Schoonmaken lang stilgelegen brouwspullen

Gestart door Lau, 08-09-2018 14:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lau

Hoi Brouwers,

Ik heb brouwspullen gekregen van mijn oom, die het zelf allemaal niet meer kan bolwerken. Nu wil ik deze graag gaan gebruiken, maar het heeft een hele poos stilgelegen en stof/vuil liggen trekken. Ik wil deze spullen graag goed reinigen voordat ik ze ga gebruiken. Hebben jullie tips hoe en waarmee?

Het gaat om:
- mandflessen (glas)
- kunststof vergistingsvat
- Brouwketel met analoge thermostaat
- rvs platenkoeler (met name deze wil ik erg goed schoon kunnen maken)
- Houten roerlepels
- PVC slangen

Ik hoor het graag!

Gr Lau

Mark GA

Waar is de brouwketel van gemaakt?

Verder zou ik de houten lepels wegdoen en vervangen door kunststof versies.
Je weet maar nooit. Kleine investering...
De mandflessen kun je met purosan of oxisan schoonmaken. Half uurtje in de oxi laten staan.

Sander van Dijk

PVC slangen zijn niet geschikt voor vloeistof boven de 60°c of dan zijn ze niet meer voedsel veilig. Beter kun je siliconen slangen gebruiker. Bij Braumarkt in Almere zijn ze best goed geprijsd. (Geen aandelen)


Lau

Brouwketel is van RVS, net als de platenkoeler.

Lau

En wat een geluk, er zat ook nog een potje purosan in de bak 😉. De mandflessen staan al te weken!

Mark GA

RvS pan kun je volgens mij gewoon schoonmaken met afwasmiddel of vaatwastablet.

Jacques

Voor een goed schoonmaakbeurt kun je met Enzybrew aan de slag. Te gebruiken bij een temperatuur tussen de 50 en 60 ºC. De enzymen in dit middel werken dan het beste.

Jacques

Citaat van: Mark GA op 08-09-2018  14:20 uVerder zou ik de houten lepels wegdoen en vervangen door kunststof versies.
Je weet maar nooit. Kleine investering...

Met een houten roerstok is niets mis. Ze zijn veel steviger dan zo'n plastic ding. In het verleden zijn bij mij tot twee keer toe plastic roerstokken gebroken bij het doorroeren van een stevig beslag.

Voor infecties hoef je niet bang te zijn. De mout is immers ook niet steriel. Na het maischen wordt het wort gekookt.
Zelf gebruik ik al zo'n 38 jaar houten roerstokken. De huidige heb ik zo'n 15 jaar in gebruik. Ik heb ook een roerstok gehad met een ingeklemde alcoholthermometer. Dat was nog van voor het tijdperk van digitale thermometers. Er handig want ik kon continu de temperatuur in de gaten houden.

Een plastic roerstok heb ik overigens ook nog steeds. Die gebruik ik voor het roeren van de opgeloste bottelsuiker door het te bottelen bier. Het is dan wel belangrijk dat goed gedesinfecteerd kan worden...

CeesM

Citaat van: Sander van Dijk op 08-09-2018  14:35 uPVC slangen zijn niet geschikt voor vloeistof boven de 60°c of dan zijn ze niet meer voedsel veilig. Beter kun je siliconen slangen gebruiker. Bij Braumarkt in Almere zijn ze best goed geprijsd. (Geen aandelen)
Ik gebruik PVC slangen omdat Braumarkt toen geen silliconen slangen in voorraad had. Maar ik gebruik het alleen met vloeistof van 15-25 ºC.

Edwin brouwt

Citaat van: Mark GA op 08-09-2018  14:20 uVerder zou ik de houten lepels wegdoen en vervangen door kunststof versies.



Dat is een kleine vergissing: kunststof is veel bevattelijke voor infecties omdat in kleine krasjes en scheurtjes heel gemakkelijk bacteriën kunnen ophopen, die zijn heel moeilijk zijn te verwijderen. Iedereen denkt bijvoorbeeld ook dat een kunststof snijplank hygiënischer is, maar het tegendeel is waar.

Mthijs

Citaat van: EdwinBrouwt op 09-09-2018  07:57 uDat is een kleine vergissing: kunststof is veel bevattelijke voor infecties omdat in kleine krasjes en scheurtjes heel gemakkelijk bacteriën kunnen ophopen, die zijn heel moeilijk zijn te verwijderen. Iedereen denkt bijvoorbeeld ook dat een kunststof snijplank hygiënischer is, maar het tegendeel is waar.

Hout niet dan? Is toch ook hartstikke poreus?
Overigens ben ik het absoluut met Jacques eens. En ben gehecht geraakt aan mijn houten roerstok!

EvdBroek

Bij de mandflessen zou ik eerst kijken in welke mate die vervuild is. Als er geen aangekoekte rand onderin aanwezig is, dan zal die puro wel werken. Anders een dag laten staan met een scheutje dunbleek in water. Daarna wel goed uitspoelen.

Edwin brouwt

Citaat van: Mthijs op 09-09-2018  08:35 uHout niet dan? Is toch ook hartstikke poreus?


Nee, blijkbaar blijven bacteriën ik in plastic langer schadelijk:






"Op snijplanken van plastic ontstaan gebruikssporen waarin bacteriën, zoals salmonella, beter kunnen leven. Op de houten variant verdwijnen bacteriën 'onder de oppervlakte', waar ze zich niet kunnen vermenigvuldigen"






Mthijs

Niet dat ik zinloos wil discussiëren hoor, maar hoezo 'blijkbaar'? Waaruit blijkt dat?
Lijkt me namelijk een vreemde stelling.

Ben nu spontaan aan het brouwen. Lekker met mijn houten lepel in een pan met dubbel Bock in wording roeren! Inmiddels is het bijna aan de kook. 😉

Johan_vL

Citaat van: Mark GA op 08-09-2018  14:20 uWaar is de brouwketel van gemaakt?

Verder zou ik de houten lepels wegdoen en vervangen door kunststof versies.
Je weet maar nooit. Kleine investering...
De mandflessen kun je met purosan of oxisan schoonmaken. Half uurtje in de oxi laten staan.

Er is eens onderzoek gedaan naar hout en kunststof snijplanken in de keuken, de conclusie daarvan was, dat hout minder bactierien bevat dan kunststof. De reden is dezelfde als bij kunststof vergistingsvaten, krassen en sneetjes. Hout heeft dat niet, omdat houten krasjes en sneetjes weer dichtgaan.
Weggooien is zonde en onnodig, gewoon alles afschrobben met warm water, schoonmaken met puro oxi en caustic soda (niet mengen, maar na elkaar!). Dan is echt alles hartstikke schoon en ontsmet.
 :brouwen:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.