Lambiek voor Watjes

Gestart door Adbrouwt, 04-11-2013 19:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adbrouwt

Citaat van: toon van den broek op 02-01-2014  14:48 uIk zou dat af laten hangen van de smaak. Is die goed dan zeker de nieuwe wort op een deel van het oude doen.
Valt de smaak tegen zou ik of een depot van een echte oude geuze toevoegen en/of buitenzetten.
Wyeast inschakelen kan ook maar is kostbaar.
Toon bedankt voor het antwoord. Ik heb nu al een Wyeast blend gebruikt vandaar ook de titel lambiek voor watjes. Dus mijn verwachting is dat deze sneller (maand of vier) op de fles kan. Maar misschien toch een goed idee om even te proeven.
Op hoeveel oude gist koek zou jij de nieuwe wort doen?

Citaat van: Oscar op 02-01-2014  13:07 uEchte lambiek ziet er niet smakelijk uit.... ;)
Wat stel je voor Oscar, dat ik deze smakelijk uitziende Lambiek maar door de pompbak kap?

toon van den broek

Hallo Ad,

Hoeveelheid is niet zo heel erg belangrijk, en ik weet niet te herrinneren hoeveel je precies brouwt?
Ongeveer een groot bierglas zal volgens mij wel genoeg zijn.

Succes ermee, en vertel nog even als je geproefd hebt hoe de smaak is.

Groetjes, Toon.

RobinB

Kan je niet gewoon op deze koek een nieuw wort gieten?
Brett zit er zat in en het krijgt toch wel genoeg tijd voor volledige vergisting. :)

Adbrouwt



Mijn watjes lambiek zit in de fles. Kurk erin en kroonkurk erop. De smaak was verrassend lekker. De lambiek heeft een jaar en twee maanden in een glazen mandfles gezeten. De smaak is zacht zurig niet een scherpe of een harde smaak. Nu 3 gram suiker per liter toegevoegd en hopelijk blijft de smaak zo lekker of wordt deze nog beter.

Nog een vraagje. Ik heb de gistslurrie in de mandfles bewaard. Kun je deze nog gebruiken voor een volgende lambiek te maken. Ik wil dan de complete gistslurrie gebruiken in het nieuwe brouwsel. Zou dit in balans zijn voor een nieuwe lambiek :weetniet:

toon van den broek

Hallo Ad,

Dat kan je doen, maar zou niet alles gebruiken. En zeker het nieuwe wort weer eerst een nachtje wegzetten zodat er ook weer 'verse' gisten/bevruchting plaatsvindt.
Mooi dat het zo goed smaakte... dat komt dus wel goed lijkt me.

Groet, Toon.

koffie

Persoonlijk zou ik opnieuw beginnen en weer wilde gist vangen. Probleem voor jou is dat je geen opgebouwde cultuur in je glas hebt zitten. Dan zou je dus kunnen overwegen om een stukje slurrie achter te laten om zo je cultuur in leven te houden.

Ik zal je trouwens nog even een PB sturen voor een afspraak aankomende week voor de hop, neem ik meteen mijn lambiek voor je mee :)

Brouwter

Ik zou ook nieuwe gist gebruiken.

Adbrouwt

Citaat van: Brouwter op 03-01-2015  14:17 uIk zou ook nieuwe gist gebruiken.
Ik heb besloten deze Wyeast gist maar aan de gootsteen toe te vertrouwen en een nieuwe gist uit de almeerse lucht te vangen. Er staat nog een spontane gisting in van vorig jaar waarvan ik een deel zal gaan doorzetten. Dat wordt weer lambiek brouwen  :brouwen:

Edolem

Ik overweeg ook voorzichtig om met lambiek te starten. ik realiseer me dat ik dit oude topic bump, maar goed.
In eerste instantie overweeg ik ook de blend toe te voegen, aangezien ik waarschijnlijk de minste geduldige ben van heel zuid limburg. Maar goed.
Ik begrijp dat in een eiken vaatje eigenlijk het mooiste is. Ik zag die laatst langskomen op het forum: een eiken (nieuw gemaakt) vaatje in allerhande maten. Kan hem even niet meer vinden.

Waar ik me altijd ongerust over heb gemaakt is dat lambiek gist (brett) niet meer uit je brouwspullen gaat en moeilijk te cleanen is. Dus stel ik laat de lambiek voor watjes staan op een gewoon vergistingsvaatje, dat ik dat vaatje dan moet weggooien. Of is dat een broodje aap?

Dus de vragen:
- is brett nog gewoon uit brouwspullen te krijgen?
- mag lambiek ook gewoon een jaar op plastic staan en krijg je dan (semi-)resultaat?
- waar bieden ze ook alweer die mooie vaatjes aan?

Oscar

Citaat van: Edolem op 13-09-2015  20:42 uDus stel ik laat de lambiek voor watjes staan op een gewoon vergistingsvaatje, dat ik dat vaatje dan moet weggooien.

Sterker nog... je kunt daarna wel stoppen met (normaal) brouwen op die woon-locatie. Daarna alleen nog maar zure brett bieren in dat huis. Of verhuizen, dat is ook nog een optie.... ^-^ En inderdaad je complete brouwuitrusting vervangen. De brettjes zijn zeer hardnekkig en vrijwel niet weg te krijgen...

Adbrouwt

Citaat van: Edolem op 13-09-2015  20:42 uIk overweeg ook voorzichtig om met lambiek te starten. ik realiseer me dat ik dit oude topic bump, maar goed.
In eerste instantie overweeg ik ook de blend toe te voegen, aangezien ik waarschijnlijk de minste geduldige ben van heel zuid limburg.

Met de blend krijg je een prima resultaat. Ik heb deze op glas vergist en dit bier ben ik aan het drinken. Mijn indruk is dat je inderdaad sneller de gewenste smaak krijgt. Maar niet tegen Oscar vertellen  ;)

Citaat van: Edolem op 13-09-2015  20:42 uDus de vragen:
- is brett nog gewoon uit brouwspullen te krijgen?
- mag lambiek ook gewoon een jaar op plastic staan en krijg je dan (semi-)resultaat?
- waar bieden ze ook alweer die mooie vaatjes aan?

Ik gebruik voor mijn lambiek spullen uit voorzorg alleen voor de lambiek. Plastic is wel moeilijker te reinigen dan glas en RvS. Dus het beste hier geen andere bieren meer in steken.

Succes met je lambiek brouwen. Als je denkt dat je voor brouwen geduld nodig hebt dan heb je vast nog nooit een lambiek gemaakt.
 :brouwen:

Amateurke

Heeft Oscar gelijk? Misschien wel, misschien niet...
In de professionele wereld is men in elk geval zeer voorzichtig met verzuurde bieren.
Ik zou het lambik-brouwen niet aanraden voor beginnelingen.
Als je niets liever drinkt dan verzuurde bieren: ga je gang, probeer, experimenteer... maar denk wel aan wat Oscar je vertelt heeft!

homoeccentricus

Citaat van: Amateurke op 14-09-2015  13:44 uHeeft Oscar gelijk? Misschien wel, misschien niet...

Iets doet mij vermoeden dat enig sarcasme Oscar niet vreemd is.

Oscar

Citaat van: homoeccentricus op 14-09-2015  13:50 uIets doet mij vermoeden dat enig sarcasme Oscar niet vreemd is.

 ;D ;D Klopt. Zo erg is het allemaal niet. Het wort brouw je in je eigen ketels, daar gebeurt niets mee. Het "bevruchten" doe je in emmers (of een specikuip  ;)) die je normaal niet voor je vergisting gebruikt. Vergisting vindt plaats in een houten vat welke puur voor je lambiek is. Dus... niks geen gevaar. :brouwen: :biersmile:

ciesvandekwis

We spreken hier wel eens van Oscarcasme: een hardnekkige vorm van humor die je niet meer uit je systeem krijgt.
Ik zweer voor zure bieren wel bij een houten vat vanwege de luchtdoorlaatbaarheid + het feit dat je de microcultuur dan in je vat krijgt en steeds weer verse lambiek kunt toevoegen.
Ik zou vaten wel zo vol mogelijk houden: teveel zuurstof zorgt voor een (smaakbare) drempelwaarde aan azijnzuur die je er niet meer uit krijgt. Minder zuurstof zou eerder aanmaak van het zachtere melkzuur bevorderen.

Oscar

Citaat van: ciesvandekwis op 14-09-2015  14:35 uWe spreken hier wel es van Oscarcasme: een hardnekkige vorm van humor die je niet meer uit je systeem krijgt.

 ;D 

Edolem

Leuke reacties!
Maar terug, dus lambiek voor watjes. Liefst op houten vaatjes (maar mag ook op ander materiaal), en vloeibaar gist van Wyeast is niet verkeerd. Meer ambachtelijk is, het systeem van ...tsja.. onder de tafel in een kuip.
Wie heeft een goed hint/tip voor houten vaatjes? Ik las van sommige eiken vaatjes die een laag van binnen hadden.
En gewoon een extra bottelemmer en hevel kopen. Zoiets?

Brouwers

Leuk topic, denk dat ik me ook eens een keer ga wagen aan een lambiek op deze msnier. Helaas heb ik teveel bier ideen en te weinig tijd om ze op te drinken  ;D.

Ik zou gewoon voor een mandfles gaan, die kun je naderhand prima hergebruiken voor niet brett bieren mits je hem even goed schoonmaakt en desinfecteerd.

Als je daarbij een automatische hevel aanschaft met bottelpijp, waterslot en stop en een bakje om de brett spullen te bewaren ben je klaar. Zo heb ik het gedaan in ieder geval voor mijn brett bier. Ik gebruik zelf trouwens een injectiespuitje om suiker toe te voegen, dus heb geen aparte brett bottelemmer.


EvdBroek

Citaat van: Edolem op 14-09-2015  18:50 uWie heeft een goed hint/tip voor houten vaatjes? Ik las van sommige eiken vaatjes die een laag van binnen hadden.
En gewoon een extra bottelemmer en hevel kopen. Zoiets?

Voor wat betreft de vaten:
Je kunt op vele plaatsen houten vaatjes kopen, kijk maar eens op marktplaats. Je moet wel even bedenken welke houtsoort en welke afmeting van het vat. Nieuw eiken zorgt voor veel (eiken) smaak in je bier, misschien kan dat te overheersend zijn, dit heb je met nieuwe kastanje vaten dan weer niet. Gebruikte wijnvaten zijn over het algemeen erg groot, dus dan zul je aan de bak moeten om dit te gaan vullen. Let op: je moet het vat wel zo veel mogelijk vullen anders gaat de azijnzuur bacterie zijn werk wat te veel doen (die werkt onder invloed van zuurstof). Dat betekent dus ook ineen keer je vat vullen met het bevruchte wort.

Bottelemmer en hevel kun je toch gewoon reinigen na het gebruik; goed afspoelen en misschien ook nog even met Star San er over en dan laten drogen.

Thomas

Is de Wyeast 5112 Brett. Bruxellensis bruikbaar voor de gehele vergisting of wordt deze gebruikt bij de navergisting?

EvdBroek

Citaat van: Thomas op 15-06-2020  01:59 uIs de Wyeast 5112 Brett. Bruxellensis bruikbaar voor de gehele vergisting of wordt deze gebruikt bij de navergisting?

Wanneer je op een onnatuurlijke manier een Lambiek wil brouwen gebruik dan de Belgian Lambic Blend

Koen S

Citaat van: EvdBroek op 18-06-2020  13:07 uWanneer je op een onnatuurlijke manier een Lambiek wil brouwen gebruik dan de Belgian Lambic Blend
Of koop een paar flesjes Oude Boon, drink ze op en doe de depots bij je wort, een starter maken is niet nodig. Dan heb je meteen een combinatie van Brett en melkzuurbacteriƫn.

Oscar

Citaat van: EvdBroek op 18-06-2020  13:07 uWanneer je op een onnatuurlijke manier een Lambiek wil brouwen ...


:huilen: :huilen: :huilen: Brouw dan geen lambiek.... :huilen: :huilen: :huilen:

EvdBroek

Citaat van: Oscar op 18-06-2020  19:07 u:huilen: :huilen: :huilen: Brouw dan geen lambiek.... :huilen: :huilen: :huilen:

Waarschijnlijk nog koudwatervrees  ;)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.