Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Chocomelstout  (gelezen 1515 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Chocomelstout
« Gepost op: 06-09-2018 19:33 u »
Na 2 jaar IPA/APA en belogische bierthje gebrouwen te hebben dacht ik tijd voor iets anders. Ik wil een milkstout met chocolade tonen brouwen, vandaar dit recept. De chocoladetarwe mout had ik nog liggen. Mensen tips en adviezen nav mijn recept?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptchocomelk stout
Brouwdatum06-09-2018
BierstijlStout (Milk)
Volume25,0 l
Begin SG1,058 SG
Berekende kleur (Morey)97 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
30,00 lWater uit Hazerswoude-Dorp
3,20 gCaSO4
2,10 mlMelkzuur
5,92 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
28 mg/l1 mg/l48 mg/l151 mg/l65 mg/l93 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,09 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC71,8 %
0,70 kgCara 120Dingemans120 EBC9,9 %
0,70 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9,9 %
0,35 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC5,0 %
0,14 kgCarafa IIIWeyermann1400 EBC2,0 %
0,10 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC1,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.4,2 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
23,7 gMagnumbellen10,2%60 min.29,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
250,00 glactosesmaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 396
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Chocomelstout
« Reactie #1 Gepost op: 07-09-2018 09:21 u »
Zoiets staat bij mij ook mijn verlanglijstje. Lijkt veel op deze toch
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35467.0/topicseen.html


Daar komen goede reacties op dus het lijkt me een fijn recept. Ik brouw mee  :)



Online Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocomelstout
« Reactie #2 Gepost op: 01-10-2018 09:14 u »
Uiteindelijk met de info uit bovenstaande link onderstaand recept gebrouwen. Het gepland SG voor het koken was gelijk aan het rendement. Het SG na koken was een 7 punten hoger op SG1066, maar ik zie dat BrouwHulp niks doet met de lactose dus daar zal denk ik het hogere SG door komen? Er zat al een fijne cocoladesmaak aan, nog wel behoorlijk bitter, wellicht dat ik bij het bottelen nog wat lactose toevoeg. Dit is met 3,6% van de stort ook wat aan de lage kant begrijp ik

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptchocomelk stout
Brouwdatum06-09-2018
BierstijlStout (Milk)
Volume25,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)94 EBC
Berekende bitterheid (Rager)26 IBU
Brouwzaalrendement78,9 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
30,00 lWater uit Hazerswoude-Dorp
2,70 gCaSO4
10,00 mlMelkzuur
6,50 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
24 mg/l1 mg/l48 mg/l151 mg/l65 mg/l83 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,82 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC69,2 %
0,66 kgCara 120Dingemans120 EBC9,5 %
0,66 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9,5 %
0,34 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC4,8 %
0,13 kgCarafa IIIWeyermann1400 EBC1,9 %
0,10 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC1,4 %
0,25 kglactoseBrewferm0 EBC3,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.4,5 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
21,0 gMagnumbellen10,2%60 min.25,7 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
125,00 gCocoapoederanderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist



Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 396
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Chocomelstout
« Reactie #3 Gepost op: 01-10-2018 16:02 u »
Zou je de bitterheid nog wat omlaag kunnen brengen door de donkere mouten (>= 1000 EBC) te 'cold steepen'? Dus een nachtje in koud water en pas in de laatste 5 a 10 minuten tijdens koken toevoegen?

Online Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocomelstout
« Reactie #4 Gepost op: 01-10-2018 19:15 u »
Ik heb er over nagedacht, uiteindelijk ook de hopbitterheid wat omlaag gebracht. Maar ik dacht ik doe het eerst zonder steepen en laat dit over aan en volgende keer

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 396
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Chocomelstout
« Reactie #5 Gepost op: 02-10-2018 10:17 u »
Ik ga deze heel binnenkort bouwen, met cold steep  :) Ik zal mijn bevindingen hier posten.

Online Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocomelstout
« Reactie #6 Gepost op: 10-10-2018 17:07 u »
Gisteren even gemeten en hij zit op 1.018, te laag dus voor een milkystout, ik ga er nog 500 gram lactose bijvoegen voor het bottelen. De smaak is wel goed, duidelijk een choco smaak met een ietswat bittertje er in. Vergelijkbaar met een goede pure reep, ik vermoed dat het wat minder zal worden met meer zoetheid van de lactose. Nog even een aantal dagen in de nagisting staan en begin volgende week waarschijnlijk bottelen

Online breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 252
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Chocomelstout
« Reactie #7 Gepost op: 10-10-2018 17:29 u »
Klinkt goed!! Eind oktober ga ik hem ook weer brouwen met wat tweaks hier en daar, heerlijk zo een choco stout!

Online Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocomelstout
« Reactie #8 Gepost op: 17-10-2018 11:57 u »
Toch een fout gemaakt met het omrekeken van brix. Vandaag gaf deze 8,9 aan en kwam ik op een sg1.014. Maar de hydromter gaf 1.022 aan, toch maar eens verdiepen in het aflezen van brix met het toevoegen van lactose. Ik heb het gekegged met 4gr/L suiker en nog eens 250 gr lactose toegevoegd. ik kom dan op ongeveer 1.028 uit. Ook geproefd, er zit een fijne smaak aan, bitterheid is vrijwel weg en zoetheid overheerst met als eerste koffie en later chocolade tonen, het doet me denken aan de "choco-koffie" welke komt uit de automaat op het werk. Nu weg gezet bij 20c en over een maandje maar eens proeven


Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 396
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Chocomelstout
« Reactie #9 Gepost op: 17-10-2018 14:08 u »
Ja, ik ben ook wel benieuwd hoe met lactose om te gaan. Ik heb 'm afgelopen zaterdag gebrouwen,iets zwaarde met een SG van 1.072.

Hij staat nu dus een paar dagen in het vergistingsvat (zonder lactose, die doe ik er op het eind pas bij) en ik ben benieuwd waar het eind SG uitkomt. En wat er dan met deze waarde gebeurt wanneer ik de lactose erbij doe. ('s Kijken of ik dat ergens kan berekenen)
Vorige week een brouwer van de Moersleutel bij ons op de vereniging (de Bierkaai) gehad en volgens hem proef je pas wat van de lactose bij een stort van 20% (ik heb 1.5% in mijn recept  :o   ). Maar zij brouwen dan ook voornamelijk stouts van boven de 10% ...


Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: nl
Re: Chocomelstout
« Reactie #10 Gepost op: 17-10-2018 16:02 u »
Ik vind zelf de jet black heart van brewdog een erg lekkere milkstout. De hoeveelheid lactose zit daar rond de 8- 10% 

Offline PDGRRR

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Chocomelstout
« Reactie #11 Gepost op: 18-10-2018 09:20 u »
Ik heb vorig jaar ook een poging gedaan een stevig Imperial Chocomelk Stout te brouwen, daarbij na de hoofdvergisting 500 gram lactose toegevoegd op 16 liter, maar dat was inderdaad veel te conservatief. Het bier had maar een subtiel zoetje en had niet de stroperigheid waar ik voor ging. Aanstaande winter poging 2.

Online Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocomelstout
« Reactie #12 Gepost op: 18-10-2018 10:38 u »
In mijn keg zit ongeveer 8% lactose, in de halve krat die ik nog gebotteld heb ongeveer 3,5%. Ik begrijp dat 5-15% gebruikelijk is in een milkystout

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: nl
Re: Chocomelstout
« Reactie #13 Gepost op: 18-10-2018 10:46 u »
In mijn leg zit ongeveer 8% lactose, in de halve krat die ik bog gebotteld heb ongeveer 3,5%. Ik begrijp dat 5-15% gebruikelijk is in een milkystout

Autocorrect? ???

Online Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocomelstout
« Reactie #14 Gepost op: 16-11-2018 17:51 u »
Nu net mijn eerste glas getapt. Ik vind hem erg lekker. Romig en vol van smaak, de cocao smaakt komt naar voren maar is niet overheersend, het bittere is verdwenen en heeft een romige schuimkraag. Ik ben er blij mee! Volgende keer maak ik hier misschien een RIS van


Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 396
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Chocomelstout
« Reactie #15 Gepost op: 17-11-2018 08:23 u »
Ziet er fijn uit! Heb je nu de 8% of de 3,5% lactose versie geproefd?
Die van mij gaat waarschijnlijk dit weekend geboegebo worden dus de hoeveelheid lactose kan ik nog aanpassen  :D [size=78%].[/size]

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.479
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Chocomelstout
« Reactie #16 Gepost op: 17-11-2018 09:07 u »
Toch een fout gemaakt met het omrekeken van brix. Vandaag gaf deze 8,9 aan en kwam ik op een sg1.014. Maar de hydromter gaf 1.022 aan, toch maar eens verdiepen in het aflezen van brix met het toevoegen van lactose. Ik heb het gekegged met 4gr/L suiker en nog eens 250 gr lactose toegevoegd. ik kom dan op ongeveer 1.028 uit.
De rekentooltjes gaan ervan uit dat je tussen start gisting (bij jou SG 1066) en einde gisting (8.9 Brix) geen suiker meer toevoegt. Als je dat wel doet dan moet je voor de correcte werking van de tooltjes die extra suiker nog verrekenen met het begin SG, dus net doen alsof je alles er al in et begin hebt bijgedaan.
Mijn refractometetooltje kan dat wel meenemen. Vraag is dus wat je precies hebt toegevoegd aan suiker en in welke toestand je welk SG of brix hebt gemeten.

Online Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocomelstout
« Reactie #17 Gepost op: 17-11-2018 12:08 u »
Dank je hans, ik ga me er eens in verdiepen!

Ziet er fijn uit! Heb je nu de 8% of de 3,5% lactose versie geproefd?
Die van mij gaat waarschijnlijk dit weekend geboegebo worden dus de hoeveelheid lactose kan ik nog aanpassen  :D [size=78%].[/size]
. Dit is de versie met 8% lactose. Vele malen beter van smaak dan de 3.5%. De volgende keer ga ik voor 10%

Tags: