Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Snel bottelen  (gelezen 1750 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 328
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Snel bottelen
« Gepost op: 20-08-2018 22:24 u »
Besten,

Ik heb even een vraag. Ik heb vorige week 14-15 liter zwaar blond gebrouwen met MJ M47. Nog nooit zon snelle gisting gehad, op 20,5 graden in nog geen 3 dagen van 1076 naar 1018. Nu doet hij al een paar dagen helemaal niets meer. Vaak hevel ik nog wel over, maar nu wil ik hem direct bottelen. Als ik hem woensdag bottel, 1 week na brouwen, heeft ie dan al zijn noodzakelijke procesjes gehad? Als dat niet zo is, is het dan erg dat dit nog op de fles gebeurd of moet ik hem nog wat langer in het gistvat laten zitten?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.011
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Snel bottelen
« Reactie #1 Gepost op: 20-08-2018 22:33 u »
SG meten, na 3 dagen weer meten. Blijft het SG gelijk, dan kan je bottelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.637
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Snel bottelen
« Reactie #2 Gepost op: 21-08-2018 22:04 u »
SG meten, na 3 dagen weer meten. Blijft het SG gelijk, dan kan je bottelen.

Voor de zekerheid houd ik tegenwoordig 4 tot 5 dagen aan. De gist zakt dan ook wat beter uit.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Snel bottelen
« Reactie #3 Gepost op: 21-08-2018 23:27 u »
Als dat niet zo is, is het dan erg dat dit nog op de fles gebeurd of moet ik hem nog wat langer in het gistvat laten zitten?
Doe eens ruig, bottel het bier gewoon nu met 4 gr/L suiker.
Vooral niet meer, want 4 gr/L levert je wat ruimte op, mocht het bier toch niet helemaal uit gegist zijn.
Je leest hier allerlei fantatische verhalen over 6 of 8 gr/L, gewoon niet doen, je krijgt .
Liever wat laag in koolzuur, dan dat het bier er zo uit komt.
Nadeel van vroeg bottelen is dat je wat meer neerslag in de fles krijgt.
Voordeel is dat het bier eerder drinkbaar is en het gistingsvat is leeg.
Als het gistingsvat leeg is, kan er weer gebrouwen worden.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.687
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Snel bottelen
« Reactie #4 Gepost op: 21-08-2018 23:32 u »
Ik zou nadat de gisting is gestopt ook een weekje wachten  of 4-5 dagen zoals jacques zegt. Teveel gist levert later meer autolyse op in je flesjes dan nodig en die gist kan dan tijdens het bezinken in je gistingsvat mooi nog wat 'rommel' opruimen. 

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.265
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Snel bottelen
« Reactie #5 Gepost op: 21-08-2018 23:59 u »
Doe eens ruig, bottel het bier gewoon nu met 4 gr/L suiker.
Vooral niet meer, want 4 gr/L levert je wat ruimte op, mocht het bier toch niet helemaal uit gegist zijn.
Je leest hier allerlei fantatische verhalen over 6 of 8 gr/L, gewoon niet doen, je krijgt ....

Ik blijf me toch enigszins verbazen dat je dat blijft zeggen, brij. Hulzebos. Het advies zou toch moeten zijn: zorg dat je bier in eerste instantie helemaal uitgegist is. Dat is ook voor de kwaliteit van je bier beter. Pas daarna kun je je gewenste carbonisatie bepalen. Voor een duvelachtig bier kun je dan zelfs tot 10g/l bottelsuiker gaan. 
Mensen adviseren om (te) vroeg te bottelen en dan maar 'voor de zekerheid' 4 g/l te laten toevoegen vind ik veel teveel nattevingerwerk. Niet doen!

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Snel bottelen
« Reactie #6 Gepost op: 22-08-2018 00:14 u »
Mensen adviseren om (te) vroeg te bottelen en dan maar 'voor de zekerheid' 4 g/l te laten toevoegen vind ik veel teveel nattevingerwerk. Niet doen!
Ik bottel vrijwel altijd binnen 15 dagen en met 4 gr/L

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.265
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Snel bottelen
« Reactie #7 Gepost op: 22-08-2018 00:17 u »
Ik bottel vrijwel altijd binnen 15 dagen en met 4 gr/L

Ja, dat begreep ik al. Dat kan heel goed werken, maar is geen gouden regel.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.687
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Snel bottelen
« Reactie #8 Gepost op: 22-08-2018 08:15 u »
Hoe dichter je op het randje van de afgrond gaat fietsen hoe groter de kans dat je er een keer invalt. Maar het kan een tijdje goed gaan. Vooral bij wat zwaardere bieren met lastige gisting loop je risico. En als je risico loopt moet er iets van voordeel tegenover staan, maar ik zie het voordeel niet, wel de nadelen: onvoorspelbare hoeveelheid koolzuur en teveel gist in je flesjes.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.343
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Snel bottelen
« Reactie #9 Gepost op: 22-08-2018 09:07 u »
Besten,

Ik heb even een vraag. Ik heb vorige week 14-15 liter zwaar blond gebrouwen met MJ M47. Nog nooit zon snelle gisting gehad, op 20,5 graden in nog geen 3 dagen van 1076 naar 1018. Nu doet hij al een paar dagen helemaal niets meer. Vaak hevel ik nog wel over, maar nu wil ik hem direct bottelen. Als ik hem woensdag bottel, 1 week na brouwen, heeft ie dan al zijn noodzakelijke procesjes gehad? Als dat niet zo is, is het dan erg dat dit nog op de fles gebeurd of moet ik hem nog wat langer in het gistvat laten zitten?
Inderdaad, wat de anderen al zeggen. Nog een weekje laten staan, mogelijk de temperatuur nog iets verhogen, zodat de gist nog iets aangemoedigd wordt. Ik zou niet meer overhevelen, omdat de vergisting al (bijna) klaar is.

Het advies om standaard met 4 gram bottelsuiker per liter te bottelen, om te voorkomen dat je te veel koolzuur krijgt, vind ik niet handig. Gewoon zorgen dat het uitvergist is. Anders niet bottelen. Die 2 3  gram per liter minder gaat je niet helpen als je echt te vroeg bent met bottelen.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Snel bottelen
« Reactie #10 Gepost op: 22-08-2018 10:13 u »
Inderdaad, wat de anderen al zeggen. Nog een weekje laten staan, mogelijk de temperatuur nog iets verhogen, zodat de gist nog iets aangemoedigd wordt. Ik zou niet meer overhevelen, omdat de vergisting al (bijna) klaar is.

Het advies om standaard met 4 gram bottelsuiker per liter te bottelen, om te voorkomen dat je te veel koolzuur krijgt, vind ik niet handig. Gewoon zorgen dat het uitvergist is. Anders niet bottelen. Die 2 3  gram per liter minder gaat je niet helpen als je echt te vroeg bent met bottelen.
Ik bottel ten vroegste na 3 weken, voor zwaardere bieren duurt dit soms wat langer.
Ik bottel met 6 tot 9 gram per liter. De hoeveelheid bottelsuiker is afhankelijk van de bierstijl en vooral van je persoonlijke smaak.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 328
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Snel bottelen
« Reactie #11 Gepost op: 22-08-2018 13:32 u »
Hij zit sinds zondagochtend op 1018, precies 77% SVG volgens verpakking. Ik denk dat ie er is. Ik lees nog te weinig over deze gist op het forum, dus inderdaad klein risico. Het is maar 14 liter, die is met een half jaar wel weg. Dus hij gaat vanavond gewoon de fles in met 8gr/liter zoals ik altijd doe. Dank voor de reacties en ik laat jullie het resultaat weten!

Offline ThaLokster

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Een dag niet gebrouwen, is een dag niet geleefd
Re: Snel bottelen
« Reactie #12 Gepost op: 22-08-2018 18:32 u »
8 gram per liter?


Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 328
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Snel bottelen
« Reactie #13 Gepost op: 22-08-2018 21:34 u »
Ja, doe ik altijd, vind een beetje koolzuur wel lekker in een zwaar blond, tripel en Quadrupel. Ps dank voor de waarschuwingen. Ondanks dat al dagen geen activiteit meer waarneembaar is, SG wel verder gedaald naar 1014. Ik wacht dus nog maar een paar dagen met bottelen.

Offline ThaLokster

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Een dag niet gebrouwen, is een dag niet geleefd
Re: Snel bottelen
« Reactie #14 Gepost op: 22-08-2018 21:44 u »
8 gram stond ik niet van te kijken, wel het moment waarop de 8 gram. Even wachten lijkt me geen overbodige luxe en een verstandig besluit.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.687
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Snel bottelen
« Reactie #15 Gepost op: 22-08-2018 21:49 u »
Ja, doe ik altijd, vind een beetje koolzuur wel lekker in een zwaar blond, tripel en Quadrupel. Ps dank voor de waarschuwingen. Ondanks dat al dagen geen activiteit meer waarneembaar is, SG wel verder gedaald naar 1014. Ik wacht dus nog maar een paar dagen met bottelen.
Geen activiteit waarneembaar maar wel 4 SG punten gezakt (komt overeen met ruim de totale hoeveelheid bottelsuiker) dus had je bijna handgranaten gehad toch als je enkele dagen geleden had gebotteld? 

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 328
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Snel bottelen
« Reactie #16 Gepost op: 22-08-2018 22:13 u »
Ik had niet zondag al willen bottelen, maar omdat de gisting zo extreem snel gegaan was bij ruim 20 graden en er geen activiteit meer waarneembaar was en de SVG van de verpakking al gehaald had, had ik niet gedacht dat hij nog verder zou dalen. Wel dus. Ik heb 1 keer bommetjes gehad, gebeurd me niet nog een keer

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Snel bottelen
« Reactie #17 Gepost op: 22-08-2018 22:24 u »
Gistcellen zijn onbetrouwbare sujetten die de handleiding niet lezen. Juist op momenten dat je haast hebt gaan ze opeens tegenwerken en voor je het door hebt plegen ze een aanslag in je bergruimte en mag je van geluk spreken als er geen slachtoffers vallen.
Maar als je meewerkt en ze de tijd geeft die ze willen kunnen ze wel hele lekkere dingen maken.
Daarom: nooit bottelen voor je 100% zeker weet dat de vergisting klaar is.

Ik spreek helaas ook uit ervaring...

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.116
  • Land: nl
Re: Snel bottelen
« Reactie #18 Gepost op: 05-09-2019 11:56 u »

Daarom: nooit bottelen voor je 100% zeker weet dat de vergisting klaar is.

Hoe weet je of de 100 % bereikt is?
Wort ging van 1083 naar 1035 en bleef daar. Toen met extra gist en gistvoeding en iets hogere temperatuur na een week naar 1031. Recept gaf aan eind s.g. 1015.
Bottelen of niet?

Hopbier

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.687
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Snel bottelen
« Reactie #19 Gepost op: 05-09-2019 18:37 u »
Hoe weet je of de 100 % bereikt is?
Wort ging van 1083 naar 1035 en bleef daar. Toen met extra gist en gistvoeding en iets hogere temperatuur na een week naar 1031. Recept gaf aan eind s.g. 1015.
Bottelen of niet?

Hopbier
Als het SG een week niet meer zakt is je gisting gestopt. Maar dat wil nog niet zeggen dat je suiker op is. De zaak kan ook zijn vastgelopen. Maar als het is vastgelopen is er iets anders misgegaan zoals te lage temperatuur/te weinig actieve gist in combinatie met de sterkte van het bier.
Dan heb je inderdaad een probleem en zal de nagisting het ook niet doen. Dus moe je dat zien te voorkomen met de keuze van je gist, temperatuur etc. 

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.265
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Snel bottelen
« Reactie #20 Gepost op: 05-09-2019 20:43 u »
Wort ging van 1083 naar 1035 en bleef daar.

Duvelgistje, 1388?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.687
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Snel bottelen
« Reactie #21 Gepost op: 06-09-2019 01:15 u »
Als het SG een week niet meer zakt is je gisting gestopt. Maar dat wil nog niet zeggen dat je suiker op is. De zaak kan ook zijn vastgelopen. Maar als het is vastgelopen is er iets anders misgegaan zoals te lage temperatuur/te weinig actieve gist in combinatie met de sterkte van het bier.
Dan heb je inderdaad een probleem en zal de nagisting het ook niet doen. Dus moe je dat zien te voorkomen met de keuze van je gist, temperatuur etc. 
Ik heb daar wel een mooi voorbeeld van.
Met een zwaar bier ging de gisting ook vastlopen ergens halverwege. Toen de vastgelopen wort overgeheveld in een schoon vat en bij de gist op de bodem verse wort gedaan met wat voeding, dat flink schudden op te beluchten en na ca 6-12 uur gistte dat weer flink. toen de originele wort er weer bij. Toen gistte het weer een behoorlijk stuk verder, maar liep uiteindelijk weer vast. Zelfde proces nog een keer herhaald en toen werd eind SG bereikt.
De brouwsels daarna met veel meer gist begonnen en toen dit proleem niet meer gehad.

Tags: