Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geen schuim op Quadrupel  (gelezen 778 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline KingKarel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij 'De Schout'
Geen schuim op Quadrupel
« Gepost op: 16-08-2018 15:28 u »
Hallo,

Ik heb eind maart een Quadrupel gebrouwen.
Voor de eerste keer gist opgekweekt met een flinke starter en dat heeft zich uitbetaald. De vergisting is vlot verlopen en ver doorvergist (van 1096 tot 1011). Ik kom daarmee op 11,1% alcohol.

Een betrekkelijk kleine hoeveelheid bottelsuiker toegevoegd en geen bottelgist!

Op de flessen is wel koolzuurdruk, maar geen schuim... Is het gebruikelijk dat bij zware bieren een schuimkraag niet of minder aanwezig is?

Zie hier recept:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk010.D
Naam receptQuadrupel - Ora Drako 9000
Brouwdatum02-04-2018
BierstijlQuadrupel
Volume15,3
Begin SG1,096 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad88,6%
Alcoholgehalte11,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)31 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement73,4 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
18,00 lWater uit Bergeijk
5,63 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l1 mg/l6 mg/l88 mg/l13 mg/l25 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,44 kgPilsmoutBrewferm3 EBC52,5 %
1,64 kgPale Ale moutBrewferm7 EBC25,0 %
0,98 kgCaraBelge 30-40Weyermann35 EBC15,0 %
0,49 kgD-45 kandijsiroopCandy Syrup inc.89 EBC7,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust, inmaischen51,0 C1 min.15 min.3,0 l/kg
Beta & alfaamylase69,0 C9 min.30 min.3,0 l/kg
Alfa amylase72,0 C2 min.15 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 C3 min.15 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gNorthern Brewerbellen8,4%60 min.15,3 IBU
15,0 gSpalt Selectbellen4,9%30 min.6,9 IBU
15,0 gHallertau Mittelfrhpellets4,2%10 min.3,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,6 l starterFlanders Golden Ale (3736)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 C
Max. temp. hoofdvergisting27,0 C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 C
Eind SG hoofdvergisting1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad82,5%
Temp. nagisting0,0 C
Start lagering21-05-2018
Temp. lagering0,0 C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Bertje Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Land: 00
  • Better drunk than Trump. Drink Maleier
Re: Geen schuim op Quadrupel
« Reactie #1 Gepost op: 16-08-2018 15:41 u »
Ik denk dat je vergistingstemperatuur misschien een beetje te hoog is geweest.
 

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 225
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op Quadrupel
« Reactie #2 Gepost op: 16-08-2018 16:02 u »
Als ik de specs zie op http://www.wyeastlab.com/yeast-strain/flanders-golden-ale staat er 64-80 bij de temperature range wat communiceert met 17-26 graden. Jij bent gestart op 22 en oplopend tot 27 kan misschien gezorgd hebben dat er veel hogere alcoholen gevormd zijn die schuimnegatief werken. Ik weet niet of het voor deze gist ook kenmerkend is

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Geen schuim op Quadrupel
« Reactie #3 Gepost op: 16-08-2018 16:11 u »
De mouten van tegenwoordig hebben geen eiwitrust meer nodig. Je hebt met uw rust op 51C. de eiwitketens nodig voor het schuim veel te ver verkleint of afgebroken. Het schuim op een glas bier bestaat uit een dun vliesje bier wat samen gehouden wordt door eiwitten. Omdat de eiwitketen te kort is ploft het belletje heel vlug kapot. 
Dit samen met een zeer hoge vergisting temperatuur heeft u (of uw schuim) de das omgedaan.

Uw eind densiteit vind ik heel erg hoog. Ik heb ook de Flanders Golden Ale in mijn gistbank en daarmee bekom ik een einddensiteit van 1002


Offline KingKarel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij 'De Schout'
Re: Geen schuim op Quadrupel
« Reactie #4 Gepost op: 16-08-2018 19:33 u »
De temperatuur van 27 C is enkel aan de start van de hoofdvergisting het geval geweest. De hoeveelheid koelwater moet ik in het vervolg verhogen. De hoofdvergisting heeft verder in een klimaatkast bij 18 C plaatsgevonden.

De Flanders Golden Ale op 1002 is fors. Ook bij zo'n hoge begindensiteit?

Weet iemand of deze gist de neiging heeft om veel hogere alcoholen te maken?

De eiwitrust zou dit schuim wellicht de das om hebben gedaan, maar verder heeft niemand ooit problemen met zware bieren zonder schuim?

 

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Geen schuim op Quadrupel
« Reactie #5 Gepost op: 16-08-2018 19:54 u »
Begin densiteit 1065
Eind densiteit na 1 maand rijpen 1001
Suiker gehalte in recept 5,8%
Vergist op 23C. duur 5 dagen
Gebrouwen 16/2/2016 met 9,5 kg mout en ,8 kg suiker
Gebotteld 19/3/2016
Gebottelde hoeveelheid bier 42,5L
Alcohol gehalte 9,1 vol%
Is sterk genoeg voor mij, sterker bier heeft voor mij geen meerwaarde.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.421
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op Quadrupel
« Reactie #6 Gepost op: 16-08-2018 23:40 u »
De temperatuur van 27 C is enkel aan de start van de hoofdvergisting het geval geweest. De hoeveelheid koelwater moet ik in het vervolg verhogen. De hoofdvergisting heeft verder in een klimaatkast bij 18 C plaatsgevonden.

De Flanders Golden Ale op 1002 is fors. Ook bij zo'n hoge begindensiteit?

Weet iemand of deze gist de neiging heeft om veel hogere alcoholen te maken?

De eiwitrust zou dit schuim wellicht de das om hebben gedaan, maar verder heeft niemand ooit problemen met zware bieren zonder schuim?

Gouden Draak (een bier dat vergist wordt met deze gist) heeft redelijk veel hogere alcoholen. Bij een hoge temperatuur aan het begin van de vergisting (27 C is hoog) worden veel hogere alcoholen gevormd.

Dat zware bieren een slechte schuimhoudbaarheid hebben is een bekend verschijnsel. Alcohol en zeker hogere alcoholen zijn schuimnegatief.

Verder heeft ook de duur van de nagisting invloed op de schuimhoudbaarheid. Zware bieren staan vaak langer op de gist omdat het even duurt voordat deze bieren uitgegist zijn.

Meer over schuimhoudbaarheid kun je vinden via http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=schuimhoudbaarheid


Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 225
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op Quadrupel
« Reactie #7 Gepost op: 17-08-2018 09:39 u »
Gouden Draak (een bier dat vergist wordt met deze gist) heeft redelijk veel hogere alcoholen. Bij een hoge temperatuur aan het begin van de vergisting (27 C is hoog) worden veel hogere alcoholen gevormd.


Ah goeie tip. Ik wil namelijk eens proeven wat nou hogere alcoholen zijn itt een warme alcohol (ethanol) sensatie in de mond. Ik ga dit bier eens kopen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Geen schuim op Quadrupel
« Reactie #8 Gepost op: 17-08-2018 09:50 u »
Ah goeie tip. Ik wil nl eens proeven wat nou hogere alcoholen zijn itt een warme alcohol (ethanol) sensatie in de mond. Ik ga dit bier eens kopen.
Een aantal maanden geleden heb ik een eigen interpretatie van een Zuster Agatha gebrouwen. In mijn geval heb ik Danstar Nottingham gebruikt als gist en ook vergist op max. 27 C. Dat was voor mij een leermoment. Dat doe ik nooit meer! Veel te veel esters en hoge alcoholen. Het bier is drinkbaar maar mijn beste bier is het zeker niet . Ik merk wel dat de smaak beter wordt na verloop van tijd.

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 225
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op Quadrupel
« Reactie #9 Gepost op: 17-08-2018 10:59 u »
Is dat die van Muiffel? Heeft die ook veel hogere alcholen?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Geen schuim op Quadrupel
« Reactie #10 Gepost op: 17-08-2018 12:45 u »
Een aantal maanden geleden heb ik een eigen interpretatie van een Zuster Agatha gebrouwen. In mijn geval heb ik Danstar Nottingham gebruikt als gist en ook vergist op max. 27 C. Dat was voor mij een leermoment. Dat doe ik nooit meer! Veel te veel esters en hoge alcoholen. Het bier is drinkbaar maar mijn beste bier is het zeker niet . Ik merk wel dat de smaak beter wordt na verloop van tijd.
De Danstar Nottingham werkt als bovengist best tussen 14 en 21C. Ik heb hem gebruikt voor een Porter en een RIS en telkens vergist op 16C. De vergisting verliep prima, geen hogere alcoholen of bijsmaakjes, prima schuim.

Tags: