Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kooktemperatuur elektrische ketel  (gelezen 1415 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kooktemperatuur elektrische ketel
« Gepost op: 09-08-2018 19:36 u »
Besten,

Normaal brouw ik op gas, maar ben van plan om volgende week met een elektrische ketel te brouwen. Nu heb ik hem vandaag getest met water en krijg hem alleen aan de kook met deksel erop. Hij kookt dan bij net iets meer dan 98 graden (normaal kookt mijn wort bij 99,5 graden). Als ik de deksel eraf haal, dan zakt de temperatuur naar ongeveer 97 graden, daar blijft hij constant op. Echter kookt hij dan niet meer helemaal, zit er net tegenaan. Mijn vraag is of dit erg is voor het brouwresultaat of moet ik enkel rekening houden met iets minder verdamping?

Groet Sjoerd

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MikeG

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #1 Gepost op: 09-08-2018 20:07 u »
Volgens mij als er een rollende kook is moet het voldoende zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat hier mensen "rondlopen" die jou met meer zekerheid kunnen informeren.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 529
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #2 Gepost op: 09-08-2018 21:19 u »
Isoleer je elektrische brouwketel met een campingmatje van schuimrubber of  isolatiefolie die je in de winter op de voorruit van je auto legt, dubbel geplooid en op maat gesneden. :duimop:

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #3 Gepost op: 09-08-2018 21:32 u »
Isoleren helpt wel wat.
Om meer info te krijgen is meer info vereist.
Hoeveel liter, hoe groot is de diameter ketel en met welk vermogen?
Zit er een doorkookstand op die max. uitstuurt.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #4 Gepost op: 09-08-2018 22:54 u »
27 liter, 1800 Watt, net geprobeerd met volle ketel, blijft tegen de kook aan hangen, nu op bijna 99 graden. Gr Sjoerd

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.337
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #5 Gepost op: 10-08-2018 00:01 u »
Deksel er scheef op, een randje van ca. 1 cm vrij laten is voldoende. Misschien lukt het dan net wel. Probeer ook de verdamping te bepalen, tussen de 7-12/15% over de gehele kooktijd.

Ingo

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #6 Gepost op: 10-08-2018 14:11 u »
27 liter, 1800 Watt
Klinkt als die weckketel van de Lidl!
Probeer eens met radiatorfolie van bijvoorbeeld de Gamma.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #7 Gepost op: 10-08-2018 14:51 u »
Ik heb mijn weckketel van de lidl geisoleerd met een laagje alunoppenfolie wat wel wat helpt, maar niet super veel. Ik kook met deksel scheef op de pan. Omdat ik toch graag een rollende kook zie (wat volgens meerdere mensen op zich niet heel erg nodig is, zolang je maar genoeg verdamping hebt) heb ik ook nog een extra dompelelement gekocht bij de conrad die ik in de ketel hang zodra de maisch voorbij is en ik mijn brew-bag uit de pan heb gehaald. Dan moet je natuurlijk wel het dompelelementje op een andere groep zetten als je weckketel. Bijkomend voordeel van het dompelelement is dat het niet zo lang duurt voordat de kook bereikt is

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #8 Gepost op: 10-08-2018 16:43 u »
Dank voor de reacties, ik ben hem nu aan het isoleren, kijken hoever hij komt. Even een andere vraag. Ik heb er ook een pompje bij om te spoelen, maar was van plan gewoon te roeren in de moutpijp en niet te spoelen. Doe ik namelijk normaal ook niet. Kan dat, of heb ik dat spoelen toch wel echt nodig?

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #9 Gepost op: 10-08-2018 18:04 u »
27 liter, 1800 Watt, net geprobeerd met volle ketel, blijft tegen de kook aan hangen, nu op bijna 99 graden. Gr Sjoerd

Zit er geen doorkookstand op? Indien niet, dan neemt het vermogen af bij 99 100 graden.
Deze stand noemen ze vaak ontsappen of entsaften -stand
Je kan het vermogen meten tijdens opwarmen en tijdens koken. Deze moet zo'n beetje gelijk zijn.
Voor een rollende kook moet 1400 1500Watt voldoende zijn voor 20 liter.

Zou je een dompelaar bij hangen dan bestaat de kans dat bij een ketel zonder entsaft-stand dat de hogere temperatuur de ketel terug regelt zodat je niet veel wint.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #10 Gepost op: 11-08-2018 00:23 u »
Ik heb hem vandaag geisoleerd met 3 lagen aluminiumnoppenfolie netjes afgewerkt met aluminiumtape. Met 20 liter in de ketel krijg ik een rollende kook op 99 graden. Deksel er half op of met klein open randje maakt geen verschil. Met de deksel erop kookt hij vol op 99,5 graden. Ik ga hem dus gewoon brouwen op 99 graden zonder deksel. Gr Sjoerd

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #11 Gepost op: 11-08-2018 11:58 u »
Dank voor de reacties, ik ben hem nu aan het isoleren, kijken hoever hij komt. Even een andere vraag. Ik heb er ook een pompje bij om te spoelen, maar was van plan gewoon te roeren in de moutpijp en niet te spoelen. Doe ik namelijk normaal ook niet. Kan dat, of heb ik dat spoelen toch wel echt nodig?

Ik doe brew in a bag in deze ketel en heb afgelopen brouwsels gewoon de zak uit laten druppen niet gespoeld. Mijn efficientie ligt doorgaans tussen de 70 en 80%. Als ik erg veel tarwe gebruik dipt de efficientie naar 65% maar dat is nogsteeds niet slecht.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #12 Gepost op: 12-08-2018 11:04 u »
Hoeveel liter brouw je, of kan je brouwen met de ketel als je niet spoelt? Ik gebruik 10% donkere tarwemout in de stort. Gr Sjoerd

Offline Ger Snopkowski

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #13 Gepost op: 12-08-2018 16:39 u »
Ik heb ook een Elektrische brouw ketel van 27 liter. En mij vielen de eerste keer ook verschillende zaken op waar je rekening moet houden.
De temperatuur was 5 C lager dan de instelling.
Als hij opnieuw aan slaat (omdat de temp. zakt) loopt de temperatuur 6 a 7 graden hoger op dan de instelling voordat hij weer uit gaat.
Dit bij constant roeren.  :weetniet:

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #14 Gepost op: 13-08-2018 12:32 u »
...
Als hij opnieuw aan slaat (omdat de temp. zakt) loopt de temperatuur 6 a 7 graden hoger op dan de instelling voordat hij weer uit gaat.
Dit bij constant roeren.  :weetniet:

Elektrische ketels lopen altijd enkele graden op. Zodra de temperatuur is bereikt (met een afwijking) stopt het verwarmen maar de spiraal is nog heet en geeft nog warmte af. Dus nooit boven je gewilde temperatuur gaan zitten maar eronder.
Hou je rekening met het temperatuurverschil tussen boven en onder? Kan zomaar 10 graden zijn. Sensor zit in de bodem.
Wil je minder door schieten dan moet je er een vermogens regelaar tussen moeten zetten.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #15 Gepost op: 13-08-2018 12:37 u »
Hoeveel liter brouw je, of kan je brouwen met de ketel als je niet spoelt? Ik gebruik 10% donkere tarwemout in de stort. Gr Sjoerd

Ik brouw 10 liter, 16 liter water in de pan en dan nog 2-3 kg mout. Dan zit de pan wel aardig vol. Als je meer liters wilt maken zou je waarschijnlijk wel moeten spoelen.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #16 Gepost op: 13-08-2018 15:54 u »
Dank voor je info! Gr Sjoerd

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #17 Gepost op: 15-08-2018 14:00 u »
Vandaag gebrouwen met de ketel, koken ging super, mooie rollende kook bij 99,7 graden zonder gebruik van deksel, isoleren is dus goed gelukt. Alleen het maischen met de moutpijp vond ik een drama. Verschillen in temperatuur tussen pijp en ketel, om de haverklap spoelen. Met wat kunst en vliegwerk heb ik wel mijn beoogd SG gehaald, maar dit ga ik niet meer doen. Ik denk dat als ik deze ketel nog een keer gebruik ik het inderdaad met een moutzak moet doen, dan krijg de de temperatuur beter onder controle.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #18 Gepost op: 16-08-2018 09:29 u »
Vandaag gebrouwen met de ketel, koken ging super, mooie rollende kook bij 99,7 graden zonder gebruik van deksel, isoleren is dus goed gelukt. Alleen het maischen met de moutpijp vond ik een drama. Verschillen in temperatuur tussen pijp en ketel, om de haverklap spoelen. Met wat kunst en vliegwerk heb ik wel mijn beoogd SG gehaald, maar dit ga ik niet meer doen. Ik denk dat als ik deze ketel nog een keer gebruik ik het inderdaad met een moutzak moet doen, dan krijg de de temperatuur beter onder controle.

Hoe lang duurde het om naar de kook te komen, na het maischen?
Met de brouwzak moet je er wel rekening mee houden dat je erg regelmatig moet roeren, zeker als het element aanschakelt, dan kan het zomaar een paar graden verschil zijn met onder en boven!

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #19 Gepost op: 16-08-2018 23:23 u »
Dat ging verrassend snel ik denk zon 20 a 25 minuten. Roeren ben ik met brouwen op gas wel gewend. Gr Sjoerd

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Kooktemperatuur elektrische ketel
« Reactie #20 Gepost op: 17-08-2018 09:30 u »
Dat ging verrassend snel ik denk zon 20 a 25 minuten. Roeren ben ik met brouwen op gas wel gewend. Gr Sjoerd

Dan ga ik toch maar even nog twee laagjes isolatiefolie op mijn pan doen en eens een batch brouwen zonder dompelelement. Scheelt natuurlijk weer energie! Heb je gewoon van die noppenfolie gebruikt met aan 1 kant aluminium? Hoeveel water is er weggekookt en hoe lang heb je gekookt?

Tags: