Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat is het geheim van een goede vergisting?  (gelezen 1959 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat is het geheim van een goede vergisting?
« Reactie #50 Gepost op: 09-09-2018 21:08 u »
Gistvoeding is enkel nodig bij het vermeerderen van (vloeibare) gist.

In hoofdwort gebruik je normaal geen gistvoeding. Indien je voldoende actieve gistcellen ent, is voeding overbodig. Ik dacht dat we dit met zijn allen al heel lang geleden hadden ervaren en beslist. Gaan we het wiel opnieuw uitvinden? Nee toch?

En ook: Bij het gebruik van gedroogde gist (5-10 gram op 10 liter) hoef je het hoofdwort niet te beluchten.

Gistvoeding is niet alleen nuttig bij een giststarter. Ook als je wat te weinig gist ent kan een kleine hoeveelheid gistvoeding er voor zorgen dat je geen stokkende vergisting hebt.
Daarnaast vermeerdert de gist zich ook tijdens de hoofdgisting.

Het gaat in dit topic over hoe je er voor kunt zorgen dat je goede vergisting krijgt. Dat krijg je inderdaad door voldoende actieve gist te enten en voor de zekerheid kun je een klein beetje gistvoeding geven zodat de gist geen te kort heeft aan noodzakelijke mineralen. Dit geldt ook bij gedroogde gist. In de regel wordt er voldoende gedroogde gist gegeven, maar het kan zijn dat er toch te weinig gist wordt geŽnt.

Tags: