Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vaste kandijsuiker  (gelezen 1370 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 9900

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vaste kandijsuiker
« Gepost op: 22-08-2018 15:50 u »
Hallo allemaal,
Ik vroeg mij af of vaste kandijsuiker voor 100% vergistbaar is?
En indien ja, wat is dan, buiten de kleur, de meerwaarde van kandijsuiker ten opzichte van kristalsuiker?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #1 Gepost op: 22-08-2018 17:07 u »
Proef eens van gewone kristalsuiker en van echte kandijsuiker dan weet je waarom.

Offline 9900

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #2 Gepost op: 22-08-2018 17:45 u »
Ik bedoelde vooral of het bier zoeter smaakt na toevoeging van kandijsuiker ipv kristal ;)

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 692
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #3 Gepost op: 22-08-2018 20:42 u »
Ik bedoelde vooral of het bier zoeter smaakt na toevoeging van kandijsuiker ipv kristal ;)
Kristalsuiker vergist volledig en voegt weinig smaak toe, hoogstens zal je wat meer esters krijgen. Kandijsuiker zal in vergelijking met kristalsuiker wat meer body, mondgevoel toevoegen en dus toch een zoetere indruk geven. Vergelijk eens een Duvel met een Westmalle. Natuurlijk heeft de gebruikte gist ook een grote invloed op de smaak.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.249
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #4 Gepost op: 22-08-2018 21:21 u »
Maar in welk chemisch opzicht is kandijsuiker dan anders dan kristalsuiker? is is het gewoon de grootte van de kristallen wat de smaakbeleving geeft. (en die kristallen lossen op in je bier)

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 598
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #5 Gepost op: 22-08-2018 22:04 u »
Maar in welk chemisch opzicht is kandijsuiker dan anders dan kristalsuiker? is is het gewoon de grootte van de kristallen wat de smaakbeleving geeft. (en die kristallen lossen op in je bier)
Aangezien de topicstarter het over de kleur heeft, neem ik aan dat het om bruine kandijsuiker gaat. De karamel die daar aan toegevoegd wordt heeft wel een andere samenstelling dan kristalsuiker, dus dat zul je vast blijven proeven

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.249
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #6 Gepost op: 22-08-2018 22:11 u »
Aangezien de topicstarter het over de kleur heeft, neem ik aan dat het om bruine kandijsuiker gaat. De karamel die daar aan toegevoegd word heeft wel een andere samenstelling dan kristalsuiker, dus dat zul je vast blijven proeven
Maar dan kun je net zo goed de bruine suiker nemen waar de bruine kandijsuiker van gemaakt is. Punt waar ik me over verbaas is voor als de uiterlijke vorm van grote kristallen waar blijkbaar het grote geheim inzit en een verklaring voor het veel beter smaken. Maar als je het oplost is dat verschil weg.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 598
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #7 Gepost op: 22-08-2018 22:17 u »
maar dan kun je net zo goed de bruine suiker nemen waar de bruine kandijsuiker van gemaakt is. Punt waar ik me over verbaas is voor als de uiterlijke vorm van grote kristallen waar blijkbaar het grote geheim inzit en een verklaring voor het veel beter smaken. Maar als je het oplost is dat verschil weg.
Maar als je jezelf voor gebruik hebt overtuigd dat het anders gaat smaken, dan gaat het anders smaken ;)

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #8 Gepost op: 22-08-2018 22:33 u »
Ik heb een keer ( heel lang geleden natuurlijk ghe ghe) bij gebrek aan kristalsuiker gebruik gemaakt van bruine candijsuiker als bottelsuiker. Dit was geen succes. Ik neem dus aan dat de vergistingsgraad van bruine candijsuiker iets lager is.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.249
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #9 Gepost op: 22-08-2018 22:37 u »
Maar als je jezelf voor gebruik hebt overtuigd dat het anders gaat smaken, dan gaat het anders smaken ;)
Ok het gaat uiteindelijk om de beleving. Dus mensen die het zo beleven: zeker zo doen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.249
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #10 Gepost op: 22-08-2018 22:41 u »
Ik heb een keer ( heel lang geleden natuurlijk ghe ghe) bij gebrek aan kristalsuiker gebruik gemaakt van bruine candijsuiker als bottelsuiker. Dit was geen succes. Ik neem dus aan dat de vergistingsgraad van bruine candijsuiker iets lager is.
Te weinig druk? Wel iets lager maar ook weer niet heel veel lager donkere basterdsuiker is ook niet helemaal vergistbaar evenals honing, dus als bottel suiker alleen geschikt als je precies de vergistbaarheid weet en er voor kunt compenseren. Maar waarom zou je zo moeilijk doen en niet gewoon bottelsuiker alleen voor de koolzuur druk gebruiken en de andere ingrediënten bij het brouwen erin stoppen?

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #11 Gepost op: 22-08-2018 22:50 u »
te weinig druk? wel iets lager maar ook weer niet heel veel lager donkere basterdsuiker is ook niet helemaal vergistbaar evenals honing, dus als bottel suiker alleen geschikt als je precies de vergistbaarheid weet en er voor kunt compenseren. Maar waarom zou je zo moeilijk doen en niet gewoon bottelsuiker alleen voor de koolzuur druk gebruiken en de andere ingredienten bij het brouwen erin stoppen?
Schuimstabiliteit waar ik normaal nooit problemen mee heb was van dat brouwsel minder. De hoeveelheid CO2 was wel in orde. Ik kan me nog herinneren dat het erg snel dood sloeg. De karamel in bruine candijsuiker had blijkbaar een negatieve invloed.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #12 Gepost op: 23-08-2018 08:27 u »
maar dan kun je net zo goed de bruine suiker nemen waar de bruine kandijsuiker van gemaakt is. Punt waar ik me over verbaas is voor als de uiterlijke vorm van grote kristallen waar blijkbaar het grote geheim inzit en een verklaring voor het veel beter smaken. Maar als je het oplost is dat verschil weg.
Kandij suiker en kandijsuiker is niet steeds het zelfde,
Origineel wordt kandijsuiker gemaakt uit het indamp residu van ruwe rietsuiker dus dit bevat een deel gekarameliseerde suikers en zelfs een deel molasse. (Refereer ik naar de productie methode die nog steeds wordt gehanteerd door Candico en ondertussen zelfs beschermd is als streekproduct)
Momenteel wordt kandijsuiker ook veel artificieel samengesteld door aan gewone suiker karamel toe toevoegen.
Er zit een wereld van verschil tussen beide kandijsuikers.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 598
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #13 Gepost op: 23-08-2018 08:38 u »
Volgens mij is de kandij waar jij het nu over hebt iets typisch Belgisch en ontstaat daar de verwarring. Ik ken dat product alleen van het brouwen en onder de Engelse naam, candi

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #14 Gepost op: 23-08-2018 08:44 u »
Volgens mij is de kandij waar jij het nu over hebt iets typisch Belgisch en ontstaat daar de verwarring. Ik ken dat product alleen van het brouwen en onder de Engelse naam, candi
Vandaar dat ik het ook aanhaal, Voor een lekker bier gebruik je best ook de beste grondstoffen  ;)
De zelfde verschillen heb je ook in gewone ruwe rietsuiker, (de enen bevat wat meer molasse dan de andere) en toch worden die allen onder de zelfde naam gebruikt in receptuur.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.898
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #15 Gepost op: 23-08-2018 21:56 u »
Kandij suiker en kandijsuiker is niet steeds het zelfde,
Origineel wordt kandijsuiker gemaakt uit het indamp residu van ruwe rietsuiker dus dit bevat een deel gekarameliseerde suikers en zelfs een deel molasse. (Refereer ik naar de productie methode die nog steeds wordt gehanteerd door Candico en ondertussen zelfs beschermd is als streekproduct)
Momenteel wordt kandijsuiker ook veel artificieel samengesteld door aan gewone suiker karamel toe toevoegen.
Er zit een wereld van verschil tussen beide kandijsuikers.

Tussen witte kandijsuiker en kristalsuiker is geen enkel verschil.

Tussen de kandijsuiker van Candico (anders dan in België is dit merk in Nederland niet algemeen verkrijgbaar) en de kandijsuikers die in Nederland verkrijgbaar zijn (Van Gilse) zit inderdaad een groot verschil.
De siroop van Candico gebruik ik niet graag. Wij Nederlanders zijn niet zo gewend aan de bijzondere smaak dit deze siroop geeft. Veel te veel melasse voor mijn smaak. Geeft ook een beetje een metaalachtige smaak.

Verder zijn er candysiropen die in verschillende kleuren gekocht kunnen worden. Braumarkt verkoopt deze siropen. Deze siropen kan ik wel waarderen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.898
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #16 Gepost op: 23-08-2018 21:59 u »
Schuimstabiliteit waar ik normaal nooit problemen mee heb was van dat brouwsel minder. De hoeveelheid CO2 was wel in orde. Ik kan me nog herinneren dat het erg snel dood sloeg. De karamel in bruine candijsuiker had blijkbaar een negatieve invloed.

Was dat bruine basterdsuiker? Er zijn meer hobbybrouwers die dezelfde ervaring hebben met deze suiker. Vermoedelijk komt dit door een anti-klontermiddel dat aan basterdsuiker wordt toegevoegd.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Vaste kandijsuiker
« Reactie #17 Gepost op: 23-08-2018 23:07 u »
Was dat bruine basterdsuiker? Er zijn meer hobbybrouwers die dezelfde ervaring hebben met deze suiker. Vermoedelijk komt dit door een anti-klontermiddel dat aan basterdsuiker wordt toegevoegd.
Nee dat was bruine kandijsuiker! Dat bier sloeg enorm snel dood. En ik had het gebruikt als bottelsuiker omdat er niets anders in huis was.
De smaak was er niet minder om trouwens.

Tags: