Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bier troebel  (gelezen 461 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Bier troebel
« Gepost op: 08-09-2018 20:03 u »
Ik heb een bier gebrouwen met pilsmout en 20% brouwgerst gebruikt. Deze gerst is niet gemout maar wel in de oven gebakken op ca 10 ebc. Lekker knapperig en broodachtig. Nu is mijn bier na bottelen veel troebeler dan mijn andere bieren zonder brouwgerst. Zou dit van invloed kunnen zijn?
Ik heb nog hoop want heb gisteren pas gebotteld maar zie duidelijk verschil met reeds eerdere gebrouwen, zelfs zo vlak na bottelen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier troebel
« Reactie #1 Gepost op: 09-09-2018 22:23 u »
Ik heb een bier gebrouwen met pilsmout en 20% brouwgerst gebruikt. Deze gerst is niet gemout maar wel in de oven gebakken op ca 10 ebc. Lekker knapperig en broodachtig. Nu is mijn bier na bottelen veel troebeler dan mijn andere bieren zonder brouwgerst. Zou dit van invloed kunnen zijn?
Ik heb nog hoop want heb gisteren pas gebotteld maar zie duidelijk verschil met reeds eerdere gebrouwen, zelfs zo vlak na bottelen.

Ongemoute gerst bevat eiwitten die niet zijn afgebroken tijdens het moutproces. Hierdoor heb je meer grote eiwitten in je bier die voor troebelheid zorgen.
Meer eiwitten betekent in de regel ook meer body en schuimhoudbaarheid. Helderheid en een goede schuimhoudbaarheid gaan meestal niet altijd hand in hand...

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Bier troebel
« Reactie #2 Gepost op: 10-09-2018 09:22 u »
Ongemoute gerst bevat eiwitten die niet zijn afgebroken tijdens het moutproces. Hierdoor heb je meer grote eiwitten in je bier die voor troebelheid zorgen.
Meer eiwitten betekent in de regel ook meer body en schuimhoudbaarheid. Helderheid en een goede schuimhoudbaarheid gaan meestal niet altijd hand in hand...
Dank je, dacht al zoiets. Zakt het nog uit op termijn? Tijd zal het leren maar als de kans groot is dat het blijft zou ik jammer vinden. Tot nog toe altijd heldere bieren gehad.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 580
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Bier troebel
« Reactie #3 Gepost op: 10-09-2018 14:29 u »
Dank je, dacht al zoiets. Zakt het nog uit op termijn? Tijd zal het leren maar als de kans groot is dat het blijft zou ik jammer vinden. Tot nog toe altijd heldere bieren gehad.

Het is wel hip hoor, ongefilterd bier...  ;) :proost: :biersmile: :brouwen:

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Bier troebel
« Reactie #4 Gepost op: 10-09-2018 16:11 u »
Dank je, dacht al zoiets. Zakt het nog uit op termijn? Tijd zal het leren maar als de kans groot is dat het blijft zou ik jammer vinden. Tot nog toe altijd heldere bieren gehad.
Tuurlijk zakt het na een week of 3 - 4 wel uit. Samen met de gist krijg je een laagje depot. Alleen krijg je door het koelen weer een koude waas.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier troebel
« Reactie #5 Gepost op: 10-09-2018 21:15 u »
Dank je, dacht al zoiets. Zakt het nog uit op termijn? Tijd zal het leren maar als de kans groot is dat het blijft zou ik jammer vinden. Tot nog toe altijd heldere bieren gehad.

Na een tijd doet de zwaartekracht zijn werk. Dat kan een hele tijd duren.

Tags: