Grapefruit IPA

Gestart door Markiej87, 26-05-2016 22:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sebabje

Hoi allen!
Ik wil binnenkort ook een grapefruit IPA brouwen zodat die straks in de zomer lekker drinkbaar is. Ik dacht zelf omdat ik voor het eerst nu (zelfstandig, eerst met een vriend nog geleerd) op grotere schaal ga brouwen, dit pakket als basis te gebruiken: https://www.brouwmarkt.nl/arsegan-moutpakket-special-i-p-a.html.

Van 4 grapefruits de schillen na 10min van de kook toevoegen, en daarna van deze 4 het vruchtvlees invriezen. Om vervolgens dan een week na start vergisten het (ingevroren?) grapefruit sap toe te voegen. En daarna dus nog verder te laten gisten?

Klinkt dat als een slim plan? Of hebben jullie ondertussen meer ervaringen in de verhoudingen en momenten van toevoegen?

Brouwerke94

Citaat van: Sebabje op 17-04-2018  19:13 uHoi allen!
Ik wil binnenkort ook een grapefruit IPA brouwen zodat die straks in de zomer lekker drinkbaar is. Ik dacht zelf omdat ik voor het eerst nu (zelfstandig, eerst met een vriend nog geleerd) op grotere schaal ga brouwen, dit pakket als basis te gebruiken: https://www.brouwmarkt.nl/arsegan-moutpakket-special-i-p-a.html.

Van 4 grapefruits de schillen na 10min van de kook toevoegen, en daarna van deze 4 het vruchtvlees invriezen. Om vervolgens dan een week na start vergisten het (ingevroren?) grapefruit sap toe te voegen. En daarna dus nog verder te laten gisten?

Klinkt dat als een slim plan? Of hebben jullie ondertussen meer ervaringen in de verhoudingen en momenten van toevoegen?
Weet niet of het nodig is het grapefruit sap te koken, voordat dit toegevoegd wordt, zodat eventuele micro organisme dood zijn

Thamerdal

Citaat van: Sebabje op 17-04-2018  19:13 uKlinkt dat als een slim plan? Of hebben jullie ondertussen meer ervaringen in de verhoudingen en momenten van toevoegen?
Ik brouwde ooit deze: http://www.thamersch.nl/pink-ipa/
Errug lekker geworden!

Sebabje

Citaat van: Thamerdal op 17-04-2018  21:55 uIk brouwde ooit deze: http://www.thamersch.nl/pink-ipa/
Errug lekker geworden!

Hulde! Keer twee en ik kan aan de slag! Dank.

tdp

Je zou ook kunnen kijken naar de Elvis Juice van Brewdog, recept staat wel in hun BYO boek.

Marksbrew

Nog een tip voor je; pas heel erg op met het wit van de schil, dat is naar bitter. Lekker dun eraf snijden dus.
Verder goed plan, geeft een mooie smaak.

Sebabje

Citaat van: Marksbrew op 18-04-2018  13:56 uNog een tip voor je; pas heel erg op met het wit van de schil, dat is naar bitter. Lekker dun eraf snijden dus.
Verder goed plan, geeft een mooie smaak.
Goeie tip!

Sebabje

Gisteren was de Grapefruit IPA open gegaan. Erg geslaagd recept!

Beslagwater:
20 liter

Maischschema:
65℃: 40 minuten
72℃: 20 minuten
78℃: 5 minuten

Spoelwater:
Spoelen tot een totaal van 24 ltr. wort

Totale kooktijd van het wort:
90 minuten

Hop en kruiden toevoegen na:
Hopzakje 1: Na 30 minuten
Hopzakje 2: Na 60 minuten
UltraMoss: Na 80 minuten
170 g grapefruitschil vers: na 80 minuten

Vergisting:
Hoofdvergisting: 19℃
Nagisting: 20℃
Type biergist: Fermentis SafAle US-05

Lagering:
Hopzakje 3: Drooghoppen
300 g Frambozen, diepvries, lagering
700 g Grapefruitsap, diepvries, lagering

Bottelen: 6 g/ltr voor hergisting op fles

Begindichtheid: 1065
Einddichtheid:1012
Alcoholgehalte: 7,1% **door problemen met filteren is dit lager uitgevallen**
Kleur: 41 EBC
Bitterheid: 43 IBU
Ingrediënten:* Pilsmout Palemout CaraMunich Special-B Gebruikte Hopsoorten: Amarillo Cascade Extra Ingrediënten: UltraMoss, grapefruit, frambozen


Dugraph

Ziet er goed uit! Mooi kleurtje ook!

Ik heb een vergelijkbaar recept gebrouwen maar dan voor een session IPA. Ik heb de grapefruitsap toegevoegd bij einde kook omdat ik bang was voor evt infecties. Dat is bij jou dus goed gegaan?

Ben tevreden met de uitkomst maar de grapefruit is wel erg subtiel. Verder vind ik 'em iets te waterig maar dat zal te maken hebben met de moutstort. Leerpuntje.

Heb jij nog dingen die je een volgende keer anders gaat doen?

billiebob

Citaat van: Sebabje op 31-07-2018  08:33 uGisteren was de Grapefruit IPA open gegaan. Erg geslaagd recept!


Ziet er smakelijk uit!

Ik heb vorig jaar bijna een zelfde recept gemaakt, alleen een eenstapsmaisch met een iets andere stort (pale, munich en cara).
Ook met een goede hoeveelheid Amarillo en Cascade en gisting met S-05. Met name de Cascade heeft al een enorme grapefruit-smaak over zich en ik heb het idee dat S-05 het ook geen slecht doet. Mijne was wel wat bitterder (60) en wat lichter in de alcohol (6,5%).

Ik heb overigens maar één grapefruit gebruikt op uiteindelijk een liter of 9 bier in de fles. Er was geen proever die het er niet blind uithaalde. De smaak was erg lekker aanwezig, maar als je op zoek bent naar een Elvis Juice, dan moet je toch echt meer gebruiken.

De grapefruit heb ik volledig, maar dun geschild (om het wit te mijden) en de schillen een nachtje in wodka laten weken. Het sap van de grapefruit apart gehouden. Zowel de schillen (inclusief het beetje wodka) en het sap er zo ingegooid bij vlamuit.

Deze ga ik zeker nog een keer brouwen :biersmile:

Sebabje

Citaat van: Dugraph op 31-07-2018  13:23 uZiet er goed uit! Mooi kleurtje ook!

Ik heb een vergelijkbaar recept gebrouwen maar dan voor een session IPA. Ik heb de grapefruitsap toegevoegd bij einde kook omdat ik bang was voor evt infecties. Dat is bij jou dus goed gegaan?

Ben tevreden met de uitkomst maar de grapefruit is wel erg subtiel. Verder vind ik 'em iets te waterig maar dat zal te maken hebben met de moutstort. Leerpuntje.

Heb jij nog dingen die je een volgende keer anders gaat doen?

Bedankt! Uitkomst tevreden over. We hadden alleen een filterprobleempje waardoor de alcohol lager is geworden dan gepland. Echter het invriezen van grapefruitsap en dit bij het lageren erbij doen gaf geen problemen. De grapefruit is subtiel maar precies goed voor een lekker verfrissende ipa. Volgende keer zorgen dat het filter het doet!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.