Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat  (gelezen 1250 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Gepost op: 11-09-2018 07:14 u »
Heb sinds gistermiddag een rvs vat in de gistkast staan. Een Inkbird zou de temperatuur op 19.4° moeten houden en dat leek goed te gaan. Toen ik vanmorgen even in de gistkast keek, zag ik dat de sonde los was geglipt van het vat. Toen ik hem weer op het vat vastplakte, bleek dat de  werkelijke temperatuur op het vat 22.2 is.

Wat kan ik nu het best doen, alsnog terugkoelen naar de geplande 19.4° of iets hoger gaan zitten voornde rest van de hoofdvergisting zodat het in ieder geval soort van constant is?

Het is een zwaar blond bier met 3.7 kg pilsmout en 450 gram witte kandijsuiker, Saaz en Styrian hop en SafBrew T-58 gist

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 532
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschiten van vat
« Reactie #1 Gepost op: 11-09-2018 07:28 u »
Best toch even terug koelen, zeker als je een cleane sterke blonde wil zonder al te veel esters en hogere alcolen. De gist gaat weinig last hebben van die temperatuur verlaging.

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 298
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschiten van vat
« Reactie #2 Gepost op: 11-09-2018 07:36 u »
Ach, toen mij dit overkwam ging de temperatuur in het vat naar 33 graden . Het was tijdens de nagisting. Uiteindelijk weer teruggekoeld. We hebben het bier met meerdere hobbybrouwers geproefd en de impact was minder dan we hadden verwacht. Gist was wel US-05.

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 641
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschiten van vat
« Reactie #3 Gepost op: 11-09-2018 09:00 u »
Als je achteraf nog iets wilt zeggen over de invloed van de temperatuur op de smaak van je bier bij het gebruik van t-58 zou ik m laten staan en  gebruiken als referentie voor t-58 bij 22 graden.
Als je al vaker een bier hebt gebrouwen met t-58 en 19,5 graden en je wilt dit per se weer maken dan zou ik m meteen terug koelen.
Ik zou gaan voor optie 1 en het voorval gebruiken om van te leren. Wel goed vastleggen wat je vind van de smaak, verloop van de vergisting, hoeveelheid sediment, troebelheid etc.
Zo leer je de eigenschappen van t-58 kennen. En misschien is t zelfs een schot in de roos.

Offline Brouwert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschiten van vat
« Reactie #4 Gepost op: 11-09-2018 09:23 u »
Gaat terugkoelen dan de reeds gevormde smaken (esters en hogere alcolen) terugdringen? Of bereik je hiermee alleen het voorkomen van meer vorming hiervan?
Ik zou zeggen dat als het kwaad eenmaal geschied is dat je met die smaken opgescheept zit... maar ik ben benieuwd of (en hoe) terugkoelen dus nog kan helpen.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschiten van vat
« Reactie #5 Gepost op: 11-09-2018 09:49 u »
Heb de sonde vanmorgen terug geplakt en hij is nu aan het terugkoelen naar 19.4 graden.

Hij zal dus waarschijnlijk wat minder 'clean' zijn dan wanneer de vergisting direct gecontroleerd op 19 graden was gestart. Jammer.

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 641
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschiten van vat
« Reactie #6 Gepost op: 11-09-2018 09:55 u »
Gaat terugkoelen dan de reeds gevormde smaken (esters en hogere alcolen) terugdringen? Of bereik je hiermee alleen het voorkomen van meer vorming hiervan?
Ik zou zeggen dat als het kwaad eenmaal geschied is dat je met die smaken opgescheept zit... maar ik ben benieuwd of (en hoe) terugkoelen dus nog kan helpen.
Gist vind temperatuur schokken/schommelingen niet fijn. Wat het effect is op de smaak is moeilijk te voorspellen. Door m nu terug te koelen krijg je een drinkbaar bier. Dat is zeker. De temperatuur is niet veel te hoog geworden. Alleen kun je van dit brouwsel niets meer zeggen als je m zou willen reproduceren als je de temperatuur weer gaat verlagen.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschiten van vat
« Reactie #7 Gepost op: 11-09-2018 10:18 u »
Drinkbaar bier heeft voor mij nu prio boven reproduceerbaarheid :)

Online Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.014
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschiten van vat
« Reactie #8 Gepost op: 11-09-2018 11:05 u »
Gist vind temperatuur schokken/schommelingen niet fijn.
Langzaam verhogen is toch juist okee?

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 641
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #9 Gepost op: 11-09-2018 11:17 u »
Langzaam verhogen is toch juist okee?
Ja klopt! Plotseling, in korte tijd 3 graden verlagen niet!

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #10 Gepost op: 11-09-2018 12:14 u »
En wat is 'korte tijd'?
Als ik zeer langzaam terugkoel, is de hoofdvergisting voorbij...

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 641
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #11 Gepost op: 11-09-2018 22:57 u »
En wat is 'korte tijd'?
Als ik zeer langzaam terugkoel, is de hoofdvergisting voorbij...
Meer als een halve graad per dag.

Bron: Chris White (WhiteLabs)






Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 641
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #12 Gepost op: 11-09-2018 23:06 u »
Het losschieten van de sensor is te voorkomen door een weldless thermowell te gebruiken. Bovendien steekt deze verder in het vat waardoor de meting nauwkeuriger is.
Zelfs in een kunststof vat te monteren.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #13 Gepost op: 12-09-2018 07:54 u »
Meer als een halve graad per dag.

Bron: Chris White (WhiteLabs)

Jammer, ik heb het over de duur van 1.5 dag teruggekoeld van 22.5 naar 19.5.

Denk dat ik deze batch weggooi en een nieuwe brouw. Zonde, maar ik ga geen drie weken wachten op (waarschijnlijk) slecht bier. En heb geen plaats genoeg voor twee batches in mijn gistkast.

Online Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.014
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #14 Gepost op: 12-09-2018 08:09 u »
Jammer, ik heb het over de duur van 1.5 dag teruggekoeld van 22.5 naar 19.5.

Denk dat ik deze batch weggooi en een nieuwe brouw. Zonde, maar ik ga geen drie weken wachten op (waarschijnlijk) slecht bier. En heb geen plaats genoeg voor twee batches in mijn gistkast.
Nee man, de kans dat je bier geweldig  smaakt is vele malen groter dan andersom!
Er is feitelijk heel weinig misgegaan. Je bier redt het prima. Heb geduld en hoop.
Bieren die ik op huiskamertemperatuur (veel te hoog) heb laten vergisten smaakten ook gewoon lekker.

Weggooien kan altijd nog.

Offline Brouwert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #15 Gepost op: 12-09-2018 08:19 u »
Nee man, de kans dat je bier geweldig  smaakt is vele malen groter dan andersom!
Er is feitelijk heel weinig misgegaan. Je bier redt het prima. Heb geduld en hoop.
Bieren die ik op huiskamertemperatuur (veel te hoog) heb laten vergisten smaakten ook gewoon lekker.

Weggooien kan altijd nog.

Helemaal mee eens! Ik heb ook wel bieren waar een stuk meer mee is misgegaan toch nog smakelijk opgedronken.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #16 Gepost op: 12-09-2018 12:36 u »
Ik laat hem nog wel staan. Er past net nog een 1 gallon mandflesje bij in de kast, daar ga ik voor de zekerheid deze week toch ook nog even een mini-batch voor brouwen :)

Online Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.014
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #17 Gepost op: 12-09-2018 12:45 u »
Je kunt (een gedeelte van) deze batch ook gebruiken om mee te experimenteren met lageren of toch te dryhoppen.
Maar iets zegt me dat er niets mis is met je vergisting en dat je uiteindelijk een prima bier gaat hebben straks.

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 641
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #18 Gepost op: 12-09-2018 19:30 u »
Je kunt (een gedeelte van) deze batch ook gebruiken om mee te experimenteren met lageren of toch te dryhoppen.
Maar iets zegt me dat er niets mis is met je vergisting en dat je uiteindelijk een prima bier gaat hebben straks.
Mee eens Mark! Daarom ook mijn advies lekker laten staan bij 22 ºC. Weet je precies wat t-58 doet bij 22 graden

Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #19 Gepost op: 12-09-2018 21:02 u »
Inderdaad nooit weggooien,van proberen kun je leren! Temperatuurschommelingen is erger dan wat te warm. Misschien wordt het niet je beste bier ooit, maar het kan ook prima zijn. Gewoon uit laten gisten en opschrijven wat je hebt gedaan en wat de gevolgen zijn, zoals hierboven ook al gezegd  :brouwen:

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #20 Gepost op: 12-09-2018 21:21 u »
Nu had ik hem na nacht 1 al direct over de duur van een dag teruggekoeld naar 19.4 a 19.5. De eerste heftige vergisting lijkt nu na twee dagen zo'n beetje voorbij (nu nog iedere 8 seconden een flinke bubbel uit het waterslot, eerst elke seconde). Is het verstandig om heel langzaam de temperatuur weer iets te verhogen naar bv 20 graden? En dan na het weekend nog eens naar 20.5 en 21 bijvoorbeeld? Of laat ik hem nu beter op 19.4 voorlopig?

Online Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.014
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #21 Gepost op: 12-09-2018 21:24 u »
Je kunt nu wel 2 graden verhogen hoor. Elke 8 seconden, dan is de hoofdvergisting nog volop bezig.
Ik heb zo’n heel groot waterslot en daar heb ik 1 bubbel per minuut maar wel elke dag 3 puntjes er af nog.

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 641
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #22 Gepost op: 12-09-2018 21:25 u »
temperatuurschommelingen is erger dan wat te warm.
Mee eens! Het celmembraan gaat ongewenste stofjes lekken en de vitaliteit van de gistcellen wordt lager. Het laatste is meetbaar als je gist meerdere generaties gaat gebruiken.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #23 Gepost op: 13-09-2018 12:16 u »
Nu heb ik nog wel een nieuw 'dingetje'.

Ik heb een zakje SafAle T58 gebruikt in de veronderstelling dat 1 zakje goed is voor 10 liter.
Nu kijk ik nog eens op de andere zakjes die ik nog heb liggen en zie dat 1 zakje in werkelijkheid voldoende is voor 20 - 30 liter.

In hoeverre gaat dit het vergistingsproces beïnvloeden en daarmee de smaak van het bier? Gaat de vergisting alleen sneller? Komen er mee (bij)smaken? Kan ik beter extra suiker toevoegen om het gist wat te doen te geven? Gewoon zo laten?



Online Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.014
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Temperatuursonde Inkbird losgeschoten van vat
« Reactie #24 Gepost op: 13-09-2018 12:32 u »
Gewoon zo laten.
It's out of your hands now.
Elke handeling die je nu doet geeft alleen maar extra risico op besmetting.

Tags: