Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Na 3 dagen nog geen vergisting  (gelezen 3018 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Na 3 dagen nog geen vergisting
« Reactie #50 Gepost op: 26-08-2018 12:51 u »
Ok, alles is denk ik wel duidelijk en al gezegd. Ik ben uiteindelijk benieuwd wat PeterSelie10 nu verder gaat doen na het overhevelen en wat nu de status is.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Berend Postema

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 118
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Na 3 dagen nog geen vergisting
« Reactie #51 Gepost op: 26-08-2018 13:04 u »
Maar de flessen voorzien van een terugslagklepje hebben veel meer last van oxidatie zeg je jacques. 

Dat klopt ook want daar is een terugslag klep ook niet voor gemaakt. Als je er op blaast zal hij wel dicht slaan en goed afgesloten zijn maar zonder tegendruk zal hij nooit goed sluiten. 

Zoals jij het heb gebruikt heeft hij geen tegendruk of voldoende zuiging om de klep voor 100 procent goed af te sluiten. Tenzij je een terugslag klep gebruikt met een veer, Maar ga er gezien van oxidatie even vanuit dat je die niet gebruikt hebt.

Zie het als die membraamklepjes op je ouderwetse voetpomp.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.704
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Na 3 dagen nog geen vergisting
« Reactie #52 Gepost op: 26-08-2018 16:34 u »
Maar de flessen voorzien van een terugslagklepje hebben veel meer last van oxidatie zeg je jacques. 

Dat klopt ook want daar is een terugslag klep ook niet voor gemaakt. Als je er op blaast zal hij wel dicht slaan en goed afgesloten zijn maar zonder tegendruk zal hij nooit goed sluiten. 

Zoals jij het heb gebruikt heeft hij geen tegendruk of voldoende zuiging om de klep voor 100 procent goed af te sluiten. Tenzij je een terugslag klep gebruikt met een veer, Maar ga er gezien van oxidatie even vanuit dat je die niet gebruikt hebt.

Zie het als die membraamklepjes op je ouderwetse voetpomp.

Daarom schrijf ik ook dat:
Citaat
Gebruik zowel een terugslagklepje als ook een waterslot. Op die manier voorkom je oxidatie op een effectieve manier. Het terugslagklepje voorkomt dat het waterslot de andere kant op blupt en het waterslot zorgt voor een betere afsluiting.

Het terugslagklepje zorgt er voor dat lucht het vat uit komt en dat er geen lucht via het waterslot in het vat aangezogen wordt.  Het waterslot zorgt er voor dat er geen directe verbinding is tussen de buitenlucht en het vat. Hierdoor wordt oxidatie voorkomen.

Zie ook dit filmpje dat ik gemaakt heb.


Online Berend Postema

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 118
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Na 3 dagen nog geen vergisting
« Reactie #53 Gepost op: 26-08-2018 20:52 u »
Ahhh...  Helder!

Offline PeterSelie10

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Na 3 dagen nog geen vergisting
« Reactie #54 Gepost op: 27-08-2018 18:07 u »
Er is een mooie discussie gestart zie ik. Erg interessant!  Ergens tussen de regels door las ik de vraag wat wij nou gingen doen. Dus bij deze een kleine update:

Zoals gezegd hebben we het overgeheveld in een ander vat, hierdoor is het weer ligt gaan gisten.

Het gisten lijkt nu helemaal gestopt, daarom de vraag wanneer jullie zouden gaan bottelen?

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Na 3 dagen nog geen vergisting
« Reactie #55 Gepost op: 27-08-2018 20:18 u »
Voorlopig nog niet. 1 Week is veel te kort.
Meet het SG eind van de week eens en 3 dagen later nog een keer.
Blijft het gelijk, kan je bottelen.
Is het gezakt, meet 3 dagen later nog eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.704
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Na 3 dagen nog geen vergisting
« Reactie #56 Gepost op: 27-08-2018 21:18 u »
Zoals gezegd hebben we het overgeheveld in een ander vat, hierdoor is het weer ligt gaan gisten.

Het gisten lijkt nu helemaal gestopt, daarom de vraag wanneer jullie zouden gaan bottelen?

Het is een bekend verschijnsel dat na overhevelen de vergisting weer even opleeft. Dat is prima want daardoor heb je nagenoeg geen last van oxidatie door het overhevelen.

Voor hoe nu verder marc0871 een goed antwoord gegeven.

Om oxidatie te voorkomen door het nemen van monsters kun je een sanitaire monsterkraantje in je vat maken en een terugslagklepje plaatsen tussen het gistvat en het waterslot.
Het is jammer dat onze leveranciers niet een dergelijk kraantje in hun assortiment hebben.

Zie Ali Express voor een voorbeeld.

Offline PeterSelie10

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Na 3 dagen nog geen vergisting
« Reactie #57 Gepost op: 27-08-2018 21:41 u »
Dank jullie, erg blij met alle adviezen.

Ik ben nog wel benieuwd hoe ik oxidatie kan herkennen. En hoe dit uiteindelijk in de smaak, kleur enz te herkennen is?

Vooral ben ik benieuwd hoe dit uiteindelijk in de smaak te herkennen is?




Online BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Na 3 dagen nog geen vergisting
« Reactie #58 Gepost op: 27-08-2018 21:59 u »

Ik ben nog wel benieuwd hoe ik oxidatie kan herkennen. En hoe dit uiteindelijk in de smaak, kleur enz te herkennen is?

Vooral ben ik benieuwd hoe dit uiteindelijk in de smaak te herkennen is?

Zou ik niet doen, dan gaan een hoop bieren je niet meer smaken  ;)  :biersmile:

 :degroeten:

BLUB

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.704
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Na 3 dagen nog geen vergisting
« Reactie #59 Gepost op: 27-08-2018 22:37 u »
Dank jullie, erg blij met alle adviezen.

Ik ben nog wel benieuwd hoe ik oxidatie kan herkennen. En hoe dit uiteindelijk in de smaak, kleur enz te herkennen is?

Vooral ben ik benieuwd hoe dit uiteindelijk in de smaak te herkennen is?

Als het bier niet te lang heeft gestaan nadat het uitgegist was kan het meevallen.


Het is heel eenvoudig om de smaak te leren. Houd bij het bottelen een flesje apart zonder deze af te sluiten en te voorzien van bottelsuiker. Vouw een stuk aluminiumfolie over de hals van de fles. Op die manier bescherm je het bier tegen infecties en kan er lucht bij het bier komen. Laat het 3 dagen staan en voeg alsnog bottelsuiker toe en sluit de fles. Na de hergisting op de fles vergelijk je dit flesje met de overige flessen.

Tags: