Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Black Hole Effect IP v1.0  (gelezen 1286 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Black Hole Effect IP v1.0
« Gepost op: 16-08-2018 19:58 u »
Hoi allemaal,

De afgelopen dagen flink aan mijn HERMS lopen sleutelen en enkele verbeteringen doorgevoerd. Uiteraard wil ik deze z.s.m. testen en daarom zondag maar weer eens een brouwdagje ingelast. Dit maal wil ik een flinke Imperial Porter brouwen. Ben zelf helemaal weg van de Stouts/Porters van de Moersleutel & de Molen; een dik mondgevoel, mooie tonen van de mout en veel chocolade/koffie/etc.. Na wat puzzelen ben ik tot onderstaand recept gekomen; als extra ingrediŽnt heb ik 250 g lactose liggen - maar weet niet of dat wel zo'n goed idee is (het zou kunnen helpen de hop ietwat in te dimmen). De hoeveelheid bitterheid heeft 'ie wel nodig om boven het geweld van de mouten uit te komen.

Rendement op 65% gesteld omdat ik nog niet al te veel ervaring heb met hoge SG's brouwen.

Plan is om 5 liter op eikenhoutensnippers te zetten (whisky infused).

Iemand tips, op- of aanmerkingen? En wat te doen met de lactose... wel of niet?


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBlack Hole Effect v1.0
Brouwdatum19-08-2018
BierstijlPorter (Imperial)
Volume15,0 l
Begin SG1,090 SG
Berekende kleur (Morey)596 EBC
Berekende bitterheid (Rager)94 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,80 lWater uit Den Haag
9,2 lSpoelwater


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,750 kgPale Ale moutThomas Fawcett and Sons Maris Otter5 EBC62,7 %
0,545 kgChocolate MaltThomas Fawcett and Sons1175EBC7,2 %
0,290 kgCrystal MaltThomas Fawcett and Sons163 EBC3,8 %
0,590 kgBrown MaltThomas Fawcett and Sons188 EBC7,8 %
0,200 kgAmbermoutBrewferm45 EBC2,6 %
0,500 kgCaraPilsDingemans4 EBC6,6 %
0,200 kgCarafaSpecial (T3)Weyermann1400 EBC2,6 %
0,500 kgHavervlokken...9 EBC6,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Βeta-Amylaserust63,0 įC0 min.15 min.2,75 l/kg
Beta/Αlfa-Amylaserust67,0 įC10 min.60 min.2,75 l/kg
Uitmaischen75,0 įC25 min.1 min.2,75 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gColumbus (CTZ)bellen15,6%60 min. (FWH)76,0 IBU
25,0 gColumbus (CTZ)bellen15,6%10 min.18,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
250 gLactoseSuikerkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
18,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergistingsschema
HoeveelheidNaam
Dag 1-318 graden
Dag 419 graden
Dag 520 graden
Dag 621 graden
Dag 7-1422 graden

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Black Hole Effect RIS v1.0
« Reactie #1 Gepost op: 16-08-2018 21:05 u »
Ziet er goed uit.
Ipv de Carafa zou ik black mout en geroosterde gerst van TF gebruiken, elk 3%.
De us 05 gist nogal ver door, beter een gist die wat restsuikers laat zoals de danstar Nottingham.
Dan is die lactose niet nodig, die geeft een bijsmaakje dat ik niet zo lekker vind in bier. Dat is natuurlijk persoonlijk.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.927
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Black Hole Effect RIS v1.0
« Reactie #2 Gepost op: 16-08-2018 21:39 u »
Overweeg de chocolate malt (1100 EBC) te verminderen en hier iets van 5% pale chocolate malt (600 EBC) te gebruiken. Geeft een mooie zachte smaak.
Amber en carapils mout zou ik niet zo snel gebruiken

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black Hole Effect RIS v1.0
« Reactie #3 Gepost op: 17-08-2018 20:56 u »
Dank!

Ga de chocolade mout iets verminderen. CaraPils eruit.

Gist laat ik hetzelfde ditmaal (geen ander soort voorhanden).

Nog meer tips?

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #4 Gepost op: 19-08-2018 18:42 u »
Vandaag mooi brouwdagje gehad met mín pa. Alle verbeteringen aan de HERMS zijn ook daadwerkelijk verbeteringen gebleken; erg blij mee.

16 liter Š 1088/21.2 P. Mooi bittertje, vol mondgevoel en flinke chocolade. Kan wel eens wat worden.



Van het bostel een bierbrood gebakken. Zo maar eens aansnijden.




Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #5 Gepost op: 04-09-2018 06:44 u »
Gisteren 20 gram medium roast American oak snippers weggezet op 5 cl Ledaig (peated whisky, gerijpt op een Sherry-vat) om over een dag of 2/3 bij 5 liter brouwsel te kieperen. Iemand enig idee hoe lang de snippers bij het jongbier moeten - wil een subtiele oak/whisky smaak eraan geven. Van plan om whisky etc. mee te gieten. (%abv stijgt daardoor met 0.4%)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.487
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #6 Gepost op: 04-09-2018 08:19 u »
Gisteren 20 gram medium roast American oak snippers weggezet op 5cl Ledaig (peated whisky, gerijpt op een Sherry-vat) om over een dag of 2/3 bij 5 liter brouwsel te kieperen. Iemand enig idee hoe lang de snippers bij het jongbier moeten - wil een subtiele oak/whisky smaak eraan geven. Van plan om whisky etc. mee te gieten. (%abv stijgt daardoor met 0.4%)

Regelmatig een monster nemen en proeven, dan pas kun je bepalen of de smaak er voldoende in zit lijkt me.

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #7 Gepost op: 04-09-2018 09:45 u »
Top, had al zo'n vermoeden!

Ander vraagje; vergisting gestopt op 1032 (vanaf 1090) met US-05. SVG van 65%. Had een procentje of 10 meer verwacht. Zou het kunnen zijn doordat ik 1. niet belucht (klettert alleen in gistvat) 2. langzame opwarming van beslag heb van 0,3gr/min en daardoor een stuk langer doe over de verhoging van de temperatuur (naar 75-78 graden uitmaischen) en relatief langer om hogere temperaturen maisch en daardoor dus een stuk meer onvergistbare suikers krijg?

Smaak was overigens meer dan prima, niet (te) zoet - mooie dik mondgevoel en veel choco/roast.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.487
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #8 Gepost op: 04-09-2018 09:56 u »
Heb je met een refractometer of met een hydrometer gemeten?

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #9 Gepost op: 04-09-2018 10:06 u »
Hydro op 20 graden temp. Vergisting 10 dagen geduurd ongeveerd - 1,5 zakje US-05 gehydrateerd op 15L 1090.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.487
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #10 Gepost op: 04-09-2018 10:28 u »
Hydro op 20 graden temp. Vergisting 10 dagen geduurd ongeveerd - 1,5 zakje US-05 gehydrateerd op 15L 1090.

Altijd de controlevraag stellen ;). Op zich heb je niet heel veel gist toegevoegd, echter zou je wel verwachten dat deze nog verder gist. Hoelang staat het al op 1.032?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #11 Gepost op: 04-09-2018 10:54 u »
Je zou toch ergens op een eind sg van 1023 moeten landen. Aan het maischschema zal het volgens mij niet liggen.
Heb je gistvoeding toegevoegd? Dit kan je alsnog doen en daarna af en toe voorzichtig walsen met je gistingsvat. Je gist zal terug meer in suspensie komen en met de gistvoeding misschien terug aanslaan.

Offline Brouwert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #12 Gepost op: 04-09-2018 11:47 u »
Heb je gistvoeding toegevoegd? Dit kan je alsnog doen en daarna af en toe voorzichtig walsen met je gistingsvat.

Zou je dan de voeding direct in het gistvat strooien of oplossen en eventueel ook koken voor toevoeging?
Dit omdat ik lees dat gistvoeding doorgaands in de laatste 5 a 10 minuten van de kook wordt toevoegd (en niet exact weet waarom...)

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #13 Gepost op: 04-09-2018 12:12 u »
Zou je dan de voeding direct in het gistvat strooien of oplossen en eventueel ook koken voor toevoeging?
Dit omdat ik lees dat gistvoeding doorgaands in de laatste 5 a 10 minuten van de kook wordt toevoegd (en niet exact weet waarom...)
In een klein beetje water aan de kook brengen en zodra het kookt gewoon toevoegen, afkoelen vooraf hoeft niet.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #14 Gepost op: 04-09-2018 12:32 u »
Top, had al zo'n vermoeden!

Ander vraagje; vergisting gestopt op 1032 (vanaf 1090) met US-05. SVG van 65%. Had een procentje of 10 meer verwacht. Zou het kunnen zijn doordat ik 1. niet belucht (klettert alleen in gistvat) 2. langzame opwarming van beslag heb van 0,3gr/min en daardoor een stuk langer doe over de verhoging van de temperatuur (naar 75-78 graden uitmaischen) en relatief langer om hogere temperaturen maisch en daardoor dus een stuk meer onvergistbare suikers krijg?

Smaak was overigens meer dan prima, niet (te) zoet - mooie dik mondgevoel en veel choco/roast.

Lastig verhaal. Ik heb wel eens een Porter gebrouwen en die bleef hangen op SG 1,036 met SVG van 58% en die was gewoon klaar.
Was een lekkere Porter zoals je zelf al zegt: mooi dik mondgevoel en veel choco/roast.

Tja, ga je reanimeren of laat je het hier bij? Lastige keuze.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.487
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #15 Gepost op: 04-09-2018 12:46 u »
Ooit een Barley Wine gebrouwen welke rond de 1.030 bleef 'steken', was blijkbaar gewoon uitvergist.

Even afwachten, wanneer je zeker bent, bottelen! :)

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 709
  • Land: nl
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #16 Gepost op: 04-09-2018 19:55 u »
De vergistingstemperatuur omhoog gooien wil ook wel eens helpen.

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #17 Gepost op: 04-09-2018 21:09 u »
Dank allemaal.

Ben er nog niet helemaal uit wat het verstandigste is :weetniet:. SG is een dag of 5 rond 1032 nu.

Heb nog een zakje van Nutrisal gistvoedingszout liggen wat eventueel gebruikt kan worden.
https://www.brouwstore.nl/gistvoedingszout-nutrisal-100-g

Vergistingstemp. is als volgt geweest:
Dag 1-3 18gr
Dag 4 19gr
Dag 5 20 gr
Dag 6 21 gr
Dag 7-heden 22gr

Zou het eventueel nog richting de 24 graden kunnen laten gaan.

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #18 Gepost op: 05-09-2018 12:00 u »
Ik verhoog de temperatuur nog een dagje of wat naar 23/24 graden. Als dat niks oplevert laat ik het erbij. Volgende keer wat gistvoeding toevoegen zodra het wort het gistvat in gaat (en extra beluchten).

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 709
  • Land: nl
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #19 Gepost op: 05-09-2018 12:03 u »
Ik verhoog de temperatuur nog een dagje of wat naar 23/24 graden. Als dat niks oplevert laat ik het erbij. Volgende keer wat gistvoeding toevoegen zodra het wort het gistvat in gaat (en extra beluchten).

En eventueel het vat wat zwenken zodat de bezonken gist weer in het jong bier komt, dit in combi met de temperatuur verhogen.

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #20 Gepost op: 05-09-2018 12:58 u »
Top, ga ik doen!

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black Hole Effect IP v1.0
« Reactie #21 Gepost op: 09-09-2018 15:28 u »
Vandaag 9 liter gebotteld. Eind SG is 1032 gebleven. SVG 67%, so be it - smaken  & mondgevoel zijn mooi. Volgende keer wat meer gist enten (zelf opkweken), beter beluchten en wat gistvoeding toevoegen. Weer iets geleerd :biersmile:.

5 liter op 20 gram eikenhout snippers gezet, welke 6 dagen in ~5cl Ledaig, peated sherried whisky, hebben gelegen. Over een dag of 3-7 bottelen is het plan. Af en toe proeven dus!

Volgende week een NEIPA op de planning!

Tags: