Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Saison gist experiment  (gelezen 169 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Thom

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Saison gist experiment
« Gepost op: 10-08-2018 21:56 u »
Dit wordt mijn eerste Saison die ik dit weekend ga brouwen. Dan maar beter gelijk meerdere korrelgisten met elkaar vergelijken om zo een beter beeld te krijgen van de verschillende smaakprofielen. :brouwen: Want als ik het goed heb is de gist een van de belangrijke smaakmakers bij een saison. De volgende gisten wil ik gaan vergelijken:

- Mangrove Jack M29
- Fermentis BE-134
- Bulldog Saison
- Crossmyloof Saison

Het recept wil ik redelijk simpel houden om zo go de gisten goed met elkaar te kunnen vergelijken. Zondag ben ik van plan om te brouwen. Tips zijn altijd welkom. :) De resultaten zal ik hier uiteindelijk posten.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSaison gist experiment M29, BE-134, Crossmyloof, bulldog
Brouwdatum01-07-2018
BierstijlSaison
Volume12,0 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
12,00 lWater uit Almere
2,70 mlMelkzuur
7,40 lSpoelwater


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,06 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC90,0 %
0,34 kgCara-pilsWeyermann4 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.75 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,7 gMagnumbellen13,2%first wort hop23,6 IBU
12,0 gSpalter Spaltpellets4,5%5 min.2,4 IBU


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting25,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting25,0 °C
Temp. nagisting28,0 °C
Temp. lagering18,0 °C



Tags: