Hoe kan ik zien wat voor hop ik gevonden heb

Gestart door Menno Dotinga, 11-09-2018 19:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Menno Dotinga

Hallo leden,

Ik heb in het buitengebied bij Eibergen in het bos hop gevonden. Hoe kan ik zien wat voor ras/soort hop ik gevonden heb.
Ze zijn nu goed om te plukken.

Niels B.

Dat kan je niet zien. Alleen vergelijken met hoppen die je al kent.
Waarschijnlijk heb je een wilde hop gevonden.

Menno Dotinga

Is het mogelijk om hier een brouwsel van te maken?

tdp

Citaat van: Menno Dotinga op 11-09-2018  20:55 uIs het mogelijk om hier een brouwsel van te maken?

Tuurlijk, alleen kun je niet 'schatten' wat je kunt verwachten. Je zou in eerste instantie een soort van hopthee kunnen maken, en dit vergelijken met een hopthee van een hop waarvan je wel de gegevens weet. Op basis daarvan zou je een ruwe schatting kunnen maken van de alfazuren.

JamMasterJustin

Ik heb toevallig net ook hop gevonden en zo'n kilo geplukt. Ik ga 'm eerst als thee gebruiken. Gebruik je 'm dan in je bier als aromahop als late toevoeging (5 a 10 minuten of vlamuit?) of als dry hop?

tdp

Zelf zou ik het voor zowel bitterhop, aromahop en eventueel koudhop gebruiken. Alles of niets :)

haicoterbeek


Haagse Wouter


Edwin brouwt

Citaat van: Haagse Wouter op 11-09-2018  21:56 uGewoon erin tiefen en gaan :D .


Bovenstaande graag met Haags accent hardop lezen  :D ;)

Traploper

Citaat van: tdp op 11-09-2018  21:32 uZelf zou ik het voor zowel bitterhop, aromahop en eventueel koudhop gebruiken. Alles of niets :)
Wel het spannendste natuurlijk, maar ik gebruik zelf magnum als bitterhop en de vreemde hop als late toevoeging en dryhop. Zo heb ik net wat meer controle over de bitterheid.

tdp

Citaat van: Traploper op 12-09-2018  07:53 uWel het spannendste natuurlijk, maar ik gebruik zelf magnum als bitterhop en de vreemde hop als late toevoeging en dryhop. Zo heb ik net wat meer controle over de bitterheid.

Dat gaat prima!

Haagse Wouter

Citaat van: EdwinBrouwt op 11-09-2018  23:09 uBovenstaande graag met Haags accent hardop lezen  :D ;)

Gewoân eâhrin tiefen en gaan!

Nee maar ik ben zelf wel van de precisie. Maar als je niet weet welke hop je hebt dan heb je die toch niet. Plus als je andere hoppen gaat toevoegen zou ik het zelf moeilijk vinden om in te schatten welke smaak van de mystery hop komt. Dus ik zou het zelf veel interessanter vinden om een single hop bier te maken ervan. Maar ik vind het niet zo erg dat een brouwsel af en toe een onbekende uitkomst geeft.
Sluit mij dus aan bij tdp. Maar dat is 100% een mening, is niet een kwestie van "beter".

Bennie Beunhaas

Is het veel wat er in dat bos groeit?
Anders heb ik misschien ook wel interesse om wat te komen plukken.
Groetjes uit Groenlo.

Menno Dotinga

Ik denk dat ik een enkel hop brouwsel brouw, want als ik de algemene reacties lees is er geen simpele manier uit te vinden met welke hop ik te maken heb. Beetje experimenten is ook geen probleem, ik hou wel van verrassingen.
Bedankt allen

Menno Dotinga


Alfred Brouwer

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, maar die kosten wel geld en het is de vraag wat het je oplevert. Je wilt eigenlijk eerst weten of de hop waardevolle eigenschappen heeft zoals een mooi aroma. Dat kun je als kleinschalige brouwer bij uitstek zelf bepalen met een proefbrouwsel. Mocht dat iets heel geweldigs opleveren dan kun je altijd nog analyses laten doen. Je mag er om te beginnen vanuit gaan dat de alfazuurgehaltes laag zullen zijn, maar dat hoeft de pret niet te drukken. Het zijn in ieder geval sterke planten die de droogte en hittegolf van dit seizoen mooi hebben doorstaan of er misschien wel daarom zo goed bijstaan.

CiteerKeyGene and Wageningen UR launch new R&D facility for next generation high throughput DNA sequencing.

CiteerIn het labo van Inagro kan je terecht voor de bepaling van het gehalte alfazuren in de hop. De alfazuren zijn een maat voor de bitterheid van de hop.

Jacques

Citaat van: Alfred Brouwer op 13-09-2018  09:41 uJe wilt eigenlijk eerst weten of de hop waardevolle eigenschappen heeft zoals een mooi aroma. Dat kun je als kleinschalige brouwer bij uitstek zelf bepalen met een proefbrouwsel.

Om een indruk te krijgen van het hoparoma hoef je geen proefbrouwsel te maken. Tussen je handen wrijven van een paar hopbellen en het aroma opsnuiven volstaat.


Je kunt ook hopthee maken.
http://Je kunt ook hopthee maken.



Als je proefbrouwsel brouwt moet je er rekening mee houden dat er ook interactie is tussen hoparomastoffen en de gist. Anders gezegd de smaak die een hop uiteindelijk aan je bier geeft is ook afhankelijk van de gebruikte gist.

Yeast - Hops ...and those magic interactions
Yakima, 2017


https://www.researchgate.net/publication/321808490_Yeast_Strains_and_Hop_Varieties_Synergy_on_Beer_Volatile_Compounds

Ronnie

Ik woon nu in een ietwat stedelijke omgeving ten oosten van Gent, maar wel waar veel perkjes en kleine bosjes zijn.
Ongelooflijk hoeveel wilde hop er groeit. (vooral dit jaar!)
Heb al 3 verschillende (van uitzicht) geplukt en es gedroogd.

Algemeen oordeel voor alle 3: zeer weinig lupiline en quasi geen aroma.

Voor mij kunnen die wilde hoppen niet op tegen geteelde rashoppen.

pincopallino

Citaat van: Ronnie op 14-09-2018  09:15 uIk woon nu in een ietwat stedelijke omgeving ten oosten van Gent, maar wel waar veel perkjes en kleine bosjes zijn.
Ongelooflijk hoeveel wilde hop er groeit. (vooral dit jaar!)
Heb al 3 verschillende (van uitzicht) geplukt en es gedroogd.

Algemeen oordeel voor alle 3: zeer weinig lupiline en quasi geen aro


Voor mij kunnen die wilde hoppen niet op tegen geteelde rashoppen.

Ook mijn ervaring helaas...

seed7

Het zou wel interessant zijn om van een reeks hoppen uit verschillende delen van Nederland genetische analyses te laten doen om te zien hoe 'wild' ze zijn en hoeveel cultuur invloed er in zit. Hop wordt al heel erg lang gecultiveerd en het zou mij niet verbazen als er redelijk wat "verwilderds" tussen zit.

Ingo

hobbybob

Niet te vroeg geplukt?

Hou hier zelf ook al een tijdje wilde hop in de gaten.

Vandaag pas echt gele korreltjes erin en nu ook een goede geur (citrus achtig)
Daarvoor was het echt niets.

Morgen of zondag ga ik plukken.

Het beste bier brouw jezelf


hansHalberstadt

Citaat van: hobbybob op 14-09-2018  22:57 uNiet te vroeg geplukt?

Hou hier zelf ook al een tijdje wilde hop in de gaten.

Vandaag pas echt gele korreltjes erin en nu ook een goede geur (citrus achtig)
Daarvoor was het echt niets.

Morgen of zondag ga ik plukken.

Het beste bier brouw jezelf


Bij ons in de Ooipolder bij nijmegen ook soortgelijke hop gezien. Bellen zien er hetzelfde uit en ruikt/smaakt ook een beetje citrusachtig. Een beetje thee ervan gemaakt en vergeleken  met mijn eigen northern brewer. allebei bitter, maar smaak is meer dan de Northern Brewer. Zou eens eens uurtje moeten koken/isomeriseren om echt het verschil te zien. Maar zou best toch rashop kunnen zijn. Dus conclusie dat alle hop buiten wilde hop is lijkt toch voorbarig

Richard3

Iemand een indicatie wat voor alfazuurgehalte aan te houden bij wilde of tuin hop?

Oscar

Citaat van: Niels B. op 11-09-2018  20:22 uWaarschijnlijk heb je een wilde hop gevonden.

Citra!!!  :brouwen:

hansHalberstadt

Citaat van: Richard3 op 15-09-2018  12:10 uIemand een indicatie wat voor alfazuur gehalte aan te houden bij wilde of tuin hop?
Dat zal sterk variëren per soort.
Wat je kunt doen is wat hop koken, gelijke hoeveelheid in een pannetje gedurende een uur van een bekende hop en een onbekende hop en dan onderling de bitterheid vergelijken. je kunt suiker toevoegen tot de bitterheid door de suiker op de achtergrond gedrukt wordt. De verhouding in suikerhoeveelheid voor de bekende en onbekende hop geeft dan een ruwe indicatie voor de verhouding in alfazuur.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.