Verkoop eigen gebrouwen bier?

Gestart door Goed-Hardt, 09-09-2018 15:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Goed-Hardt

Hallo!

Ik heb gezocht op dit thema, maar alleen een topic gevonden dat in 2001 begonnen is en doorliep naar 2005. Er werd zelfs nog over Guldens gepraat...
Vandaar dat ik dit nu start, met hopelijk wat recentere inzichten.

Een aantal situaties lijken me vrij voor de hand, waarbij de antwoorden wellicht uiteen zullen lopen:

1. Het bier dat ik brouw is op zeer kleine schaal (ik kan niet meer dan 15 liter per keer maken). Ik brouw ook zeker niet met de intentie om het te verkopen. Toch kan ik me voorstellen dat het wellicht een keer leuk is om toch bijvoorbeeld op een Koningsdag ergens met een marktkraampje te staan om een beetje van de investering in materialen terug te verdienen middels de verkoop van wat flesjes.
2. Steeds meer slijters zijn ook op zoek naar lokale brouwerijen om die biertjes te verkopen in hun winkels.
3. Als een van mijn vrienden of familieleden een feestje geeft en mij vraagt een biertje te brouwen ter gelegenheid en hiervoor een onkostenvergoeding geeft.
4. Een cafe waar je vaker een biertje drinkt, wil graag eenmalig een kratje van jou lokaal gebrouwen bier hebben om te verkopen in hun cafe.
5. Verkoop tijden een bierwedstrijd
6. ...

(voel je vrij om dit aan te vullen)

Wat zegt de wet hierover? Uit het oude topic kwamen een aantal thema's naar boven:
- Belastingdienst (Accijns, inkomstenbelasting enz)
- Voedsel- en Warenautoriteit (HACCP en hygiene enz)
- Gemeente (vergunning voor brouwen, verkoop enz)
- Horecavereniging (diploma sociale hygiene)
- Richtlijnen en wetten vanuit de EU (anti-democratisch orgaan dat over de kleinste zaken wil micro-managen)

Het loopt dus over vele facetten van de wet en over vele organisaties. In het verleden heb ik gemerkt dat wanneer er overlap is tussen organisaties en wetten, dat het steeds moeilijker is om er 'kaas van te maken' (of bier).

Hierbij hoop ik dat jullie wat duidelijkheid kunnen verschaffen hierover, dat ik niet onbedoeld ergens mezelf in de problemen breng.
Hiernaast wil ik vragen of bij de reacties (waar mogelijk) ook een bronvermelding gebruikt kan worden, om zo het nu al complexe thema, niet nog onduidelijker te maken met geruchten en 'ik heb gehoord dat'  ;)

Mijn mening is dat dit op kleine schaal allemaal mogelijk moet kunnen zijn... Maar de wet heeft lak aan mijn mening...  ;D

Easywoods

Heb je hier iets aan? Is recent en er staan wat antwoorden in, al dan niet met bronvermelding   :biersmile:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37262.msg563204.html#msg563204

Goed-Hardt

Dit is voor mij wat uit de richting (zo'n 208 km)... Daarnaast gaat het meer om het bier dat ik zelf in mijn eigen keuken maak en de wetgevingen daar omheen.

Easywoods

Citaat van: Goed-Hardt op 09-09-2018  15:15 uDit is voor mij wat uit de richting (zo'n 208 km)... Daarnaast gaat het meer om het bier dat ik zelf in mijn eigen keuken maak en de wetgevingen daar omheen.

Snap ik, gaat om de passages betreffende de wetgeving, die is ook van toepassing in jouw keuken  ;) :duimop:

Hay

Je geeft zelf al het antwoord de wet heeft lak aan mijn mening en daar is alles mee gezegd!!
Zolang je niet aan alle wettelijke regels voldoet mag het niet.
En daar breng je niet jezelf mee in de problemen maar op den duur iedere hobbybrouwer in Nederland.
Waarom is het toch dat de laatste tijd hier zoveel  topics geopend worden over het illegaal aan de man willen brengen van het zelf gebrouwen bier?

Goed-Hardt

De zinsnede over mijn mening, is om aan te geven dat ik bij mijn vraag niks aan meningen heb, maar alleen wat aan feiten. Ik probeerde het wat luchtig neer te zetten, maar dat blijkbaar niet goed overgekomen...

Ik wil JUIST niks illegaals doen, vandaar mijn vraag. Ik weet namelijk niet wanneer iets illegaal is en wanneer niet, omdat ik door de bomen het bos niet meer zie in de wetgevingen. Daarbij geven zoveel mensen op het internet hun ongefundeerde meningen bij dit soort topics, waardoor het alleen maar onduidelijker wordt.

Als er een relatief haalbare manier is om het legaal te doen, dan is dat leuk, als dat niet kan, dan zal ik nooit iets verkopen en zal ik dat nachts geen oog minder om dicht doen.


Wolter

 Het is waarschijnlijk niet het antwoord waar je naar op zoek bent maar al het bier dat je hobbymatig thuis brouwt mag niet verkocht worden. Officieel mag het zelfs jouw huis (waar het is gebrouwen) niet verlaten. Bier meenemen naar een verjaardag van een familielid op een ander adres mag dus ook niet.
 

wiliam

1) Normaal is elke verkoop zonder het afdragen van BTW en/of accijns verboden.(ook 2e hands.nl endergelijke)
2) Als het een zelfgemaakt iets is, dient men ook nog inkomstenbelasting betalen.
2a) Wat betreft loonbelasting?
3) Vanwege de voedselveiligheid, dient men bij die verkoop, zich ook aan die regels te houden. Alle inhoud dient traceerbaar te zijn.

4) Vanwege de inspectie moet de ruimte waar U brouwt, vrij van de openbare weg bereikbaar zijn
    en dus geen schuur in de tuin, of keuken in een privé woning.

5) Op alcohol dient men bij verkoop accijns te betalen.
6) Uw boekhouding moet perfect op orde zijn, wat betreft aankoop van goederen, verkoop, en btw.
7) Bij elke verkoop dient U officieel ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel. (ondernemingsnummer in België)
8) Vul verder maar in...

   Gewoon niet aan beginnen, de boetes kunnen tot -tig duizend Euro's oplopen,
   en gevangenisstraffen staan er ook voor in het Strafboek.
U mag Uw eigen bier brouwen, en met Uw vrienden, kennissen en familie nuttigen, verkoop is strafbaar, en zeker niet gedoogd, zoals sommige U zullen proberen wijs te maken.

Nick H.

Wees verstandig en geniet van je hobby. Wil je meer dan dat, begin een bedrijf en werk met huurbrouwers. Doe niets wat niet mag omdat het de hobby van velen in gevaar brengt.

Jacques

Citaat van: Goed-Hardt op 09-09-2018  15:03 uIk heb gezocht op dit thema, maar alleen een topic gevonden dat in 2001 begonnen is en doorliep naar 2005. Er werd zelfs nog over Guldens gepraat...
Vandaar dat ik dit nu start, met hopelijk wat recentere inzichten.


Als je wat meer berichten gepost hebt krijg je toegang tot een voor zoekmachines afgeschermd gedeelte van het forum. Daar is dit onderwerp vaker aan de orde geweest.

Om het heel kort samen te vatten: verkoop van alcoholhoudende drank zonder dat daarover accijns zijn afgedragen is strafbaar. Het zelfbrouwen van bier voor eigen gebruik is toegestaan, verkoop niet.

CeesM

Citaat van: Jacques op 10-09-2018  22:16 uOm het heel kort samen te vatten: verkoop van alcoholhoudende drank zonder dat daarover accijns zijn afgedragen is strafbaar. Het zelfbrouwen van bier voor eigen gebruik is toegestaan, verkoop niet.
Net als wiet. Je mag 5 plantjes hebben om zelf of je gasten lekker te gaan blowen. ;)

Dugraph

Als ik Dhr. Goed-Hardt goed begrijp wil hij alleen inhoudelijk weten wat er voor nodig is om legaal bier te kunnen verkopen. In plaats daarvan krijgt hij vooral adviezen om het niet te doen. Frustratie niveau is stijgende...

De draad die Easywoods post (52 reacties) geeft veel handvaten. Samengevat moet je:
- je brouwerij aanmelden bij de douane. Geen idee wat voor voorwaarden ze stellen buiten onderstaande
- een accijnsgoederenplaats hebben (let op de voorwaarden!) en je belastingen op orde hebben
- een evt wijziging in bestemmingsplan voor je hobbybrouwerij aanvragen
- een reeks milieu ontheffingen aanvragen
- je administratie op elk moment in de tijd op orde hebben. Dat geldt bv voor inventaris maar ook voor alle gebrouwen batches (bv batchnr's op etiket tbv herleidbaarheid)

seed7

Citaat van: Goed-Hardt op 09-09-2018  15:03 uMijn mening is dat dit op kleine schaal allemaal mogelijk moet kunnen zijn... Maar de wet heeft lak aan mijn mening...  ;D

Als je de wet volgt zul je merken dat er daar niet over de schaal van het brouwen wordt gesproken. Er is wettelijk niets op tegen om 15l brouwsels te maken. Misschien is er wel iets op tegen om dat op je aanrecht te doen, maar een schuurtje in de tuin biedt daar al snel uitkomst. Voor je iets mag zul je met de gemeente over een omgevingsvergunning moeten praten.

Ingo

Goed-Hardt

Citaat van: Dugraph op 11-09-2018  07:44 uAls ik Dhr. Goed-Hardt goed begrijp wil hij alleen inhoudelijk weten wat er voor nodig is om legaal bier te kunnen verkopen. In plaats daarvan krijgt hij vooral adviezen om het niet te doen. Frustratie niveau is stijgende...

De draad die Easywoods post (52 reacties) geeft veel handvaten. Samengevat moet je:
- je brouwerij aanmelden bij de douane. Geen idee wat voor voorwaarden ze stellen buiten onderstaande
- een accijnsgoederenplaats hebben (let op de voorwaarden!) en je belastingen op orde hebben
- een evt wijziging in bestemmingsplan voor je hobbybrouwerij aanvragen
- een reeks milieu ontheffingen aanvragen
- je administratie op elk moment in de tijd op orde hebben. Dat geldt bv voor inventaris maar ook voor alle gebrouwen batches (bv batchnr's op etiket tbv herleidbaarheid)

Dit is inderdaad een beetje wat ik me afvroeg!

Waarmee ik inderdaad de conclusie trek dat dit absoluut niet de moeite waard is voor de paar flesjes die ik kan brouwen met mijn huidige materialen. Binnen de huidige wetgeving is dit gewoon niet rendabel. En door mijn opvoeding heb ik een ongelofelijke hekel aan mensen die willens en wetens de wet overtreden, omdat ze het bijvoorbeeld 'niet eens zijn met' een wet... Dus: No Worries!  8)

Wat ik me wel afvraag, ik heb de stelling:'Breng andermans hobby niet in gevaar door dingen te doen die verboden zijn' vaker langs zien komen.
Persoonlijk zal ik nooit iets doen wat mijzelf of mijn gezin in problemen brengt, maar ik vraag me toch af: Hoe moet ik zien dat ik andere hobbybrouwers in de problemen zou brengen wanneer ik iets fout zou doen? Dit vraag ik niet om iemand aan- of af te vallen, maar puur uit oprechte interesse. Wellicht ben ik te naïef om in te zien hoe dat werkt haha!

Brouwert

Citaat van: Goed-Hardt op 11-09-2018  14:15 uWat ik me wel afvraag, ik heb de stelling:'Breng andermans hobby niet in gevaar door dingen te doen die verboden zijn' vaker langs zien komen.
Persoonlijk zal ik nooit iets doen wat mijzelf of mijn gezin in problemen brengt, maar ik vraag me toch af: Hoe moet ik zien dat ik andere hobbybrouwers in de problemen zou brengen wanneer ik iets fout zou doen? Dit vraag ik niet om iemand aan- of af te vallen, maar puur uit oprechte interesse. Wellicht ben ik te naïef om in te zien hoe dat werkt haha!

Wellicht dat regels voor thuisbrouwen aangescherpt worden als er (te veel) mensen vanuit deze situatie onwettig bier aan de man gaan brengen?

wiliam

Beste Goed-Hardt

Als de overheid vindt dat teveel personen de regels aan hun laars lappen,
gaan ze de wetgeving veranderen.
In plaats van strenger op te treden bij overtreding,
gaat men het aantal mogelijke overtreders verminderen ,door te verbieden.
Men neemt zelden de juiste weg, om te handhaven.
Handhaven kost geld, en dat hebben douane en politie niet genoeg.
Is de groep verkleint, dan is een ieder die eigen bier bezit, strafbaar.
Dan brengt straffen veel meer op dan dat het kost.
(Overigens zal een verbod, criminaliteit aantrekken.
Je ziet dit bij (soft)drugs, sterke drank, VIAGRA, pijnstillers,
groeihormonen etc. maar dan kan men de belasting, in strijd tegen criminaliteit weer opvoeren.)
Beter geen slapende honden dus wakker maken, geniet van je eigen gebrouwen biertje.
Samen met familie en vrienden, en verkoop het niet, dan is iedereen tevreden.
 

 

Jacques

Citaat van: Dugraph op 11-09-2018  07:44 uAls ik Dhr. Goed-Hardt goed begrijp wil hij alleen inhoudelijk weten wat er voor nodig is om legaal bier te kunnen verkopen. In plaats daarvan krijgt hij vooral adviezen om het niet te doen. Frustratie niveau is stijgende...

De draad die Easywoods post (52 reacties) geeft veel handvaten. Samengevat moet je:
- je brouwerij aanmelden bij de douane. Geen idee wat voor voorwaarden ze stellen buiten onderstaande
- een accijnsgoederenplaats hebben (let op de voorwaarden!) en je belastingen op orde hebben
- een evt wijziging in bestemmingsplan voor je hobbybrouwerij aanvragen
- een reeks milieu ontheffingen aanvragen
- je administratie op elk moment in de tijd op orde hebben. Dat geldt bv voor inventaris maar ook voor alle gebrouwen batches (bv batchnr's op etiket tbv herleidbaarheid)

Heel veel over het plezier en de valkuilen van een eigen brouwerij kun je vinden via de tag commercieel brouwen

Verder verwijs is naar een door mij geschreven blog https://www.brouwstore.nl/blog/commercieel/

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.