Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Door de hop het bier niet meer proeven  (gelezen 5625 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Abrink88

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Door de hop het bier niet meer proeven
« Gepost op: 04-09-2018 21:01 u »
Brouwers,

Ik heb een probleem. Ik proef werkelijk door het overtallig gebruik maken van hop, het bier niet meer.
Ik word helemaal gek van alle ipas, bipas, tripas, quadripas, weizen ipa, blonde hop, India dark ale(?) etc noem het maar op. Ik heb moeite in een slijterij nog een verfrissend nieuw bier te kopen die niet verbloemd is door 840 kg Cascade. Ik vind een ipa op zijn tijd echt prima maar heb nu het idee dat we doorslaan. Of ben ik hier de enige in? Ben ik de enige die op zoek is naar een frisse red ale, en smeuïge blonde (allemaal toch?) of een bittere Porter. Een lekkere zware quadrupel in de winter en een frisse weizen in de zomer? Tips? Suggesties?



De discussie over bier in blik dat is ontstaan in dit topic is afgesplitst. Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37426.0.html

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.373
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #1 Gepost op: 04-09-2018 21:34 u »
Ik heb dat ook wel, ik mag soms graag en met name in de zomer een lekkere apa drinken of een lichte ipa.Maar nog liever heb ik dan een tarwebier met wat usa hop in.
Maar dat overdreven spul nee hoor .Ik ben dan ook echt blij als de winter weer komt en het weer tijd is voor lekkere donkere (Belgische) bieren en heerlijke tripels.
Ik had laatst een hele discussie op facebook hierover en die persoon moest hierom lachen.
Belgie bierland moest ie om lachen want het moesten aAerikaanse zijn en of dat nog niet erg genoeg was ze moeten ook nog allemaal in blik want doen ze in dat land ook.
Dat is de toekomst en ik was ouderwets en snapte er niks van.
Oh ja zei hij nog let maar op binnen nu en een paar jaar zit alle speciaalbier in blik en niks geen Belgisch meer.
Nou heb ik me nog nooit iets van Amerika aangetrokken en nu al zeker niet meer.

Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #2 Gepost op: 04-09-2018 21:54 u »
Niks mis met bittere en/of stevig gehopte bieren, zolang de balans maar klopt. En of het Amerikaans is, Chinees of Belgisch maakt mij niet uit. Maar de onnozelaars die enkel maar de extremen opzoeken,  hoe bitterder hoe liever,  Ik begrijp ze niet. Even goed de freaks die kicken op zure bieren, hoe zuurder hoe liever.  Het is een beetje zoals met eten. Ik vind pikant wel lekker, maar je moet nog iets anders proeven dan alleen maar rode pepers.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.528
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #3 Gepost op: 04-09-2018 22:46 u »
Brouwers,

Ik heb een probleem. Ik proef werkelijk door het overtallig gebruik maken van hop, het bier niet meer.
Ik word helemaal gek van alle ipas, bipas, tripas, quadripas, weizen ipa, blonde hop, India dark ale(?) etc noem het maar op. Ik heb moeite in een slijterij nog een verfrissend nieuw bier te kopen die niet verbloemd is door 840 kg Cascade. Ik vind een ipa op zn tijd echt prima maar heb nu het idee dat we doorslaan. Of ben ik hier de enige in? Ben ik de enige die op zoek is naar een frisse red ale, en smeuïge blonde (allemaal toch?) of een bittere Porter. Een lekkere zware quadrupel in de winter en een frisse weizen in de zomer? Tips? Suggesties?
Een goeie IPA kan wat mij betreft heel mooi zijn. Ik drink nu Breaking the Waves van EvilTwin. Mooie DIPA die goed in balans is. Mooie fruitigheid van de hop. Ik drink ook graag andere bieren, van blondjes tot stouts. Sessions, en alles daaromheen. Als je moeite hebt om nog een mooie blonde of amber te vinden denk ik overigens dat je wat beter moet zoeken.

Ik heb dat ook wel, ik mag soms graag en met name in de zomer een lekkere apa drinken of een lichte ipa.Maar nog liever heb ik dan een tarwebier met wat usa hop in.
Maar dat overdreven spul nee hoor .Ik ben dan ook echt blij als de winter weer komt en het weer tijd is voor lekkere donkere (Belgische) bieren en heerlijke tripels.
Ik had laatst een hele discussie op facebook hierover en die persoon moest hierom lachen.
Belgie bierland moest ie om lachen want het moesten aAerikaanse zijn en of dat nog niet erg genoeg was ze moeten ook nog allemaal in blik want doen ze in dat land ook.
Dat is de toekomst en ik was ouderwets en snapte er niks van.
Oh ja zei hij nog let maar op binnen nu en een paar jaar zit alle speciaalbier in blik en niks geen Belgisch meer.
Nou heb ik me nog nooit iets van Amerika aangetrokken en nu al zeker niet meer.
Ik denk ook dat over een paar jaar heeeeeeel veel speciaalbier in blik zit. Mijn verwachting is dat dan meer dan de helft van het bierassortiment van de betere slijter ingeblikt is. Dat heeft niks met Amerika te maken, dat is gewoon economische en ecologische vooruitgang. Buiten dat is het ook nog eens beter voor het bier en kunnen de marketeers meer uiting kwijt via een groter etiket. Ik zeg win-win. Ik denk overigens dat de Belgen nog steeds zullen blijven bottelen, die zijn nou eenmaal over het algemeen weinig innovatief op biergebied. Is overigens niks mis mee, ook geen sneer naar de Belgen, maar wel een feit. Ik kan overigens heerlijk genieten van een goed Belgisch bier. Ook uit fles ;)

Niks mis met bittere en/of stevig gehopte bieren, zolang de balans maar klopt. En of het Amerikaans is, Chinees of Belgisch maakt mij niet uit. Maar de onnozelaars die enkel maar de extremen opzoeken,  hoe bitterder hoe liever,  Ik begrijp ze niet. Even goed de freaks die kicken op zure bieren, hoe zuurder hoe liever.  Het is een beetje zoals met eten. Ik vind pikant wel lekker, maar je moet nog iets anders proeven dan alleen maar rode pepers.
Volgens mij zijn die freaks juist op zoek naar complexiteit en niet naar zuur zuurder zuurst. Daarnaast is de hele huidige hop-craze juist meer gebaseerd op smaakvolle IPA's waarbij de fruitigheid de boventoon heeft ten opzichte van de bitterheid.

Offline Abrink88

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #4 Gepost op: 04-09-2018 22:52 u »
Dat met die blikken heb ik ook nooit echt begrepen. Moet beter voor het milieu zijn?! Want een fles spoelen is slecht? Ook was er een argument over dat het minder snel oxideerde. Ik denk dat de bieren hier daarvoor te snel opgedronken worden. Vreemde lui, die Amerikanen. Al hebben ze bij vlagen wel hele goeie bieren!( zelf een evil twin fan) maar ik begin toch een beetje de minder extreme bieren te missen..

Ik zoek hard genoeg, het aanbod is wel echt gering. In tegenstelling tot de ipas. Daar struikel je zowat over. Dat was ook een beetje het punt.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.373
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #5 Gepost op: 04-09-2018 23:03 u »
Ja dat was ook een argument van die man dat blik beter voor het milieu zou zijn.
Waarom? :weetniet:
Je hebt ook eenmalige flessen dus dat zie ik niet Als het punt zou zijn dat spoelen slecht is.
En dat glas kun je ook hergebruiken net als het blik en kost bij beide veel energie om het te hergebruiken.
Ik denk eerder dat net als bij wijn de slobberwijnen in een pak zijn gekomen de minder goede bieren die voor kwantiteit ipv kwaliteit gaan in een blikje komen.
Met een blikje speciaalbier aan je bek op straat lopen te genieten van een lekker biertje :huilen:

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 766
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #6 Gepost op: 05-09-2018 00:09 u »
Ik ben het met je eens dat de IPA een rage is. Die ook al weer over zijn hoogtepunt is trouwens. Gerijpt op houten vaten is weer de nieuwste rage. Dat is ook het mooie van speciaal of craft bieren toch?
Dat er daarbuiten bijna niets te vinden is ben ik niet met je eens. Er zijn voldoende mogelijkheden om kennis te maken met niet-ipa en niet-barel-aged bieren. Elke grote stad of dorp heeft tegenwoordig zijn eigen speciaal-bier festival. Online is er veel te koop. Ook de grotere speciaalzaken hebben voldoende keus. Daarnaast kun je het als hobbybrouwer zo gek maken als je zelf wilt.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #7 Gepost op: 05-09-2018 06:29 u »
Snap niet waar jullie het over hebben. Voor mijn IPA fix moet ik toch echt naar een specifieke slijter. Bij anderen is de selectie maar karig. In het algemeen zijn de traditionele Belgische stijlen nog altijd het dominantst na pils.

Offline Abrink88

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #8 Gepost op: 05-09-2018 07:15 u »
Snap niet waar jullie het over hebben. Voor mijn IPA fix moet ik toch echt naar een specifieke slijter. Bij anderen is de selectie maar karig. In het algemeen zijn de traditionele Belgische stijlen nog altijd het dominantst na pils.

Misschien is het wel verschillend hoor per regio. Dat kan natuurlijk ook. Maar bij de slijterijen waar ik meestal kom is dit niet het geval.

Ik ben het met je eens dat de IPA een rage is. Die ook al weer over zijn hoogtepunt is trouwens. Gerijpt op houten vaten is weer de nieuwste rage. Dat is ook het mooie van speciaal of craft bieren toch?
Dat er daarbuiten bijna niets te vinden is ben ik niet met je eens. Er zijn voldoende mogelijkheden om kennis te maken met niet-ipa en niet-barel-aged bieren. Elke grote stad of dorp heeft tegenwoordig zijn eigen speciaal-bier festival. Online is er veel te koop. Ook de grotere speciaalzaken hebben voldoende keus. Daarnaast kun je het als hobbybrouwer zo gek maken als je zelf wilt.

Dat is inderdaad het mooie aan hobby brouwen :brouwen:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #9 Gepost op: 05-09-2018 07:53 u »
Tips? Suggesties?
Daarvoor ben je thuisbrouwer toch om zelf te bepalen wat voor bitterheid je aan je bier wilt geven.

Offline Abrink88

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #10 Gepost op: 05-09-2018 08:45 u »
Daarvoor ben je thuisbrouwer toch om zelf te bepalen wat voor bitterheid je aan je bier wilt geven.

Het gaat mij in dit geval om wat er commercieel te koop is. Anders had ik dit topic wel onder discussie over recepten gezet. Dat je als thuisbrouwer alles maken kan bewijst dit forum ruimschoots, maar daar gaat het dus niet om.

Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #11 Gepost op: 05-09-2018 08:45 u »
Ik ben het met je eens dat de IPA een rage is. Die ook al weer over zijn hoogtepunt is trouwens. Gerijpt op houten vaten is weer de nieuwste rage. Dat is ook het mooie van speciaal of craft bieren toch?
Ik blijf het hilarisch vinden dat craft brewers (ik verfoei die nietszeggende term) zich op de borst kloppen wanneer ze weer eens een 'nieuwe' rage volgen. Houten vaten worden al honderden jaren gebruikt, vroeger was er niets anders. Maar barrel aged klinkt chique. Veel hop werd gebruikt om bier langer bewaarbaar te maken, anders verzuurde het te snel. Allemaal weinig innovatief, gewoon oude technieken herontdekken en dat is zeker positief. De enige echte innovatie in de 'recente' biergeschiedenis is volgens mij de pils, dat was pas een echte revolutie. En iedereen weet wat die heeft veroorzaakt: complete verschraling van het bierlandschap, sluiting van honderden brouwerijen. En nu zie je de omgekeerde beweging: mensen willen terug een speciaalbier i.p.v. eenheidsworst, kleine brouwerijen rijzen als paddenstoelen uit de grond (en veel sluiten al snel of worden opgekocht door de groten)
Alles komt terug. Fantastisch is dat, maar noem het alsjeblief geen innovatie.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.520
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #12 Gepost op: 05-09-2018 09:48 u »
Ik blijf het hilarisch vinden dat craft brewers (ik verfoei die nietszeggende term) zich op de borst kloppen wanneer ze weer eens een 'nieuwe' rage volgen. Houten vaten worden al honderden jaren gebruikt, vroeger was er niets anders. Maar barrel aged klinkt chique. Veel hop werd gebruikt om bier langer bewaarbaar te maken, anders verzuurde het te snel. Allemaal weinig innovatief, gewoon oude technieken herontdekken en dat is zeker positief. De enige echte innovatie in de 'recente' biergeschiedenis is volgens mij de pils, dat was pas een echte revolutie. En iedereen weet wat die heeft veroorzaakt: complete verschraling van het bierlandschap, sluiting van honderden brouwerijen. En nu zie je de omgekeerde beweging: mensen willen terug een speciaalbier i.p.v. eenheidsworst, kleine brouwerijen rijzen als paddenstoelen uit de grond (en veel sluiten al snel of worden opgekocht door de groten)
Alles komt terug. Fantastisch is dat, maar noem het alsjeblief geen innovatie.

Amen!

Offline Abrink88

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #13 Gepost op: 05-09-2018 10:24 u »
Ik blijf het hilarisch vinden dat craft brewers (ik verfoei die nietszeggende term) zich op de borst kloppen wanneer ze weer eens een 'nieuwe' rage volgen. Houten vaten worden al honderden jaren gebruikt, vroeger was er niets anders. Maar barrel aged klinkt chique. Veel hop werd gebruikt om bier langer bewaarbaar te maken, anders verzuurde het te snel. Allemaal weinig innovatief, gewoon oude technieken herontdekken en dat is zeker positief. De enige echte innovatie in de 'recente' biergeschiedenis is volgens mij de pils, dat was pas een echte revolutie. En iedereen weet wat die heeft veroorzaakt: complete verschraling van het bierlandschap, sluiting van honderden brouwerijen. En nu zie je de omgekeerde beweging: mensen willen terug een speciaalbier i.p.v. eenheidsworst, kleine brouwerijen rijzen als paddenstoelen uit de grond (en veel sluiten al snel of worden opgekocht door de groten)
Alles komt terug. Fantastisch is dat, maar noem het alsjeblief geen innovatie.

Eens.. echte innovatie blijft uit op smaak gebied. Moeten we misschien eens wat aan doen ;)

Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #14 Gepost op: 05-09-2018 10:28 u »
Vorige zaterdag waren we met een groep op bezoek bij brouwerij De Ranke in Dottignies, Henegouwen. Zij brouwen al heel lang bittere bieren, de XX-bitter dateert van 1996, lang voor de hype van bittere bieren naar hier overwaaide. Zij waren en zijn nog steeds pioniers in bittere bieren, maar hun grootste kwaliteit is hun fantastische visie op brouwen: enkel hopbellen, zo vers mogelijk van de hopboer in de streek, het bier de tijd geven, niet centrifugeren of pasteuriseren, zeer klassieke manier van brouwen met vooral gebruik van gravitatie en weinig blingbling. Bij het bottelen gebruiken ze wel koolzuurgas om oxidatie tegen te gaan.
Ze brouwen vrij bittere tot zeer bittere bieren, maar de balans klopt steeds. Het is ook niet de harde bitterheid die ik terugvindt in veel recente IPA's.
Overigens brouwen ze niet alleen bittere bieren maar ook een fantastische, zachte lambiek en een prachtige kriek.

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 252
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #15 Gepost op: 05-09-2018 10:46 u »
Rage of hype, het boeit me niet. Ik drink en (probeer) maak wat ik zelf lekker vind. 7 jaar geleden pas echt andere speciaal bieren ontdekt, het was eerst alleen Belgisch speciaal en dat kon mij niet zo bekoren. Pas toen ik de fruitige Amerikaanse hoppen ontdekte is de interesse geëxplodeerd, ik hou van die tropische aroma’s.

Blik is ook niet meer weg te denken, Kees gaat op blik, de molen is er ook mee bezig, Frontaal gaat ook voor blik met de neipa om nog maar niet over het buitenland te spreken. Het zal toch wel voordelen hebben, de verse ipa uit blik spreken me wel aan, misschien is het het idee maar de hop lijkt beter over te komen.

Waar ik me wel aan stoor zijn die woekerprijzen die voor bepaalde bieren gevraagd worden. 20 25  euro voor een 44cl blik. Is een trillium of treehouse (ne)ipa dan zoveel beter als wat hier verkrijgbaar is?? Dat is pas een hype.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.421
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #16 Gepost op: 05-09-2018 11:16 u »
Dankzij blik kan het buitenlandse biergeweld verser en goedkoper getransporteerd worden. Beetje raar dat je daar zo tegen moet zijn. En dan schenk je dat bier toch uiteindelijk nog altijd uit in een vers gewassen en gepast glas.

IPA en NEIPA zijn mooie stijlen die de craftbieren naar een breder publiek (vrouwen!) hebben gebracht. Het heeft er de craftwereld alleen maar diverser op gemaakt, zeker als je al ziet dat de trappisten van Spencer er ook al eentje op de markt brachten (zeer geslaagd trouwens). Dus verbreding van zowel publiek als stijlen en aanbod. Hoe kan je daar nu tegen zijn? Valse nostalgici kunnen nu wel meer dan ooit verder kiezen tussen 'gewone' bieren, inderdaad soms eens geeuwen als de lokale voetbalclub zijn zoveelste tripel op de markt brengt.

En wat zure bieren betreft, dat zijn gewoon traditionele bieren die er dankzij een Frank Boon terug bovenop zijn geraakt.

Offline Brouwert

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #17 Gepost op: 05-09-2018 11:33 u »
Het heeft er de craftwereld alleen maar diverser op gemaakt, zeker als je al ziet dat de trappisten van Spencer er ook al eentje op de markt brachten (zeer geslaagd trouwens). Dus verbreding van zowel publiek als stijlen en aanbod. Hoe kan je daar nu tegen zijn?

Sorry maar hier kan ik het echt niet mee eens zijn. Het is (N)IPA voor en (N)IPA na, weinig diverser. Als ik ik ergens een mooi bier van de tap wil krijgen is het zelden wat anders dan de standaard fabriekspilser of een een overdetophop hip biertje. Of een Saison. Wat de opvolgende rage is (en ik niet echt van hou).
Ook in de winkels is het moeilijk iets tussen alle bieren te vinden dat niet bomvol amerikaanse hop zit. Wellicht is dat iets wat typisch hier in Noorwegen aan de hand is maar ik ben ook wel een beetje hopmoe van.

Offline Abrink88

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #18 Gepost op: 05-09-2018 12:08 u »
Dankzij blik kan het buitenlandse biergeweld verser en goedkoper getransporteerd worden. Beetje raar dat je daar zo tegen moet zijn. En dan schenk je dat bier toch uiteindelijk nog altijd uit in een vers gewassen en gepast glas.

IPA en NEIPA zijn mooie stijlen die de craftbieren naar een breder publiek (vrouwen!) hebben gebracht. Het heeft er de craftwereld alleen maar diverser op gemaakt, zeker als je al ziet dat de trappisten van Spencer er ook al eentje op de markt brachten (zeer geslaagd trouwens). Dus verbreding van zowel publiek als stijlen en aanbod. Hoe kan je daar nu tegen zijn? Valse nostalgici kunnen nu wel meer dan ooit verder kiezen tussen 'gewone' bieren, inderdaad soms eens geeuwen als de lokale voetbalclub zijn zoveelste tripel op de markt brengt.

En wat zure bieren betreft, dat zijn gewoon traditionele bieren die er dankzij een Frank Boon terug bovenop zijn geraakt.

Ik ben er helemaal niet tegen. Ik vind alleen dat het doorslaat. Zoals ik zei: een IPA kan in echt wel waarderen, maar het wordt steeds gekker met de hopgiften, en niet alleen in ipas, waardoor het “bier” niet meer naar bier smaakt, maar naar hopvloeistof met koolzuur. Ik mis de subtiliteit een beetje.
De ipas hebben het wel diverser gemaakt, maar soms lijkt het alsof het niet meer uitmaakt wat je brouwt, als je er een vrachtwagen vol Cascade in gooit koopt men het wel. Maar goed,
Dat is mijn mening

Offline BartC

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: be
  • Zot van Schuppenboer
    • BPC Orde van de zatte Mus
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #19 Gepost op: 05-09-2018 12:24 u »
Geen paniek, het hoogtepunt van de IPA-hype is al voorbij ten voordele van terug meer traditionele stijlen. Wat is tegenwoordig "in" in de USA en dus binnen een jaar of drie ook hier: witbier, artisanale pils, blond, tripel etc... Hetzelfde voor de Aziatische markt trouwens. In de USA zijn de consumenten die aparte, soms extreme smaken gewoon beu.
Versta me niet verkeerd: IPA, RIS,... zullen blijven bestaan, maar de groei in deze marktsegmenten is voorbij.




Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #20 Gepost op: 05-09-2018 13:13 u »
Ik heb de laatste jaren redelijk wat lekkere biertjes gebrouwen met Amerikaanse hoppen. Vorig jaar had ik op een bepaald moment te veel geopende Amerikaanse hopsoorten die dringend op moesten. Ik maakte een APA en gooide alles erin, een soort hopsoep.  :) Lekker bitter en heel fruitig door de late hopgiften en dryhop. Veel vrienden vonden dat mijn beste bier tot dan, het is makkelijk scoren met die Amerikaanse hoppen. Voor mij was het gewoon de koelkast effe leegmaken. Ik vond het zelf niet slecht, maar ik heb al veel betere bieren gebrouwen, met Amerikaanse en/of Europese hoppen, waar de balans tussen hop, gist en mout beter klopte.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 880
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #21 Gepost op: 05-09-2018 13:50 u »
Wat is tegenwoordig "in" in de USA en dus binnen een jaar of drie ook hier: witbier, artisanale pils, blond, tripel etc... Hetzelfde voor de Aziatische markt trouwens.
Ik pas tegenwoordig voor de Amerikaanse versies van Europese bierstijlen. Als ik daar ben houd ik me bij de lokale stijlen of pils.

Te vaak een amerikaanse versie van een bier gedronken (bv witbier, tripel, saison) die dan zonder schuim, veel te weinig koolzuur en te veel kruiden wordt geserveerd.

Als die bierstijlen weer in komen is niet er maar ik hoop niet dat de amerikaanse versies de lokale gaan verdringen van de bierkaart.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #22 Gepost op: 05-09-2018 13:52 u »
Het gaat mij in dit geval om wat er commercieel te koop is. Anders had ik dit topic wel onder discussie over recepten gezet. Dat je als thuisbrouwer alles maken kan bewijst dit forum ruimschoots, maar daar gaat het dus niet om.
Uiteindelijk is het de consument die bepaalt wat hij koopt, dus mede verantwoordelijk voor dit soort rages als die zich erin mee laat slepen. ik koop af en toe wel een IPA om eens te proeven, maar heb nu niet echt het idee dat het mij opgedrongen wordt. nog genoeg keus. Mij zal je dus niet zo snel kunnen verwijten dat ik dit soort rages help aanzwengelen.

Offline Abrink88

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #23 Gepost op: 05-09-2018 14:20 u »
Uiteindelijk is het de consument die bepaalt wat hij koopt, dus mede verantwoordelijk voor dit soort rages als die zich erin mee laat slepen. ik koop af en toe wel een IPA om eens te proeven, maar heb nu niet echt het idee dat het mij opgedrongen wordt. nog genoeg keus. Mij zal je dus niet zo snel kunnen verwijten dat ik dit soort rages help aanzwengelen.

Dat klopt inderdaad. Maar als de keuze voor de consument is: een ipa, dipa of een dark ipa (echt gezien, deze mensen weten niet wat “pale” in “pale ale” betekent.) wordt het heel lastig om die rage niet aan te zwengelen. Ja, dan moet je geen bier meer kopen. Maar dat is geen optie ;)

Offline Brouwert

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Door de hop het bier niet meer proeven
« Reactie #24 Gepost op: 05-09-2018 14:29 u »
Dat klopt inderdaad. Maar als de keuze voor de consument is: een ipa, dipa of een dark ipa (echt gezien, deze mensen weten niet wat “pale” in “pale ale” betekent.) wordt het heel lastig om die rage niet aan te zwengelen. Ja, dan moet je geen bier meer kopen. Maar dat is geen optie ;)

Of een Neipa, Ripa, Brut IPA, West danwel East Coast IPA, White/Red/Brown/Black IPA, Session (Belgian) IPA, Oat IPA, Milk IPA, Brett IPA, Sour IPA...  :nut:
Ik ga eens rustig afkoelen met een PILSje vanavond

Tags: