Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: RIS met Poolse hop  (gelezen 599 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 762
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
RIS met Poolse hop
« Gepost op: 29-08-2018 17:25 u »
Hallo allemaal,

Overmorgen ga ik een RIS maken met Poolse hoppen van Twoj Browar. Het recept is gebaseerd op een recept uit "Brewing porters and stouts". Opmerkingen zijn welkom:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHoogezandster PIS (poolse RIS)
KenmerkRIS met poolse hop
Brouwdatum31-8-2018
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1097 (9,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater32,8 liter
Maischdikte2,7 l/kg
Maischwater23,0 liter
Spoelwater10,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur201 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid58 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout, Maris otter44,8 %3,860 kg5 EBC
Munchener mout (BM)21,0 %1,810 kg16 EBC
viennamout (WM)21,0 %1,810 kg8 EBC
Pale crystal mout5,3 %0,454 kg60 EBC
Special B (DM)2,6 %0,227 kg310 EBC
Chocolademout2,6 %0,227 kg900 EBC
Coffee, BlackSwaen2,6 %0,227 kg600 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnat11,2 %30 gr90 minuten36 EBU
Marynka8,8 %30 gr30 minuten21 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortMangrove Jack's M42 New World Strong Ale
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165C90 minuten2,7 l/kg
278C5 minuten2,7 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 762
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: RIS met poolse hop
« Reactie #1 Gepost op: 29-08-2018 19:33 u »
Ivm twijfels over de kwaliteit van mijn Munchener mout vervang ik deze door Marris Otter Pale Ale. Niet heltzelfde maar ik doe het er mee...

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.426
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: RIS met poolse hop
« Reactie #2 Gepost op: 30-08-2018 08:49 u »
Er mag op zich wel wat meer donkere mouten in. Ik zou het totaal ophogen naar +/-10. Voor de rest gewoon lekker brouwen.

Wat was er mis met je Munchener mout?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 563
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: RIS met poolse hop
« Reactie #3 Gepost op: 30-08-2018 09:16 u »
Ik denk dat je van die Vienna weinig gaat proeven in een RIS. De helft vervangen door Maris Otter, de andere helft eventueel door Brown, dat is wel een lekkere mout in een RIS.
Zoals RienP schrijft: wat meer donkere mouten: 5% chocolade, 5 % coffee. Ik gebruik zelf geen coffee- en  chocolademout in een RIS maar 5% geroosterde gerst en 5 % black van Thomas Fawcett, maar dat is persoonlijke smaak.
Als je wat meer zwarte mouten toevoegt, zou ik ook het IBU verhogen naar 80 tot 100.
Maar nu ben ik heel je recept aan het herschrijven en dat was waarschijnlijk je bedoeling niet. Mijn excuses, ik kon het niet laten.  8)

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 762
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: RIS met poolse hop
« Reactie #4 Gepost op: 30-08-2018 14:45 u »
Bedankt voor de reacties, daar post ik ook (mede) voor. De mout was al erg oud en vond er een stel wel heel donker uitzien... heb het weggegooid...

Volgens BrouwVisie is hij al mooi pikzwart. Bij het recept staat de volgende omschrijving die mij aansprak waarom ik ook zo weinig donkere mout erin heb: a high gravity beer with lots of alcohol and a medley of malts to produce enough flavors to balance the alcohol with perhaps a little emphasis on chocolate notes. Just to show that you really can het chocolate flavor without actualiteit adding chocolate.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 762
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: RIS met Poolse hop
« Reactie #5 Gepost op: 01-09-2018 12:16 u »
Ga nog de laatste 10 minuten 20 g Marynka mee koken voor een extra hoppigheid. Stijgt de EBU naar 65 wat nog steeds vrij mild is voor het type

Tags: