Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gort droog bier  (gelezen 896 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wout Vink

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gort droog bier
« Gepost op: 17-06-2020 22:13 u »
Ik ben van plan een gort droog bier te brouwen dat fris fruitig is en vol met aroma's. Volume ca. 25 liter. Omdat suikers een grote invloed hebben op de smaak en de bitterheid ben ik nog zoekende in de hopgift. Wie heeft voor mij tips? Welke hopsoorten en manieren van hoppen geven veel aroma's af? Of anders, wie heeft een goed recept voor een gort droog bier?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BrewingByNumbers

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • My beer's so dizzy, like a whirlpool it never ends
Re: Gort droog bier
« Reactie #1 Gepost op: 18-06-2020 00:06 u »
Ik zou me dan eens gaan verdiepen in Brut IPA's, hier is er bv een topic over: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=36698.0

Voorbeeld recepten:

https://omegayeast.com/brut-ipa-recipe (op basis van extra enzymen tijdens het gisten voor de droogheid)
https://www.whitelabs.com/recipes/ales/brut-ipa (op basis van Ultra-Ferm tijdens de mash voor de droogheid)


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.543
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gort droog bier
« Reactie #2 Gepost op: 18-06-2020 00:16 u »
Je kunt in ieder geval een gist proberen die heel ver doorgaat zoals een var diastaticus of saison gist. Zelf heb ik gemerkt dat de WY3787 heel ver doorgaat en toch veel smaak geeft.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg614950.html#msg614950

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.745
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gort droog bier
« Reactie #3 Gepost op: 18-06-2020 23:04 u »
Inderdaad een var diastaticus gist gebruiken. Dat zijn gisten die enzymen uitstoten die "onvergistbare" suikers kunnen afbreken waardoor deze alsnog vergisten. Saison gisten dergelijk gisten.
Voor een overzicht van (var diastaticus) gisten zie http://www.milkthefunk.com/wiki/Saccharomyces

Voor meer informatie over diastaticus gisten zie https://www.brewersjournal.info/diastaticus-yeasts-and-their-role-in-your-beer/


Voor een gortdroog bier raad ik aan om kort na het begin van de vergisting een stevige hoeveelheid koudhop toe te voegen. Ook hop bevat enzymen die "onvergistbare" suikers kunnen afbreken. Dit gaat vrij langzaam. Je kunt het proces versnellen door op een hogere temperatuur te vergisten. Dat is vooral een goed idee als je een saisongist gebruikt.
Na de hoofdgisting kun je opnieuw een stevige koudhopgift doen. Laat het bier een tijd staan. De enzymen hebben tijd nodig om hun werk te doen.

En verder suiker toevoegen. Je kunt zonder problemen tot 20% gaan. Dat levert ook veel fruitige esters op.

Offline Wout Vink

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gort droog bier
« Reactie #4 Gepost op: 20-06-2020 10:01 u »
Ik wil een gortdroog bier brouwen. Ofwel alle suikers zijn wegvergist. Omdat de suikers een hele grote invloed hebben op de smaak en de ervaren bitterheid, ben ik op zoek naar goede hopsoorten. Mijn volume is ca. 25 liter. Heeft iemand tips voor hopsoorten en dosering? Ik wil graag hopsoorten die veel aroma's toevoegen aan het bier en matig zijn in hun bitterheid.

Gr, Wout

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.543
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gort droog bier
« Reactie #5 Gepost op: 20-06-2020 12:40 u »

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.745
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gort droog bier
« Reactie #6 Gepost op: 21-06-2020 00:02 u »
Ik neem aan dat dit topic gelinks is aan dit topic:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41498.msg626040.html#msg626040

Topics samengevoegd.

Ik wil een gortdroog bier brouwen. Ofwel alle suikers zijn wegvergist. Omdat de suikers een hele grote invloed hebben op de smaak en de ervaren bitterheid, ben ik op zoek naar goede hopsoorten. Mijn volume is ca. 25 liter. Heeft iemand tips voor hopsoorten en dosering? Ik wil graag hopsoorten die veel aroma's toevoegen aan het bier en matig zijn in hun bitterheid.

Geef veel late hopgiften en koudhop en weinig of geen hop aan het begin van het koken van het wort.

Tags: