten als aroma. maischschema 65c op 90 minuten gehouden, gestart op 26 graden en uiteindelijk geindigd op 32c. Een erg lekkere saison geworden. Het viel mij wel op dat er veel gistvorming bleef die niet goed op de bodem bleef plakken. Ook niet nadat de hergisting al weken had plaats gevonden en de flessen goed gekoeld waren. Ik vond het verder niet storend. Vond het een van mijn betere bieren dit jaar

Offline steppeke1986

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Saison
« Reactie #8 Gepost op: 05-11-2018 23:31 u »
Beste brouwvrienden,

Recept is inmiddels gebrouwen en alweer een week of 3 op fles.
Mooie Saison geworden. Zeker voor herhaling vatbaar! Mooi fruitig en droog. Lekkere doordrinker.



Volgende keer willen we het zelfde recept aan houden en dan splitten met twee soorten gist. Tevens misschien een minimale hoeveelheid dryhop.

Groet,
Stephan

Tags: