Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kan het zijn dat er 0,9 kg kristalsuiker in een sterke blondbier gaat?  (gelezen 1133 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pieterman 46

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik wil via het programma BrouwHulp een Batch van 15 liter Sterke blonde brouwen, maar volgens BrouwHulp moet ik dan 3,3 kg pilsmout en 0,9 kg kristal suiker gebruiken.
Is die suiker niet wat veel en staat ook bij het rijtje Mout.
Moet de suiker er dan bij tijdens het maischen of tijdens het koken van het wort?
Het zijn wat vragen op een rij, maar ik heb alleen nog maar een Hema pakketje gebrouwen en dit zou dan voor het echie worden.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediënten
    • BrouwMout.nl
Dat is 21,4% suiker en dat is aan de hoge kant, maar het kan wel.
De suiker voeg je toe tijdens het koken, of als siroop tijdens de vergisting.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 926
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Als je die op het einde van het gisten toevoegd zal de gist nog eerst de moeilijke suikers, waaronder de maltotriose en anderen, omzetten. Doe  je het tijdens het koken dan zal de gist eerst de suiker aanpakken en de moeilijke suikers gewoon links laten liggen en niet omzetten.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.059
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Of een gedeelte toevoegen tijdens einde koken (10 min) en het andere gedeelte (opgelost) na de hoofdvergisting.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
900 gram kan voor een sterke blonde. Door dat suiker 100% vergistbaar is zal je werkelijke vergistingsgraad hoger zijn als bij een volmout blond bier.

Hierdoor krijg je een droog (minder zoet) bier. Met een laag eind sg.

Het alcoholpercentage is voor een sterk blond bier dan erg hoog

Persoonlijk denk ik dat 600-700 gram voor de balans voldoende is.

Maar het is maar waar je zelf van houdt natuurlijk.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.957
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Hierdoor krijg je een droog (minder zoet) bier.

En als je een mooie Belgische gist gebruikt, en deze wat warmer vergist (24-26°C) dat wordt ie weer wat zoeter... :brouwen:

Offline MaJa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Wat is dan een mooie Belgische gist?

Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediënten
    • BrouwMout.nl
Wat is dan een mooie Belgische gist?

De BE-256 van Fermentis maakt mooie zoetige en fruitige esters.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
En als je een mooie Belgische gist gebruikt, en deze wat warmer vergist (24-26°C) dat wordt ie weer wat zoeter... :brouwen:
Ga ik eens proberen!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.091
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Het alcoholpercentage is voor een sterk blond bier dan erg hoog

Nee hoor. Bij een moutrendement van 80% kom je uit op een begin SG van zo'n 1070. Dat is voor een sterk blond niets te hoog. Een sterk blond zit qua alcoholgehalte gemiddeld tussen de 8 en 9%.

Tags: