Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste brouwdag: wat ging er mis?  (gelezen 1985 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 874
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #25 Gepost op: 25-09-2018 16:44 u »
Dus dan toch een verstokte vergisting? Wat zou daarvan de oorzaak kunnen zijn? Te weinig zuurstof in het wort?
Ik dacht altijd dat een verstokte vergisting betekende dat er activiteit bleef in het vat.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #26 Gepost op: 25-09-2018 17:04 u »
Een verstokte vergisting is dat de gist er voortijdig mee ophoudt, dus ver voordat het geschatte eind-SG bereikt is.
Er is dan juist geen activiteit meer in het vat, lijkt me.
@Wilco: heb je voldoende gist toegevoegd? je had 9 liter, hoeveel gram gist heb je toegevoegd, hoe warm heb je het wort laten vergisten?
Een tekort aan zuurstof zou niet het probleem moeten zijn, bij gebruik van korrelgist.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #27 Gepost op: 25-09-2018 18:15 u »
Ik kan even zo 3 dingen bedenken: f je hebt de gist te heet gehydrateerd en dat vond het merendeel van de cellen niet zo jofel, f je gist was oud/warm bewaard, f de gist is z stevig geflocculeerd (snel als een koek op de bodem gaan liggen) dat ie niet meer wil.

Voor het laatste kan zwenken en warmer zetten helpen, voor de eerste twee zou je kunnen proberen nieuwe gist toe te voegen.

Om te kijken hoe ver de gist die nu in je vat zit nog wil gaan kun je een beetje van het jongbier apart nemen, folietje erop, lekker warm bij de kachel zetten en lekker blijven zwenken. Zie je daar dan weer activiteit in, en meet je daarna een logischer SG, dan kan het bier in je vat dat ook.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.240
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #28 Gepost op: 26-09-2018 22:11 u »
... zou je kunnen proberen nieuwe gist toe te voegen.

In de regel heeft dat niet zo veel zin omdat de eerste gist de mineralen, aminozuren en vitaminen verbruikt heeft.
Wat wel werkt is een starter maken met moutextractoplossing en complexe gistvoeding en die enten.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #29 Gepost op: 26-09-2018 22:25 u »
In de regel heeft dat niet zo veel zin omdat de eerste gist de mineralen, aminozuren en vitaminen verbruikt heeft.
Wat wel werkt is een starter maken met moutextractoplossing en complexe gistvoeding en die enten.

Als Wilco het merendeel van zijn gist om zeep heeft geholpen werkt mijn suggestie zeker. Als er te weinig voeding voor de gist is (wat ik frappant zou vinden met zoveel gist op zo weinig wort) heb jij gelijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.240
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #30 Gepost op: 26-09-2018 22:30 u »
Als Wilco het merendeel van zijn gist om zeep heeft geholpen werkt mijn suggestie zeker. Als er te weinig voeding voor de gist is (wat ik frappant zou vinden met zoveel gist op zo weinig wort) heb jij gelijk.

Je weet niet wat precies aan de hand is, tenzij je een gistcelletje bent in het gistvat van Wilco.  ;D

Mijn reactie heeft de bedoeling te wijzen op het feit dat bij een stokkende vergisting het toevoegen van meer gist meestal geen zin heeft omdat in het merendeel van de gevallen essentile voedingstoffen verbruikt zijn door de eerdere gist.

Offline Wilco Flier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Beginnende brouwer ;-)
    • www.wilcoflier.com
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #31 Gepost op: 27-09-2018 09:35 u »
Een verstokte vergisting is dat de gist er voortijdig mee ophoudt, dus ver voordat het geschatte eind-SG bereikt is.
Er is dan juist geen activiteit meer in het vat, lijkt me.
@Wilco: heb je voldoende gist toegevoegd? je had 9 liter, hoeveel gram gist heb je toegevoegd, hoe warm heb je het wort laten vergisten?
Een tekort aan zuurstof zou niet het probleem moeten zijn, bij gebruik van korrelgist.

14 gram. We hebben uiteindelijk bij lange na niet de 9 liter gehaald, dus is er eerder (veel) te veel gist dan te weinig.

Temperatuur van het vergisten heb ik rond de 20 graden proberen te houden, met uitschieters naar 22 graden Celcius.

Offline Wilco Flier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Beginnende brouwer ;-)
    • www.wilcoflier.com
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #32 Gepost op: 27-09-2018 09:38 u »
Ik kan even zo 3 dingen bedenken: f je hebt de gist te heet gehydrateerd en dat vond het merendeel van de cellen niet zo jofel, f je gist was oud/warm bewaard, f de gist is z stevig geflocculeerd (snel als een koek op de bodem gaan liggen) dat ie niet meer wil.

Voor het laatste kan zwenken en warmer zetten helpen, voor de eerste twee zou je kunnen proberen nieuwe gist toe te voegen.

Om te kijken hoe ver de gist die nu in je vat zit nog wil gaan kun je een beetje van het jongbier apart nemen, folietje erop, lekker warm bij de kachel zetten en lekker blijven zwenken. Zie je daar dan weer activiteit in, en meet je daarna een logischer SG, dan kan het bier in je vat dat ook.

De gist is gehydrateerd op 30 graden Celsius, volgens de verpakking.

1 zakje gist a 7 gram was wat ouder, de ander had ik diezelfde week nog gekocht. Ik weet niet hoelang de zakjes op het schap hebben gelegen uiteraard...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.240
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #33 Gepost op: 27-09-2018 16:20 u »
Zo te merken ligt het probleem niet aan de hoeveelheid gist.
Het maischschema is ook uitgebreid.

Er blijven zo niet zo heel veel mogelijkheden over waardoor de gestokte vergisting veroorzaakt kan zijn.
Heb je al je thermometer vergeleken met een andere thermometer? 

Offline Wilco Flier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Beginnende brouwer ;-)
    • www.wilcoflier.com
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #34 Gepost op: 27-09-2018 17:12 u »
Zo te merken ligt het probleem niet aan de hoeveelheid gist.
Het maischschema is ook uitgebreid.

Er blijven zo niet zo heel veel mogelijkheden over waardoor de gestokte vergisting veroorzaakt kan zijn.
Heb je al je thermometer vergeleken met een andere thermometer?

Ik zal de thermometer eens ijken met kokend water en vergelijken met een andere thermometer.

Zou het niet kunnen dat het bier gewoon klaar is?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.240
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #35 Gepost op: 27-09-2018 23:13 u »
Ik zal de thermometer eens ijken met kokend water en vergelijken met een andere thermometer.

Zou het niet kunnen dat het bier gewoon klaar is?

... Ook zijn we veel wort verloren tijdens het filteren, waarschijnlijk achtergebleven in de bostel? In totaal zouden we zo'n 11 liter wort moeten hebben, maar het kwam meer in de buurt van 9 liter, ruw geschat.
...

SG waarde voor de kook was 1061, wat al lager was dan volgens het recept. Hoe kan dat? Wat ging daar fout?

[/b]
Ik zit te denken om na een paar dagen, als de ergste slurry bezonken is, het wort over te hevelen naar een kleine vijf liter fles, is dat nuttig?

Ik schat dat we nu zo'n 6 tot 7 liter wort op gist hebben staan nu. En oh ja, volgens ons leerboek hadden we 11 gram gedroogde gist nodig voor 10 liter, maar nu we uiteindelijk maar 6-7 liter wort hebben overgehouden, zit er dus verhoudingsgewijs teveel gist in...   :'(
...
PS: we zijn vergeten ons eind SG te meten... :weetniet:

Nog eens het gehele topic gelezen.

Het is niet duidelijk wat het begin SG was. Deze is niet gemeten.
Wel is sprake van een SG van 1061 voor het koken. Het is gebruikelijk dat je een lager SG hebt voor het koken dan het beoogd begin SG. Tijdens het koken verdampt er veel water en wordt het SG hoger. Bij kleine volumes is dat veel meer dan bij grotere volumes. Daarom is het niet uit te sluiten dat je een hoger SG hebt gehaald dan het recept aangeeft. Het feit dat je minder liters hebt overgehouden versterkt dat vermoeden.
Als je 9 liter hebt in plaats van 11 liter is het begin SG zo'n 20 hoger dan de planning...
Dat zou betekenen dat je een begin SG van 1093 als je het zelfde brouwzaalrendent had dan de prijswinnaar waarvan je het recept gebruikt hebt.

Uitgaande van een begin SG van 1093 en een eind SG van 1030 zou je een vergistingsgraad hebben van zo'n 68%. Dat is vrij laag maar sommige gisten komen niet veel hoger.

Welke gist heb je gebruikt?

Offline Wilco Flier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Beginnende brouwer ;-)
    • www.wilcoflier.com
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #36 Gepost op: 28-09-2018 20:08 u »
Deze: https://www.braumarkt.com/arsegan-top-bovengist-100-gram.html

We hebben uiteindelijk maar drie liter overgehouden blijkt nu...  ::) :o

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.240
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #37 Gepost op: 28-09-2018 21:50 u »
Deze: https://www.braumarkt.com/arsegan-top-bovengist-100-gram.html

We hebben uiteindelijk maar drie liter overgehouden blijkt nu...  ::) :o

Geen flauw idee dat de vergistingsgraad is van deze gist.

Brouwland verkoopt een gist onder de naam Brewferm Top. Die gist heeft een vergistingsgraad rond de 70%...

Offline Wilco Flier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Beginnende brouwer ;-)
    • www.wilcoflier.com
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #38 Gepost op: 29-09-2018 10:19 u »
Het bier is gebotteld en weggezet op een veilige, flessembomproof weggezet. We wachten af...  :weetniet: :biersmile:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #39 Gepost op: 29-09-2018 12:31 u »
Enigste wat je kon proberen, alle schattingen zaten er ver naast.

Geschat 6 'a 7 liter overgehouden van de geschatte 9 liter SG 1061, blijken er maar 3 liter te zijn.
Als je inderdaad 6 liter hebt weggekookt dan ligt het SG (ver) boven de 1100 dan zit je met 1030 meteen aan de alc. tolerantie van die Brewferm topgist.
Zelfs op druk krijgen van de gebottelde flesjes zal nu een probleem zijn.

Het beste bier brouw jezelf


Offline Wilco Flier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Beginnende brouwer ;-)
    • www.wilcoflier.com
Re: Eerste brouwdag: wat ging er mis?
« Reactie #40 Gepost op: 04-10-2018 19:59 u »

Zelfs op druk krijgen van de gebottelde flesjes zal nu een probleem zijn.


Denk je? Omdat het gist al aan z'n maximale vergistingsgraad zit?

Tags: