Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Kelder ombouwen tot koelkelder

Gestart door Tom #, 04-09-2018 21:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tom #

Ik zit met een probleem, en waarschijnlijk meer mensen die een kelder hebben.
 
Voorheen hadden we een kelder waar het nooit warmer werd dan 15 graden max. Nu zijn we dit jaar verhuisd en hebben gelukkig een groter kelder, ongeveer 10 vierkante meter, maar de zon staat de hele dag op de kelderkant van het huis, waardoor ik nu al een paar maanden 20 graden meet op de vloer. Dit is natuurlijk geen fijne temperatuur om onze kratten bier te bewaren. Ik brouw samen met mijn vriendin, dus de hele kelder mag bierkelder zijn! Die luxe heeft denk ik niet iedereen.

Als ik via Google zoek, kom ik uit bij wijnkelder koelingen, die garanderen dat ze tot 12 graden kunnen koelen, en bij verwarmen als dat nodig is. Ze zijn wel erg duur, en een paar graden kouder zou idealer zijn, maar het klinkt als een goede oplossing. De zware bieren zouden dan wel meteen op een mooie drink temperatuur staan.

Mijn vraag is, heeft iemand ervaring met dit soort airco, of een andere makkelijke oplossing? Ik ben niet handig met elektra, en wil dus niet te veel knutselen.

groeten, Tom

Thamerdal


MikeG

Je kan een gewone airco unit aanschaffen. Ander dan bij wijn heeft bier geen bepaalde luchtvochtigheid nodig omdat het niet onder kurk zit. Gedurende de zomermaanden Kanne dan de kelder naar een 12 graden terugbrengen. Let wel op dat je ook moet isoleren want anders betaal je jezelf scheel aan electriciteitskosten

Heisenberg

Ik zou gewoon een paar koelkasten met Inkbirds daar neer zetten.

Tom #

Bedankt voor het meedenken.

Het probleem is dat een gewone airco maar tot ongeveer 17 graden kan terug koelen, we hebben er in de woonkamer ook een staan. De kelder is ook wat warmer geworden nadat er spouwmuur isolatie is gekomen. Met alleen isoleren van plafond en muren komen we er denk ik niet. We zitten in Noord Limburg en hier is het de afgelopen maanden rond de 30 graden geweest, 1 week 35 tot 38 graden, tropisch heet, niet te doen.

Een losse airco heeft vaak een buis na buiten voor de condens, dat werkt het beste als de buis zo horizontaal mogelijk gaat, bij een kelder zal hij omhoog moeten. Maar dan nog is er volgens mij geen airco die tot 10-12 graden terug kan koelen.

Het aantal bierbrouwers is de afgelopen jaren zo explosief gegroeid dat ik denk dat er toch wel mensen zijn die een goed werkende koeling in hun kelder hebben laten maken. Wijnliefhebbers hebben het namelijk ook, en daar is dus ook van alles voor te vinden. Er zijn verschillende bedrijven die kelders wijnvriendelijk maken, dat moet voor ons bierbrouwers toch ook kunnen?

Ik wil gewoon een constante temperatuur kunnen waarborgen, en dat mag best wat kosten, het is een eenmalige aanschaf met levenslang plezier.

hansHalberstadt

Ik zou een hoekje van de kelder afscheiden en inrichten als koelcel met isolatie eromheen en dan een koelunit  Een hele kelder koelen voor een paar kratjes is niet echt economisch, of ge je je hele kelder volzetten met kratten? 

Tom #

Ja de kelder is gelukkig echt een bierkelder. We brouwen gemiddeld 1 maal per maand en drinken ook allebei graag een lekker biertje, we zijn Bourgondische grootverbruikers/genieters. We brouwen sinds eind 2015 en van ieder brouwsel proberen we een aantal flessen te bewaren. Bij sommigen soorten lukt dat beter als de ander. Van de eerste hebben we er helaas nog maar 2 over en van sommige een hele krat, maar we hebben gemiddeld wel minstens 25 kratten staan. Koelkasten zijn dus geen optie helaas.

hansHalberstadt

Met 25 kratten moet je ook nog iets verzinnen om bij al je verschillende biertjes te kunnen als je zoveel kratten hebt. 3 x 3 x 3 is 27, maar hoe kom je dan bij de onderste kratten?

haicoterbeek

Google maar op koelcel. Dan kom je voldoende (horeca) oplossingen tegen. Je gaf al aan dat de financiën geen probleem zijn. Dan is er zat te koop!

Tom #

Misschien heb ik de indruk gemaakt dat ik zwem in het geld, dat is helaas niet zo. Die wijnkoelingen zitten tussen de € 1000 - € 2000 ongeveer. Dat vind ik eenmalig nog te doen als ik even spaar, maar voor mij is dat ook een hoop geld. Als ik Google op koelcellen heb ik een dikkere portemonnee nodig. Een koelcel in een kelder maken lijkt me ook niet erg handig

Ronnie

Citaat van: Tom # op 04-09-2018  21:08 u.... waardoor ik nu al een paar maanden 20 graden meet op de vloer. Dit is natuurlijk geen fijne temperatuur ...

Wat is de diepte van de keldervloer t.o.v. de begane grond buiten?

hansHalberstadt

Als ik het zou moeten doen dan zou ik een hoekje aftimmeren en isoleren en voorzien van een omgebouwde 2ehands mobiele airco. Maar dan moet je wel verstand hebben van elektra en elektronica en een beetje handig zijn. Maar dan heb je zo een halve auto bespaard aan kosten tov zo'n horeca oplossing.

Tom #

Citaat van: hansHalberstadt op 04-09-2018  23:30 uMet 25 kratten moet je ook nog iets verzinnen om bij al je verschillende biertjes te kunnen als je zoveel kratten hebt. 3 x 3 x 3 is 27, maar hoe kom je dan bij de onderste kratten?

Het is ook niet handig om bij de onderste bieren te komen. Het is voor ons altijd een verrassing wat we tegen komen. We hadden eerst schappen van de bouwmarkt, maar die schappen gingen doorhangen.

ciesvandekwis

Voor € 1000,- heb je vlotjes 10 tweedehandskoelkasten. Bestel er gelijk evenveel stc-1000 bij en je kan al je bier toch vlot kwijt op elke gewenste temperatuur. Fris voor de pils, 12° voor de quads. Of begin met de helft, je ziet wel hoe vlot het werkt en je hoeft niet noodzakelijk alles te laten koelen als je maar een kleinere voorraad hebt.

Tom #

Citaat van: Ronnie op 05-09-2018  09:59 uWat is de diepte van de keldervloer t.o.v. de begane grond buiten?

Ik schat 180 cm.

Tom #

Citaat van: ciesvandekwis op 05-09-2018  10:52 uVoor € 1000,- heb je vlotjes 10 tweedehandskoelkasten. Bestel er gelijk evenveel stc-1000 bij en je kan al je bier toch vlot kwijt op elke gewenste temperatuur. Fris voor de pils, 12° voor de quads. Of begin met de helft, je ziet wel hoe vlot het werkt en je hoeft niet noodzakelijk alles te laten koelen als je maar een kleinere voorraad hebt.

Dan staat de ruimte zo vol als ik er koelkasten in ga zetten, en energie verbruik zal op deze manier ook erg hoog worden.

balder

Wat je zou willen is dat de vloer van de kelder (normaal ca. 12°C) de ruimte gaat koelen.
Nu komt er teveel warmte binnen waardoor het koelvermogen van de vloer te klein is.
Als het mogelijk is, dan moet je het plafond en het bovenste stuk van de muur isoleren. Hierdoor neem je een belangrijk deel van de warmtebron weg.

Tom #

Ik zat aan dit soort apparaat te denken.
https://www.exaro.nl/html/fondis-c25-wijnkelderkoeling.htm
Dit is klein maar je  moet nog wel je kelder isoleren. Het lijkt ideaal.

hansHalberstadt

Klein maar nog steeds erg duur en kost ook veel stroom. Wel goed om de overtollige energie van je zonnepanelen op te vreten als je over aan paar jaar de elektra straks niet meer kan terugverkopen aan het net. 

Ronnie

Citaat van: Tom # op 05-09-2018  11:42 u(Diepte vloer:) Ik schat 180 cm.

Toch bijna 2 m dus.
Het hoogste dat ik had in mijn vorige woning (tot 2 jaar geleden) was 17 °C toen het ook al minstens een week hittegolf was. Op diepte was dat kleigrond waar ze tijdelijk aanzuigfilters moeten plaatsen hebben tot alles dicht gegoten was.

De koelste kelder die ik gekend heb was deze in Frankrijk in het huis van mijn kleinzoon, departement 53, Mayenne.
De kelder ligt aan een uiteinde van het huisje (van> 100 oud) en is alle behalve diep, slechts 40 cm dieper dan het niveau van de living.
Maar het niveau van de begane grond ligt aan dat uiteinde van het huis veel hoger, loopt dus schuin flink omhoog (glooiend landschap).
Maar ernaast ligt ondergronds een natuurlijk bronnetje dat een eind verder uitmond.
Dat zou de oorzaak zijn van een steeds fris keldertje.

Bij ons in Vlaanderen en in Nederland heb je natuurlijk zulke situaties niet (wel in de Ardennen).

brucero

Citaat van: Ronnie op 05-09-2018  15:02 uBij ons in Vlaanderen en in Nederland heb je natuurlijk zulke situaties niet (wel in de Ardennen).
Bij mij in d'Ardennen is het deze zomer toch ook opgelopen tot 17 °C, ik moest eigenlijk deze zomer eens de temperatuur gemeten hebben op de vloer. Deze is uitgegraven in de leisteen, maar op terug te komen op de vraag, ik zou proberen om je kelder aan het plafond te isoleren, want je moet ook opletten met externe koeling dat je kelder niet te vochtig wordt. 

Ronnie

Citaat van: brucero op 05-09-2018  15:40 uBij mij in d'Ardennen is het deze zomer toch ook opgelopen tot 17 °C
Maar dat was nu wel uitzonderlijk he David.
Mijn 17° was thermometer op de vloer gelegd.

Die bloedhete zomers zouden de komende 3, misschien 4 jaar ook zo zijn volgens specialisten en weerprofeten.

haicoterbeek

Heb je er nooit over nagedacht om je bier af te vullen op een fust? Fustjes kun je veel makkelijker koel op slaan als kratjes. Omdat ze minder ruimte innemen zijn ze ook veel beter te koelen. 25 kratten zijn ongeveer 10 fustjes van 19 liter. Als je interesse is gewekt!? Zie deze link en bouw een keezer (samentrekking van keg en freezer) https://www.coldbreakbrewing.com/pages/how-to-build-a-keezer
Ik begrijp dat het geen antwoord is op je vraag. Maar misschien een onverwachte oplossing.
Scheelt je ook een hoop flesjes spoelen, afvullen, doppen en opslaan.

Heisenberg

Citaat van: haicoterbeek op 05-09-2018  20:34 uhttps://www.coldbreakbrewing.com/pages/how-to-build-a-keezer
Een beetje off-topic maar het is een interessante link Haico!

hansHalberstadt

Hoe goed isoleert dat hout eigenlijk? Zou ik persoonlijk denk ik toch anders doen.

Vergelijkbare Topics (7)

32677

Reacties: 24
Gelezen: 5592

16141

Reacties: 15
Gelezen: 7260

19838

Reacties: 10
Gelezen: 5849

28100

Reacties: 10
Gelezen: 3893

10074

Reacties: 7
Gelezen: 4354


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.