Bokbier recept - Twijfel over de hop

Gestart door Guidojp, 08-09-2018 23:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Guidojp

Hallo medebrouwers,

Dit jaar staat mijn eerste bokbier op de planning en ik ben best lang aan het puzzelen geweest met het recept omdat ik een vrij specifieke boksmaak heb. Bij bok denk ik niet gelijk aan hop, dus daar loop ik erg tegen twijfel aan. Ik heb mijn voorraad gecheckt en daar is onderstaand recept uitgekomen. Ik hoor graag jullie feedback (over de mix van mouten) maar vooral over de gebruikte hop (en hoeveelheden)

Recipe: Bokavond
Brewer: Menno en Guido
Style: Bokbier
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 22,73 L
Post Boil Volume: 20,83 L
Batch Size (fermenter): 20,00 L   
Bottling Volume: 20,00 L
Estimated OG: 1,062 SG
Estimated Color: 41,2 EBC
Estimated IBU: 21,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #                       %/IBU         Volume       
2,20 kg          Munich (Dingemans) (15,0 EBC)                    Grain         1          38,2 %        1,44 L       
2,20 kg          Swaen©Vienna (10,0 EBC)                            Grain         2          38,2 %        1,44 L       
0,55 kg          Caramunich Malt (110,3 EBC)                        Grain         3          9,5 %         0,36 L       
0,55 kg          Swaen©Pilsner (3,7 EBC)                              Grain         4          9,5 %         0,36 L       
0,22 kg          Special B (Dingemans) (290,6 EBC)                Grain         5          3,8 %         0,14 L       
0,04 kg          BlackSwaen©Chocolate B (900,3 EBC)            Grain         6          0,8 %         0,03 L     
   
30,00 g          Styrian Goldings [4,10 %] - Boil 60,0 min        Hopbellen   7         13,6 IBUs     -             
10,00 g          Saaz [3,75 %] - Boil 60,0 min                         Hoppellets  8         4,6 IBUs      -             
10,00 g          Tradition [5,80 %] - Boil 15,0 min                    Hopbellen  9          3,5 IBUs      -   
         
2,0 pkg          Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) [50,28 m Yeast         10         -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 5,77 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature Step Time     
Imaischen         Add 15,05 L of water at 59,0 C          52,0 C           8 min         
Betastap          Decoct 4,23 L of mash and boil it       62,0 C           30 min       
Alfastap          Decoct 4,81 L of mash and boil it       71,0 C           40 min       
Uitmaische        Decoct 4,90 L of mash and boil it       78,0 C           13 min       

Sparge: Fly sparge with 13,45 L water at 75,6 C

Traploper

Bokbieren staan inderdaad niet bekend om hun hoppigheid, dus ik zou niets te nadrukkelijk doen, zoals sterke citrushoppen. Als je dan toch wat hopsmaak wil, vind ik de kruidigheid van Saaz wel mooi voor een bok.

Guidojp

Bedankt voor je reactie. Iets meer Saaz wellicht. Zijn de voorgenomen hoeveelheden goed ?

10,00 g          Styrian Goldings [4,10 %] - Boil 60,0 min        Hopbellen   7         13,6 IBUs     -             
30,00 g          Saaz [3,75 %] - Boil 60,0 min                         Hoppellets  8         4,6 IBUs      -             
10,00 g          Tradition [5,80 %] - Boil 15,0 min                    Hopbellen  9          3,5 IBUs      -   

Edolem

Je gebruikt alleen aroma hoppen. Dat mag/dat kan maar je kan ook overwegen om een bitterhop 60m te laten koken zoals bijv. Magnum.
Pils kan/mag maar kun je ook vervangen dor wat meer munich.
Maar over het algemeen al goed recept voor een lekker bier.

Guidojp

Goed punt, ik zat al te dubben om Munich te verhogen. Ik zal het recept aanpassen. De bitterhop laat ik er denk ik uit, denk ik zelf niet aan bij een Bok.  De bitterheid komt nu uit op 21,6 EBU. Past bij een bok.

Niels B.

Citaat van: Guidojp op 10-09-2018  17:55 uGoed punt, ik zat al te dubben om Munich te verhogen. Ik zal het recept aanpassen. De bitterhop laat ik er denk ik uit, denk ik zelf niet aan bij een Bok.  De bitterheid komt nu uit op 21,6 EBU. Past bij een bok.

Als je een aromahop aan het begin van het koken toevoegt, wordt het vanzelf een bitterhop.
(en vice versa)
Als je een krachtige bitterhop, magnum is inderdaad een mooie, gebruikt om dezelfde bitterheid mee te behalen, heb je veel minder hop nodig.

Moet je die natuurlijk wel in huis hebben  :biersmile:

Biertje1985

Saaz en Styrian goldings vind ik een heel mooie combo voor moutige bieren. Heerlijk, zachte bitterheid. Tradition heb ik nog nooit gebruikt.

Guidojp

Na bovenstaande adviezen en off-line contact met Edwarff heb ik het recept wat aangepast. Met name de Munich stort hoger en 1 ipv 3 hoppen. Volume iets teruggebracht om de gist wat meer kans te geven. Ik wilde eigenlijk het % onder de 7% houden, is er nu net boven.

--------------------------
Recipe: Bokavond
Brewer: Menno en Guido
Asst Brewer:
Style: Dunkles Bock
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 20,64 L
Post Boil Volume: 18,75 L
Batch Size (fermenter): 18,00 L   
Bottling Volume: 18,00 L
Estimated OG: 1,062 SG
Estimated Color: 36,8 EBC
Estimated IBU: 26,4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                                           Type          #          %/IBU         Volume       
3,50 kg          Munich (Dingemans) (15,0 EBC)                    Grain         1          68,3 %        2,28 L       
1,00 kg          Swaen©Vienna (10,0 EBC)                          Grain         2          19,5 %        0,65 L       
0,50 kg          Caramunich Malt (110,3 EBC)                        Grain         3          9,8 %         0,33 L       
0,10 kg          Special B (Dingemans) (290,6 EBC)                Grain         4          2,0 %         0,07 L       
0,02 kg          BlackSwaen©Chocolate B (900,3 EBC)          Grain         5          0,5 %         0,02 L       
42,00 g          Saaz [3,75 %] - Boil 60,0 min                        Hop           6          21,4 IBUs     -             
20,00 g          Saaz [3,75 %] - Boil 15,0 min                        Hop           7          5,1 IBUs       -             
2,0 pkg          Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70)      Yeast         8          -                  -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 5,12 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature Step Time     
Imaischen         Add 13,37 L of water at 59,4 C          52,0 C           8 min         
Betastap           Heat to 62,0 C over 10 min               62,0 C           30 min       
Alfastap            Heat to 71,0 C over 10 min               71,0 C           40 min       
Uitmaische        Heat to 78,0 C over 5 min                 78,0 C           13 min       

Sparge: Fly sparge with 12,41 L water at 75,6 C

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.